X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Niewydolność cieśniowo-szyjkowa
Odpowiedz

Niewydolność cieśniowo-szyjkowa

Oceń ten wątek:
  • ttuska Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2016, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A macie mierzone szyjki? Bo mnie w szpitalu powiedzieli, ze obserwacja będzie polegała na sprawdzeniu czy pessar trzyma szyjke i czy nie robi się rozwarcie;)
    Już bym chciała wrzesień.. wczoraj znowu panikowalam, bo Mała była mega aktywna a mnie po tym lapaly skurcze co 5 min..

w4sqkrnt373m17ix.png
  • Magdula Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2016, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od czasu założenia szwu nie mam mierzonej szyjki. A przynajmniej nikt mi tego nie mówi :) Za to za każdym razem mierzone mam rozwarcie, ale konkretnych "wymiarów" też mi nie podaje, mówi tylko czy stabilne czy się powiększa...

wd3wnub.png

576fa95f1296f.png
  • Galeona Przyjaciółka

Wysłany: 11 lipca 2016, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola już sobie pozwalam na zakupy, spacery, wypad do kawarni czy parku tak od 2-3 tyg :)

Mi gin szyjki nic nie badał, żeby zobaczyć co i jak to musiałam prywatnie iść na usg, ale ja mam kijowego gina

1tnvuq7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2016, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na kazdej wizycie przed szwem i po szwie mialam i mam mierzona szyjke. Dlatego jestem na bieżąco. Ale za to teraz lekarz mi rozwarcia nie mierzy.

• ttuska Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2016, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to mierzą na usg brzusznym? :)

w4sqkrnt373m17ix.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2016, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ttuska wrote:
    A to mierzą na usg brzusznym? :)
    Nie usg dopochwowe

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2016, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mogą mierzyć tak i tak, przez powłokę brzuszną też się da. Ale nie bedzie to w 100% wiarygodny pomiar

• ttuska Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2016, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wizyte mam w środę więc zobaczymy, ale póki co tylko leżę bo jak wstaje to brzuch twardy jak skala :/

w4sqkrnt373m17ix.png
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2016, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tami co u Ciebie?

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

........................................................................................

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lipca 2016, 06:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ttuska wrote:
    Wizyte mam w środę więc zobaczymy, ale póki co tylko leżę bo jak wstaje to brzuch twardy jak skala :/
    A bierzesz magnez?

• ttuska Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2016, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaarolaa wrote:
    A bierzesz magnez?
    3x2. Cos czuje, ze nie wytrzymam do 36tc

w4sqkrnt373m17ix.png
  • Galeona Przyjaciółka

Wysłany: 12 lipca 2016, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze niedobrze, że tak Ci spina ten brzuch. W szpitalu nic nie mówili? Mnie za każdym razem pytali i lekarz mi często macał brzuch czy nie twardy.

1tnvuq7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lipca 2016, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ttuska wrote:
    3x2. Cos czuje, ze nie wytrzymam do 36tc
    Duzo dziewczyn pisalo o twardnieniach i skurczach i szczęśliwie donosily do terminu. Takze glowa do gory i nie denerwuj sie tym. Bierzesz juz max magnezu i mysle ze to pomaga a macica musi cwiczyc

• ttuska Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2016, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zawsze mowili, ze najwazniejsze zeby skurcze się nie pojawiały. Wczoraj miałam tylko 5 a dzisiaj już od samego rana mam 5 z tym, ze łapią mnie tylko jak leżę na plecach..

w4sqkrnt373m17ix.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lipca 2016, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ttuska mi w poprzedniej ciąży bardzo twardniał brzuch, wtedy nie miałam pojęcia o mierzeniu szyjki dotrwałam do 38+6 ale tylko dlatego, że cesarka planowana - w innym wypadku pewnie bym przenosiła
    ostatnio koleżanka w 33tc miała już szyjkę rozpulchnioną dotrwała do 39+5 jak będziesz odpoczywać wszystko będzie dobrze a który masz dokładnie tydzień dzień ciąży?

mi obecnie też dość często robi się twardy brzuch, że aż czasem zaboli, szyjkę dopochwowo miałam mierzoną 2 razy - raz prywatnie przy okazji badań połówkowych bo poprosiłam i drugi raz u prowadzącego na nfz bo też poprosiłam. Teraz mu na wizytach wspominam o tej szyjce to tylko się pyta czy coś było nie tak u mnie z szyjką, że nie ma powodu do niepokoju, sprawdza tylko w badaniu na fotelu. Też się niepokoję, że nagle szybko się skróci. Wizytę mam dopiero 29 lipca.

• ttuska Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2016, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za wsparcie!! Obecnie 29+5. Codziennie się budzę i błagam żeby dzisiaj nic nie dolegalo a tu dzisiaj np pobolewa mnie jajnik :/idzie zwariować jak się tak leży i myśli.
    Pewnie każda z Was to przeżywała, oby dotrwać do 36tc

w4sqkrnt373m17ix.png
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2016, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zastanawiam się nad antybiotykami,w tej ciąży bralam doustnie na razie tylko amoksycyline,jednak czytalam o wplywie antybiotykow na autyzm i trochę się przerazilam:/ co myslicie?

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

........................................................................................

• ulola Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2016, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TTuska 29+5 to już wysoko także spokojnie, wiem jak to jest jak leżysz i tylko wsłuchujesz się w organizm czy coś się dziś przypadkiem nie dzieje i czy ewentualne objawy są bardziej czy mniej nasilone niż np wczoraj. Ja akurat do tej pory miałam szyjkę ok ale od kilku dni czuję, że Maleńka jest jakby niżej ;/ . Pozostaje nam leżeć, oszczędzać się i czekać. Na pocieszenie mogę dodać, że gdy trafiłam na patologię to tam wszystkie brzuchatki marzyły żeby tylko do 30 tc dotrwać a u Ciebie to prawie już ;) - zresztą było tam pełno dzieciaków urodzonych właśnie w 30 tc i świetnie sobie radziły. Aha a rozmawiał ktoś z Tobą ewentualnie o zastrzykach na płuca? Mi na twardnienia brzucha bardzo pomogły kroplówki z magnezem - niedobór się chyba uzupełnił i od tej pory tabletki już względnie dają radę...
    Kas proszę Cię. Ile osób tyle teorii autyzmu- ja czytałam, że ze stresu w ciąży, niezdrowego jedzenia i chemii... nie dajmy się zwariować ;) .
    Galeona 37 +3 gratulacje :).
    Magdula a co z bąblem? lekarz kazał Ci zrobić jakieś badania czy stwierdził, że to nic groźnego?. Swoją drogą u mnie też w 29 tc ważyła 1300 a jutro wizyta więc zobaczymy co teraz słychać ;) .
    A tak wogóle to straszne mam zaległości - u mnie właśnie malowanie pokoju Malutkiej a ja nie miałam się gdzie podziać i mieszkam w hotelu :/ dobrze, chociaż że wi-fi darmowe, a jak mnie zobaczyli na śniadaniu z brzuchem to od razu wszystkiego donosili hehe :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2016, 13:45

Córcia Zosieńka 09.08.2016 <3 <3 <3 2680 g
    bl9ce6ydm80fo1bi.png

19.03.2015 - Tęsknię Adasiu [*]
  • Galeona Przyjaciółka

Wysłany: 12 lipca 2016, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tuska ja byłam pewna, że nie dotrwam, bo szyjka 1cm i rozwarcie a tu proszę już 38tc :) ważne że odpoczywasz, masz pessar i leki. Wiele z nas tu ma przykre doświadczenia z przeszłści ale w większości wynikają z tego że problem był nie wykryty lub za późno wykryty i coś złego się podziało. Tak więc spokojnie, bo jak na razie wszystkie tu na wątku się trzymamy :)

1tnvuq7.png
  • Galeona Przyjaciółka

Wysłany: 12 lipca 2016, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O tak ulola, też po wyjściu ze szpitala miałam takie dni, że bałam się obrócić z boku na bok, bo myślałam, że zaraz urodzę. Do wc chodziłam z duszą na ramieniu, całe dnie leżałam i wsłuchiwałam się w każdy najdrobniejszy objaw. W szpitalu kilka dni przepłakałam, jeszcze raz coś luteinę źle zaaplikowałam i był odrobina krwi to już byłam pewna że rodzę(28tc), polożne musiały mnie uspokajać, przestałam wyć jak mnie lekarz zbadał i powoedział że to nie z dróg rodnych :P

1tnvuq7.png
‹‹ 39 40 41 42 43 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ