X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Niewydolność cieśniowo-szyjkowa
Odpowiedz

Niewydolność cieśniowo-szyjkowa

Oceń ten wątek:
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola31 wrote:
    Sylwia a możesz napisać (jeśli wiesz)jakie miała wyniki ta Dziewczyna i czy bardzo ją swędziało? zastanawiam się czy zrobić sam aspat alat bilirubinę i fosfatazę i jak wyjdzie coś nie tak to wtedy dopiero w piątek kwasy żółciowe czy od razu jutro kwasy robić

Mysza te skurcze porodowe to chyba są bardzo częste niestety nie doświadczyłam takich bo poprzednia ciąża też zakończona cc
    Kurcze nie wiem niestety dokładnie co tam jej badali pamiętam tylko że mówiła że ten aspat miała ponad 100 a norma do 30 czy jakoś tak. Nie mam z nią niestety kontaktu więc nie pomogę :(

qb3cjw4z459az3ou.pngklz99vvjlhtpt58w.pngx7g1xzdvar8apynv.png
  • eta Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysza pytanie jak szyjka reaguje na te skurcze? Mialas monitorowana dlugosc szyjki? Ja mialam tak że szyjka skrocila sie w kilka dni z 37 na 25 mm przez skurcze z bólami podbrzusza i bólami krzyza, taka obręcz bolaca do okola brzucha i tych skurczow sie boję. Poczytaj sobie parę ostatnich stron naszych wypocin to tam opisujemy jak te skurcze wyglądają u nas.
    Zapytaj tez lekarzy o taki lek jak nitrendypina stosowana na uparte skurcze w ciąży. Może ten lek sprawdzilby sie u Ciebie. Ttuska chyba to bierze??

Ola nie doradze Ci z tymi badaniami bo az tak sie nie znam, moze w punkcie pobrań będzie jakas mila babka i doradzi Ci ktore badania wystarczy zrobic zeby wstepnie zdiagnozowac ewentualna cholestaze?

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • Mysza123 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 00:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytam caly watek od deski do deski bo i tak spac nie moge :P. Wyglada na to, ze te okropne skurcze nie sa calkiem obojetne dla szyjki :/. Kiedys mialam tak, ze brzuch byl twardy non stop, nie robil sie bardziej miekki wcale. Zwalano to na moja posture, waska miednice i silne miesnie brzucha :/. Potem zaczely przychodzic te chwilowe twardnienia i bole, czyli typowe skurcze i szyjka sie skracala. Startowalam z szyjka 4,6 cm a na ostatnim badaniu bylo cos kolo 3,5 cm. Problemem jest jeszcze to ze mala siedzi glowka do dolu, baaaardzo nisko i uciska na szyjke, ktora wedlug lekarki moze sie rozejsc pod wplywem jej nacisku. Dlatego tez nawet siedziec nie moge :(. Nie wiem czy to lezenie daje jakies efekty czy nie :/

🐭 28- endometrioza/ POF
    10.2016- córka 👧🏼

Reprofit Ostrava
    11.2022- ET- cb 🤍
    02.2023- FET- 🧡✨
    10.2023- 37tc- 2770g, 51 cm 🧸🎀🦋

age.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 06:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysza leżenie na pewno pomaga bo mi skurcze ustąpiły. Wczoraj wystarczyło że wyszłam ze szpitala i podjechalam do sklepu na minutę a jak wracałam do domu to już się napinał... położyłam się i po chwili przeszło.

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Dziewczyny zrobiłam wszystkie próby bo w pakiecie taniej;) i do tego kwasy żółciowe bo i tak poczekam na nie co najmniej tydzień. Trochę się stresuje a od tego myślenia bardziej wszystko swędzi.

a jeszcze tak zapytam macie zgagę? bo ja okropną od początku ciąży ale teraz czasem to jest az nie o wytrzymania, ratuje się mlekiem ale działa tylko na chwilę.

Mysza leżenie działa cuda bo odciąża szyjkę. Na pocieszenie powiem Ci, że ja mam baaardzo często skurcze a występowały już przed 20tc i póki co szyjka trzyma. W poniedziałek dowiem się jaka długość zobaczymy czy te ostatnie skurcze coś "popsuly". 3,5 cm to bardzo dobra długość jak będziesz leżeć to musi być dobrze

• ttuska Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ale naskrobalyscie od wczoraj ;) pewnie wszystkich nie uwzglednie, ale:
    Muszą z taką szyjka to jeszcze nie ma obaw chociaż sam fakt skracania się liczy a nie długość. Ja startowała z 3 cm wystarczył jeden incydent skurczowy ok 30 min. Oczywiście wyczytałam, ze to skurcze HB, zmieniłam pozycję i ustalo. Na wizycie usłyszałam, ze napinanie brzucha w ok 25tc jest ok, ale po zbadaniu lekarz ocenił szyjke na 1,7 :/ i stwierdzil, ze to musiało być nie tylko napinanie, ale też bol. Wtedy sobie o tej akcji przypomniałam. Jeżeli chodzi o nitredypine to nie wiem czy polecić czy nie. Mam już 3 kuracje po 7 dni a brzuch nadal skurczowy (może byłoby gorzej bez niej) na pewno moja gin woli ten lęk niż nospe. Ja obecnie skurcze odczuwam jako brak powietrze-dotykam wtedy brzuch i twardy. Żadnych boli nie mam.
    Sylwia dobrze, ze już wyszłaś. Zawsze to lepsze leżenie w domu tylko musisz na pewno leżeć a nie 'a to coś porobie w kuchni 15 min i się poloze' :) chociaż też nie wiem jakie zalecenie dał Ci lekarz ;)

Ola ja robiłam alat i aspat, bo sobie wkrecilam choleostaze ;) dopytać jeszcze w punkcie bo na pewno wiedzą jakie zrobić.

Dziewczyny ja po tej ciazy napiszę książkę 'jak być w ciazy i nie zwariowac'. Od wczoraj dziecko mało co się rusza, mam wrażenie że czuję pessar i chodzę co 20 min do toalety-może sacza się wody? Da sie jakos wybadac pessar? Zwariuje..

Sylwia91 lubi tę wiadomość

w4sqkrnt373m17ix.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ttuska spokojnie , może się trochę przesunął bo podobno czasem zmienia pozycję. A do toalety chodzisz bo może dziecko tak się usadowiło, że uciska pęcherz. W 20tc wylądowałam w szpitalu bo właśnie biegałam co chwilę do toalety i stawiał mi się brzuch na szczęście wszystko było ok.
    Ttuska a Ciebie mocno swędziało, ze wkręciłaś sobie cholestazę? Może razem napiszemy tę książkę?;) ja się jeszcze boję toxo bo nie przechodziłam, martwię się czy czasem wody się nie sączą, czy przepływy, łożysko jest ok, czy szyjka się nie skraca, martwię się ruchami bo czasem ich mało a czasem tak dużo.
    A kiedy masz wizytę?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2016, 10:03

• Magdula Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ttuska, ja zgagi nie mam. Nigdy nie miałam i na szczęście ciąża tego nie zmieniła.
    Dziecko mało się rusza bo ma mało miejsca :) Wody nie odchodzą, policz do dziesięciu i chill out ;)

Co do swędzenia to mnie w sumie nic nie swędzi ale za to od kilku tygodni okropnie piecze kawałek skóry wysoko na brzuchu, poniżej prawej piersi. Takie dosłownie 2 cm2. Ale czasami pieczenie jest takie jakby mnie tam ktoś ogniem przypalał. I to zazwyczaj zaczyna się wieczorem, trzyma w nocy a rano jest spokój. A żadnego śladu, zaczerwienienia czy wysypki nie ma. Dziwne... :/

wd3wnub.png

576fa95f1296f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdula mnie pod żebrem też jakby trochę piecze, jakby skóra taka wrażliwa, trochę bolesna - tak jak ttuska pisała idzie zwariować jak tu wytrzymać jeszcze miesiąc;)

• ttuska Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola jednej nocy spać nie mogłam bo tak mnie nogi swedzialy ze miałam dosyć. Na następny dzień odpuscily, ale akurat szłam na badania a te kosztuje 20 zl więc zrobiłam dla świętego spokoju ;)
    Daje szanse dziecku do 15-potem będę panikowac.. tzn jakieś ruchy czuję ale tak jakby leniwie rączka ruszyła tak koło kręgosłupa. Mam dopiero w środę wizytę :(
    Taka paląca skórę też mam ale zazwyczaj po dniu kiedy mam dużo skurczy i brzuch się często napina. Oczywiście dzisiaj też się napina ale dla mnie to jest dziwne że twardy mam tylko 2cm nad i pod pepkiem. Góra i dół jest miekka

Ola na kiedy masz termin? :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2016, 10:33

w4sqkrnt373m17ix.png
  • Magdula Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdzieś wyczytałam, że to może być oznaka robiących się rozstępów ale kilka tygodni mija a rozstępów ani widu ani słychu (odpukać) ;) I oby tak zostało :)

Kurcze, robię dopiero drugie pranie ubranek, nie wiem kiedy ja się z tym wszystkim uporam. A o prasowaniu nawet jeszcze nie myślę. Może w przyszłym tygodniu się uda ;)

wd3wnub.png

576fa95f1296f.png
  • ttuska Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdula ja od 25tc niczym się nie smaruje bo nie mogę, skóra naciągnięte i zero rozstepow-odpukac :) a przez te skurcze to się śmiałem, ze mi się szesciopak zrobi ;)

Aa i miałam jeszcze pisać o toxo-też nie przechodzilam i teraz mam zrobić powtórkę badania

w4sqkrnt373m17ix.png
  • Magdula Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noo, wiesz jakie będziesz miała na brzuchu mięśnie wyrobione :D

A co do toxo to ja przechodziłam a i tak kazał mi powtórzyć badanie. Czy niczego świeżego nie ma. Ale na szczęście ok.

wd3wnub.png

576fa95f1296f.png
  • Mysza123 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niestety tez sie musze zaprzyjaznic ze zgaga. Kiedys nie wiedzialam co to jest i myslalam ze mnie ominie :P. Najpierw byly wymioty do 5. miesiaca a potem zgaga. Ale mi sie wydaje ze moze to tez byc skutek lezenia :/

Dzisiaj doszlam do wniosku ze nie robilam glukozy :/. Mialam skierowanie ale pozniej byl szpital, no i nakaz bezwzglednego lezenia. I teraz nie wiem :/

Ttuska- moja mala tez czasem ma takie dni ze malo sie rusza. Zazwyczaj w ciagu dnia bo przychodzi pozny wieczor i potrafi do rana skakac tak, ze spac nie moge :P Niestety czesto mam wrazenie ze wody mi leca, rusze sie, zrobi sie mokro i zaraz rozne scenariusze ....

🐭 28- endometrioza/ POF
    10.2016- córka 👧🏼

Reprofit Ostrava
    11.2022- ET- cb 🤍
    02.2023- FET- 🧡✨
    10.2023- 37tc- 2770g, 51 cm 🧸🎀🦋

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ttuska popukaj trochę w brzuch choć przy skurczach to niewskazane. U mnie niecałe 3 tyg temu ruchów w sobotę było tyle o ile takie delikatne, za to w niedzielę mały tak szalał, że prawie przerw nie miał - miałam już wtedy na ktg jechać po tym okazało się, że jest główką w dół. Termin mam na 30 września ale będzie cc więc pewnie z tydzień wcześniej o ile cholestaza mi się nie przyplącze:( tfu tfu to wtedy pewnie jeszcze szybciej rozwiązują ciążę. A co do toxo to mam czasem taką schizę, ze jak np. zjem mięso, które wydaje mi się, że mogło być niedosmażone niedopieczone to po tyg lecę na badanie:/ tak samo nie jem surowych warzyw owoców u kogoś bo nie wiem czy umył to jest dopiero paranoja:/

Mysza leżenie wzmaga zgagę bo u mnie najgorzej przed zaśnięciem w dzień poleguję tak trochę w pozycji pół leżącej i nie mam aż takiej zgagi. Zapytaj o tę glukozę na wizycie.

Magdula dasz radę albo ktoś Ci pomoże w prasowaniu? mi zostało spakowanie torby do szpitala dokupienie pierdółek do torby typu ręczniki papierowe, pasta do zębów

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2016, 12:02

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na szczęście mogę wstawać za potrzebą, powoli zaczynać chodzić itd. Będę się starać leżeć jak najwięcej, od wczoraj wstałam tylko po coś do picia, siusiu i prysznic, a dzisiaj tylko zrobić sobie śniadanie do łóżka bo byłam sama.

Zgaga mnie nie męczy za co Bogu dziękuję, ale mam zespół niespokojnych nóg :/ po dużych dawkach magnezu w szpitalu trochę ustąpiło, ale czasem wraca :( najgorzej jest z prawą nogą, nieraz spać nie mogę w ogóle :(

Dzisiaj zamówiłam literki nad łóżeczko :) nie mogę się doczekać października!

Co do pessara to też miałam wczoraj wrażenie że się zsunal.. Ale ja się na tym nie znam, więc czekam do 26 na kontrol. Mam nadzieję że nic złego się nie dzieje bo męczą mnie bóle miesiączkowe mimo brania no-spy.

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia a mocne masz te bóle? bo ja takie delikatne miesiączkowe to mam tez często.

mam wyniki prób wątrobowych alat aspat w połowie normy, fosfataza 70 a norma do 120, bilirubina 0,98 norma do 1,20 więc póki co to raczej nie cholestaza chyba, ze kwasy wyjdą wysokie. A mimo wszystko czuję to swędzenie może to przesuszona skóra. Chyba muszę się obserwować i w razie nasilenia swędzenia powtórzyć badania.

• ttuska Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola po ciastkach trochę się ruszyła ;) to już nie takie kopniaki tylko leniwie coś wypcha i po 3 sek chowa :)
    Ja się boję toxo, bo np malin nie myje a ostatnio sporo zjadłam. Niby od siebie z ogrodu, ale jakieś zanieczyszczenia są.

Sylwia a ja 2 literki ręcznie uczyłam, resztę teściowa i nawet ładnie wyszło ;) muszę tylko do sznureczka przymocowac

Ola to się nie stresuj! Najwidoczniej masz przesuszona skórę :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2016, 12:24

w4sqkrnt373m17ix.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No takie odczuwalne i męczące ale nie jakoś bardzo bolesne... Aczkolwiek boli i męczy trochę.. Najbardziej niepokoi bo dopiero wróciłam do domu i nie chce wracać do szpitala :/ :(

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ttuska ja zamówiłam te drewniane klejone na ścianę :)

Kurde od malin można mieć toxo? :o

‹‹ 74 75 76 77 78 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ