Hipotrofia- za małe dziecko
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej
Jestem po USG,Mala ma 548 gram.
Brzuszek 2 tyg mniejszy,glowka jakos tydzien a kosc udowa tylko 4dni.
Mial ktos podobnie?
A przeplywy dzis byly ok.
Tylko czemu mam znowu skierowanie za 2 tyg na USG? Skoro gin nie kazala sie martwic...
Za to slyszalam babke w recepcji jak mnie obgadywala ze mam bardzo drobne dziecko i nie tyje...
Dolujace. -
u mojej córci zaczęło sie od kości udowej- w 28 tyg kość odpowiadała 27 tyg. Od tamtej pory miałam w każdym tyg usg na przepływy a co 2 tyg usg pomiarowe. Główka zawsze była w normie, za to co raz do tylu był brzuszek i kość udowa.
Ania-nowa lubi tę wiadomość
-
Mama88 moja urwina 2180g dl 50cm.początek 18tz 5750g 62cm dluga. Waga 10centyl,wzrost 25centyl.patrz na siatki(dobra apka moje dziecko niebieska ikonka)jesli nadrabia to jest ok ,do 2rz ma czas.wzrost jest wazniejszy niz waga u hipciow. Mozesz tez policzuc ile dziennie przybiera,do 3miesiecy ok 26-31g/dzien,pozniej zwalnia 18-21g na dzien.Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
CORCIA 06.09.17r. -
Justa87, na siatce centylowej w książeczce zdrowia moja córka oscyluje między 10 a 25 centylem z waga i wzrostem. Nie mam porównania jeśli chodzi o wzrost ile urosła bo nie wiem ile miała cm. Ściągnę ta aplikacje! A co do wagi to wydaje mi sie ze całkiem sporo przytyła a właściwie tego po niej nie widać jest taka drobna
-
U hipciow jest problem z wzrostemze, sporadycznie ale jednak....zapraszam na grupe na fb o hipotrofii, nie panietam dokladnej nazwy...jestem tam i duzo informacji mozna wyczytac:)
Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
CORCIA 06.09.17r. -
Dziewczyny a czy hipotrofii symetryczna oznacza ze waga, wzrost i rozmiar głowy sa proporcjonalnie na tym samym centyle? Pytam bo wszystko czego sie dowiedziałam wiem tylko z internetu nie od lekarzy. U mojej córki główka jest na 50 centyle a waga i wzrost powyżej 10 centyla.
-
Justa87 wrote:U hipciow jest problem z wzrostemze, sporadycznie ale jednak....zapraszam na grupe na fb o hipotrofii, nie panietam dokladnej nazwy...jestem tam i duzo informacji mozna wyczytac:)
ayka lubi tę wiadomość
-
Mama88 wrote:Cześć Dziewczyny! Chce zapytać czy wasze hipcie nadrabiają wzrost i wagę? Urodziłam córeczkę waga 2680 nie wiem ile cm bo tu nie mierzą (UK)- poród wywołany ze względu na mała wagę, na ostatnim usg w 38 tyg prognozowali 2380g. W 7 tyg mierzona przez pielęgniarkę 54 cm 4200 waga. Martwię sie strasznie taka malutka dalej mi sie wydaje
Dzieci urodzone jako donoszone z wagą powyżej 2500 g nie są hipotrofikami. Twoja córka hipciem nie jest. W 7 tyg z waga 4200 jest na 15 centylu. To jeszcze ok. Ona teraz zacznie szybko Ci przybierać. Urodziłam w 37 +5 z waga 2660 g. Dzień przed cc prognoza była na 2200 g. Odstąpiono od hipotrofi właśnie przez to, że waga była powyżej 2500 g. Teraz moja córka ma 20 miesięcy jest drobną dziewczynką. Waży 10 kg.Ania-nowa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnySidney wrote:Dzieci urodzone jako donoszone z wagą powyżej 2500 g nie są hipotrofikami. Twoja córka hipciem nie jest.
-
nick nieaktualnyMama88 wrote:Dziewczyny a czy hipotrofii symetryczna oznacza ze waga, wzrost i rozmiar głowy sa proporcjonalnie na tym samym centyle? Pytam bo wszystko czego sie dowiedziałam wiem tylko z internetu nie od lekarzy. U mojej córki główka jest na 50 centyle a waga i wzrost powyżej 10 centyla.
-
W szpitalu nic mi nie powiedzieli jakiego typu jest hipotrofia - jak już pisałam zaczęło sie od kości udowej a pózniej obwodu brzuszka natomiast głowa odpowiadała tygodniowi ciazy ( głowa cały czas na 50 centyle a brzuch i kość na koniec około 5 centyla) Jestem załamana najgorsze myśli przychodzą mi do głowy cały internet przeszukałam o ilu chorobach sie naczytałam... W szpitalu po porodzie powiedzieli ze dziecko jest zdrowe. Nie wiem już co mam o tym wszystkim myśleć.
-
Wg WHO waga dziecka po pierwszym tygoniu wynoszaca 2700 (czyli zakładamy ze dziecko jest donoszone nawet w 40 tyg) jest na 10 centylu. Czyli w szpitalu przypisali jej zły centyl. Była zdecydowanie powyżej 10 centyla, dlatego o hipotrofi nie można mówić.
Mama 88 najważniejsze, że głowa jest na 50 cenytylu reszta może wynikać z błędu pomiaru. -
Nie wydaje mi sie żeby złe ja zmierzyli dlaczego ze te odstępstwa utrzymywały sie cały czas na każdym usg. Fakt przy porodzie okazało sie ze waga wynosi 2680 a nie 2380 jak prognozowali, ale mimo wszystko była maleńka. I niepokoi mnie jej długość mam nadzieje ze nadrobi
-
nick nieaktualnyMama88 wrote:Ayka - we wcześniejszych wpisach wyczytałam ze twoje dIecko tez urodziło sie z mała długością? Czy nadrobilo i w jakim czasie?
inessa lubi tę wiadomość