X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Niewydolność cieśniowo-szyjkowa
Odpowiedz

Niewydolność cieśniowo-szyjkowa

Oceń ten wątek:
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2016, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdula, ja nie dam się za nic położyć w szpitalu ani zrobić żadnego znieczulenia ;P Tak, jak pisałam, pessar znam, założenie i zdjęcie to 3 sekundy, uratował mnie przed wcześniakiem, a nawet przenosiłam, więc liczę na powtórkę. Niekoniecznie przenosić, ale donosić ;) A przy jakiej długości szyjki Wasi gin zdecydowali, że działacie coś? Mi przy 27 mm w 18 tc powiedział, że to za mało i pessar musi być. Dzisiaj byłam oddać wymaz, zobaczymy w poniedziałek czy czysto czy coś się wyhoduje. Na razie działam na własną rękę, bo prowadzący na urlopie. Do 11.08 mam czas na zastanowienie się nad tym wszystkim. A do tej pory oszczędzam się i leżę na tyle, na ile dziecko pozwoli.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • ttuska Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2016, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia dajesz nadzieję dla tych dziewczyn z pessarem :) ja mam nadzieję że wytrzymam jeszcze 3 tyg do 35tyg i zacznę normalnie funkcjonować :)

w4sqkrnt373m17ix.png
  • eta Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2016, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny na wczesniejszej stronie ostatni post jest o moim usg , jeszcze sie dopytam czy Wy slyszalyscie o konkretnych przypadkach ile ktos chodzil przed porodem z lozyskiem 3 stopnia?

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • ulola Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2016, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdzieś na forum dziewczyna pisala że 7 tygodni ale z tego co kojarzę to była w szpitalu :/ . Tak jak wszyscy piszą - najważniejsze są przepływy a żeby je poprawić trzeba dużo pić i gdzieżby inaczej leżeć ;) . Sama mnie niedawno pocieszałaś odnośnie starego łożyska - ja we środę mam wizytę i zapytam co można zrobić by utrzymać je jak najdłużej w dobrej kondycji...o ile do środy dotrwam bo kiepskawo się czuję :/ choć mam nadzieję, że to tylko zmęczenie. A kiedy następna wizyta i kontrola przepływów? A co do synka to przecieZ 36+6 to praktycznie ciąża donoszona, maluch miał jakieś objawy wcześniactwa? Bo to ze z gbsem walczyliście to wiem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2016, 18:48

Córcia Zosieńka 09.08.2016 <3 <3 <3 2680 g
    bl9ce6ydm80fo1bi.png

19.03.2015 - Tęsknię Adasiu [*]
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2016, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eta, spotkałam się na tym forum z takim przypadkiem i skończyło się OK, ale nie przypomnę sobie nicku :(

Ttuska, ja miałam pessar założony na szyjkę 12 mm ;D I finalnie przenosiłam.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • ulola Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2016, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Eta, spotkałam się na tym forum z takim przypadkiem i skończyło się OK, ale nie przypomnę sobie nicku :(

Chyba cos od Elvisa ;)
    Jak ja przegrzebywałam net to na kafeteriach i tego typu portalach bylo dużo historii zakończonych sukcesem. Moja gin kazała mi przyjść za 3 tyg ale w międzyczasie bylam jeszcze u innego lekarza który mi powiedzial ze juz się łożysko fragmentuje potem mala szalała w brzuchu to stwierdziłam ze sie dusi i poleciałam na SOR a tam niespodzianka- dama pieknie przytyla, wód dużo wszystko pracowalo jak trzeba. W tym tygodniu tez gdzies polazlam na usg przepływów i do tego ktg. No i kazali mi liczyć ruchy i się nie martwic.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2016, 19:00

bl9ce6ydm80fo1bi.png

• ttuska Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2016, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia to ja miałam na 1,5 więc też bez szału ;) ale już 5 tyg z pessarem wytrzymałam. Pewnie bym już zrezygnowała z leżenie gdyby nie to że jak wstaje to mam mega twardy brzuch i często też skurcze :/

polkosia lubi tę wiadomość

w4sqkrnt373m17ix.png
  • Magdula Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2016, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia, jak nie chcesz szpitala to nie daj się ;) Masz już doświadczenie z pessarem (pozytywne) to całkowicie rozumiem Twoje podejście :)

Co do mojej szyjki to nie była bardzo krótka (coś koło 25 mm) ale zaczął się robić lejek no i jest do tej pory, w tej chwili trzymany w ryzach jedynie przez ten szew.

Eta, ja czytałam o kilku przypadkach dziewczyn, które miały stwierdzone łożysko 3 stopnia w 32-33 tc (jedna nawet w 30tc) i wszystkie urodziły w terminie zdrowe dzieci, a niektóre nawet przenosiły. I z tego co pamiętam to faktycznie najważniejsze są przepływy i trzeba dużo pić. Ja też muszę więcej pić to możemy się razem pilnować ;)

eta, polkosia lubią tę wiadomość

wd3wnub.png

576fa95f1296f.png
  • eta Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2016, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulola pamietam co Tobie pisalam ;-) :-) ale wiesz jak jest ;-) wierze że musi być dobrze ale strach jest..
    Ignacy byl juz donoszony praktycznie i wszystko z nim dobrze było.
    Teraz sobie wkrecilam najgorsze scenariusze, a jeszcze wczoraj Leon w brzuchu ruszal sie praktycznie caly dzien mocno, a dzis tak slabiutko.. wiec wiecie jak to na psyche działa.
    Za tydzień mam wizyte u mojej gin i wtedy dowiem sie co ile kontrolowac te przeplywy. A Wy wiecie co ile powinno sie??

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • ulola Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2016, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj tak - te ruchy to jakaś masakra, przynajmniej dla mnie. Moja Maleńka tez od wczoraj rusza się strasznie słabo i ja juz wariuję ze dzieje jej sie jakaś krzywda :( . Na dodatek od dwóch dni strasznie boli mnie podbrzusze i to nie są skurcze tylko ból a dziś rano pachwiny tak kuły, że masakra :( i do tego koszmarny bol glowy . Nie wiem czy cos jest nie tak czy dzidzia powoli zaczyna się " zastanawiać co pakować na drogę" .
    Eta tak jak pisałam u mnie przy starym łożysku zlecono ktg co tydzień. Dodatkowych usg nie przewidziano natomiast sama je sobie zorganizowałam. Nie wkręcaj sobie najgorszych opcji -wiem, dobrze się mówi - bo za niedługo będziesz się zastanawiać jak ja czy jechac na położnictwo czy może lepiej na psychiatrię ;) .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2016, 10:14

bl9ce6ydm80fo1bi.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 lipca 2016, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam zakladany na szyjkę 25mm z wewnętrznym rozwarciem 2cm. Lekarz który zakłada dużo szwów robił mi ostatnio usg i powiedzial ze gdyby nie szew tej ciąży dawno by nie bylo. Bo rozwarcie jest naprawde duże a teraz dziecko tez jest spore i napiera mocno na szyjkę.

A wczoraj szwagierka urodziła. Poszlo jej piorunem. Rano byla na ktg i nic sie nie pisalo. O 16 miała wizytę u giną i tez nic nie wskazywalo na poród a o 18 juz miała 8 cm. Mala urodziła 22:15. 3680g i 56 cm. A lekarz ja straszyl ze dziecko będzie miało okolo 4 kg.

• ulola Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2016, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurczę w okolo 5 h :D ale to chyba nie była pierwsza ciąża.
    Karola pierwszy sierpnia tuż, tuż :) jak nastrój?

bl9ce6ydm80fo1bi.png

• eta Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2016, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulola Ty juz na koncowce wiec rzeczywiście porod moze byc na dniach..
    Napisalam smsa do mojej gin, zobaczymy co mi odpowie.
    A te ruchy dzis stresuja mnie :-\
    Masakra, a jeszcze tyle tygodni musze wytrzymać.

Kaarolaa rzeczywiście szwagierka miala expresowy porod :-)

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • ulola Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2016, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojć musimy wytrzymać do 9.8 albo chociaż do wizyty we środę...ale zaczynam mieć stresa że sprawdza się przepowiednie mojego męża i w kumulację ŚDM będziemy do Krakowa ciągnąć :/ .
    Zazdroszczę kontaktu z lekarzem...u nas w mieścinie zaden ginekolog nie odbiera telefonu w weekend i zostaje tylko SOR...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2016, 11:40

bl9ce6ydm80fo1bi.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 lipca 2016, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie pierwszy i tez jestem zaskoczona ze tak szybko. A zaraz jadę zobaczyć mala Marysie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 lipca 2016, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze dobrze. Caly czas sie modle żeby wytrzymać do 1.

ulola, eta lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 lipca 2016, 01:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola dasz rade:) jak ja Was Dziewczyny rozumiem z tymi ruchami to jakiś taki czas ?? Bo u mnie w brzuchu tez spokojnie i idzie oszaleć z nerwów. Pytalam o łożysko i lekarz mowi ze żadnych zwapnień 1 stopień szyjka trzyma zamknięta przepływów nie badał i to mnie martwi

• polkosia Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2016, 06:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja idę w czwartek na kontrol na USG i potem wizyta u jakiejś obcej babki, bo mój na urlopie :/ Ale jak się skróci dalej z 27, to bez jego wiedzy zakładam. Trudno...

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • ulola Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2016, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia lepiej działać niz czekać jak trzeba będzie to zakładaj u innego lekarza.
    U mnie dziś oficjalnie 37+0 :)

eta, polkosia, kaarolaa lubią tę wiadomość

bl9ce6ydm80fo1bi.png

• eta Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2016, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola jak lozysko takie ladne i przede wszystkim maluch normalnie przybiera na wadze to na pewno jest dobrze.

Polkosia no ja tez myślę że wtedy nie ma na co czekać. Jeszcze do porodu troche masz i malutkie dziecko wiec ten pessar to wcześniej czy później na pewno musisz mieć przy tej szyjce.

Ulola gratuluje donoszonej :-D :-D :-D ja czekam z niecierpliwością na ten czas :-) :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2016, 11:37

polkosia lubi tę wiadomość

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
‹‹ 55 56 57 58 59 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ