Niewydolność cieśniowo-szyjkowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyniby można mieć bo jak np. kot był zarażony i jego odchody z wiatrem przeniosą się na maliny to wtedy może być ryzyko, ale wydaje mi się, że baaardzo malutkie, zawsze jadłam maliny prosto z krzaka i do tej pory nie przechodziłam toxo, najgorsze warzywa owoce te blisko ziemi rosnące a chyba największe ryzyko to mięso
-
Wrocilam od lekarki i dowiedzialam sie ze jest bez zmian. Usg nie mialam robione bo dzis w szpitalu nie mieli dostepu Zbadala mnie tak recznie, posluchala serduszka i stwierdzila ze rozwarcia nie ma, nie pogorszylo sie, wiec lezec dalej i za tydzien do niej do gabinetu zajrzec na konkretne usg 3d i wtedy sie wszystko wyjasni.
Niby tragicznie nie jest ale jakos duzo bardziej spokojna nie jestem
Kazala tez brac magnez, nospe i luteine 3 razy dziennie.
Badanie na toxo to chyba sie powtarza w ciazy ? Mialam na samym poczatku robione i w sumie teraz jestem ciekawa czy nadal nic bo i nie myte owoce sie zdazaly i mieso nie do konca super wysmazone. -
Ttuska, mała nie kopie bo już nie ma miejsca. Teraz to na brzuchu takie fale Dunaju będą Czasem to wygląda jakby obcy chciał się wydostać
Maliny w większości jem kupne i staram się myć. Cholera wie kto tego dotykał. Ale mycie malin jest uciążliwe i gdybym miała własne też bym nie myła.
A pod względem toxo to tak jak napisała Ola, najgorsze te warzywa i owoce rosnące przy ziemi. Słyszałam o przypadku, że dziewczyna złapała po nieumytych truskawkach. Ile w tym prawdy to już nie wiem...
Mysza, tak jak napisałam wcześniej ja toxo przechodziłam ale i tak robiłam dwa razy. Na początku ciąży i jakieś 1,5 miesiąca temu. A jeśli ktoś nie przechodził to czytałam, że powinno się nawet trzy razy robić - raz na każdy trymestr. -
Odnośnie toxo to chyba we Francji kobiety w ciazy maja zalecenie żaby te ktore nie przechodziły powtarzały badanie co miesiac. I ja ide wlasnie takim trybem
A odnośnie krzywej cukrowej to ja kończę 29 tc i tez nie miałam jej robionej z tym, ze miałam robione glukozę 75 g w połowie 19 tc bo miałam dziwne spadki cukru i lekarz kazał mi zrobić. Wyszła bardzo wzorcowo. Tylko, ze teraz mi powiedział, ze nie musze jej powtarzać w tym zaleconym okresie 24-28 tc i nie wiem czy zrobić na własna rękę czy zaufać jemu. Bo w inernetach piszą, ze cukrzyca ciążowa zazwyczaj zaczyna sie w tym 24-28 tc i byc tu człowieku mądry.... -
nick nieaktualnyja też właśnie czytałam, że raz na trymestr jak się nie chorowało ale ja w tej ciąży już chyba z 5 razy robiłam ostatnio w 31tc zamierzam jeszcze powtórzyć przed wizyta 2 września i później już chyba nie ma sensu?
u mnie jeszcze kopniaki się zdarzają ale częściej właśnie takie rozpychanie, przelewanie się
Mysza dobrze, że jest stabilnie a pytałaś o glukozę?Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2016, 14:29
-
Aaaaa, miałam jeszcze dodać nie wiem jak boli skracanie sie szyjki za to wiem jak boli kiedy robi sie rozwarcie. Mi sie zrobiło w 20 tc i bolało jak cholera ledwo doszłam do domu ze spaceru do apteki. Cos jak ból okresowy ale taki meeeeega potężny. Wiec wydaje mi sie ze dopóki nie macie bólu ktory bardzo doskwiera to nie ma sie czym martwić ze cos niebezpiecznego sie dzieje mi lekarz powiedział na wizycie ze macica musi ćwiczyć przed porodem i ze takie napinania brzucha sa raczej normalne
-
A ja nadal w szpitalu, juz dwa tygodnie.. Jutro bedą mnie badać zeby sprawdzić czy szew i pessar trzymają. Mam stracha okropnego.. Bo wiem że już nic innego mi zrobić nie mogą. Jeśli będzie wszystko ok to wreszcie wyjdę do domu...
29+1, 44 cm, 1430 g -
Sis trzymam kciuki jestem pewna że wszystko super trzyma podwojne zabezpieczenie na pewno jest skuteczne wiec spokojnie
Ola co do zgagi to ja mialam raptem 5 razy przez cala ciążę, wiec bezproblemowo u mnie. A probowalas rennie albo gaviscon?? Moga to brac kobiety w ciazy.
Dziewczyny co do badania obciążenia glukoza to jesli sie go wykona za wcześnie może nie wykryc cukrzycy, bo cukrzyca rozwija sie najczęściej po 24 tc. Ja i z Ignacym i teraz z Leonem mam cukrzyce. Teraz z leonem zrobilam badanie w 24+0 i mi nie wyszla cukrzyca! Ale monitorowalam cukier bo mam glukometr i juz znam sie na tym z wczesniejszej ciazy i widziałam że cukrzyca na bank się rozwija i powtarzalam badanie w 28 tc i juz wyszla rozhulana cukrzyca bez wątpliwości. Wiec trzeba zrobic to badanie bo niewykryta cukrzyca to codzień wysokie cukry, a wysokie cukry to powiklania w ciazy
Toxo mialam narazie 3 razy robione, pewnie pasuje powtarzac znowu..
Teraz w drugiej ciazy jestem juz bardziej spokojna jesli chodzi o toxo, ale w pierwszej ciąży tez mialam schizy, tez u ludzi i w restauracji nie chciałam jesc warzyw surowych bo balam sie że nie domyte także ja wszystko rozumie
Magdula ja do wozka to robie tak że jak jest cieplo to materac wyscielam bambusowa pieluszka , mozesz tez przescieradlo kupic na ten materacyk, ja nie uzywam poduszki , mozna ale tylko plaska całkiem, pod glowe jak dziecko ulewa to na pewno pieluszke trzeba dac i wymieniac co chwile, moj ignas duzo ulewal, ja w gondoli mam jeszcze tak że troche moge podniesc materac pod głową co przy ulewaniu bylo dobre. Jesienia do przykrycia koc, najpierw cienki , potem mam grubszy. Jak zrobi sie chlodniej to kocyk cienszy na materac a przykrywam innym kocem. Czyli uzywam kocy i pieluszek. A na zime mam śpiwór z owczej wełny womar. On na prawdziwa zime jest idealny, cieply, gore sie odsuwa, wiec jest praktyczny. Sa spiwory jesienne, ladne i w ogole, jak ma sie kase mozna kupic, mnóstwo firm szyje, ale z kocami da rade bez problemuMagdula lubi tę wiadomość
-
Dostalam znowu skierowanie na glukoze 75, dziwne bo zazwyczaj slysze o podawaniu 50.
W srode wizyta i jesli nie bedzie gorzej to wtedy mam isc i zrobic badanie. A jak sie cos pogorszy to wtedy do szpitala i tam podadza.
Mialam zostac w szpitalu, byc moze zalozyc pessar,dostac sterydy na plucka i nadal wszystko odwleczone w czasie.
Skurcze nadal sa czeste i bolesne ale wyglada na to ze poki co tfu tfu do rozwarcia nie doprowadzilt.
Chyba toxo powtorze w razie co na wlasna reke. Dla swietego spokoju.
W szpitalu moze i smutek ogarnia ale przynajmniej jest sie pod opieka i mozna czuc sie bezpieczniej -
eta wrote:Dziewczyny co do badania obciążenia glukoza to jesli sie go wykona za wcześnie może nie wykryc cukrzycy, bo cukrzyca rozwija sie najczęściej po 24 tc. Ja i z Ignacym i teraz z Leonem mam cukrzyce. Teraz z leonem zrobilam badanie w 24+0 i mi nie wyszla cukrzyca! Ale monitorowalam cukier bo mam glukometr i juz znam sie na tym z wczesniejszej ciazy i widziałam że cukrzyca na bank się rozwija i powtarzalam badanie w 28 tc i juz wyszla rozhulana cukrzyca bez wątpliwości. Wiec trzeba zrobic to badanie bo niewykryta cukrzyca to codzień wysokie cukry, a wysokie cukry to powiklania w ciazy
-
nick nieaktualny
-
ttuska wrote:A mnie się rozwarcie zrobiło bezobjawowo. Fakt faktem na 0.5cm więc minimalne.
-
nick nieaktualnySylwia na pewno jest dobrze, może spróbuj paracetamol w czopku? mi podawali w szpitalu jak bardzo bolały plecy
Eta a jak rozpoznałaś, że cukrzyca się rozchulała? kurcze nie chcę nawet myśleć, że mogę i mieć problemy z cukrzycą miała robione badanie w 24+2
Sis trzymam kciukiWiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2016, 18:11
-
Tez czasami mam takie okropne bole. Jeszcze jak bola plecy to calkiem mam wizje porodu
Sylwia, moze postaraj sie wyciszyc i przespac. Moze to tylko nerwy ...