Hipotrofia- za małe dziecko
-
WIADOMOŚĆ
-
inessa wrote:Hej. Evli i Basiu wczoraj czytalam 2 artykuly o dziewczynce ktora wlasnie konczy rok a uridzila sie w 29 tc i 5 dniu z waga 400 gram i pieknie sie jak na ten czas rozwija . Cala ciaza byla b.ciezka szwankowalo lozysko pepowina mama krwawila i tez byl problem z wodami.
A drugi artykul byl o 2 maluszkach najmniejszych na swiecie urodzone w 26 tc i oboje wazyli ok 250 g. Oboje zyja i maja sie dobrze.
To tak dla nadziei i dla Ciebie i dla Basi i moze jeszcze ktos nas czyta
Dobrego dnia Kochane
13 cs szczęśliwy ❤
25.01 beta 197
28.01 beta 599
31.01 beta 1636 -
Dziewczyny z tym strachem to tak juz jest, że on nie minie nigdy. On jest wpisany w macierzyństwo. Nierozłącznie idzie w parze z miłością. W czasie ciąży myslałam, ze jak juz Mała sie urodzi i będę mogła ją przytulić to w końcu odetchnę. I nic z tego - ciągle bardzo się boję...
Takze to jest bardzo naturalne, ze się boimy i musimy sie nauczyc z tym funkcjonować.
A takie przypadki jak Wasze kończą się dobrze i u Was też tak będzie.Misiabella lubi tę wiadomość
Aniołki 8tc 2016 i 6tc 2017
Kochana Kruszynka - hipotrofia 2019 -
Tak w sobotę mnie wypuścili. Dziś tam wracam na słuchanie serduszka. Nie wiem jak to się nazywa po polsku, wcześniej pisałam ekg ale to chyba ktg?
W środy i w soboty ma do mnie przychodzić położna do domu.
Jakaś wyszłam taka podłamana z tego szpitala. Nadziei mam coraz mniej usg pomiarowe mam w przyszłym tyg (musi być odstęp 2 tyg) jeśli okaże się że Mała nie przybrała to ja nie wiem jak to będzie Do tego jak na złość znowu się spokojna zrobiła i mało mi daje o sobie znać
Basia a Ty kiedy masz wizytę?basia1987 lubi tę wiadomość
2019 👧🏼 [*]6mż
2020 👧🏼🌈
2022 👦 -
Evli wrote:Tak w sobotę mnie wypuścili. Dziś tam wracam na słuchanie serduszka. Nie wiem jak to się nazywa po polsku, wcześniej pisałam ekg ale to chyba ktg?
W środy i w soboty ma do mnie przychodzić położna do domu.
Jakaś wyszłam taka podłamana z tego szpitala. Nadziei mam coraz mniej usg pomiarowe mam w przyszłym tyg (musi być odstęp 2 tyg) jeśli okaże się że Mała nie przybrała to ja nie wiem jak to będzie Do tego jak na złość znowu się spokojna zrobiła i mało mi daje o sobie znać
Basia a Ty kiedy masz wizytę?
Ja wizytę mam 15.05, jeszcze 1,5 tygodnia. Pewnie będzie się ciagło... tez sie boje jak nie wiem co usłyszę, do tego jeszcze w tym czasie mniej więcej powinien być wynik z amnio...
13 cs szczęśliwy ❤
25.01 beta 197
28.01 beta 599
31.01 beta 1636 -
Basia no to czekamy razem Ja mam usg 14stego. Dobrze że u Ciebie są wody. U mnie ten ich brak jest przerażający. Niby maluch potrzebuje niewiele do wyćwiczenie płuc ale ..zawsze no właśnie zostaje to ALE..’ Dziecko powinno rozwijać się w wodach a nie bez nich
Dziś na ktg położna chwaliła że mam „najładniejszy wykres” dzisiejszego dnia, chociaż tyle dobrych wieści Doppler też okbasia1987 lubi tę wiadomość
2019 👧🏼 [*]6mż
2020 👧🏼🌈
2022 👦 -
Evli wrote:Basia no to czekamy razem Ja mam usg 14stego. Dobrze że u Ciebie są wody. U mnie ten ich brak jest przerażający. Niby maluch potrzebuje niewiele do wyćwiczenie płuc ale ..zawsze no właśnie zostaje to ALE..’ Dziecko powinno rozwijać się w wodach a nie bez nich
Dziś na ktg położna chwaliła że mam „najładniejszy wykres” dzisiejszego dnia, chociaż tyle dobrych wieści Doppler też ok
A powiedz mi jak z Twoim brzuszkiem ciążowym? Krewetka malutka, brak wód czy masz widoczny wyraźnie brzuszek?
13 cs szczęśliwy ❤
25.01 beta 197
28.01 beta 599
31.01 beta 1636 -
Basia brzuszek mam widoczny ale duży nie jest. W sumie jak ubiorę luźniejsza bluzkę to nie widać że jestem w ciąży
Leira ja to się śmieje do męża że nazwiemy ją Xenna - wojownicza księżniczka hehe (żartuje oczywiście).
7 tyg jak to mało brzmi a jak dużo gramowo ma do nadrobieniabasia1987 lubi tę wiadomość
2019 👧🏼 [*]6mż
2020 👧🏼🌈
2022 👦 -
Evli wrote:Basia brzuszek mam widoczny ale duży nie jest. W sumie jak ubiorę luźniejsza bluzkę to nie widać że jestem w ciąży
Leira ja to się śmieje do męża że nazwiemy ją Xenna - wojownicza księżniczka hehe (żartuje oczywiście).
7 tyg jak to mało brzmi a jak dużo gramowo ma do nadrobieniaEvli lubi tę wiadomość
13 cs szczęśliwy ❤
25.01 beta 197
28.01 beta 599
31.01 beta 1636 -
Evli wrote:Basia brzuszek mam widoczny ale duży nie jest. W sumie jak ubiorę luźniejsza bluzkę to nie widać że jestem w ciąży
7 tyg jak to mało brzmi a jak dużo gramowo ma do nadrobienia
Xenna to chyba jest na zaparcia, taki suplement
Wojownicza księżniczka to była Xena
- Przepraszam, nie mogłam się powstrzymać, zabawnie to wyszło
EDIT: Też pomyślałam, o Xenie w pierwszym momencie, może się uda spolszczona wersja Ksenia - to nie jest zdrobnienie i takie imię naprawdę istniejeWiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2019, 12:17
basia1987, Evli lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny! Dawno się nie odzwywałam ale mała jest bardzo absorbująca. Staram się Was jednak czytać regularnie. Witam nowe dziewczyny i z całego serca Wam kibicuję i trzymam kciuki. Evli Twoją historię już śledzę trochę dłużej, jeszcze na innym wątku zaczęłam czytać. Przede wszystkim dziewczyny musicie mieć pozytywne nastawienie(wiem, że tak ciężko). Moja Julka przestała rosnąć dopiero około 35 tygodnia ale wcześniej od 22 tygodnia usg też wychodziło różnie. Potem od 28 tygodnia ciąży zagrożona przedwczesnym porodem ale szczęśliwie dotrwałam do 39tygodnia. Mała się urodziła z wagą 2645 g i 51 cm jednak teraz (ma nie całe 3 miesiące) ślicznie nadrabia wagę ostanio na szczepieniu była mierzona i ważona i jest na 75 centylu więc tu macie dowód, że te maluszki szybko nadrabiają wagę i po porodzie nie miała żadnych problemów zdrowotnych i teraz też nie ma. Mnie od tego 22 tygodnia ciągle towarzyszył strach i ciągle miałam złe przeczucia, że stracę tą ciążę, że mała całkiem przestanie rosnąć a jednak było dobrze. Wiem jak się teraz czujecie ale musi być dobrze! Mocno Wam kibicuję!
Evli, Migotka83 lubią tę wiadomość
08.02.2019 ❤ Julka 39t i 1d 2645g 51 cm
-
nick nieaktualnyCały czas śledzę Wasze historie i trzymam kciuki Evli i Basiu że wszystko będzie dobrze! Aniu to super że Twoja córeczka mimo hipotrofii jest na 75 centylu! Moja niestety jest w niskich centylach wagi. Wzrostem cały wózek prawie na długość zajmuje, ma 5 miesięcy i waży około 6.5 kg. Mało, ale jest na cycu, dojada słoiczki hippa i humany. PAMIĘTAJCIE KOBIETKI DUŻE NIE ZNACZY ZDROWE WRĘCZ DZIECI CO WAŻĄ 10 KG A MAJĄ PÓŁ ROCZKU TO TO JEST DOPIERO NIEZDROWE! Otyłość napiętrza się od najmłodszych lat przez rodziców, w szpitalu poznałam kobietę która dawała niemowlakowi lizaki typu chupa chups..
Ania0306, Migotka83 lubią tę wiadomość
-
Wiktoria ja Ci szczerze powiem, że jestem w szoku że Julka tak rośnie. Ciągle karmię ją mieszanie ale teraz je mniej. Nawet noce całe przesypia bez karmienia. Sztucznego mleka to już tylko jakieś 2-3 butelki dziennie po 90 ml resztę moje mleko. Na dzień zjada od 600 do 900 ml. Aż boję kolejnego ważenia. Za kilka dni kończy trzy miesiące i doktorka proponowała, żeby powoli wprowadzać słoiczki i soczki zamiast sztucznego mleka może wtedy waga trochę jej przystopuje. Bo jak bedzie rosła w takim tępie to tez nie dobrze. Miesiąc temu na szczepieniu miała 4,7 kg a nie dawno równe 6kg i 61 cm. Doktorka mówiła, że jak 700g przybierze w miesiąc to dużo a ona przybrała 1,3 kg w miesiąc. Dieta cud !
inessa, Migotka83 lubią tę wiadomość
08.02.2019 ❤ Julka 39t i 1d 2645g 51 cm
-
nick nieaktualny
-
Aniu, niesamowite jak Twoja Malutka nadrabia
Wiktoria, 6.5kg to też ładna waga biorąc pod uwagę ile miała na początku! Na pewno prawidlowo rosnie.
Moja póki co jakies 4,8 kg... Nie mieści sie w zadnej siatce, ale pediatra mówi, ze jest ok więc staram się chociaż tym nie przejmować. Kolo 600ml/dobę mojego mleka wciąga. Myślę już o zakończeniu laktacji, ponieważ dosyć mam tego laktatora non stop. Wolałabym te kilka godzin dziennie poświęcić dziecku. Mam dylemat. Nie wiem co dla niej lepsze, ale doby nie wydluzę.
A Ty Aniu ściągasz czy piersią karmisz?
Evli, Basiu - bardzo mocno wspieram i wierzę, że będzie dobrze. Wszystko na to wskazujebasia1987 lubi tę wiadomość
Aniołki 8tc 2016 i 6tc 2017
Kochana Kruszynka - hipotrofia 2019 -
Kolejny dzień się ciągnie... jeszcze tydzień do usg, mam nadzieję ze wyniki się pojawią. Na innej grupie dziewczyna miala główkę 12tc i brzuszek 10tc. Odebrała wyniki biopsji i kariotyp męski nieprawidłowy. Boże żeby moje wyniki były dobre...
13 cs szczęśliwy ❤
25.01 beta 197
28.01 beta 599
31.01 beta 1636 -
Basia nam powinno się odłączyć internet!!! Myśl pozytywnie!
Migotka ja co do karmienia to nie poradzę. Wiem że chciałabym karmić na początku chociaż, później już nie za wszelka cenę. Zwłaszcza że dziewczyny piszą że na modyfikowanym dziecko lepiej rośnie
Ja po pierwszej wizycie położnej. Ktg idealne Udało mi się znaleźć bardzo sympatyczna babkę Troszkę mnie tu podbudowała psychicznie A z ciekawostek czego nawet nie wiedziałam to powiedziała że szpital w którym jestem zapisana to jeden z 5 najlepszych we Francji jeśli chodzi o wcześniaki ♥️inessa, tka_aa, Migotka83 lubią tę wiadomość
2019 👧🏼 [*]6mż
2020 👧🏼🌈
2022 👦 -
Evli wrote:Basia nam powinno się odłączyć internet!!! Myśl pozytywnie!
Migotka ja co do karmienia to nie poradzę. Wiem że chciałabym karmić na początku chociaż, później już nie za wszelka cenę. Zwłaszcza że dziewczyny piszą że na modyfikowanym dziecko lepiej rośnie
Ja po pierwszej wizycie położnej. Ktg idealne Udało mi się znaleźć bardzo sympatyczna babkę Troszkę mnie tu podbudowała psychicznie A z ciekawostek czego nawet nie wiedziałam to powiedziała że szpital w którym jestem zapisana to jeden z 5 najlepszych we Francji jeśli chodzi o wcześniaki ♥️
Widzisz Evli mała ma się świetnie i dobrze jej u Ciebie cieszę się ze położna w porządku i trafiłaś na dobry szpital. Rozwiązanie musi być dla Was szczęśliwe❤Evli lubi tę wiadomość
13 cs szczęśliwy ❤
25.01 beta 197
28.01 beta 599
31.01 beta 1636