X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Niewydolność cieśniowo-szyjkowa
Odpowiedz

Niewydolność cieśniowo-szyjkowa

Oceń ten wątek:
1 2 3 4 5
  • julitk4 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2020, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała panda u mnie też się dziwili, dlaczego mój lekarz chce mi założyć szew. Szyjka miała prawie 3cm,nie mam na stanie porodu przedwczesnego bo urodziłam w terminie mimo skracania szyjki. Na szczęście nikt nie podważał jego decyzji.. Walcz o szew.. Ja mojemu lekarzowi będę wdzięczna do końca życia, że upierał się na szew. I przekonywał mnie dotąd aż się zgodziłam.

Wiecie, tak się cieszę że jest dobrze. Ze juz bliżej niż dalej. Odliczam ostatnie dwa miesiące. Nie mogę już słuchać jak to mi wszyscy współczują. No kurwa za przeproszeniem już nie mogę. Ja naprawdę staram się nie roztrząsać.Nie beczę nad moim losem. Mam gorsze dni ale nimi dzielę się tylko z Wami i moim mężem. A od innych słyszę nadal-ja bym tak nie mogła. Ja ci współczuję. Ja bym zwariowała. Dobrze że moja ciąża była wporzadku. I tak w kółko. Mówię, że nie ma mi czego współczuc.Za dwa miesiące będę tulić drugiego skarba.Wiecie że ja nikomu nie powiedziałam o cukrzycy? Nie chcę słuchać biadolenia że nie dość że leżę to i sobie nie podjem..

• Mała panda Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2020, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julitka, będę walczyć o szew, oj będę.

Mała tak kopie po szyjce, że mnie to boli, to normalne? Dłużej niż teraz w ciąży nie byłam, więc nie mam porównania. Takie kłucia czy coś takiego. Boję się, że coś się tam rozjechało jeszcze bardziej i to dlatego tak odczuwam...

Też nie znoszę użalania. a jeszcze gorzej gdy niektórzy walą "ale Ci dobrze, możesz sobie leżeć do woli". Nie ważne, że po 2 miesiącach leżenia, wyjście do toalety staje się atrakcją, ale dla nich to super, bo nic nie muszę robić. Takie gadanie jest zupełnie zbędne...
    No i dobrze, że nie mówiłaś, przynajmniej się nie nasłuchasz.
    Na szczęście już niedługo i będzie po wszystkim 🙂 zostało Ci tak niewiele czasu. Ja odliczam bardzo do 30 tygodnia. Taka moja granica, do której najpierw chcę dotrwać, potem już będzie z górki 🙂

Ciąża 3 ♥️ Łucja :*
    3jgxyx8drpyu6ix0.png
    63b581a52b.png
    👼Mikołaj (21tc) i 👼Maja (18tc) 💔[*]
  • julitk4 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2020, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała panda tak, mnie ruchy bardzo bolą.Moj syn miednicowo, czasem jak kopnie to tak jakby miał mi noge na zewnątrz wystawić. I kłucia też czuje,czasem też takie drapanie jakby.U mnie skracanie szyjki przebiegało bezobjawowo. Napewno wszystko jest dobrze 🙂

Mała panda lubi tę wiadomość

• Mała panda Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2020, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eh.. szyjka dalej leci.. z 20 zrobiło się 17 mimo luteiny i leżenia. Myślałam, że dziś już będę mieć szew, ale przełożyli na poniedziałek...

3jgxyx8drpyu6ix0.png
    63b581a52b.png
  • VianEthel2 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2020, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala panda a masz juz wyniki posiewu?

👸: 1,70cm ->4.86cm ->6.05cm ->129g ->174g♀️ ->395g ->522g ->683g ->998g ->1449g ->1881g ->2193g ->2518g-> 2720g
    Diana: 23.02.2021
    Weronika(ur. 25tc): 08-24.06.2019(*)
    Okolice Warszawy
  • Maddelainen Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2020, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Panda, to może być tylko błąd pomiaru więc spokojnie 🙂

👩+🧔‍♂️+👱+🐶
    2020 👶 💙
    30.12.2024 ⏸️

https://www.tickerfactory.com]age.png
  • Mała panda Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2020, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Posiew wyszedł w porządku, ale nie wiem czemu tak to odwlekają. Nie mam twardnień brzucha, ani skurczy to liczę na to, że nie wpukli się pęcherz ani nic takiego.
    Nie wiem właśnie czy błąd pomiaru, mam taką nadzieję, że może jednak... ten sam lekarz mi mierzył i niby mówi, że się skraca dalej. Bo oprócz tego, że ta część zamknięta jest krótsza, to cała szyjka ogółem się skróciła. Kilka pomiarów robił. Niby kilka milimetrów, ale w ciągu 3-4 dni tak. A myślałam, że ta luteina sprawi, że szyjka jakoś się chociaż zatrzyma, tak jak jest.. No nic, tak czy siak zostaje mi czekanie do poniedziałku.

3jgxyx8drpyu6ix0.png
    63b581a52b.png
  • Inaa89 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2020, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak tam samopoczucie mlode mamusie?
    Ticia jestescie juz w domku? 😘

02.06 13 dpo II
    03.06 14 dpo beta 181, prog 25,29
    06.06 17 dpo beta 700
    28+6 1496g <3
    17.12.2020 ur się Tymek 💙 2245g i 48cm szczęścia 🥰

f2wlanliic1wg5qa.png
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2020, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduję się z powrotem.

Mała Panda, trzymam kciuki, żeby w poniedziałek lekarze zdecydowali się zabezpieczyć Twoją szyjkę szwem 🙂 tak czytam też o tych przebojach szpitalnych-masakra, że nie traktują poważnie problemów z szyjką. Dla mnie to nieporozumienie i zacofanie.

Podłączam się do pytania, jak tam nasze Mamusie i Maluszki? Phoebe, Trine, Ticia-napiszcie chociaż słówko 🙂 Betty, co u Was? Jak sobie Mały radzi?

Co u pozostałych dziewczyn?

U nas dobrze. Tak jak pisałam, mąż miał urlop i wybraliśmy się na wyjazd-oczywiscie po przyzwoleniu przez gin. Zaraz po powrocie byłam na USG trzeciego trymestru-Mała nadal niewielka, bo waży 1510g, do terminu pewnie będzie miała ok 3kg. Obrociła się głową w dół więc nastawiam się na poród SN. Poprosiłam też o sprawdzenie szyjki, ma coś koło 4cm 💪 jestem zatem zadowolona, że pojechalismy wypocząć-duzo mi to dało pod względem psychicznym, a nie spowodowało uszczerbku na długości szyjki 😃

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2020, 21:37

Inaa89 lubi tę wiadomość

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • Maddelainen Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2020, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wowka, to Twoja malutka taka mała będzie jak mój, ale nie przewiduje, aby nabrał chociaż tych 3 kg, myślę że 2500 to max.
    Piękna szyjka, pozazdrościć 🥰 super, że wypoczeliście!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2020, 22:24

👩+🧔‍♂️+👱+🐶
    2020 👶 💙
    30.12.2024 ⏸️

• julitk4 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2020, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wowka super, że odpoczęliście 🙂 szyjka długa 😍No właśnie Mamusie, jak u Was?

• Trine91 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2020, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,

Wowka, ale szyja - brawo 🥰

Mała panda, trzymam kciuki żeby jutro Ci ten szew założyli 🙏🏻

U nas ciąg dalszy przygód z kp. Po wizycie CDL byliśmy podciąć wędzidełko, bo się okazało, że Antoś pięknie ssie, ale mało co połyka i ma za niskie przyrosty wagi. A najlepsze, że dzień wcześniej była u nas położna środowiskowa wg której wszystko jest super, najważniejsze, że przybiera. Przy takim nieefektywnym karmieniu pewnie za jakieś 2tyg już przybierać by mi przestał. Jutro mamy pierwszą wizytę u pediatry, mam nadzieje, że wszystko będzie ok.

A w ogóle jeszcze w temacie tego wedzidelka- dziewczyny w szpitalu było u mnie chyba z 20 położnych, które przystawialy mi synka do piersi i nikt problemu nie widział, a CDL już na podstawie samego wywiadu podejrzewała, ze to będzie problemem. W każdym razie od czwartku stosujemy się do zaleceń i wierze, ze z każdym dniem będzie łatwiej. Najgorsze, ze musimy masować języczek i bliznę żeby się nie zrosło - możecie sobie wyobrazić ten płacz, serce mi pęka jak już psychicznie szykuje się na ten masaż...

mhsvjw4zrmx08mca.png
    Oluś ♡ [*] 08.02.2019 (24tc.)
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2020, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a nie wolicie pessara założyć? To zdecydowanie mniejsza ingerencja w ciało. Pessar z powodzeniem można założyć nawet na szyjkę 1 cm. Ja miałam niecałe 1 cm i założyli, dał radę.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • ticia9 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2020, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, my w piątek wyszliśmy do domu. Córka zakochana w bracie ❤ była lekka jazda z pokarmem i wyjeżdżało mm, ale od wczoraj mam krainę mleka, więc liczę, że bez mm już się obędzie 💪 mały jest trochę żółty, jutro mamy wizytę w poradni i mam nadzieję, że ładnie przybiera i nie wyślą nas spowrotem do szpitala na naświetlania.. Ja jestem na nowo zakochana w swojej rodzinie i zachwycam się swoimi dziećmi na każdym kroku ❤
    W wolnej chwili postaram się was nadrobić ❤

Mała panda, Maddelainen, Trine91, Wowka lubią tę wiadomość

mhsvpx9i7vzd02b9.png
    klz98rib7t5zryeb.png
  • Mała panda Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2020, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Dziewczyny, a nie wolicie pessara założyć? To zdecydowanie mniejsza ingerencja w ciało. Pessar z powodzeniem można założyć nawet na szyjkę 1 cm. Ja miałam niecałe 1 cm i założyli, dał radę.
    Pewnie, że bym wolała. Leżymy na sali z dziewczyną co też ma szyjkę 20 mm z lejkiem, tylko ciąża o miesiąc starsza, pytałyśmy się o pessar. Lekarka nam powiedziała, że są plusy i minusy wszystkiego, i że jeśli bardzo będziemy chciały to założą pessar, ale oni preferują szew, bo podobno lepiej trzyma i dłużej ciąża jest donoszona. Za to przy pessarze mniejsza ingerencja. Gdybym była bliżej 30 tygodnia, na pewno zdecydowałabym się na pessar, ale tak to chyba wybiorę szew... Już sama nie wiem, bo lekarze różne mają przekonania.

W ogóle od wczoraj mam taki ból spojenia łonowego i rwę kulszową, że boję się, że szyjka puściła i dzidziuś gdzieś się obniżył i zaczął uciskać... A może to tylko szpitalne łóżko i tydzień leżenia na nim.. a może to tylko ciąża. Lekarze zwalają na uroki ciąży, a ja nie mogę ze stresu spać 😓 może jutro się wszystko już wyjaśni i będę miała szew. Oczywiście musiałam trafić na tydzień, gdzie ordynator ma urlop i żaden lekarz nie potrafi podjąć żadnej decyzji..

No i znalazłam naukowe artykuły jak określa się długość szyjki w ciąży i długość szyjki to tylko kanał zamknięty.

polkosia lubi tę wiadomość

3jgxyx8drpyu6ix0.png
    63b581a52b.png
  • Mała panda Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2020, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ticia9 wrote:
    Hej dziewczyny, my w piątek wyszliśmy do domu. Córka zakochana w bracie ❤ była lekka jazda z pokarmem i wyjeżdżało mm, ale od wczoraj mam krainę mleka, więc liczę, że bez mm już się obędzie 💪 mały jest trochę żółty, jutro mamy wizytę w poradni i mam nadzieję, że ładnie przybiera i nie wyślą nas spowrotem do szpitala na naświetlania.. Ja jestem na nowo zakochana w swojej rodzinie i zachwycam się swoimi dziećmi na każdym kroku ❤
    W wolnej chwili postaram się was nadrobić ❤
    Super, że już w domu ❤️ życzę Wam zdrówka. I trzymam kciuki za wizytę ✊ ja a Ty jak się czujesz? Blizna się ładnie goi?

3jgxyx8drpyu6ix0.png
    63b581a52b.png
  • ticia9 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2020, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała panda wrote:
    Super, że już w domu ❤️ życzę Wam zdrówka. I trzymam kciuki za wizytę ✊ ja a Ty jak się czujesz? Blizna się ładnie goi?

Czuję się super, czuję tylko czasem szczypanie w miejscu cięcia. Każdy w szpitalu był zdziwiony, że nie potrzebuje przeciwbólowych, ale najwyraźniej taki mój próg bólu, bo po cc z córką czułam się tak samo dobrze. Jutro już jadę na ściągnięcie szwów 😊
    Trzymam kciuki żeby w końcu coś założyli na twoją szyjkę ✊✊✊

Wowka lubi tę wiadomość

mhsvpx9i7vzd02b9.png
    klz98rib7t5zryeb.png
  • Mała panda Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2020, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szew zaraz mi założą, zrobiło się rozwarcie na palec, ale pęcherz się nie wpukla, więc jest dobrze. Ordynator przedstawił mi powikłania po szwie jakie mogą wystąpić i jestem przerażona, ale nie mam wyjścia, muszą mi założyć 😓

3jgxyx8drpyu6ix0.png
    63b581a52b.png
  • Mała panda Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2020, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak się czulyscie tuż po założeniu szwu? Chodzi o bóle?

3jgxyx8drpyu6ix0.png
    63b581a52b.png
  • Maddelainen Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2020, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ticia, super, teraz tylko niech maleństwo rośnie zdrowo 🙂 Nie mogę się sama doczekać w końcu tego momentu, w końcu będzie można się ruszyć z domu 😂

Wowka, trzymam kciuki, aby założenie szwu przeszło bezproblemowo. Mi też ordynator mówił, jakie to niesie ze sobą komplikacje, tyle że ja wtedy byłam w 27 TC. U Ciebie na tym etapie na pewno będzie wszystko w porządku ♥️

👩+🧔‍♂️+👱+🐶
    2020 👶 💙
    30.12.2024 ⏸️

‹‹ 227 228 229 230 231 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ