X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Mamy leżące
Odpowiedz

Mamy leżące

Oceń ten wątek:
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 27 maja, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marmolada1990 wrote:
    Dziękuję za odpowiedź, już sama nie wiem co robić. Jakoś nikt nie chce mi tego właśnie dołożyć. Chodzę do przychodni przyszpitalnej, tam prowadzę ciążę. Czy Tobie zalecił to po prostu Twój lekarz, sama poprosiłaś o to ? W szpitalu też musiałaś poleżeć trochę?
    Ja zostałam odesłana po echo serca dziecka przez lekarza do szpitala - skontaktowałam się z prowadzącym i powiedział że skoro nie mogę od ręki kupić pessara żeby on mi założył (nie było go dostępnego w mieście od ręki) - to mam się kłaść do szpitala
    Tam leżałam tydzień, czekając na posiewy, zanim mi założyli.
    Na mnie trochę w szpitalu chuchają przez to że to ciąża z in vitro. Od początku jestem w grupie podwyższonego ryzyka i właśnie w szpitalu dało sie to odczuć

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

age.png
  • Kaliope Autorytet

Wysłany: 20 lipca, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, czy jest tu ktoś jeszcze aktywny?
    21 tydzień, szybkie skracanie się szyjki w trzy tygodnie z 5,4 cm na 3 cm. Pierwsza ciąża, wystarana po 9 latach. Lekarz pozostawił mi decyzję, czy chcę szew zapobiegawczo. We wtorek planowany zabieg. Zrobiłybyście?

Ja: 36, on: 35

✅usunięte niewielkie ognisko endometriozy oraz zrosty
    📍AMH 22 ng/ml
    📍PCOS, długie, bezowulacyjne cykle, hiperandrogenizm, hiperplazja endometrium, niedrożny lewy jajowód, MTHFR C677 hetero
    ❌ przewlekłe zapalenie endometrium (Doxycylina na 2 tygodnie)
    ❌02.04.2025- chlamydia w wymazie- Azytromycyna/ 30.04.2025- negatywny, 7.05.2025- drugi negatywny, 14.05.2025- trzeci negatywny
    20.03.2025 ⏸️- beta 233
    02.04.2025 pęcherzyk cążowy + żółtkowy
    09.04.2025 jest serduszko <3 crl 0,46 cm
    24.04.2025- crl 2,34 cm
    30.05.2025 niskie ryzyka, prawdopodobnie chłopiec
    Walczymy z cukrzycą ciążową
    29.07.2025 niewydolność szyjki- założenie szwu
    📆06.08.2025 diabetolog
    📆08.08.2025 ginekolog kontrola
    preg.png
  • Saimi Autorytet

Wysłany: 21 lipca, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć. Ja nie miałam. Byłam na lekach i leżałam od 21 tyg ( szyjka 2 cm). Potem od 30 tyg szpital. Myślę, że gdyby dzidzia nie była ułożona miednicowo nie wyhamowaliby mi porodu w tamtym czasie i bym urodziła. Ostatecznie 36+6 ale nie dlatego, że był brak szyjki (0,4 mm od 30 tyg).
    Ja szwu nie miałam przez historię moja i częste infekcje przed ciążą. Szew zwiększa ryzyko porodu gdy dostaniesz infekcje. Ale też daje większą gwarancję donoszenia. Zakłada się chyba do któregoś tyg, nie pamiętam którego.
    Ja osobiście przy drugiej ciąży będę starała się o szew profilaktyczny. Ze wzg na wcześniejsze problemy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca, 09:49

Martynka.98, Kaliope lubią tę wiadomość

1 ivf i A na świecie ❤️🥰💓
    Czy będzie kolejny cud?

age.png
  • Martynka.98 Autorytet

Wysłany: 21 lipca, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaliope wrote:
    Hej, czy jest tu ktoś jeszcze aktywny?
    21 tydzień, szybkie skracanie się szyjki w trzy tygodnie z 5,4 cm na 3 cm. Pierwsza ciąża, wystarana po 9 latach. Lekarz pozostawił mi decyzję, czy chcę szew zapobiegawczo. We wtorek planowany zabieg. Zrobiłybyście?

Hej. Zaglądamy tutaj owszem :) ja również nie miałam szwu, bo było za późno, miałam pessar do 35 tygodnia. Tak jak pisze Saimi- są za i są przeciw, ale ja również gdybym miała możliwość zdecydowała bym się na szew bez zastanowienia, w kolejnej ciąży ( haha, mówiłam, że nigdy więcej, bo praktycznie 7 miesięcy przeleżałam) też będę starała się o szew lub założę taśmę TAC. Będzie dobrze. Nie załamuj się, 3cm to kawał szyjki jeszcze. Tylko odpoczywaj ile możesz :)

Kaliope lubi tę wiadomość

🩵 10.03.2025, 10:30, 38+3 Beniamin
  • AEGO Autorytet

Wysłany: 21 lipca, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie 3 cm szyjki to jest jeszcze ok. :) Szew co do zasady zakłada się od 2,5 cm. No szybko ona spadła, ale też była bardzo długa. Myślę, że pogadaj z lekarzem, to najważniejsze, zróbcie posiewy, to dużo daje.

Kaliope lubi tę wiadomość

age.png
  • Kaliope Autorytet

Wysłany: 26 lipca, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie sytuacja niestety szybko się zmieniła 🤷 szyjka spadła na 2 cm plus lejek. Wymazy czyste, w poniedziałek założenie szwu.
    Doszło wielowodzie, makrosomia i pogorszenie przepływów.

Ja: 36, on: 35

✅usunięte niewielkie ognisko endometriozy oraz zrosty
    📍AMH 22 ng/ml
    📍PCOS, długie, bezowulacyjne cykle, hiperandrogenizm, hiperplazja endometrium, niedrożny lewy jajowód, MTHFR C677 hetero
    ❌ przewlekłe zapalenie endometrium (Doxycylina na 2 tygodnie)
    ❌02.04.2025- chlamydia w wymazie- Azytromycyna/ 30.04.2025- negatywny, 7.05.2025- drugi negatywny, 14.05.2025- trzeci negatywny
    20.03.2025 ⏸️- beta 233
    02.04.2025 pęcherzyk cążowy + żółtkowy
    09.04.2025 jest serduszko <3 crl 0,46 cm
    24.04.2025- crl 2,34 cm
    30.05.2025 niskie ryzyka, prawdopodobnie chłopiec
    Walczymy z cukrzycą ciążową
    29.07.2025 niewydolność szyjki- założenie szwu
    📆06.08.2025 diabetolog
    📆08.08.2025 ginekolog kontrola
    preg.png
‹‹ 192 193 194 195 196
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ