Hipotrofia- za małe dziecko
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Krasnalowa u mnie tez kość i brzuszek były do tylu, główka z wiekiem ciąży, przepływy były dobre.. Oprócz tego na usg nie stwierdzono żadnych nieprawidłowości ani w pierwszym trymestrze ani na połówkowym. Tez wkręcalam sobie różne choroby, przeczytałam chyba cały internet w ciąży, stres nie z tej ziemi. Uważam ze wizyta u psychologa to dobry pomysł i jeśli ma Ci to pomoc to nie wstydź się - sama tez tak zrobiłam.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2018, 15:37
-
Hej, u mnie też brzuszek i noga są do tyłu, a głowa do przodu i w sumie miałam 3 USG genetyczne + wizyty u swojego lekarza i nikt nie zwrócił na to uwagi - śmieją się, że wąska talia Przepływy mam bardzo dobre, a mimo to dzidziuś nie jest jakiś bardzo duży, ma 2650 w 36+0. Także może po prostu taka ajego uroda, że będzie szczupła i niska.❤Ada&Pola❤
-
Nalia wrote:Hej, u mnie też brzuszek i noga są do tyłu, a głowa do przodu i w sumie miałam 3 USG genetyczne + wizyty u swojego lekarza i nikt nie zwrócił na to uwagi - śmieją się, że wąska talia Przepływy mam bardzo dobre, a mimo to dzidziuś nie jest jakiś bardzo duży, ma 2650 w 36+0. Także może po prostu taka ajego uroda, że będzie szczupła i niska.
Natalia możesz podac dokładne wymiary dziecka. Ile brzuszek glowka nozki i na jaki tydzien te pomiary wypadają?Lena8411
Usg I trymestru w normie
Test podwojny ryzyko niskie
Nifty wynik prawidłowy
Usg połówkowe powiększony fałd karkowy NF 6.8
Echo serca płodu OK -
nick nieaktualnyHej Kochane.
Moj synus hipcio konczy dzis 2 lata - kiedy to zlecialo szok!!!
Urodzil sie majac 2 kg a mierzac 46 cm mial problemy z oddechem i wrodzone zap.pluc. Dzisiaj jest b.zywym i zwinnym chlopcem uwielbia kontakt z innymi choc z mowa slabo jeszcze u niego ale wszystko rozumie i po swojemu rozmawia. Wazy 12 kg.ta waga skacze raz w dol raz w gore ale u niego podstawa to nadal mleko a inne potrawy to troche skubnie i wystarczy a uwielbia warzywa i owoce. Mierzy 87 cm. pilnujemy wzrostu bo przy hipotrofii neonatolog prosila abysmy zwracali na to uwage. Cieszymy sie kazdym dniem choc nie mowie ze jest tylko latwo i przyjemnie zwlaszcza teraz gdy synek ma bunt dwulatka.
Pisze o tym bo chce powiedziec ze na kazdym etapie zycia dziecka sa piekne chwile ale i te trudniejsze. Ale mimo trosk i problemow cieszmy sie kazda chwila bo nasza radosc i spokoj zaraza dzieci i odwrotnie nasz stres i smutek tez przelewamy na dzieci.
Zycze kazdej z Was przede wszystkim zdrowych i radosnych dzieci
A Wam pokoju serca wytrwalosci i optymizmu.
Moja ginekolog gdy b.sie stresowalam przed USG mowila zebym dala szanse swojemu dziecku abym Go nie skreslala na starcie bo stres zle na nie wplywa.
Przepraszam bo jak zwykle rozpisalam sie.
Pozdrawiam i pamietamMama88 lubi tę wiadomość
-
inessa wrote:Hej Kochane.
Moj synus hipcio konczy dzis 2 lata - kiedy to zlecialo szok!!!
Urodzil sie majac 2 kg a mierzac 46 cm mial problemy z oddechem i wrodzone zap.pluc. Dzisiaj jest b.zywym i zwinnym chlopcem uwielbia kontakt z innymi choc z mowa slabo jeszcze u niego ale wszystko rozumie i po swojemu rozmawia. Wazy 12 kg.ta waga skacze raz w dol raz w gore ale u niego podstawa to nadal mleko a inne potrawy to troche skubnie i wystarczy a uwielbia warzywa i owoce. Mierzy 87 cm. pilnujemy wzrostu bo przy hipotrofii neonatolog prosila abysmy zwracali na to uwage. Cieszymy sie kazdym dniem choc nie mowie ze jest tylko latwo i przyjemnie zwlaszcza teraz gdy synek ma bunt dwulatka.
Pisze o tym bo chce powiedziec ze na kazdym etapie zycia dziecka sa piekne chwile ale i te trudniejsze. Ale mimo trosk i problemow cieszmy sie kazda chwila bo nasza radosc i spokoj zaraza dzieci i odwrotnie nasz stres i smutek tez przelewamy na dzieci.
Zycze kazdej z Was przede wszystkim zdrowych i radosnych dzieci
A Wam pokoju serca wytrwalosci i optymizmu.
Moja ginekolog gdy b.sie stresowalam przed USG mowila zebym dala szanse swojemu dziecku abym Go nie skreslala na starcie bo stres zle na nie wplywa.
Przepraszam bo jak zwykle rozpisalam sie.
Pozdrawiam i pamietaminessa lubi tę wiadomość
❤Ada&Pola❤
-
nick nieaktualnyNalia wrote:A to dokładniejsze USG genetyczne trzeciego trymestru (32+2):
BPD 8.23 (33w1d)
HC 28.89 (33w1d)
AC 27.15 (31w2d)
FL 6.17 (32w0d)
Waga 1840
Wg tego usg nie wyglada to zle, raczej wszystko w normie. Moze byc ze te ostatnie usg z 36 tc to jakies bledy pomiaru, nie mozna porownywac dwoch pomiarow na dwoch roznych sprzetach i zrobionych przez roznych lekarzy. Oni to zaznaczaja jak im sie kliknie, sama na prenatalnych mialam 3 rozne pomiary glowki bo z roznych katow mierzyl i wszystkie sie roznily od siebie. A na pocieszenie ci powiem ze moja pierworodna urodzila sie w 38 tc z waga 2910 g i 54 cm dl, chuda byla! A teraz konczy 13 lat ma 165 cm, rozmiar buta 39 i stanika 75C. Takze to jakie dziecko duze sie urodzi nie przesadza o jego dalszym zyciu. To bardziej kwestia genow. Ja niska 157 cm ale tata wysoki i moje dzioewczyny po nim poszly, takze glowa do goryWiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2018, 09:11
inessa, Mama88 lubią tę wiadomość
-
Hej dziewczyny,
Badała któraś z Was wolny estriol w związku z podejrzeniem hipotrofii?
Dzisiaj pojawiły się moje wyniki: 3,13 ng/ml...
Normy jakie znalazłam na nacie poniżej (labo. ich nie podaje)
30 tydzien ciazy -3,0 - 8,0
35 tydzien ciazy - 4,5 – 17,2
Szału więc ewidentnie nie ma
U USG w 31tyg+2 dni waga dziecka = 1580gr (wtorek w tym tyg.)
W/g pomiarów mamy ponoć 8 dni do tyłu vs. wiek ciąży - różnica pojawiła się w 20tyg. (wtedy było 6 dni).
Powiedziano mi, że jeśli wynik estriolu będzie słaby, pójdę do szpitala dużo wcześniej niż planowano. W/g lekarza nie możemy jeszcze z całą stanowczością mówić o hipotrofii, ale mam złe przeczucia - miałam wcześniej dużego krwiaka, który co prawda zanikł, jednak teraz na usg widać, że część łożyska jednak nie funkcjonuje jak należy (przepływy ponoć prawidłowe).
Ktoś miał może podobną sytuację? jak się rozwijała wraz z postępem ciąży? -
@moro, ją w 31+0 miałam wagę 1650g, wiec niewiele więcej od Ciebie, ale nikt mi nie mówił, że to źle. Dodatkowo, USG tydzień później wykazało taka sama wagę! A w kolejnym tygodniu nagle 2100 więc musiał być po drodze błąd pomiaru może u Ciebie też tak jest? Ja nie miałam badania estradiolu i w sumie nie słyszałam o tym. A moja dzidzia generalnie jest z tych mniejszych, usadawia się koło 30 centyla i moze 3-3.2kg będzie miała jak się urodzi. Oczywiście nie mówimy o hipotrofii, tylko małym dziecku, ale może i u Ciebie tą diagnoza się nie potwierdzi
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2018, 22:25
inessa lubi tę wiadomość
❤Ada&Pola❤
-
U mnie od 20tyg. sukcesywnie na każdym badaniu ta waga wychodzi mniej więcej tak jak piszesz, około 30 percentyla. Najpierw tylko z tego co kojarzę brzuszek był mniejszy a ostatnio była mowa też o główce.
Ja przybrałam tylko 5kg, brzuch mam mały i po zobaczeniu dzisiaj wyniku tego hormon. boję się, że jeśli w kolejnych tygodniach praca łożyska się pogorszy i dynamika przyrostu będzie marna, to nie dojedziemy do 2,5kg Czasu w sumie nie zostało dużo, bo zabieg planowany na około 06.08 - i to jest oczywiście najbardziej optymistyczny scenariusz...
-
nick nieaktualnyHej Moro.
Ja leczylam sie w klinice w obu ciazach jesli chodzi tez o hipotrofie i nikt nie badal mi estriolu. Ten hormon rosnie w 3 trymestrze a te normy co napisalas to nie znam sie ale czytalam wypowiedz lekarza ze ten hormonnajbardziej potrzebny jest podczas badan prenatalnych potem jest rzadziej sprawdzany jak juz to przy sprawdzaniu dobrostanu plodu ale nie jest wyrokiem bo na dobrostan wplyw maja inne czynniki chociazby przeplywy oraz czy dsiecko rosnie. U Ciebie dziecko rosnie w ciagu 10 tyg roznica 2 dni to nie jest duzo( chodzi mi o to ze pisalas iz w 20 tug.bylo dzieckomniejsze o 6 dni teraz o .Do 2 tyg.to jest norma.Mnie zastanawia to co piszesz o lozysku ze czesc gorzej pracuje ale przeplywy sa wnormie to na jakiej podstawie lekarz ocenil ze gorzej pracuje??? Umnie w ostatniej coaxy lozysko szybko siezestarzalo ale przeplywy byly ok a to jest najwazniejsze bo dzieki temu dziecko jest dozywione. Druga sprawa to co zawsze tu pisze ze wazne jest aby dziecko roslo czy to mniej czy wiecej ale aby roslo i bylo zdrowe. Weszlas w tygodnie gdy dzieci najwiecej przybieraja na masie a odstepstwa w pomiarach moga byc ze wzgedu na ulozenie dziecka no i kazdy lekarz a nawet ten sam na tym samym uag moze zmierzyc inaxzej dziecko.
Waznejest aby sprawdzac przeplywy ilosc wod czy sa w normie oraz czy dziecko przyrasta. Moja corcka i synek mieli na tym etapie co Twoje dziecko wage podobna do Twojego dzieckA ale cialka odstawaly juz ok 3-4 tyg.do tylu - wage zawazyly jedynie dlugie nozki u obojga.
Ja w obu ciazach przybralam 4 kg z groszem brzuch mialam bardzo duzy mimo ze wod nie mialam jakos duzo zwlaszcza z synkiem pod koniec praktycznis ich nie mialam.
Oczwiscie najwazniejsza jest opinia lekarzy. Czy Ty bierzesz jakies leki np.na krzepniecie? Bo ja caly czas bralam heparyne ale to przez APS a na przyrost dzieci aby lepiej ukrwic maciccd pilam Medargin lek bez recepty niesmaxzny ale z sokiem sa sie go wypic i sa postepy we wzroscie dziecka.
Wspieram b.mocno i trzeba wierzyc ze bedzie wzzystko dobrze
Ps.przepraszam za bledy piszez komorki i przy lobuzujacych dzieciach. -
inessa wrote:....czytalam wypowiedz lekarza ze ten hormon najbardziej potrzebny jest podczas badan prenatalnych potem jest rzadziej sprawdzany jak juz to przy sprawdzaniu dobrostanu plodu ale nie jest wyrokiem bo na dobrostan wplyw maja inne czynniki chociazby przeplywy oraz czy dsiecko rosnie...
.....Mnie zastanawia to co piszesz o lozysku ze czesc gorzej pracuje ale przeplywy sa wnormie to na jakiej podstawie lekarz ocenil ze gorzej pracuje???....
.... odstepstwa w pomiarach moga byc ze wzgedu na ulozenie dziecka no i kazdy lekarz a nawet ten sam na tym samym uag moze zmierzyc inaxzej dziecko....
.... Czy Ty bierzesz jakies leki np.na krzepniecie? Bo ja caly czas bralam heparyne ale to przez APS a na przyrost dzieci aby lepiej ukrwic maciccd pilam Medargin...
Też czytałam, że estriol ocenia się raczej w teście potrójnym a co do dobrostanu, to jak piszesz powyżej, no ale skoro mój dr kazał zbadać i wychodzi na to, że będzie brał ten wynik pod uwagę to się nie kłócę - lepiej może się temu przyjrzeć póki czas.
Przepływy były niby zawsze w porządku, ale na usg w jednym miejscu widać jakieś nietypowe kłębowisko naczyń między łożyskiem a ścianą macicy i lekarz podejrzewa, że to właśnie pozostałość po krwiaku. W danym miejscu łożysko mogło się nie zregenerować i w związku z tym może nie pracować jak należy - jak krwiak się zabliźnia to tkanka w tym miejsu nie jest już później do końca prawidłowa, to jest główne powikłanie w takiej sytuacji. A może to skutek łyżeczkowania po poronieniu z 2016? też możliwe.
Z odstępstwami w pomiarach się zgodzę - czasami u innego lekarza (jeśli mój był nieobecny) wychodziło to inaczej. Ja połówkowe miałam w sumie dwa razy - za drugim razem, dwa tyg. po pierwszym bad. byłam na echu serca (na wszelki wypadek, ze względu na mój wiek) i tam babka i tak jeszcze raz oglądała dokładnie całe dziecko i to wtedy padło pierwszy raz hasło o 6 dniach obsuwy. Nic wtedy nie komentowała, tylko się zachwycała ,,jaki ładny dzidziuś,, i że teraz możemy spać spokojnie - byłam trochę skołowana, ale w końcu nie dociekałam bo to jedna z najlepszych specj. od takich badań.
Na heparynie jadę od początku grudnia 2017 (0,4ml) - zrosty na nogach, włosy wypadają, masakra... O innych lekach na razie nie było mowy, ale zrozumiałam od dr, że jak trzeba będzie ,,wesprzeć,, wzrastanie, to już w warunkach szpitalnych.
A jak radził sobie rozwojowo Twój synek?
Czytałam sporo nieciekawych rzeczy o następstwach niskiej wagi (wiem, bez sensu) ale z drugiej strony dziewczyny często piszą, że dzieciaki jednak nadrabiają i jest ok. -
nick nieaktualnyRozumiem z lozyskiem dlatego wazne jest badanie przeplywow ale nie tylko w macicy czy pepowinie ale i w serduszku dziecka i w glowce.
Nie wiem ile masz lat ale u mnie profesor mowil ze te moje choroby i przejscia ( poronienia) to od wieku nie zaleza no i hipotrofia rowniez. Niestety wiekszosci przyczyn hipotrofii nie pozna sie.
Moj synek juz pisalam w postach wyzej rozwija sie dobrze zreszta coreczka rowniez ( oboje maja stwierdzona hipotrofie). Zwykle nieciekawe mastepstwa zwiazane sa z bardzi niska waga i wczesniactwem oczywiscie tez nie zawsze. Takie negatywne nastepstwa zwykle nie sa nastepstwem samej niskiej wagi ale dodatkowych powiklan przed czy porodowych no i niestety rozmych wad. Uogolniam troche bo zawsze sa odstepstwa a hipotroficy ktorych ja znam rozwijaja sie bardzo dpbrze a czesto nawet szybciej niz rowiesnicy. Np.moj synek siedzial gdy mial 4.5 miesiaca i teraz corka rowniez i mieli nawet kontrol u fizjoterapeuty dzieciecego czy to nie za duze napiecie miesniowe ale nie tylko po prostu sa tacy silni.
Ja nie lezalam w szpitalu ze wzgledu na hipotrofie jedynie mial co 2 tyg.wuzyty i usg dokladne. Z synkuem trafilam do szpitala dlatego ze zatrzymal sie calkowiciebprzyrost wagi i zaniknely calkowicie wody i urodzilam go w 36 tc a corke dalam rade dotrzymac do 39 tc.
Najwazniejsze aby sluchac lekarza duzo spokoju choc wiem ze nie jest to latwe ale chociaz probowac i dobrze sie odzywiac i duzo pic. Mi np.polecali aby jesc codziennie jajka na przyrost masy ciala i awokado -
Witam was dziewczyny:(
Wczoraj dowiedziałam sie ze mam.ten sam problem co wy
Dzidzia jest za malutka i brzuszek jest mniejszy o 3 tygodnie. Mam pic MEDARGIN.
Wczoraj bylam w 35 tygodniu i 4 dniu
Dzidziuś waży 2089gram
Bpd 8.65cm
Hc 31.20cm
Ac 27.52cm
Fl 6.62cm
Przepływy sa super
Z lozyskiem wezystko dobrze
Nie mam cukrzycy
Nie mam anemii
Ogolnie nie mam pojecia dlaczego dzidzia jest tak mala
I ja i mąż jesteśmy calkiem wysocy... -
nick nieaktualnyHej Klaudia!
Maluszek ma jeszcze troche czasu do przyrostu masy ciala. Wazne ze przekroczone sa 2 kg to do porodu powinien przekroczyc 2.500 kg.no i wazne ze przeplywy sa ok. Widze ze mieszkasz w UK mam nadzieje ze beda tam Cie teraz czeaciej badac ze wzgledu na mase dziecka?! Pros aby pilnowali przeplywow. A Medargin najlepiej pic 3 razy na dzien.
Najwazniejsze ze Maluch zdrowy jest :)tego trzeba zawsze sie trzymac a wage nadrobi jak nie do rozwiazania to po porodzie
Co do przyczyny hipotrofii to najczesciej niestety nie jest znana.
Wspieram bedzue dobrze -
Klaudia a co ogólnie powiedział lekarz. U mnie w 35+5 podobna sytuacja. Główka di przodu o 2 tygodnie nozki wypadaja na dany tydzien ciąży a brzuszek do tyłu o dwa tyg. U mnie przepływy też ok. Piję też medargin 3 razy dziennie. Teraz we wtorek mam kontrolną wizytę będę w 37+5Lena8411
Usg I trymestru w normie
Test podwojny ryzyko niskie
Nifty wynik prawidłowy
Usg połówkowe powiększony fałd karkowy NF 6.8
Echo serca płodu OK -
inessa wrote:Hej Klaudia!
Maluszek ma jeszcze troche czasu do przyrostu masy ciala. Wazne ze przekroczone sa 2 kg to do porodu powinien przekroczyc 2.500 kg.no i wazne ze przeplywy sa ok. Widze ze mieszkasz w UK mam nadzieje ze beda tam Cie teraz czeaciej badac ze wzgledu na mase dziecka?! Pros aby pilnowali przeplywow. A Medargin najlepiej pic 3 razy na dzien.
Najwazniejsze ze Maluch zdrowy jest :)tego trzeba zawsze sie trzymac a wage nadrobi jak nie do rozwiazania to po porodzie
Co do przyczyny hipotrofii to najczesciej niestety nie jest znana.
Wspieram bedzue dobrze
Niestety ja chodze prywatnie do lekarzw bo w uk sluzba zdrowia jest na tragicznym poziomie oczywiście wspomnę im o tym i pokażę usg ale nie licze na pomoc od sluzby zdrowia NHS.