X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Niewydolność cieśniowo-szyjkowa
Odpowiedz

Niewydolność cieśniowo-szyjkowa

Oceń ten wątek:
  • Sis Autorytet

Wysłany: 22 października 2016, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja jutro rodzę.. w nocy odeszły mi wody. Pęcherz płodowy pcha się bokiem więc pessar trzeba wyjąć bo pogarsza sprawę, szew również bo i tak nie trzyma i może mnie rozerwać. Nie chcą ryzykować żeby nie wdał się stan zapalny i zapadł decyzja o rozwiązaniu. Po zdjęciu pessara i szwu powiedzieli że to by była i tak kwestia godzin. Trzymajcie jutro za nas kciuki!

3i49j48a2gjt7hjd.png
    29+1, 44 cm, 1430 g
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 22 października 2016, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sis, powodzenia i dużo siły dla Was! I zdrówka! :) Już chyba sterydy na płuca dostałaś? Będzie dobrze! A to cc będzie czy SN?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Magdula Autorytet

Wysłany: 22 października 2016, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O jaaa, aleście się rozszalały!!
    Super, że u Myszy już wszystko dobrze i ma maleństwo przy sobie :) Pogratuluję jak się tu odezwie ;)

Sis, będę trzymać bardzo, bardzo mocno. Od samego rana do wieczora :* Daj od razu znać co i jak jak tylko dojdziesz do siebie i ochłoniesz!

wd3wnub.png

576fa95f1296f.png
  • Sis Autorytet

Wysłany: 22 października 2016, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny. Sterydy na płucka brałam 2 tygodnie temu także powinny mieć teraz dobre działanie.
    Martwię się że dzidzia jest jeszcze malutka ale pocieszają mnie ze mniejsze i młodsze dzieci sie rodzą i wszystko jest ok i mam nie panikować.

3i49j48a2gjt7hjd.png
    29+1, 44 cm, 1430 g
  • eta Autorytet

Wysłany: 22 października 2016, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia dostaniesz lek i będzie dobrze.

Mysza jak sie pojawisz bede gratulować :-) :-) ale imie Kalinka piekne :-)! Twoja o 100 g grubsza od mojego Leonka a dlugosc ta sama :-) niesamowite że to już po u Ciebie :-)

Sis bede trzymac bardzo bardzo bardzo mocno kciuki za Was :-* juz tu kiedys pisałam, ale jeszcze raz napisze, że jak chodzilam do poradni cukrzycowej w szpitalu św zofii w Warszawie, to tam na scianach wiszą zdjecia wczesniakow, zdjecie w dniu urodzenia i jak ma maluch paręnaście miesiecy i opis stanu zdrowotnego i pamietam że na pewno te maluchy z okolic 30 tygodnia wszystkie wyszły na prostą, radziły sobie super, nie miały problemów zdrowotnych. Nawet i te z 25 tygodnia dawaly radę. Wiec kochana odwagi , będzie dobrze, pamietaj żeby po porodzie łapać za laktator i stymulowac laktacje tak żeby na dniach mleko sie pojawiło, to na pewno będzie wielka pomoc dla Twojego malucha :-) :-)

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 22 października 2016, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja koleżanka w 24 tc urodziła skrajnego wcześniaka i... Zdrowa jest córka :) Jedynie się rehabilitują fizycznie dla wzmocnienia :)

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Mysza123 Autorytet

Wysłany: 22 października 2016, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sis, trzymamy kciuki mocno !

Tak, u mnie juz po. Kalinka urodzila sie wczoraj, 21 pazdziernika :) Moja mala bohaterka nie dala mi sie przygotowac nawet na to by zabrac torbe do szpitala. Pojechalam na kontrolna wizyte, lekarka sciagnela mi pessar. Juz po godzinie pojawily sie skurcze. Od razu zostalam na oddziale. Co najdziwniejsze skurcze bylybw bardzo krotkich odstepach czasu, od poczatku co 5 minut. Minelo 18 godzin a rozwarcie wypracowalam na 2 cm. Bolalo okropnie. Malutkiej spadalo tetno przy skurczach, byla malo ruchliwa i rano zadecydowano o cc.
    O 8:30 moja kruszynka byla juz na swiecie. Jest przecudowna i taka malutka.
    Choc urodzila sie w skonczonym 37 tc ma objawy wczesniactwa. Ma bardzo slaby odruch ssania i choc pokarm mam to ona nie za bardzo radzi sobie z jedzeniem. Jest ciagle glodna i placze, malo i slabo spi. Jak juz to budzi sie z placzem, rzuca sie, jest jakas przerazona jakby miala zle sny. I tak spi po 5 minut. Byc moze i przyplatala sie zoltaczka bo zaczyna nabierac dziwnych kolorow. Jest mi jej tak zal, to taka bezbronna istotka.
    Ja po cc dochodze do siebie bardzo slabo. Nie sadzilam ze to az taki bol. Albo to ja jestem takim przypadkiem, ale fakt faktem rekonwalescencja po cieciu to trudna sprawa.

Magdula lubi tę wiadomość

🐭 28- endometrioza/ POF
    10.2016- córka 👧🏼

Reprofit Ostrava
    11.2022- ET- cb 🤍
    02.2023- FET- 🧡✨
    10.2023- 37tc- 2770g, 51 cm 🧸🎀🦋

age.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 23 października 2016, 00:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysza moja mała też ma żółtaczke i pociesze Cię że 3/4 maluchów ją ma! Szczególnie tych urodzonych przed terminem! :* nie martw się. W razie co dadzą ją pod lampke w takich śmiesznych okularkach :) wielkie gratulacje! <3 Moja tylko 100g więcej miała i 2 cm. Skubana ma tak długie nogi że większość śpiochów na 56 jest niedobra bo za krótka od kroku do paluszkow. Mam przez to problem z pajacami.
    U nas po kąpieli kikut podszedł krwią. Umrę z zamartwiania. Niby piszą że to normalne ale dlaczego akurat mnie to się przytrafia :(

Sis trzymam za Ciebie i maleństwo mocno kciuki! Będzie dobrze, Bozia czuwa <3

qb3cjw4z459az3ou.pngklz99vvjlhtpt58w.pngx7g1xzdvar8apynv.png
  • eta Autorytet

Wysłany: 23 października 2016, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysza wielkie gratulacje! :-) :-) :-) byłaś bardzo dzielna! Dobrze że Kalinka jest juz z Tobą. Imię piekne, pasuje do drobnej delikatnej kobietki. :-) Kalinka o 100 g grubsza od mojego Leona ;-) dlugosc ta sama, wiec wiem jak wyglada taka kruszynka :-)
    Szybko wracaj do formy, z dnia na dzień będzie lepiej.
    A położne cos Ci pomagaja nakarmic Kalinke? Z butelki je? Ściskam mocno! :-)

Sylwia nie denerwuj się, odkazaj octeniseptem i będzie dobrze.

Nyashka lubi tę wiadomość

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • Magdula Autorytet

Wysłany: 23 października 2016, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysza, wielkie gratulacje!!
    Niech Kalinka rośnie zdrowo a Ty dochodź do siebie :*

Co do długości dzieci to moja była tylko 2 cm dłuższa to też nie olbrzym ;)

My mamy dalej kłopoty z tym wyginaniem przy karmieniu, zaczynam się martwić czy to nie nietolerancja laktozy :( Na razie postanowiłam od dzisiaj odstawić nabiał, może to coś pomoże.
    W dodatku jakiś katar się przyplątał, i to jakiś taki zatokowy, bo na "wierzchu" nic nie ma. Ani woda morska ani aspirator nie pomagają. A w tym tygodniu mieliśmy ją szczepić...

Sis, jak tam? Mam nadzieję, że już maleństwo jest na świecie albo za chwilę będzie bo źle mi się pisze trzymając kciuki jednocześnie ;)

wd3wnub.png

576fa95f1296f.png
  • Sis Autorytet

Wysłany: 23 października 2016, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś o 8:20 Gabrysia przyszła na świat. 44 cm, 1430 gram, 7/10 punktów. Jest wydolna oddechowo, jej stan jest stabilny ale pierwsze dwie doby bedą najważniejsze. Kocham ją <3 Dziękujemy za wszystkie kciuki!!

Sylwia91, eta, Magdula lubią tę wiadomość

3i49j48a2gjt7hjd.png
    29+1, 44 cm, 1430 g
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2016, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia, Mysza gratulacje:)

Sis Tobie również gratuluję i trzymam za Gabrysię kciuki, będzie na pewno wszystko dobrze:) Jest stabilna oddechowo, da sobie radę:)Tak jak pisałam z moim Jaśkiem leżał wcześniak młodszy od twojej Gabrysi i doskonale sobie radził:)

U nas Jasiowi chyba mleko nie służy bo jest wysypany na buzi, pewnie będziemy musieli zmienić ale czekam na wizytę u rodzinnej. W dzień głównie je i śpi za to zaczyna pod wieczór czuwanie. Karmienie co 3 h. Za to córka mi od 3 tygodni kaszle i już nie mam pomysłu co to bo osłuchowo ok. Magdula Jaś też jakby ma katar w środku bo na zewnątrz nic nie leci ale tak czasem ciężko oddycha, coś ewidentnie przeszkadza i tak myślę czy to nie czasem alergia na mleko skoro jest też wysypany na buźce.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2016, 16:01

Sylwia91 lubi tę wiadomość

• ttuska Autorytet

Wysłany: 23 października 2016, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sis gratuluję!! Trzymam mocno kciuki za Was, wszystko będzie dobrze, bo masz już silna córeczkę :*

Magdula moja też się tak wije przy piersi ale zazwyczaj popołudniu i wieczorami.. Zresztą na piers zazwyczaj się rzuca jakbym ja glodzila a jeść by chciała co pół godziny. Dałam sobie jeszcze czas na stabilizację miesiąc (jak wytrzymam) bo już mnie to meczy

w4sqkrnt373m17ix.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 23 października 2016, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja jak się tak prezy przy cycu to wiem że problem z kupą. Jak usłyszę że zrobiła to na ogół już jest spokojna więc coś musi w tym być. W nocy mi dała tak po popalić i przed chwilką. Teraz dylemat czy budzić na zmianę pieluchy czy niech śpi...

Sis wielkie gratulacje i dużo dużo zdrówka dla malutkiej i siły dla Ciebie :* będzie dobrze, mała już jest bardzo silna

qb3cjw4z459az3ou.pngklz99vvjlhtpt58w.pngx7g1xzdvar8apynv.png
  • Magdula Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sis, witamy Gabrysię!! Niech rośnie zdrowo i będzie uciechą dla Mamy :*

Ja też pomyślałam, że to "wyginanie" to może kwestia jakiejś nietolerancji i odstawiłam nabiał. Ale dopiero od dzisiaj tak więc na efekty trzeba poczekać.
    Poza tym jak czytam o podobnym problemie to ile osób tyle rad. Jedni mówią, że może pokarm leci za szybko, inni że może za wolno itd, itp. I bądź tu mądry...

ttuska, moja też by chciała jeść co chwilę. Po czym possie kilka minut i albo śpi albo zaczyna "wygibasy" (w zależności od pory). No i jak ta bida ma się najadać przez te kilka minut :( Też zaczynam się zastanawiać nad poradą laktacyjną.

wd3wnub.png

576fa95f1296f.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, nie katujcie się dietami. Większość dzieci się "wygina w pałąk" podczas kp. Minie im :) Jak teraz zaczniecie ograniczać produkty, to potem większa szansa na problemy alergiczne. W pierwszej kolejności odstawcie witaminę K (najnowsze badania udowadniają, że jest bardziej szkodliwa niż potrzebna) chociaż na kilka dni i same zobaczycie różnicę. W drugiej kolejności zmiana witaminy D3. Większość mam używa tej w kapsułkach, a one strasznie wzdymają i powodują bóle brzucha. Zaufajcie doświadczonej ;) Swoje już przeszłam z Klementynką.

Sis, gratulacje :) Daj znać co u Was. Rodziłaś przez cc?

Ja dzisiaj założyłam pessar, lekarz kazał brać dodatkowo Luteinę, ale na razie ze względu na kp odpuściłam. Jak zacznie mnie mocno spinać, to wrócę do tematu. A czy któraś z Was w ogóle miała pessar, a Luteiny nie brała?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2016, 21:32

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Sis Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej. U nas całkiem dobrze. Malutka oddycha sama wiec super! Nic się nie dzieje, naswietlają ją przeciwko żółtaczce mimo ze jej nie ma ale u wcześniaków moze sie pojawić. Niebawem będziemy mogli zacząć ja dotykać i kangurowac! Juz nie moge sie doczekać ;)
    I tak mialam cc.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2016, 22:01

polkosia, Sylwia91 lubią tę wiadomość

3i49j48a2gjt7hjd.png
    29+1, 44 cm, 1430 g
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sis, super :) A jak z karmieniem? Odciągasz? Czy przez sondę karmią? Jak się czujesz po cc? I ile zostaniecie w szpitalu?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Magdula Autorytet

Wysłany: 25 października 2016, 05:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia dziękuję za rady. Może faktycznie nie ma sensu calkiem eliminować tego nabiału ale przynajmniej ograniczę. Z wit. K też coś właśnie obiło mi się o uszy. Może nie tyle, żeby przestać podawać ale że chyba 2 razy w tygodniu wystarczy.
    A D jaką polecasz, jakieś krople?

A a propos luteiny to przy kp dopochwowo też nie możesz brać?

Sis, super że u Was wzystko dobrze. Wierzę, że nie możecie się doczekać aż weźmiecie maleństwo na ręce :-) Z każdym dniem będzie coraz większa :-)

wd3wnub.png

576fa95f1296f.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 25 października 2016, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdula, teoretycznie mogę, ale mam jakieś swoje obawy. Nie wiem dlaczego. I tak mam mało tego mleka już i nie chciałabym go całkiem stracić.

My bierzemy D3 na receptę (krople Vigantol).

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
‹‹ 123 124 125 126 127 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ