X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Niewydolność cieśniowo-szyjkowa
Odpowiedz

Niewydolność cieśniowo-szyjkowa

Oceń ten wątek:
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2016, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdula, ja nie dam się za nic położyć w szpitalu ani zrobić żadnego znieczulenia ;P Tak, jak pisałam, pessar znam, założenie i zdjęcie to 3 sekundy, uratował mnie przed wcześniakiem, a nawet przenosiłam, więc liczę na powtórkę. Niekoniecznie przenosić, ale donosić ;) A przy jakiej długości szyjki Wasi gin zdecydowali, że działacie coś? Mi przy 27 mm w 18 tc powiedział, że to za mało i pessar musi być. Dzisiaj byłam oddać wymaz, zobaczymy w poniedziałek czy czysto czy coś się wyhoduje. Na razie działam na własną rękę, bo prowadzący na urlopie. Do 11.08 mam czas na zastanowienie się nad tym wszystkim. A do tej pory oszczędzam się i leżę na tyle, na ile dziecko pozwoli.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • ttuska Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2016, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia dajesz nadzieję dla tych dziewczyn z pessarem :) ja mam nadzieję że wytrzymam jeszcze 3 tyg do 35tyg i zacznę normalnie funkcjonować :)

w4sqkrnt373m17ix.png
  • eta Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2016, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny na wczesniejszej stronie ostatni post jest o moim usg , jeszcze sie dopytam czy Wy slyszalyscie o konkretnych przypadkach ile ktos chodzil przed porodem z lozyskiem 3 stopnia?

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • ulola Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2016, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdzieś na forum dziewczyna pisala że 7 tygodni ale z tego co kojarzę to była w szpitalu :/ . Tak jak wszyscy piszą - najważniejsze są przepływy a żeby je poprawić trzeba dużo pić i gdzieżby inaczej leżeć ;) . Sama mnie niedawno pocieszałaś odnośnie starego łożyska - ja we środę mam wizytę i zapytam co można zrobić by utrzymać je jak najdłużej w dobrej kondycji...o ile do środy dotrwam bo kiepskawo się czuję :/ choć mam nadzieję, że to tylko zmęczenie. A kiedy następna wizyta i kontrola przepływów? A co do synka to przecieZ 36+6 to praktycznie ciąża donoszona, maluch miał jakieś objawy wcześniactwa? Bo to ze z gbsem walczyliście to wiem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2016, 18:48

Córcia Zosieńka 09.08.2016 <3 <3 <3 2680 g
    bl9ce6ydm80fo1bi.png

19.03.2015 - Tęsknię Adasiu [*]
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2016, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eta, spotkałam się na tym forum z takim przypadkiem i skończyło się OK, ale nie przypomnę sobie nicku :(

Ttuska, ja miałam pessar założony na szyjkę 12 mm ;D I finalnie przenosiłam.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • ulola Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2016, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Eta, spotkałam się na tym forum z takim przypadkiem i skończyło się OK, ale nie przypomnę sobie nicku :(

Chyba cos od Elvisa ;)
    Jak ja przegrzebywałam net to na kafeteriach i tego typu portalach bylo dużo historii zakończonych sukcesem. Moja gin kazała mi przyjść za 3 tyg ale w międzyczasie bylam jeszcze u innego lekarza który mi powiedzial ze juz się łożysko fragmentuje potem mala szalała w brzuchu to stwierdziłam ze sie dusi i poleciałam na SOR a tam niespodzianka- dama pieknie przytyla, wód dużo wszystko pracowalo jak trzeba. W tym tygodniu tez gdzies polazlam na usg przepływów i do tego ktg. No i kazali mi liczyć ruchy i się nie martwic.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2016, 19:00

bl9ce6ydm80fo1bi.png

• ttuska Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2016, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia to ja miałam na 1,5 więc też bez szału ;) ale już 5 tyg z pessarem wytrzymałam. Pewnie bym już zrezygnowała z leżenie gdyby nie to że jak wstaje to mam mega twardy brzuch i często też skurcze :/

polkosia lubi tę wiadomość

w4sqkrnt373m17ix.png
  • Magdula Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2016, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia, jak nie chcesz szpitala to nie daj się ;) Masz już doświadczenie z pessarem (pozytywne) to całkowicie rozumiem Twoje podejście :)

Co do mojej szyjki to nie była bardzo krótka (coś koło 25 mm) ale zaczął się robić lejek no i jest do tej pory, w tej chwili trzymany w ryzach jedynie przez ten szew.

Eta, ja czytałam o kilku przypadkach dziewczyn, które miały stwierdzone łożysko 3 stopnia w 32-33 tc (jedna nawet w 30tc) i wszystkie urodziły w terminie zdrowe dzieci, a niektóre nawet przenosiły. I z tego co pamiętam to faktycznie najważniejsze są przepływy i trzeba dużo pić. Ja też muszę więcej pić to możemy się razem pilnować ;)

eta, polkosia lubią tę wiadomość

wd3wnub.png

576fa95f1296f.png
  • eta Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2016, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulola pamietam co Tobie pisalam ;-) :-) ale wiesz jak jest ;-) wierze że musi być dobrze ale strach jest..
    Ignacy byl juz donoszony praktycznie i wszystko z nim dobrze było.
    Teraz sobie wkrecilam najgorsze scenariusze, a jeszcze wczoraj Leon w brzuchu ruszal sie praktycznie caly dzien mocno, a dzis tak slabiutko.. wiec wiecie jak to na psyche działa.
    Za tydzień mam wizyte u mojej gin i wtedy dowiem sie co ile kontrolowac te przeplywy. A Wy wiecie co ile powinno sie??

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • ulola Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2016, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj tak - te ruchy to jakaś masakra, przynajmniej dla mnie. Moja Maleńka tez od wczoraj rusza się strasznie słabo i ja juz wariuję ze dzieje jej sie jakaś krzywda :( . Na dodatek od dwóch dni strasznie boli mnie podbrzusze i to nie są skurcze tylko ból a dziś rano pachwiny tak kuły, że masakra :( i do tego koszmarny bol glowy . Nie wiem czy cos jest nie tak czy dzidzia powoli zaczyna się " zastanawiać co pakować na drogę" .
    Eta tak jak pisałam u mnie przy starym łożysku zlecono ktg co tydzień. Dodatkowych usg nie przewidziano natomiast sama je sobie zorganizowałam. Nie wkręcaj sobie najgorszych opcji -wiem, dobrze się mówi - bo za niedługo będziesz się zastanawiać jak ja czy jechac na położnictwo czy może lepiej na psychiatrię ;) .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2016, 10:14

bl9ce6ydm80fo1bi.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 lipca 2016, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam zakladany na szyjkę 25mm z wewnętrznym rozwarciem 2cm. Lekarz który zakłada dużo szwów robił mi ostatnio usg i powiedzial ze gdyby nie szew tej ciąży dawno by nie bylo. Bo rozwarcie jest naprawde duże a teraz dziecko tez jest spore i napiera mocno na szyjkę.

A wczoraj szwagierka urodziła. Poszlo jej piorunem. Rano byla na ktg i nic sie nie pisalo. O 16 miała wizytę u giną i tez nic nie wskazywalo na poród a o 18 juz miała 8 cm. Mala urodziła 22:15. 3680g i 56 cm. A lekarz ja straszyl ze dziecko będzie miało okolo 4 kg.

• ulola Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2016, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurczę w okolo 5 h :D ale to chyba nie była pierwsza ciąża.
    Karola pierwszy sierpnia tuż, tuż :) jak nastrój?

bl9ce6ydm80fo1bi.png

• eta Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2016, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulola Ty juz na koncowce wiec rzeczywiście porod moze byc na dniach..
    Napisalam smsa do mojej gin, zobaczymy co mi odpowie.
    A te ruchy dzis stresuja mnie :-\
    Masakra, a jeszcze tyle tygodni musze wytrzymać.

Kaarolaa rzeczywiście szwagierka miala expresowy porod :-)

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • ulola Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2016, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojć musimy wytrzymać do 9.8 albo chociaż do wizyty we środę...ale zaczynam mieć stresa że sprawdza się przepowiednie mojego męża i w kumulację ŚDM będziemy do Krakowa ciągnąć :/ .
    Zazdroszczę kontaktu z lekarzem...u nas w mieścinie zaden ginekolog nie odbiera telefonu w weekend i zostaje tylko SOR...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2016, 11:40

bl9ce6ydm80fo1bi.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 lipca 2016, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie pierwszy i tez jestem zaskoczona ze tak szybko. A zaraz jadę zobaczyć mala Marysie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 lipca 2016, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze dobrze. Caly czas sie modle żeby wytrzymać do 1.

ulola, eta lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 lipca 2016, 01:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola dasz rade:) jak ja Was Dziewczyny rozumiem z tymi ruchami to jakiś taki czas ?? Bo u mnie w brzuchu tez spokojnie i idzie oszaleć z nerwów. Pytalam o łożysko i lekarz mowi ze żadnych zwapnień 1 stopień szyjka trzyma zamknięta przepływów nie badał i to mnie martwi

• polkosia Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2016, 06:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja idę w czwartek na kontrol na USG i potem wizyta u jakiejś obcej babki, bo mój na urlopie :/ Ale jak się skróci dalej z 27, to bez jego wiedzy zakładam. Trudno...

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • ulola Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2016, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia lepiej działać niz czekać jak trzeba będzie to zakładaj u innego lekarza.
    U mnie dziś oficjalnie 37+0 :)

eta, polkosia, kaarolaa lubią tę wiadomość

bl9ce6ydm80fo1bi.png

• eta Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2016, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola jak lozysko takie ladne i przede wszystkim maluch normalnie przybiera na wadze to na pewno jest dobrze.

Polkosia no ja tez myślę że wtedy nie ma na co czekać. Jeszcze do porodu troche masz i malutkie dziecko wiec ten pessar to wcześniej czy później na pewno musisz mieć przy tej szyjce.

Ulola gratuluje donoszonej :-D :-D :-D ja czekam z niecierpliwością na ten czas :-) :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2016, 11:37

polkosia lubi tę wiadomość

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
‹‹ 55 56 57 58 59 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ