X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Niewydolność cieśniowo-szyjkowa
Odpowiedz

Niewydolność cieśniowo-szyjkowa

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2016, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Dziewczyny:)

• kas50 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2016, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy gin moze palpacyjnie sprawdzic stan szyjki czy raczej zalecane jest usg żeby sprawdzić długość i rozwarcie? W 1cciazy mialam podejrzenie skracania szyjki na podstawie normalnego badania gin,jednak potem w szpitalu okazało się że jest ok.

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

........................................................................................

• Galeona Przyjaciółka

Wysłany: 19 maja 2016, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa więcej dha nie zaszkodzi :) pogadaj o tym z lekarzem na nast wizycie ale pewnie nie będzie miał nic przeciwko :)

kas50 czasem palpacyjnie są pomyłki a usg daje pewny wynik, jednak jeśli w 1 ciąży to był fałszywy alarm i donosiłaś bez problemu to nie martw się na zapas :*

kas50 lubi tę wiadomość

1tnvuq7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2016, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie bylo tak ze palcem wychodzilo ok, a podczas usg wyszlo rozwarcie wewnetrzne i ze jednak szyjka sie skraca,

• ewa84 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2016, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam taką sytuację ze :
    Piątek pomiar szyjki 38 mm i ok
    Poniedzialek tydzień później- no 10 dni badanie na fotelu u lekarki od bliźniąt niby Ok wwszystko
    Wtorek- dzien później usg i szyjka niby 30 mm a po tym jak lekarka kazała zakaszlec już. 25 mm i wewnętrzne ujście w kształcie litery v na 5 mm i odrazu ip posiew i decyzja o pessarze

Wiec to badanie " ręczne" nieprecyzyjne no i nie ma szans sprawdzić czy nie ma rozwarcia wewnętrznego.

iv094x39ir3hgbzx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2016, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    byłam dziś u lekarza, będzie chłopiec:) lekarz mówi, że na pewno ciekawe:) zrobił mi usg szyjki i ma 6cm w badaniu ręcznym wychodziło ok

Magdula lubi tę wiadomość

• kas50 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2016, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usg dopochwowe,tak? Muszę poprosic ginke niech zmierzy dokładnie. Nie wiedziałam,że szyjka może się skracac w tak szybkim tempie:/
    Kaarolaa w którym tc Ci się ta szyjka zaczela skracac? Jakie mialas zalecenia?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2016, 19:43

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

........................................................................................

• Galeona Przyjaciółka

Wysłany: 19 maja 2016, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola gratuluję synka i tak długiej szyjki! :)

Ja się coś kiepsko czuje, dziecko mocno skacze po pęcherzu i przez to dziwne się czuje. Brzuch miękki na szczęście, oby to nic nie znaczyło.

1tnvuq7.png
  • ewa84 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2016, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W zasadzie w ciągu 11 dni zrobił się problem, choć u mnie od początku nie była szalenie długa.

Galeona: mam nadzieję że to chwilowo złe samopoczucie.
    Moje mniejsze dziecko tez skacze po pęcherzu, ale u Ciebie to zapewne mocniejsze kopniaki

iv094x39ir3hgbzx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2016, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Galeona ale tak jakoś nie dowierzam w tego synka:)ja tam nic na usg nie widziałam:)mi chyba też uciska na pęcherz bo mam takie dziwne uczucie i jak się czasem poruszy to aż muszę pędzić siku

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2016, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kas50 ja mialam wizyty srednio co 3 tyg i na kazdej bylo robione usg szyjki jak i rowniez badanie ginekologiczne. Teraz dmuchalismy na zimne bo poprzednia ciaza zakonczyla sie porodem w 24 tc. A szyjki nie mialam wtedy juz w 22 tc. Nawet o tym nie wiedzialam bo lekarz prowadzacy nigdy nawet na fotelu nie badal.
    W tej ciazy jak pisalam sprawdzanie co 3 tyg i w 18 tc wyszlo podczas badania na fotelu 45 mm a w usg 30mm i rozwarcie wewnętrzne. Gdzie jeszcze 3 tyg wcześniej nie bylo rozwarcia a szyjka w usg miala prawie 5cm...wiec w ciagu tych 3 tyg roznica ogromna. W 21 tc mialam zakladany szew gdyż rozwarcie wyszlo 2cm a szyjka okolo 25mm. Narazie jest ok. W poniedziałek wizyta i znow dokładne pomiary szyjki i pomierzymy mlodego.

Takze kochana lepiej niech sprawdzi szyjke przez usg chociaz nie kazdy lekarz jest chetny, wiekszosc niestety tego noe robi.

• kas50 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2016, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki. Muszę ją przycisnąć,w końcu to wizyta prywatna więc nie powinna robić problemu. Mam też wypis ze szpitala z poprzedniej ciąży o podejrzeniu skracania się szyjki. Teraz mam innego gina,więc wezmę ten wypis na wizytę.

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

• Galeona Przyjaciółka

Wysłany: 20 maja 2016, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niewydolność jest słabo wykrywalna właśnie przez brak usg :/

Noc przetrwałam z pobudkami co 2h na siku, ale już ok jest. Kolejny dzień do przodu, z rana oddałam krew do badań przed wizytą w przyszłym tygodniu, oby było ok :-)

1tnvuq7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 maja 2016, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50 myślę, że nie będzie problemu zwłaszcza, że to wizyta prywatna

Galeona leci juz 30 tydzień będzie dobrze:)

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 maja 2016, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj nie wiem. Ja w poprzedniej ciazy chodzilam prywatnie a nawet palcem nie mialam szyjki sprawdzanej...teraz jak nie powiesz lekarzowi co ma zrobić to cie oleje.

• kas50 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2016, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego powiem o moich obawach i przejsciach w poprzedniej ciąży. Trzymajcie kciuki :-)

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

• Magdula Autorytet

Wysłany: 20 maja 2016, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50, jak chodzisz prywatnie to na pewno Cię zbada, nawet jeśli sama na to nie wpadła to jak się upomnisz o swoje to nie powinna robić problemów, w końcu łaski nie robi ;)

Ja miałam podobną sytuację jak Karola, tzn. w poprzedniej ciąży w ogóle nie miałam badanej szyjki i skończyło się poronieniem w 19tc.
    Mój aktualny lekarz znając moją historię już od 17tc zaczął co tydzień robić mi usg szyjki. 17tc i 18tc wszystko było super a już tydzień później, w 19tc na ekranie ukazał się lejek :/ No i dwa dni później byłam już w szpitalu i czekałam na szew.

Ola, gratulacje dla synka i szyjki, niech się porządnie trzymają :*

Galeona, trzymam kciuki za wyniki badań :)

Kaarolaa, tym razem wizytę masz dzień przede mną :)

wd3wnub.png

576fa95f1296f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 maja 2016, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdula teraz bede miala wizyty co dwa tyg. Nastepna bedzie 6 czerwca.

• Magdula Autorytet

Wysłany: 20 maja 2016, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli u mnie będzie dobrze to też będę miała co dwa tygodnie. Okaże się we wtorek :)

wd3wnub.png

576fa95f1296f.png
  • Sarayu Przyjaciółka

Wysłany: 20 maja 2016, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wczorajszym USG. Szyjka 2,54 cm. Było 2,6 więc prawie taka sama. Jutro sterydy. Oby do 30 ego. :)

kaarolaa lubi tę wiadomość

Tymuś
    s19j7xx.png
    Asia
    5pacdzl.png

Aniołek 5tc - 18.09.2015

"Przemienić cierpienie w Błogosławieństwo"
‹‹ 10 11 12 13 14 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ