X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Niewydolność cieśniowo-szyjkowa
Odpowiedz

Niewydolność cieśniowo-szyjkowa

Oceń ten wątek:
  • Magdula Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tami, współczuję nerwów. A tekst o partnerze... ciężko skomentować. Wiadomo, że ufamy swoim mężom/partnerom (a przynajmniej powinnyśmy lub się staramy ;) ) ale czasami nie trudno zasiać ziarenko niepewności i wtedy przekichane. A w naszym stanie to tym bardziej niewskazane i tym łatwiejsze do "zasiania". Hormony robią swoje, poza tym często można czuć się mniej atrakcyjnie (lub w ogóle jak słonice ;) ). I dodatkowe nerwy gotowe.

kaarolaa, faktycznie jest suwaczek. Trochę "techniki" i się człowiek gubi ;)

ulola, dobrze, że jesteście już w domu :) I dobrze mnie kojarzysz, niestety musiałam się zaprzyjaźnić z Clexane od początku ciąży aż do końca i jeszcze trochę dłużej. Pomijam już fakt, że mam nierefundowane :/

Dzisiaj napisał do mnie mój gin, że mam się szykować na szpital na 28 czerwca. Skierowanie do mi na wtorkowej wizycie. Trochę mnie martwi termin bo 30-go robię wypłaty i boję się jak się wyrobię czasowo :/

A szyjkę mam niestety Y. Tylko szew trzyma ją przed literką V. Stanowczo wolałabym jakąś inną literkę z alfabetu ;)

wd3wnub.png

576fa95f1296f.png
  • Tami Ekspertka

Wysłany: 15 czerwca 2016, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biorę antybiotyk, nie ma co sie zastanawiać. Mam rozpisany na 10 dni,a za 14 kontrolny wymaz. Teraz tak sobie myśle ze po co ona wtrącała swoje 3 grosze,w szczególności te o partnerze. Nawet jak sobie cos pomyślała to chyba nie wypada osobie która widzisz pierwszy raz na oczy takie rzeczy opowiadać. Moj lekarz pewnie sie wkurzył jak mu o tym powiedziałam wczoraj bo ta kobieta w aptece podważyła jego kompetencje. Najgorsze było to, ze naprawdę mnie tym podłamała w tej aptece, bo cieszyłam sie ze dostałam leki i ze wyleczę to dziadostwo i ze dzidziusiowi nic nie będzie juz groziło przez ta bakterie, a ona mi dosłownie strzał w twarz dała w tej aptece. No ale.... Poczytałam troche ze zinnat i dalacin (ja mam krem dopochwowy) brały dziewczyny w ciąży i uspokoiło mnie to.
    Dziewczyny, ginekolog wam zawsze na wizycie mowi o szyjce, tzn. Jaka lietera i jaka długość? Bo mi jeszcze ani razu nic takiego nie powiedział.... A co do rozwarcia to uspokoiłam sie troche bo wzięłam druga dawkę antybiotyku i przestał mnie brzuch bolec. A tak bolał ze musiałam cały dzien leżeć. Wiec chyba musiałam go brać. Zmieniłam zdanie, jak jeszcze tydzień temu nie widziałam sensu leczenia infekcji która nie daje objawów takich jak świąd, pieczenie i upławy, tak teraz juz widze sens ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2016, 16:43

atdcclb1ukdkpfkx.png
    PCOS- ciąża troche z zaskoczenia, juz w drugim cyklu po spontanicznym odstawieniu tabletek :D
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 czerwca 2016, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50 wrote:
    Jestem po wizycie, szyjka 42mm :-) zamknieta,twarda,bez żadnych lejkow,wszystko ok. Z małym też,waży 275g,tylko u mnie z kolei brzuszek większy o tydzień w stosunku do główki.
    tydzien to nieduzo, podobno roznica do dwoch tygodni jest ok, a z reszta to jeszcze wczesny etap ciazy, z czasem wszytsko sie wyrowna i super szyjka, moja w tym momencie zaczynala sie skracac i rozwierac

kas50 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 czerwca 2016, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tami te literki to podaja lekarze kiedy zaczyna sie rozwarcie wewnetrzne robic, normalnie nikt takich informacji na wizycie nie podaje...no i juz nie przejmuj sie baba w aptece, powinna sobie jezyk obciac, ale niestety takie osoby tez sie trafiaja i musza dodac swoje trzy grosze.

• kas50 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak właśnie myślę czy szyjka może się w czasie ciąży wydluzyc? Teraz wyszła 6mm dluzsza niż miesiąc temu,ostatni miesiąc mialam bardzo oszczedny,praktycznie większość czasu lezalam.

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

........................................................................................

• Galeona Przyjaciółka

Wysłany: 15 czerwca 2016, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kas, ulola super, że szyjki trzymają :) ja słyszałam, że w ciąży raczej się nie wydłuży tylko może być błąd pomiaru i stąd różnice, ale co lekarz to opinia. Najważniejsze, że się nie skraca a Ty masz szyjkę wręcz długaśną :)

1tnvuq7.png
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny które badają Crp w ciąży,jakie macie? Mi dzisiaj wyszło 6 przy normie 0-5. Mam się obawiac?

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

........................................................................................

• Galeona Przyjaciółka

Wysłany: 15 czerwca 2016, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kas ja miałam coś 1,5. Nie wiem czy 6 to już źle, dasz radę zadzwonić do lekarza? Może powtórzysz jutro żeby zobaczyć czy rośnie?

1tnvuq7.png
  • Magdula Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas, ja na początku maja miałam 3,34 a na początku czerwca 2,12.

wd3wnub.png

576fa95f1296f.png
  • Tami Ekspertka

Wysłany: 15 czerwca 2016, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kas- to może świadczyć o jakim stanie zapalnym. Lekarz mi mowil ze białko ostrej fazy wychodzi jak juz jest zaawansowana infekcja.,może jakieś przeziębienie cię bierze? Mi przy zapaleniu gruczołu bartholina ale jak juz miałam mały obrzęk wyszło crp na poziomie 2. Teraz miałam 1,72. Ale każdy organizm jest inny i może imaczej reaguje na infekcje, jeden bardziej inny mniej. A może akurat u ciebie organizm zwalczał jakaś bakterie albo wirusa aby nie doszło do infekcji i akurat zrobiłaś badanie w tym dniu? Poobserwuj sie bacznie przez kilka dni.

atdcclb1ukdkpfkx.png
    PCOS- ciąża troche z zaskoczenia, juz w drugim cyklu po spontanicznym odstawieniu tabletek :D
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam katar jedynie alergiczny tersz:/ powtórzę we wtorek,w grudniu przed ciążą mialam 1,31.
    Teraz leukocyty też mam wyzsze 11,7. Mam nadzieję,że to tylko taks reakcja,gdzieś czytalam,że w ciąży norma jest do 6,a nawet 10. Za tydzień w środę idę z wynikami do ginki to zapytam.
    Karola jakie Ty mialas Crp przy infekcji wewnatrzmacicznej?

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 czerwca 2016, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas zrob jeszcze jedno crp, jesli urosnie to moze swiadczyc o stanie zapalnym, ale niekoniecznie w macicy, ja np w ciazy w ogole nie sprawdzam bo nie chce sie jeszcze tym martwic...

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 czerwca 2016, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie norma byla do 0,5 wiec inna troche, ja mialam lekko ponad 3 i porod mi sie zaczal,

• kas50 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powtorze we wtorek,teraz czekam jeszcze na wyniki posiewu z pochwy i moczu,z wynikami zajde w srode do gin. Ehhh

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 czerwca 2016, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50 z tego co wiem leukocyty w ciąży na pewno są wyższe, Dziewczyny dobrze radzą powtórz crp i będziesz miała odnośnik
    szyjka super:)

kas50 lubi tę wiadomość

• ulola Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie CRP 14 wynikało z dziury w zębie, przy wypisie ze szpitala w maju miałam 3 a tydzień później 11 / laboratorium określało prawidłowy zakres od 1-10/. Ginka spytała wtedy czy byłam na czczo podczas badania. Jak odpowiedziałam, że tylko po Eutyroxie to się uśmiechnęła i temat się skończył. CRP 6 to naprawdę ok wynik, mogło też być tak że organizm walczył z jakąś infekcją wcześniej i poziom crp jeszcze nie spadł a swoją drogą też czytałam, że w ciąży ten parametr bywa podwyższony. Dla spokojnej głowy powtórz :).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2016, 10:36

kas50 lubi tę wiadomość

Córcia Zosieńka 09.08.2016 <3 <3 <3 2680 g
    bl9ce6ydm80fo1bi.png

19.03.2015 - Tęsknię Adasiu [*]
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie bylam na czczo tylko po śniadaniu,Euthyroxie,Duphastonie i magnezie.

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

• ulola Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I właśnie ja teraz nie wiem, bo mi do końca nie wyjaśniła czy bycie na czczo ma wpływ na wynik CRP. Na chłopski rozum nie powinno ale kto wie. W każdym razie idę powtórzyć jutro rano i nawet przypilnuję aby 8 godzin przed badanem nic a nic nie jeść, tylko z piciem nie dam rady więc książkowe "na czczo" to nie będzie. Zobaczymy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2016, 11:13

Córcia Zosieńka 09.08.2016 <3 <3 <3 2680 g
    bl9ce6ydm80fo1bi.png

19.03.2015 - Tęsknię Adasiu [*]
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi w labie mowila,że nie trzeba być na czczo.
    Czytalam,że wynik powyżej 10 może swiadczyc o lekkiej infekcji,moje przekroczenie o 1jednostke chyba nie jest duże. Sprawdzę tylko czy nie przyrasta.

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

• Tami Ekspertka

Wysłany: 16 czerwca 2016, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tutaj znalazłam fajna stronę z normami badań dla ciężarnych. Sama kiedyś szukałam normy dla siebie.
    http://porady-poloznej.pl/interpretacja-wynikow-badan-krwi-w-ciazy/
    Ja bym robiła naczczo. Tylko przeciwciała robię o dowolnej porze dnia. Wydaje mi sie ze crp ma bliżej do morfologii i chyba pewniejszy wynik będzie jak sie naczczo przyjdzie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2016, 11:43

atdcclb1ukdkpfkx.png
‹‹ 26 27 28 29 30 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ