X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Niewydolność cieśniowo-szyjkowa
Odpowiedz

Niewydolność cieśniowo-szyjkowa

Oceń ten wątek:
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 11 października 2016, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zależy od szpitala. W moim mieście robią usg przy przyjęciu i przy wyjściu też mnie wzięli. Ale to usg dzidzi, natomiast pessar sprawdzali ręcznie. Milion razy myślałam że spadł a jak mi go zdejmowali to myślałam że zejdę z bólu. Wyłam na fotelu tak bolało. Zassał się wręcz i na pewno sam by nie spadł.

Mysza usg niby można zrobić przy pessarze ale mi gin powiedziała że nic więcej ono nie wniesie bo liczy się czy trzyma a to ona sprawdzi podczas badania więc nie nalegałam ;) dzisiaj miałabym mieć zdejmowany pessar właśnie ale już zrobili to w szpitalu. Na wizytę idę mimo to,niech sprawdzi szyjke i rozwarcie. Ciekawe czy się powiększyło

qb3cjw4z459az3ou.pngklz99vvjlhtpt58w.pngx7g1xzdvar8apynv.png
  • Magdula Autorytet

Wysłany: 11 października 2016, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na infekcję też nic nie brałam i, odpukać, nic się nie przyplątało :)
    Ale wizyty u prowadzącego przed długi czas miałam co tydzień.

wd3wnub.png

576fa95f1296f.png
  • Mysza123 Autorytet

Wysłany: 11 października 2016, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia a w ktorym tygodniu Ci zdjeli pessar ? Z tego co pamietam to mowili, ze porodu nie beda hamowac w razie co bo dziecko juz wieksze ? Prawie donoszone ?
    Zastanawiam sie jak bedzie ze mna, bo mam wizyte w tym tyg i cos lekarka wspominala o zdjeciu pessara, ale to bedzie zalezalo jak tam mala, czy dobrze przybiera. Jak sie zacznie cos dziac to sie zacznie, ale to bedzie skonczony 36 wiec nie wiem czy nie o ten tydzien za szybko. Zobaczymy.

Czuje doslownie calym cialem ze moj organizm szaleje, wracaja mdlosci, biegunka, jestem rozdrazniona i non stop zdenerwowana. W dodatku strasznie mnie boli jakby kosc, spojenie lonowe. Chodzic nie moge, przekrecic sie w lozku. Tak nie mialam, moze do pewne znaki zeby sie powoli szykowac ? :P

🐭 28- endometrioza/ POF
    10.2016- córka 👧🏼

Reprofit Ostrava
    11.2022- ET- cb 🤍
    02.2023- FET- 🧡✨
    10.2023- 37tc- 2770g, 51 cm 🧸🎀🦋

age.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 11 października 2016, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysza u mnie było 35+2 (dzidzia z usg na 36 tygodni) i mówię Ci że zdjęcie pessara pomogło na skurcze bo jak ręką odjął! u mnie też bóle w spojeniu, między nogami i ogólnie wszędzie. Biegunki mnie też dopadają, może nie tyle biegunki co nagle mnie zrywa do WC. Mdłości też wróciły, kilka razy już wisiałam nad wc i zastanawiam się czy to zwiastun porodu czy po prostu końcówka ciąży jest równie urokliwa co jej początki ;)
    Kochana skończone 36 tygodni to bardzo dobry czas dla dzidzi i już bezpieczny. Na pewno lepiej dla niej żeby posiedziała w brzuszku jeszcze chociaż ten tydzień, ale gdyby zechciała wyjść to da sobie radę :) Mi nie chcieli już hamować porodu w skończonych 35 tygodniach także chyba lekarze wiedzą co robią :*

Ja od założenia pessara brałam co drugi, co trzeci dzień (różnie) clotrimazolum dopochwowo. Dwa razy miałam robione posiewy, w 29 tygodniu i teraz w 36 i wszystko czyściutko bez żadnych infekcji i bakterii ani grzybów :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2016, 13:14

• eta Autorytet

Wysłany: 11 października 2016, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ttuska a probowalas dawać smoczek? A przy piersi jak dlugo je aktywnie? A przy piersi śpi? A z doradca laktacyjnym kontaktowalas sie? Musisz na spokojnie sie zastanowić, na pewno profesjonalna pomoc doradcy bylaby najlepszym rozwiązaniem. Bo my przez Internet i bez takiej wiedzy nie pomożemy w pełni. A doradca zanalizuje wszystko, sprawdzi czy prawidłowo przystawiasz Zosie, ile aktywnie ssie, jak wedzidelko, jak z ta wagą jest. Wiem że jestes zmęcZona, ale ten doradca to uwazam najlepsze ostateczne rozwiazanie. Jak potem problem nie zniknie to rzeczywiście może tym mm sie ratuj. Nic na siłę, najważniejsze to szczesliwa mama = szczesliwe dziecko. Mozesz tez mieszanie karmić. Ja ignacego karmilam mieszanie od poczatku a po 2 miesiącach praktycznie tylko mm, teraz tylko kp, wiec znam dwie strony medalu.

Aga na pewno po cc masz prawo wyboru. Iles miesiecy temu zostało to uregulowane, że masz po cc prawo wyboru czy chcesz sn czy nie zgadzasz się na próbę sn. Ja pierwszego syna urodzilam przez cc, teraz przy drugim, pytali sie mnie jak chce rodzic. Wybralam cc i w papierach przy wypisie mam napisane : brak zgody na poród sn.
    Oczywiście pewnie znajda się tacy lekarze/szpitale co może będa robic problem, ale musisz znac swoje prawo i je egzekwować.

Mi leon wisial na piersi cala niedzielę i dzis znowu nawal choc mniejszy niz ten w szpitalu, po prostu leon złożył zamowienie na wieksza ilosc mleka przez to ssanie godzinami no i ma. Tylko teraz zamiast jeść śpi przy piersi. ;-)

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 12 października 2016, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś po wizycie 34+6 i szyjka miekka,skrocona,rozwarcie na 1,5cm.
    Zalecony oszczedny tryb życia.
    Nie wiem ile z takim rozwarciem można chodzić,byleby jeszcze te 2tyg.wytrzymac:/

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

........................................................................................

• eta Autorytet

Wysłany: 12 października 2016, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kas z historii które sie słyszy to i kilka tygodni można chodzić z takim rozwarciem. Wiec przy oszczednym trybie dasz radę spokojnie :-)

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • Magdula Autorytet

Wysłany: 13 października 2016, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już wczoraj zaliczyłyśmy usg stawów biodrowych. Wszystko w porządku, mała grzeczniutka przespała całe badanie :)

A jak tam Panie Szyjkowe, grzecznie się oszczędzacie? :)

Sis lubi tę wiadomość

wd3wnub.png

576fa95f1296f.png
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 13 października 2016, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eta wrote:
    Kas z historii które sie słyszy to i kilka tygodni można chodzić z takim rozwarciem. Wiec przy oszczednym trybie dasz radę spokojnie :-)
    Mam nadzieję :-) a czy przy takim rozwarciu mogą saczyc się wody? Od kilku dni mam bardziej mokro,na bieliznie nieduże plamki wody/moczu,podejrzewam że popuszczam mocz,bo dziecko mocno.naciska główką w dół. Na usg wody wyszły w normie,ale zapomnialam powiedziec o tym popuszczaniu:(

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

........................................................................................

• Sis Autorytet

Wysłany: 13 października 2016, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdula wrote:
    My już wczoraj zaliczyłyśmy usg stawów biodrowych. Wszystko w porządku, mała grzeczniutka przespała całe badanie :)

A jak tam Panie Szyjkowe, grzecznie się oszczędzacie? :)

Super że usg w normie :)

Ja po sterydach w domku odpoczywam, w poniedziałek mnie wypuścili.
    Wczoraj przyjechały mebelki więc pokój malutkiej czeka na lokatora.
    Zakupy wszystkie zrobione, teraz na kurierów tylko czekam. Ciuszki uprane i po weekendzie torby będziemy pakować.
    Do szpitala wracam za jakieś 3 tygodnie. nie znam jeszcze dokładnej daty ale na początku listopada. Będą ściągać mi szew i będę leżeć do porodu. Mam nadzieje że mała jak najdłużej posiedzi i że poród nastąpi po 32 tygodniu już. Niestety dłużej szwu nie mogą trzymać bo jestem tak pozszywana że jest ryzyko że pod wpływem naporu i naprężenia mnie tam rozerwie. Wierzę że wszystko będzie dobrze :)

Magdula lubi tę wiadomość

3i49j48a2gjt7hjd.png
    29+1, 44 cm, 1430 g
  • Magdula Autorytet

Wysłany: 13 października 2016, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sis, ja po ściągnięciu szwu wytrzymałam 5 dni. Ale w ogóle się nie oszczędzałam, w szpitalu latałam po schodach tam i z powrotem :) Może jak będziesz spokojniejsza i grzecznie poleżysz to i dłużej wytrzymasz :)

Sis lubi tę wiadomość

wd3wnub.png

576fa95f1296f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 października 2016, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, u nas już dwa miesiące minęły. Kornel waży prawie 5 kg i dalej jest grzecznym dzieckiem. :)
    Potrafi ciągiem w nocy przespać 9h ale zazwyczaj śpi 7 h. Zjada i znów zasypia i budzi się 7-8 zje i po godzinie aktywności znów potrafi zasnąć na minimum dwie godziny. Także matka wyspana ;)

Karmimy się tylko cycem, póki co mam tyle mleka ze spokojnie wystarcza. Od miesiąca pięknie się uśmiecha a od tygodnia zaczyna gaworzyc.

A jak tam u Was dziewczyny z dziećmi?

A reszta jak się trzyma?

eta, Magdula, Sylwia91 lubią tę wiadomość

• eta Autorytet

Wysłany: 14 października 2016, 04:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kas wody mogą się saczyc niezaleznie czy jest rozwarcie czy go nie ma, ja mialam szyjke zamkniętą(badana przez lekarza na ip jak przyjechałam z saczacymi wodami), a wody mi sie laly teraz przed porodem Leona. Sprobuj powahac wkladke czy czujesz zapach moczu. Jak będziesz u gin to oni maja takie testy na obecnosc wód, tylko musisz miec wkladke wtedy mokrą niby z tymi wodami,no i na ip tez najszybciej sprawdzisz.

Magdula cieszę się że bioderkA zdrowe :-)
    My byliśmy dzis na usg brzucha i przezciemiaczkowe i też wszystko dobrze.
    Byliśmy tez u urologa i Leon ma spodziectwo i będzie okolo 1 roku życia operowany.

Sis no to u Ciebie przygotowania pełną parą :-) :-) dobrze że lekarze czuwaja nad wszystkim. Jak będziesz bardziej leżeć, mało chodzic to na pewno jeszcze trochę przetrzymasz. Trzymam kciuki :-*

Kaarolaa Ty szczesciaro!!! :-D takie noce to marzenie kazdej mamy :-D też bym się chciała wysypiac. A tymczasem my tez tylko kp, a w nocy karmienie roznie co 2-3,5 godziny obecnie. Ze mną narazie jest mąż, ma miesiac wolnego, więc spokojnie dajemy radę . Buziaki dla Was :-*

Magdula lubi tę wiadomość

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 14 października 2016, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlozylam do pochwy pasek i wyszło Ph 5,00 więc to chyba nie wody. Po nocy wkladka sucha,najbardziej mokra/wilgotna jest jak siedzę czy chodzę. Albo popuszczanie moczu,bo Mały bardzo naciska główką albo pot?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 października 2016, 12:18

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

• eta Autorytet

Wysłany: 14 października 2016, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kas ten pasek musisz przyłożyć do wkladki z tą "woda".żeby pasek mial kontakt z ta woda. Ale pewnie to nie wody :-) :-)

Sylwia nie rodzisz przypadkiem? ;-)

Sylwia91 lubi tę wiadomość

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • Mysza123 Autorytet

Wysłany: 14 października 2016, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja akurat wrocilam z wizyty :). Mala ma ok. 2800, ogolnie od ostatniej wizyty dwa tygodnie temu przybrala tylko 200 gram :(
    W czwartek ide do szpitala, o ile nie urodze i sciagamy pessar. Bedziemy czekac na dalszy rozwoj wydarzen.
    Obym jeszcze do tego czasu wytrzymala w dwupaku bo musze pare spraw ogarnac :P

🐭 28- endometrioza/ POF
    10.2016- córka 👧🏼

Reprofit Ostrava
    11.2022- ET- cb 🤍
    02.2023- FET- 🧡✨

age.png
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 15 października 2016, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysza w którym jesteś tc? :-)

Wkładkę czuć moczem,i mam silne parcie na pęcherz właśnie:/

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

• Mysza123 Autorytet

Wysłany: 15 października 2016, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skonczony 36, poczatek 37. Czas leci, strach coraz wiekszy mnie niestety dopada :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października 2016, 14:17

Sylwia91, eta lubią tę wiadomość

🐭 28- endometrioza/ POF
    10.2016- córka 👧🏼

Reprofit Ostrava
    11.2022- ET- cb 🤍
    02.2023- FET- 🧡✨

age.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 15 października 2016, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie kochane!! :D Melduję że na wizycie 11 października pani doktor oceniła rozwarcie na dobre 6cm! Po badaniu zaczęły się lekkie skurcze. Mniej i bardziej regularne. Pojechaliśmy o 20 na ip i lekarz przebił pęcherz płodowy a minute po północy córcia była już z nami :D <3 ważyła 2700 g i ma 52 cm. Jest piękna i bardzo cwana hehe mieliśmy problemy w. Szpitalu z laktacją ale powoli dochodzimy do siebie. Są postępy aczkolwiek aktualnie nawał pokarmu. Najbardziej boli mnie szew po Nacięciu i samo Nacięcie bolało jak cholera. Więcej bólu nie pamiętam :D było ciężko bo skurcze parte były bardzo krótkie i podłączyli mi oxy. Trwało to jednak dobre pół godziny.

Co do pytania o rozwarcie.. Kochana ja miałam 1cm od. 21tc. W 35 tc 1.5cm a tydzień później dobre 3 cm. W 38 (37+3) 6cm. Jakbym nie pojechała na ip to pewnie bym jeszcze chodziła w ciąży ale było ryzyko gwaltownej akcji a te skurcze mnie martwily.

kaarolaa, kas50, eta, Magdula lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 października 2016, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia gratulacje :)

Dla mnie najgorsze to tez te szwy, bóle parte może i bolały ale nie aż tak bardzo.

Sylwia91 lubi tę wiadomość

‹‹ 120 121 122 123 124 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ