X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Mamy leżące
Odpowiedz

Mamy leżące

Oceń ten wątek:
  • HejAnku🌸 Autorytet

Wysłany: 20 listopada, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie jest bardziej w kierunku słabej krzepliwości krwi więc mam cyclonamine która działa przeciwkrwotocznie i uszczelnia naczynia krwionośne

• Gosiaczek.prosiaczek Ekspertka

Wysłany: 20 listopada, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trochę się już pogubiłam. Wiem że progesteron bensis, ta nazwa padła tu jako lepszy od duphastonu. A teraz wyczytałam na Internecie… to jak to w końcu jest, jest on bezpieczny?

Cytuję: “ Czy mogę stosować Progesterone Besins, jeśli jestem w ciąży? Nie, Progesterone Besins nie jest zalecany do stosowania przez kobiety w ciąży.”

Mam nadzieję że do wieczora ktos odpowie 😂😂😂😂

Marthepl lubi tę wiadomość

👩🏻 34 & 👨‍🦱 42

26.04.2024 - 9 tc 💔

26.10.2024 -❓❓🍼

19.12.2024 oraz 02.01.2025 badania prenatalne USG+pappa 🧬

Cukrzyca ciążowa 🧁🧁

Leki 💊
    * Progesteron Bensis,
    * Luteina,
    * Neoparin,
    * Acard,
    * Insulina,

preg.png
  • Marthepl Znajoma

Wysłany: 20 listopada, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiaczek.prosiaczek wrote:
    Trochę się już pogubiłam. Wiem że progesteron bensis, ta nazwa padła tu jako lepszy od duphastonu. A teraz wyczytałam na Internecie… to jak to w końcu jest, jest on bezpieczny?

Cytuję: “ Czy mogę stosować Progesterone Besins, jeśli jestem w ciąży? Nie, Progesterone Besins nie jest zalecany do stosowania przez kobiety w ciąży.”

Mam nadzieję że do wieczora ktos odpowie 😂😂😂😂
    Ja biorę Progesterone Besins, włączony od czasu pojawienia się krwiaka

Gosiaczek.prosiaczek lubi tę wiadomość

• HejAnku🌸 Autorytet

Wysłany: 20 listopada, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    De facto moich leków też nie należy brać w ciąży ale no nie ma innej opcji, kolejny krwotok mógłby pociągnąć za sobą dziecko. Chyba trzeba wybrać mniejsze zło ale może wypowie się ktoś mądrzejszy

Gosiaczek.prosiaczek lubi tę wiadomość

Wysłany: 20 listopada, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HejAnku🌸 wrote:
    De facto moich leków też nie należy brać w ciąży ale no nie ma innej opcji, kolejny krwotok mógłby pociągnąć za sobą dziecko. Chyba trzeba wybrać mniejsze zło ale może wypowie się ktoś mądrzejszy

Ooo to usłyszałam od psychiatry jak w pierwszej ciąży odstawiłam nagle leki… niepotrzebnie sie tylko wtedy męczyłam bo i tak ciąża obumarła.

👩🏻 34 & 👨‍🦱 42

26.04.2024 - 9 tc 💔

26.10.2024 -❓❓🍼

Cukrzyca ciążowa 🧁🧁

Leki 💊
    * Progesteron Bensis,
    * Luteina,
    * Neoparin,
    * Acard,
    * Insulina,

preg.png

Wysłany: 20 listopada, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marthepl wrote:
    Ja biorę Progesterone Besins, włączony od czasu pojawienia się krwiaka

Pomógł Ci? Jak sie obecnie czujesz ?

Ja dzisiaj po badaniu ginekologicznym, pojechałam ze starym na randkę po sklepach. Wiem nie powinnam aż tak się forsować ale do tej pory podpaska sucha… więc jak na tak intensywny dzień to super.

👩🏻 34 & 👨‍🦱 42

26.04.2024 - 9 tc 💔

26.10.2024 -❓❓🍼

Cukrzyca ciążowa 🧁🧁

Leki 💊
    * Progesteron Bensis,
    * Luteina,
    * Neoparin,
    * Acard,
    * Insulina,

preg.png
  • Marthepl Znajoma

Wysłany: 20 listopada, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomógł Ci? Jak sie obecnie czujesz ?

Ja dzisiaj po badaniu ginekologicznym, pojechałam ze starym na randkę po sklepach. Wiem nie powinnam aż tak się forsować ale do tej pory podpaska sucha… więc jak na tak intensywny dzień to super.
    U mnie krwiak od 10 tc, obecnie 19 tc i nadal jest, spory.. w międzyczasie jeden silny krwotok i plamienia. A progesterone besins i Utrogestan biorę nadal

• asiun Autorytet

Wysłany: 20 listopada, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale to miłe jest co piszesz, serio :))))

U mnie mniej tragiczna sytuacja niż u Ciebie, dostalam krwawienia z krwiaka pod kosmówka ale zlokalizowanego tuż przy ujściu szyjki macicy. Czyli kosmówka odkleja się w mniejszym stopniu, brak jest też świeżego krwawienia w macicy. Oczywiście zagrożenie jest ale lokalizacja krwiaka daje większe mi szanse na wygraną.

Dostałam:
    Acard, Duphaston zamieniony na Besis, Luteinę dopochwowo, Neoparin zastrzyki,
    Mam zapisać się w polecane przez nią miejsce na prenatalne za ok 3 tygodnie,
    Wizytę mam kolejna 26.11 czyli w ten wtorek- niestety ale muszę być pod stałą kontrolą.

Aaa i cukier za wysoki … a ja już od dawna jestem na diecie, więc już i tak nic nie zdziałam narazie.
    Kurde ciekawe to... Bo mi lekarz jak zaczęłam plamić tydzień temu kazał natychmiast odstawić acard 🤷🤷

preg.png

age.png
  • Marthepl Znajoma

Wysłany: 20 listopada, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asiun wrote:
    Kurde ciekawe to... Bo mi lekarz jak zaczęłam plamić tydzień temu kazał natychmiast odstawić acard 🤷🤷
    U mnie tak samo - Acard odstawiony od razu

• asiun Autorytet

Wysłany: 20 listopada, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marthepl wrote:
    U mnie tak samo - Acard odstawiony od razu
    Tak z ciekawości jakie leki dostałaś ? Od początku to co masz teraz? Czy coś jeszcze było ?
    I w ogóle co lekarze mówią na temat tego że masz jeszcze tego krwiaka?
    Sorry że tyle pytań 🙈

preg.png

age.png
  • Marthepl Znajoma

Wysłany: 20 listopada, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asiun wrote:
    Tak z ciekawości jakie leki dostałaś ? Od początku to co masz teraz? Czy coś jeszcze było ?
    I w ogóle co lekarze mówią na temat tego że masz jeszcze tego krwiaka?
    Sorry że tyle pytań 🙈
    Wcześniej Luteina 2x1, potem zmiana:
    Dodatkowo właśnie 2x1 Progesterone Besins
    2x2 Utrogestan, teraz zmniejszony na 2x1
    Magne B6
    Zapytałam o Rutinoscorbin- 3x1

Acard odstawiony, Neoparin 0,6 zostawiony

Mamy nadzieję, że się kiedyś wchlonie, ale muszę się liczyć, że może zostac do końca ciąży przez co moja psychika jest w stanie nie powiem jakim.

Oszczędzam się, większą część dnia leżę i odpoczywam ;)

• asiun Autorytet

Wysłany: 20 listopada, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marthepl wrote:
    Wcześniej Luteina 2x1, potem zmiana:
    Dodatkowo właśnie 2x1 Progesterone Besins
    2x2 Utrogestan, teraz zmniejszony na 2x1
    Magne B6
    Zapytałam o Rutinoscorbin- 3x1

Acard odstawiony, Neoparin 0,6 zostawiony

Mamy nadzieję, że się kiedyś wchlonie, ale muszę się liczyć, że może zostac do końca ciąży przez co moja psychika jest w stanie nie powiem jakim.

Oszczędzam się, większą część dnia leżę i odpoczywam ;)
    Jeju ..rozumiem...
    Tak do końca ciąży z krwiakiem 🙈 w wariatkowie bym skończyła.
    W pierwszej ciąży miałam oczyścił się, odkleił kosmówkę, wszystko się zrosło i pod względem krwiaków plamien było ok. Za to zaczęły się inne problemy, do końca ciąży ciągle coś aż podziwiam siebie że na drugą ciążę się zdecydowałam 😅

preg.png

age.png
  • HejAnku🌸 Autorytet

Wysłany: 20 listopada, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marthepl a w którym miejscu u Ciebie krwiak jeśli mogę zapytać? Ja nie wiem co z nimi jest nie tak, że nie chcą się wchłaniać tyle czasu

Człowiek leży, stanął by na głowie, a żadnego sposobu na nie nie ma :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada, 19:30

Wysłany: 20 listopada, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ten Neoparin też ma podobne działanie do Acardu a mam oba. Doktorka mówiła mi że “w internecie będzie napisane że przy krwawieniach nie można brać itp” i właśnie jakoś wyjaśniła mi swoj tok myślenia, podając argument dlaczego ja mam go brać.
    Może chodzi o to że ja już krwawię i to co widziała na USG musi sie wypłukać ? Więc bez wpływu ten lek…
    No niewiem mam wizytę we wtorek kolejna wtedy jeszcze raz dopytam o ten Acard. A teraz zastanawiam się czy go brać …

👩🏻 34 & 👨‍🦱 42

26.04.2024 - 9 tc 💔

26.10.2024 -❓❓🍼

Cukrzyca ciążowa 🧁🧁

Leki 💊
    * Progesteron Bensis,
    * Luteina,
    * Neoparin,
    * Acard,
    * Insulina,

preg.png

Wysłany: 20 listopada, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HejAnku🌸 wrote:
    Marthepl a w którym miejscu u Ciebie krwiak jeśli mogę zapytać? Ja nie wiem co z nimi jest nie tak, że nie chcą się wchłaniać tyle czasu

A Hematologicznie byłyście kiedyś badane ? Może tak naprawdę macie jakieś zaburzenia krzepliwości itp. Stąd te krwiaki. Po wszystkim już warto się skonsultować.
    U mnie właśnie to jest drugi raz kiedy spotykam się z takim problemem u siebie.
    Zapomniałam o tym ale przy usunięciu migdałków podczas dwukrotnego pobytu w szpitalu (bo mnie odesłali do domu i w efekcie zabieg do dnia dzisiejszego się nie odbył) miałam wydłużone APTT - czas krzepnięcia krwi, lekarz straszył mnie że jak mi migdały usuną to się wykrwawię.
    Zastanawiam się czy to jest coś podobnego…

👩🏻 34 & 👨‍🦱 42

26.04.2024 - 9 tc 💔

26.10.2024 -❓❓🍼

Cukrzyca ciążowa 🧁🧁

Leki 💊
    * Progesteron Bensis,
    * Luteina,
    * Neoparin,
    * Acard,
    * Insulina,

preg.png
  • Saimi Autorytet

Wysłany: 20 listopada, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na wielu lekach wspomagających utrzymanie ciąży jest napisane, że brać nie można. Na estrifemie, progesteronie. Tym bym się nie sugerowała i słuchała lekarza.

Starania od 2017 r.
    Ona - 36l, mthfr, hashimoto, b. niskie amh, b. duży problem z endo
    On - 36l, wszystko ok

I IUI - 2019 nieudane
    I IVF - 25.09.23
    7dpt - Beta Hcg - 71 ; prog 231
    11dpt - Beta Hcg - 745 ; prog 172
    15dpt - Beta Hcg - 4174
    24dpt - jest zarodek z ❤️ (szpital, jednorazowe krwawienie bez przyczyny)
    31dpt - CRL 10mm 💓
    11+2 - CRL 45mm 🧡
    13+3 - CRL 70 mm, I prenatalne ok 💝
    17+3 - 200 g., 17 cm dziewczynki 😍
    20+3 - połówkowe, 340 g dziewczynki 🤩 skr. szyjka
    22+3 - 510 g., 28 cm gwiazdeczki 🥰 skr. szyjka
    26+3 - 910 g., 37 cm gwiazdeczki 💖 skr. szyjka
    30+3 - III prenatalne, 1580 g. dzielnej dziewczynki ❤️ od dziś szpital - b. skr. szyjka
    32+2 - 1980 g. 😍
    33+2 - 2150g. 🤩
    35+2 - 2600g. 💖
    36+2 - 2900g. 🧡
    36+6 - A. już na świecie! 🥰💓

age.png
  • Marthepl Znajoma

Wysłany: 20 listopada, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HejAnku🌸 wrote:

Krwiak jest gdzieś przy ujściu, na dole. Też nie wiem, ale podobno mogą wchłaniać się długo, a nawet być z nami do końca ciąży..

U mnie regularnie badania odnośnie krzepnięcia, ale jak już się pojawia problem to APTT ponizej normy mimo heparyny nawet

Wysłany: 20 listopada, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saimi wrote:
    Na wielu lekach wspomagających utrzymanie ciąży jest napisane, że brać nie można. Na estrifemie, progesteronie. Tym bym się nie sugerowała i słuchała lekarza.

Dobra to wzięłam ten Neoparin i Acard… zobaczymy. U mnie krwiak przy ujściu więc może chce aby on nie krzepł a się wypłukał… kurde jak dotrwam do 34 tc to idę na uniwersytet medyczny 😂😂😂😂

asiun lubi tę wiadomość

👩🏻 34 & 👨‍🦱 42

26.04.2024 - 9 tc 💔

26.10.2024 -❓❓🍼

Cukrzyca ciążowa 🧁🧁

Leki 💊
    * Progesteron Bensis,
    * Luteina,
    * Neoparin,
    * Acard,
    * Insulina,

preg.png
  • HejAnku🌸 Autorytet

Wysłany: 20 listopada, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia, ja hematologicznie nigdy bo nigdy nie miałam problemów… siniaki mi wychodziły ale też bez przesady, żadnych krwotoków z nosa, okres wręcz skąpy. Ja w ogóle byłam zawsze okazem zdrowia, ledwo jakieś przeziębienia, u lekarza bywałam tylko 2 razy do roku z badaniami krwi i chyba teraz pokutuje… Niby ginka powiedziala, że mogę spróbować pójść do hematologa ale boję się bujać po przychodniach z tą odklejoną kosmówką i macicą pełną krwiaków :/

Wysłany: 21 listopada, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HejAnku🌸 wrote:
    Gosia, ja hematologicznie nigdy bo nigdy nie miałam problemów… siniaki mi wychodziły ale też bez przesady, żadnych krwotoków z nosa, okres wręcz skąpy. Ja w ogóle byłam zawsze okazem zdrowia, ledwo jakieś przeziębienia, u lekarza bywałam tylko 2 razy do roku z badaniami krwi i chyba teraz pokutuje… Niby ginka powiedziala, że mogę spróbować pójść do hematologa ale boję się bujać po przychodniach z tą odklejoną kosmówką i macicą pełną krwiaków :/

No na NFZ to nawet nie ma co liczyć….
    Ja prywatnie to pamiętam że ogarniałam ale to są olbrzymie koszty bo jest dużo badań krwi (antykolaguanty, czynniki itp).

A co u Was? Ja po Acardzie na szczęście jeszcze nie widzę zwiększonego krwawienia 🥹

👩🏻 34 & 👨‍🦱 42

26.04.2024 - 9 tc 💔

26.10.2024 -❓❓🍼

Cukrzyca ciążowa 🧁🧁

Leki 💊
    * Progesteron Bensis,
    * Luteina,
    * Neoparin,
    * Acard,
    * Insulina,

preg.png
‹‹ 162 163 164 165 166
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ