X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Niewydolność cieśniowo-szyjkowa
Odpowiedz

Niewydolność cieśniowo-szyjkowa

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lipca 2016, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ulola wrote:
    Tzn że na razie nic się nie dzieje w sensie nic Cię jeszcze nie bierze
    Narazie nic, jeszcze sobie do rodziców przyjechalam na dwa tygodnie bo 1 mam wizyte o wtedy maja mi szew zdjac. Ale torby do szpitala.wzielam.ze.soba bo to nigdy nic nie wiadomo. Do siebie mam teraz 200km a przez szew musze jak najszybciej byc w szpitalu wiec jak cos bede rodzila tutaj.

• eta Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2016, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulola a to pierwsze dziecko? Bo generalnie obecne wytyczne sa takie ze gbsa nie leczy sie w ciazy, bo on i tak wróci i tylko przy porodzie podaje sie antybiotyk. Chyba że w posiewie w moczu wyszedl Ci tez Gbs? Mnie chca przeleczyc ze wzgledu na moja historie poloznicza to co pisalam. Ja mialam pecha, bo wiekszosc kobiet z gbsem przy porodzie dostaje antybiotyk i wszystko jest okej, a ja akurat tez znowu mam cukrzyce, wtedy łożysko mi przedwcześnie dojrzalo i zaczal sie porod, goraczkA, skurcze.. ale tak jak mowie, mialam pecha.
    A dlaczego Ciebie juz 3x leczyli? w tej ciazy? Co mowili lekarze?

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • ulola Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2016, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola myślę, że spokojnie doczekasz do sierpnia, przeciez Młody nie będzie mamy z wypoczynku u rodziców do szpitala gnał ;) .
    Eta moja poprzednia ciąża zakończyła sie w 8 tygodniu, takze teraz to pierwsza tak wysoka. Gbsa leczyłam bo okolo 18 Tc miałam niewyjaśniony wodnisty wyplyw z pochwy- nie barwil wskaźnika- podobno działalność gbsa.Leciały wtedy globulki z ospenem. Pozniej 25 Tc podejrzenie sączenia wod- tym razem wskaźniki sie barwią - masa antybiotyków dożylnie, potem globulki na grzyba i ma bakterie gram +. Następnie podwyższone crp z przyczyn niewyjaśnionych i amotaks doustnie aby wyleczyć ewentualne zakażenie droga wstępująca. Przypuszczam ze gdyby nie podejrzenie nieszczelności i saczenia wód to pewnie bym juz po tych globulach nie byla leczona. A prawda taka ze nie minelo sporo czasu od ostatniego antybiotyku a znów mam reaktywacje gbsa :/ .
    To znaczy ze przy poprzednim porodzie nie podali Ci antybiotyku? I jeszcze pytanie jak długo wytrzymałaś na starym łożysku?? Ja w zeszłym tygodniu dowidziałam sie ze mam wprawdzie 2 stopien ale dużo złogów i teraz co tydzień ktg...nie powiem ze mnie to nie martwi :( ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2016, 18:18

Córcia Zosieńka 09.08.2016 <3 <3 <3 2680 g
    bl9ce6ydm80fo1bi.png

19.03.2015 - Tęsknię Adasiu [*]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lipca 2016, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulola no mam taka nadzieje ze jeszcze troszke poczeka i da mi odpoczac tutaj przed porodem. No i chce sie Marcelim nacieszyc bo zostaje na miesiac u babci...

• ttuska Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2016, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja właśnie po wizycie. Szyjka po miesiącu leżenia z 15mm zrobiła się na 28mm - całkowita długość mam ok 3cm. Pessar mocno trzyma ;) jeszcze tydz leżenia i będę mogła zacząć trochę chodzić ;) koniec 30tyg-1900 :) tylko główkę ma mniejszą niż brzuszek (albo na odwrót)

ulola, Ruda102, kaarolaa, eta, Ola31 lubią tę wiadomość

w4sqkrnt373m17ix.png
  • Izabela23 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2016, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ttuska ladnie ta szyjka ci sie wydluzyla :-) super

PCO,hashimoto,wtòrny brak @,brak owu

wwgzvfxmo5sww7ny.png

ANIOŁEK 28 tc <3
  • Ruda102 Koleżanka

Wysłany: 20 lipca 2016, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazdroszczę szyjki! Super wynik :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 lipca 2016, 05:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Swietny wynik ;)

• ttuska Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2016, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję ;) mam nadzieję, ze pomimo tych twardnien pessar się utrzyma a ja będę mogła trochę aktywnie żyć przed porodem ;) bo póki co przejdę 200m i mam zadyszke

w4sqkrnt373m17ix.png
  • Izabela23 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2016, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ttuska to Ty w całkiem dobrej kondycji ja ledwo 100 przejde i jest mi slabo musze siadac hihi. A tak poważnie to współczuję braku kondycji przrz lezenie mam to samo. Na powietrzu zaraz slabne

wwgzvfxmo5sww7ny.png

ANIOŁEK 28 tc <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 lipca 2016, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego ja sie ciesze ze lezalam tylko dwa tygodnie i to jeszcze nie non stop. A pozniej wrocilam powoli do normalnych zajec.

• Izabela23 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2016, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaarolaa wrote:
    Dlatego ja sie ciesze ze lezalam tylko dwa tygodnie i to jeszcze nie non stop. A pozniej wrocilam powoli do normalnych zajec.

Mi w Warszawie kazali prowadzić oszczedny tryb życia ale chodzic. A dr P wolał zebym leżała potem pozwolił mi trochę się ruszać,ale ja okropnie słaba jestem. A po ostatnim wybryku jak straciłam przytomność w osrodku zdrowia i wyladowalam w szpitalu, to się boję powtórki. No a jak w poniedziałek zobaczyłam "objaw lejka" to już tylko dźwig wyciagnie mi z łóżka :-)

Czekam niecierpliwie na wizyte u dr żeby zobaczyc co on powie po przebadaniu dokładnym. Jak powie,że nie jest źle to może znowu na pare minut wstane,ale póki go nie ma to wole nie ryzykować.

Odczuwacie czasami jakby lekki ciężar na szwie? W sensie,że czujecie,że coś on dzwiga?

wwgzvfxmo5sww7ny.png

ANIOŁEK 28 tc <3
  • ttuska Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2016, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj się trochę pokreciłam po mieszkaniu i niby ok, ale jakbym miała rodzić to w życiu bym siły nie miała :/ postoje 5 min i muszę usiąść. Niby od 34 tyg wrócę do normalności, ale to jeszcze 3 tyg :/ i martwi mnie fakt, ze wizytę też mam za 3 tyg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2016, 10:37

w4sqkrnt373m17ix.png
  • eta Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2016, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ttuska ale super wiesci!! :-) kondycja powoli Ci wróci!

Ulola gbs jest o tyle przewalony że chocby nie wiem jak sie go leczylo to dziad zawsze wcześniej czy pozniej wroci :-\ ale widzisz tyle kobiet ma i nic sie nie dzieje, a akurat my mamy jakies zjadliwe te bakterie i pecha że u nas "zzeraja?" nam szyjke i pchaja sie do dziecka, mowiac obrazowo.
    U mnie bylo tak,że po prostu nagle w nocy obudzilam się bo sie źle czułam, czulam że to goraczka , zmierzylam bylo 37,5 , bylo kolo 3-4 nad ranem, to byl czerwiec i malo prawdopodobne bylo dla mnie że to moze byc przeziebienie, ale mysle, nie panikuje, o 8 rano mialam sie stawic w szpitalu na ktg z tytulu cukrzycy mialam je od 34 tygodnia. Wstalam rano zaczely sie bolesne skurcze, ale ze to pierwsza ciaza ja zielona niedoswiadczona bylam pewna że to te przepowiadajace, mąż zawiozl mnie do szpitala, tam juz skurcze byly przez pewien czas takie że nie moglam sie wyprostować, goraczka skoczyla do 38 i cos, a na ktg tetno szalalo, po minie poloznej widzialam że jest źle, wezwala lekarza, zabrali mnie na usg, na usg wszystko dobrze, zabrali na patologie, wtedy dostalam antybiotyk na gbsa, moja lekarz do mnie przyszła, rozwarcie na 2 palce, mówi że na pewno urodze dziś, skurcze regularne, ale tętno syna skacze, lekarka mi mówi że będzie cesarka czy się zgadzam, oczywiście że tak, szykują mnie do cc, i nagle synkowi tetno spada do 70, zbiega się kilka osób, szybko na salę operacyjna i za chwilę synek jest na świecie.godzina 12.20. Zabrali go na obserwacje bo miał zaburzenia oddychania ze względu na to zapalenie płuc, ale następnego dnia już był że mną. Odrazu podali mu dwa antybiotyki, miał 3 albo 4 razy dziennie podawane przez tydzień, było wszystko dobrze, wszystko skończyło się dobrze :) :)
    Więc widzisz u mnie antybiotyk podali ale już było za późno, miałam już objawy infekcji wewnatrzmacicznej, na ktg u syna też było widać że coś się dzieje. Miałam pecha, choć na szczęście wszystko skończyło się dobrze.
    Nie martw się na zapas, bo to nic nie da, już jesteś na samej końcówce. Po prostu gdybys dostała jakiejś goraczki to odrazu trzeba jechać na IP i krzyczeć o GBS. Jak bolesnych skurczy dostaniesz też jedz. Ale bądź dobrej myśli, byłaś już przeleczona parę razy, może tego GBS jest tam teraz mało, i już dziad odpuścił i do końca ciąży będzie nudno i spokojnie, nic się nie będzie działo, nie ma co zakładać że będzie źle, że czeka Cie nerwowy finał.
    A co do łożyska to moja lekarka mówiła że na dzień dzisiejszy w kondycji łożyska najważniejsze są przepływy, jak przepływy są dobre to znaczy że dziecko ma zapewniony dobrostan. Stopnie dojrzałości łożyska są oceniane subiektywnie przez lekarza, i jeden lekarz interpretuje inaczej a drugi inaczej. To nie jest miarodajna ocena. Chociaż przyznam że ja się tym trochę sugeruje, bo jednak z Ignasiem przedwcześnie miałam dojrzałe łożysko stopień 3. Nie iwem jak długo było takie stare bo na wcześniejszych usg nikt o tym nie mówił, ja nie pamiętam przynajmniej. Przepływy dobre i już. Teraz w 24+0 dostałam stopień 1, 28+6 stopień II. Ale wiem ze można mieć stopień 2 i chodzić tak długie tygodnie, i tego nie da się przewidzieć kiedy może być gorzej. Dlatego w ogóle się tym nie martw, z tym lozyskiem możesz chodzić do końca ciąży i będzie poród w terminie. Głowa do góry, jesteś już blisko, lekarze dobrze Cie prowadzą, reagowali szybko i skutecznie, jesteś pod dobra opieka i jak masz ktg to będzie widać co u malucha :) :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2016, 11:10

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • eta Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2016, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ttuska na pewno powoli powoli się rozkrecisz, wiadomo że przez leżenie człowiek jest jak po chorobie ale trochę czasu, sukcesywnie więcej ruchu i wystartujesz ;)

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 lipca 2016, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izabela23 wrote:
    Mi w Warszawie kazali prowadzić oszczedny tryb życia ale chodzic. A dr P wolał zebym leżała potem pozwolił mi trochę się ruszać,ale ja okropnie słaba jestem. A po ostatnim wybryku jak straciłam przytomność w osrodku zdrowia i wyladowalam w szpitalu, to się boję powtórki. No a jak w poniedziałek zobaczyłam "objaw lejka" to już tylko dźwig wyciagnie mi z łóżka :-)

Czekam niecierpliwie na wizyte u dr żeby zobaczyc co on powie po przebadaniu dokładnym. Jak powie,że nie jest źle to może znowu na pare minut wstane,ale póki go nie ma to wole nie ryzykować.

Odczuwacie czasami jakby lekki ciężar na szwie? W sensie,że czujecie,że coś on dzwiga?
    Mi w Ostródzie tez kazali prowadzic oszczedny tryb i wychodzic na krotkie spacerki. Mialam o tyle dobrze ze bylam dwa miesiace u rodIcow i tutaj moglam sobie wyjsc na podwórko, pochodzic troszke i sie polozyc. Na początku sie balam ze ten szew sie zsunie, ale po kolejnych wizytach robilam sie coraz bardziej smielsza i w koncu doszly normalne dlugie spacery z synem, zakupy czy jazda samochdem.

Ale u Ciebie to inna sytuacja bo masz dwa maluchy i szyjka będzie podwojnie obciazona wiec lepiej uwazac.
    A i mnie nic nie uciskalo na szew i do tej pory mimo iz mlody glowa do dolu jest ustawiony od 20 tygodnia nie czuje naporu na szyjke.

• kas50 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2016, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam wynik posiewu z pochwy: e.coli pojedyncze! I bardzo liczne Lactobacillus acidophilus, z tego co czytam to jakieś dobre bakterie pewnie z tych.probiotykow. E.coli zawsze były b.liczne,ciekawe co ginka powie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2016, 17:13

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

........................................................................................

• Izabela23 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2016, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kas lactobaccillus to dobree bakterie

wwgzvfxmo5sww7ny.png

ANIOŁEK 28 tc <3
  • eta Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2016, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kas lactobacilus o którym piszesz to na 100% dobre bakterie probiotyczne. No ciekawe co z pojedynczymi e coli zrobią, chyba trzeba przeleczyc bo lepiej żeby się nie rozmnozyly. A leczylas się już w ciąży wcześniej na e coli czy coś?

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2016, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od początku ciąży cały czas mialam e.coli bardzo liczne,bralam 2antybiotyki dopochwowe i 1doustny. Dzwonilam do ginki i mówiła żeby brać teraz tylko probiotyk doustny i vitagyn c,nie da mi teraz kolejnego antybiotyku żeby mnie calkowicie nie wyjalowic. Pobierze znowu posiew za 4tyg.i zobaczymy czy się nie rozmnazaja.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2016, 18:15

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

........................................................................................

‹‹ 47 48 49 50 51 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ