X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Niewydolność cieśniowo-szyjkowa
Odpowiedz

Niewydolność cieśniowo-szyjkowa

Oceń ten wątek:
  • ttuska Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2016, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Apropo ktg to dla mnie to urządzenie jest nadal zagadka. Przez 11 dni w szpitalu miałam codziennie robione-czasami skurcze mocne a pokazywalo 20%,czasami w ogóle nie miałam i pokazywalo 50%,a już cudem było jak zakaszlalam i mi się skurcz 70% zapisał. W końcu się wkurzylam i na obchodzie się zapytałam to lekarz stwierdził, ze miarodajne ktg jest dopiero ok 36tyg.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2016, 16:34

w4sqkrnt373m17ix.png
  • Ruda102 Koleżanka

Wysłany: 16 lipca 2016, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w kolejnym wątku :)
    We wtorek na kontrolnej wizycie gin stwierdzil u mnie za krótka szyjkę.
    Wtorek środa to wizyty w dwoch warszawskich szpitalach. W żadnym mnie nie przyjeli bo szyjka ma 17 mm a przyjmują podobno od 15. Dostałam zwolnienie i leżę. 3 razy dziennie no spa, 2 razy dziennie luteina magnez oprócz tego accard i euthyrox. Taki mały aptekoszpital w domu. Oprocz tego nie wiem cZy po luteinie czy dlaczego, ale występuje u mnie wilgotność krocza a co za tym idzie schiza że wody się Sącza. Kupiłam sobie w aptece testery wód płodowych i nic nie wykazały, ale schiza została.
    To dopiero 26 tydzień więc strasznie się boję. Czekam na wynik posiewu i będę miała zakładany pessar ale to jeszcze tydzień przez który chyba zwariuje.

• eta Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2016, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda a w jakich szpitalach w warszawie bylas? I gdzie beda Ci pessar zakladac? A o podawaniu sterydow na rozwoj pluc cos mowili?
    Ja luteine stosuje od czwartku dopiero, u mnie szyjka od 25 do 30 wiec leki i lezenie, ale ta luteina rozpuszcza sie i mi tez sie cos tam" wylewa" po czasie , tez taka woda, wiec spokojnie, nie wpadajmy w panike .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2016, 19:23

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • Ruda102 Koleżanka

Wysłany: 16 lipca 2016, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie woda. Dlatego panika. :)
    Ale staram się nie stresowac. Byłam na Madalińskiego i na karowej. Szyjka mi się nie skróciła w ciągu 10 godzin między wizytami na ktg nie było skurczy więc nie było potrzeby mnie zostawiać. W poniedziałek mam mieć wynik posiewu mam nadzieję jałowy bo to warunek na pessar i zapisuje się na założenie pessara na Karowa. Podobno zakładają tylko w piątki.
    Kolejna schiza to że będzie infekcja i dlatego mi się szyjka skróciła.

• Ruda102 Koleżanka

Wysłany: 16 lipca 2016, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eta wrote:
    Ruda a w jakich szpitalach w warszawie bylas? I gdzie beda Ci pessar zakladac? A o podawaniu sterydow na rozwoj pluc cos mowili?
    Ja luteine stosuje od czwartku dopiero, u mnie szyjka od 25 do 30 wiec leki i lezenie
    Tych 25 mm to ci zazdroszczę. Sterydy powiedzieli że podaje się raz a na chwilę obecną nie ma podstaw żeby mi podać. Sama nie wiem.

• eta Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2016, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda tylko spokój może nas uratować, choć ja od rana tez schizuje :-\
    Ja bylam u lekarza z Bielańskiego i mówił że jak szyjka ponizej 25 mi zejdzie to trzeba rozwazyc podanie sterydow, ja 29 tygodni, wiec nie wiem, moze ma tez cos to do rzeczy.. byłam na usg w prywatnej placowce u lekarza z Bielańskiego i jak mi zmierzyl szyjke i tak wyszlo to 25mm od razu kazal mi przyjsc rano na konsultacje do szpitala. Ale rano juz szyjka lepsza po lekach i lezeniu. Szyjka macicy to mięsień i jak da sie jej odpoczac to bardzo czesto sie wydłuża wiec trzeba byc dobrej myśli!

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • Ruda102 Koleżanka

Wysłany: 17 lipca 2016, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie bardzo intryguje mnie jak to jest z tym wydłużeniem. Na jednej ip powiedzieli że jest szansa że może się wydłużyć na drugiej że jeżeli się skrocila to nie ma opcji żeby choć o mm się wydłużyła. Więc sobie myślę żeby przynajmniej się nie skróciła. Ale ciekawi mnie to bardzo :)

• malgorzalkaa Debiutantka

Wysłany: 17 lipca 2016, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda czy Ty masz na imie Ania?

• Ruda102 Koleżanka

Wysłany: 17 lipca 2016, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie okolice połowy alfabetu ;)

• eta Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2016, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda na pewno może się wydłużyć bo to jest mięsień i jezeli nie ma na niego nacisku(brak skurczy, dziecko nie naciska czyli wtedy jak lezymy) to zrelaksowany miesien nie kurczy sie. Będzie wiec dluzsza.może im krotsza to moze jest trudniej ale na pewno bardzo duzo dziewczyn z naprawdę krotka szyjka rodzi w terminie, jak rodzilam syna pierwszego to na czerwcowkach byla dziewczyna co miala szyjke 18mm gdzies w okolicy 24 tc i donosila.wiec dasz rade.

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • Magdula Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ulola wrote:
    Galeona a Ty zażywasz jeszcze lutkę ? Mi powiedzieli, ze do 35 Tc a potem koniec...

Ja mam brać do końca 34tc czyli jeszcze trzy tygodnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2016, 09:31

wd3wnub.png

576fa95f1296f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 lipca 2016, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja bede brala lutke do momentu zdjecia szwu czyli jeszcze okolo dwoch tygodni

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 lipca 2016, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaarolaa będą Ci ściągać szew w 38tc?

• ulola Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdula wrote:
    Ja mam brać do końca 34tc czyli jeszcze trzy tygodnie.
    Uff to nie tylko ja odstawiam na tym etapie...zreszta wiem, że chemia nie jest najlepsza dla malucha ale odstawianie leków w ciąży strasznie mnie stresuje- odstawilam juz clexane i acard a lutke żegnam z końcem tygodnia. Najśmieszniejsze jest to że "normalnie" to nawet przed zazyciem wit c sie wzbraniam ;) a teraz tak się boję,że najchętniej zażarłabym pól apteki.

Córcia Zosieńka 09.08.2016 <3 <3 <3 2680 g
    bl9ce6ydm80fo1bi.png

19.03.2015 - Tęsknię Adasiu [*]
  • ulola Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaarolaa wrote:
    ja bede brala lutke do momentu zdjecia szwu czyli jeszcze okolo dwoch tygodni
    Ciekawe ile po ściągnięciu się zacznie ;) ...

Córcia Zosieńka 09.08.2016 <3 <3 <3 2680 g
    bl9ce6ydm80fo1bi.png

19.03.2015 - Tęsknię Adasiu [*]
  • ttuska Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ulola wrote:
    Uff to nie tylko ja odstawiam na tym etapie...zreszta wiem, że chemia nie jest najlepsza dla malucha ale odstawianie leków w ciąży strasznie mnie stresuje- odstawilam juz clexane i acard a lutke żegnam z końcem tygodnia. Najśmieszniejsze jest to że "normalnie" to nawet przed zazyciem wit c sie wzbraniam ;) a teraz tak się boję,że najchętniej zażarłabym pól apteki.
    Ja mam identycznie. Biorę chyba 7 tabletek-2 magnez, 3 witaminy,luteine i coś tam jeszcze.. a najlepszy był mój mąż ostatnio-lekarka zapomniała mi luteiny wypisać i brakloby mi na jeden dzień. Mąż wpadł w panikę, dzwonił do przychodni żeby receptę przygotowali, bo wyczytal ze jak się odstawi luteine to się rodzi ;)

w4sqkrnt373m17ix.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 lipca 2016, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola31 wrote:
    kaarolaa będą Ci ściągać szew w 38tc?
    Dokladnie to bedzie 37+6 i mam nadzieję ze to nie będzie za pozno ze skurcze szybciej sie nie zaczna.

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 lipca 2016, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ulola wrote:
    Ciekawe ile po ściągnięciu się zacznie ;) ...
    Moglabym na drugi dzien czyli 2 sierpnia.

• Magdula Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ulola wrote:

To ja Clexane będę brała jeszcze po porodzie. Chyba będzie mi brakować tego "rytuału" po tylu miesiącach codziennego kłucia ;) Już mam 6,5 miesiąca za sobą a jeszcze kilka zostało ;)

wd3wnub.png

576fa95f1296f.png
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,byłam dziś u ginki,szyjka twarda i zamknięta,na usg 53mm :-) pobrała posiew z pochwy standardowo i za 4dni wynik. Zobaczymy co wyjdzie tym razem.

Galeona lubi tę wiadomość

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

........................................................................................

‹‹ 43 44 45 46 47 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ