X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Niewydolność cieśniowo-szyjkowa
Odpowiedz

Niewydolność cieśniowo-szyjkowa

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2016, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Dziewczyny:)

• kas50 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2016, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy gin moze palpacyjnie sprawdzic stan szyjki czy raczej zalecane jest usg żeby sprawdzić długość i rozwarcie? W 1cciazy mialam podejrzenie skracania szyjki na podstawie normalnego badania gin,jednak potem w szpitalu okazało się że jest ok.

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

........................................................................................

• Galeona Przyjaciółka

Wysłany: 19 maja 2016, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa więcej dha nie zaszkodzi :) pogadaj o tym z lekarzem na nast wizycie ale pewnie nie będzie miał nic przeciwko :)

kas50 czasem palpacyjnie są pomyłki a usg daje pewny wynik, jednak jeśli w 1 ciąży to był fałszywy alarm i donosiłaś bez problemu to nie martw się na zapas :*

kas50 lubi tę wiadomość

1tnvuq7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2016, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie bylo tak ze palcem wychodzilo ok, a podczas usg wyszlo rozwarcie wewnetrzne i ze jednak szyjka sie skraca,

• ewa84 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2016, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam taką sytuację ze :
    Piątek pomiar szyjki 38 mm i ok
    Poniedzialek tydzień później- no 10 dni badanie na fotelu u lekarki od bliźniąt niby Ok wwszystko
    Wtorek- dzien później usg i szyjka niby 30 mm a po tym jak lekarka kazała zakaszlec już. 25 mm i wewnętrzne ujście w kształcie litery v na 5 mm i odrazu ip posiew i decyzja o pessarze

Wiec to badanie " ręczne" nieprecyzyjne no i nie ma szans sprawdzić czy nie ma rozwarcia wewnętrznego.

iv094x39ir3hgbzx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2016, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    byłam dziś u lekarza, będzie chłopiec:) lekarz mówi, że na pewno ciekawe:) zrobił mi usg szyjki i ma 6cm w badaniu ręcznym wychodziło ok

Magdula lubi tę wiadomość

• kas50 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2016, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usg dopochwowe,tak? Muszę poprosic ginke niech zmierzy dokładnie. Nie wiedziałam,że szyjka może się skracac w tak szybkim tempie:/
    Kaarolaa w którym tc Ci się ta szyjka zaczela skracac? Jakie mialas zalecenia?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2016, 19:43

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

........................................................................................

• Galeona Przyjaciółka

Wysłany: 19 maja 2016, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola gratuluję synka i tak długiej szyjki! :)

Ja się coś kiepsko czuje, dziecko mocno skacze po pęcherzu i przez to dziwne się czuje. Brzuch miękki na szczęście, oby to nic nie znaczyło.

1tnvuq7.png
  • ewa84 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2016, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W zasadzie w ciągu 11 dni zrobił się problem, choć u mnie od początku nie była szalenie długa.

Galeona: mam nadzieję że to chwilowo złe samopoczucie.
    Moje mniejsze dziecko tez skacze po pęcherzu, ale u Ciebie to zapewne mocniejsze kopniaki

iv094x39ir3hgbzx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2016, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Galeona ale tak jakoś nie dowierzam w tego synka:)ja tam nic na usg nie widziałam:)mi chyba też uciska na pęcherz bo mam takie dziwne uczucie i jak się czasem poruszy to aż muszę pędzić siku

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2016, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kas50 ja mialam wizyty srednio co 3 tyg i na kazdej bylo robione usg szyjki jak i rowniez badanie ginekologiczne. Teraz dmuchalismy na zimne bo poprzednia ciaza zakonczyla sie porodem w 24 tc. A szyjki nie mialam wtedy juz w 22 tc. Nawet o tym nie wiedzialam bo lekarz prowadzacy nigdy nawet na fotelu nie badal.
    W tej ciazy jak pisalam sprawdzanie co 3 tyg i w 18 tc wyszlo podczas badania na fotelu 45 mm a w usg 30mm i rozwarcie wewnętrzne. Gdzie jeszcze 3 tyg wcześniej nie bylo rozwarcia a szyjka w usg miala prawie 5cm...wiec w ciagu tych 3 tyg roznica ogromna. W 21 tc mialam zakladany szew gdyż rozwarcie wyszlo 2cm a szyjka okolo 25mm. Narazie jest ok. W poniedziałek wizyta i znow dokładne pomiary szyjki i pomierzymy mlodego.

Takze kochana lepiej niech sprawdzi szyjke przez usg chociaz nie kazdy lekarz jest chetny, wiekszosc niestety tego noe robi.

• kas50 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2016, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki. Muszę ją przycisnąć,w końcu to wizyta prywatna więc nie powinna robić problemu. Mam też wypis ze szpitala z poprzedniej ciąży o podejrzeniu skracania się szyjki. Teraz mam innego gina,więc wezmę ten wypis na wizytę.

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

• Galeona Przyjaciółka

Wysłany: 20 maja 2016, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niewydolność jest słabo wykrywalna właśnie przez brak usg :/

Noc przetrwałam z pobudkami co 2h na siku, ale już ok jest. Kolejny dzień do przodu, z rana oddałam krew do badań przed wizytą w przyszłym tygodniu, oby było ok :-)

1tnvuq7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 maja 2016, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50 myślę, że nie będzie problemu zwłaszcza, że to wizyta prywatna

Galeona leci juz 30 tydzień będzie dobrze:)

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 maja 2016, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj nie wiem. Ja w poprzedniej ciazy chodzilam prywatnie a nawet palcem nie mialam szyjki sprawdzanej...teraz jak nie powiesz lekarzowi co ma zrobić to cie oleje.

• kas50 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2016, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego powiem o moich obawach i przejsciach w poprzedniej ciąży. Trzymajcie kciuki :-)

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

• Magdula Autorytet

Wysłany: 20 maja 2016, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50, jak chodzisz prywatnie to na pewno Cię zbada, nawet jeśli sama na to nie wpadła to jak się upomnisz o swoje to nie powinna robić problemów, w końcu łaski nie robi ;)

Ja miałam podobną sytuację jak Karola, tzn. w poprzedniej ciąży w ogóle nie miałam badanej szyjki i skończyło się poronieniem w 19tc.
    Mój aktualny lekarz znając moją historię już od 17tc zaczął co tydzień robić mi usg szyjki. 17tc i 18tc wszystko było super a już tydzień później, w 19tc na ekranie ukazał się lejek :/ No i dwa dni później byłam już w szpitalu i czekałam na szew.

Ola, gratulacje dla synka i szyjki, niech się porządnie trzymają :*

Galeona, trzymam kciuki za wyniki badań :)

Kaarolaa, tym razem wizytę masz dzień przede mną :)

wd3wnub.png

576fa95f1296f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 maja 2016, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdula teraz bede miala wizyty co dwa tyg. Nastepna bedzie 6 czerwca.

• Magdula Autorytet

Wysłany: 20 maja 2016, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli u mnie będzie dobrze to też będę miała co dwa tygodnie. Okaże się we wtorek :)

wd3wnub.png

576fa95f1296f.png
  • Sarayu Przyjaciółka

Wysłany: 20 maja 2016, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wczorajszym USG. Szyjka 2,54 cm. Było 2,6 więc prawie taka sama. Jutro sterydy. Oby do 30 ego. :)

kaarolaa lubi tę wiadomość

Tymuś
    s19j7xx.png
    Asia
    5pacdzl.png

Aniołek 5tc - 18.09.2015

"Przemienić cierpienie w Błogosławieństwo"
‹‹ 10 11 12 13 14 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ