podwójna macica
-
WIADOMOŚĆ
-
welonka wrote:Kasionek trzymamy kciuki i spokojnej ciąży :* milas przegrode częściowa czy całkowita ?
U nas też jest plan na drugą Ale mamy marne szanse i to nie ze względu na przegrode.Nawet lekarz powiedział żebyśmy się nie zabezpieczali bo nawet jakbyśmy wpadli przed rokiem to by było bardzo dobrze że udało się naturalnie .
Jak tam Wasze dzieciaczki ? My jutro kończymy dwa miesiące z tej okazji mamy wszczepienia , Oliwia jest przeurocza i grzeczna:)grzanewino lubi tę wiadomość
-
Cześć Dziewczyny,
U mnie sytuacja się trochę skomplikowała. Cały lipiec czułam się dobrze i nic nie zapowiadało komplikacji, ale pod koniec miesiąca, w 28 tc poszłam na wizytę kontrolną i lekarz zauważył, że przez 3 tygodnie od ostatniej wizyty bardzo skróciła mi się szyjka i ma tylko 19 mm sam się wystraszył, przepisał luteinę i dał skierowanie na obserwację do szpitala.
Na izbie przyjęć, gdzie przybyłam kilka godzin później, stwierdzili, że szyjka ma 28 mm i mieści się w normie, mimo to profilaktycznie mnie zatrzymali. Spędziłam 5 dni na patologii ciąży leżąc i biorąc luteinę, aż w końcu wypisali mnie z 25 mm szyjką i nakazem ultra oszczędnego trybu życia. Jak widać - co badanie, to inny wynik.
No więc od kilku dni głównie leżę i przyznaję, że nieco się martwię. Jest dopiero 29 tydzień, więc szyjka musi jeszcze trochę wytrzymać. Na szczęście nie mam żadnych skurczy ani innych niepokojących objawów.
Także teraz będziemy walczyć o każdy tydzień. -
grzanewino wrote:Kasionek - jak tam po wizycie?
grzanewino lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczynki:)
Kasionek gratulacje i oby Twoja ciąża przebiegła bezproblemowo:)
Morelova, oszczędzaj się i głowa do góry, to już 29 tydzień tak więc zanim się obejrzysz ciąża będzie donoszona:)
Welonka super, że z małą sobie radzicie i nie narzekasz Mój Filip to już spory kawaler jeszcze niecały miesiąc i stuknie pół roku a wygląda jak 9miesięczniak wzrost i waga wachają się miedzy 90-97 centylem no ale cieszymy się z tego bardzo bo na początku było z niego straszne chucherko a teraz to chłop jak dąb
Grzanewino czemu będziesz bardziej się stresowała następną ciążą? Ja właśnie myślę, że u mnie teraz będzie na odwrót i mniej stresu no chociaż łatwo mówić, a zobaczymy jak to będzie ostatnio już miałam stresa bo myślałam, że jestem znowu w ciąży ale na szczęśćie fałszywy alarm to by było chyba apogeum stresu nie dość, że podwójna to 4 miesiące po cesarcegrzanewino lubi tę wiadomość
-
O, a propos suwaczka wreszcie ustawiłam swój
A ja tymczasem, tak jak wspominałam, leżę w domu. Okropnie dłuży mi się czas, na szczęście wizyta u lekarza już w środę. Mam nadzieję, że szyjka przestała się skracać
W dodatku od wczoraj zaobserwowałam dość częste twardnienie i napinanie brzucha, boję się, że to nic dobrego...welonka lubi tę wiadomość
-
Morelova odpoczywaj jak najwięcej i też potwierdzam mi 30tc tak samo twardnial mocno brzuch nawet byłam na obserwacji 32-33 jakoś tak zaczęła mi się skracać szyjka w 36juz miałam zgladzona całkowicie i mimo wszystko wytrzymałam praktycznie do końca
-
Witam Was dziewczyny od dawna Was czytam, ale jakoś nie wiedziałam jak zacząć. Zacznę od początku w marcu 2016 roku urodziłam wcześniaka w 33/34tc po całej zdrowej ciąży lekarz nie wiedział czemu tak się stało a u lekarza byłam na początku ciąży aby ją potwierdzić 5tc potem dopiero w 14 tc ponieważ mieszkałam w UK od 20tc już mieszkałam w Polsce. Dopiero kiedy zaszłam w drugą ciążę w styczniu lekarz znalazł podczas badania że posiadam przegrodę od początku były problemy to plamienie do 10tc to jakiś ból, najpierw brałam duphaston potem Luteine i się trochę uspokoiło i od 29 tc znowu się zaczęło silny ból brzucha szpital na szczęście z dzieckiem wszystko dobrze znowu dostałam Luteine tylko teraz 2 razy dziennie po 100 do tego magnez i opcjonalnie nospe. Wiem że nie mam takiego problemu jak wy ale przez tą przegrodę mam tyle stresu, że szkoda gadać, tym bardziej że jestem znowu na przełomie 33/34tc i strasznie się boję
-
Hej Mika2204, fajnie że się odezwałaś, widzę że spodziewamy się dzieciaków w podobnym czasie ))
Trzymam kciuki za Ciebie, oby wszystko szło dobrze
U mnie podczas ostatniej wizyty okazało się, że szyjka ani się nie wydłużyła, ani nie skróciła. Lekarz powiedział, że czekamy do 32 tygodnia, jeśli się skróci do tego czasu to założy mi pessar, jeśli się nie skróci, to nie będzie takiej potrzeby bo wówczas ta krótka szyjka się zmieści w normie i jakoś ujdzie.
Nadal leżę, biorę luteinę, a najbliższa wizyta w czwartek... Młody ułożony od dawna główką do dołu, rozpycha się w brzuchu jak nie wiem i czuję nieraz że napiera mi z całej siły na tę nieszczęsną szyjkę -
Morelova będzie dobrze ja jestem po kolejnej wizycie mała waży 2400g jest drobniejsza od brata w tym czasie ogólnie mam brać Luteine jeszcze 2 tygodnie czyli do 36tc a potem jak to mój lekarza powiedział niech się dzieje wola nieba
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2018, 10:32
-
Hej
Niestety mimo leżenia i luteiny szyjka skróciła się do 13 mm nie było na co już czekać, lekarz od razu założył pessar. Może to i dobrze, teraz nie muszę się już tak stresować że coś się 'samo stanie' bez mojej woli...
Luteina zamieniona na Duphaston.
W 37 tyg mam mieć zdjęty pessar i odstawione leki i tak samo powiedział "niech się dzieje wola nieba"
Mika2204 lubi tę wiadomość
-
morelova wrote:Hej
Niestety mimo leżenia i luteiny szyjka skróciła się do 13 mm nie było na co już czekać, lekarz od razu założył pessar. Może to i dobrze, teraz nie muszę się już tak stresować że coś się 'samo stanie' bez mojej woli...
Luteina zamieniona na Duphaston.
W 37 tyg mam mieć zdjęty pessar i odstawione leki i tak samo powiedział "niech się dzieje wola nieba" -
Jestem w 29 tygodniu ciąży i lekarz na wczorajszej wizycie powiedział że mam miękka szyjke. Bardzo się boję że urodze wcześniej. Miała któraś z was taki problem?przegroda macicy
11.02.2017r. 1 IUI 15.03.3017r 2 IUI 14.04.2017r 3 iui
1 ivf :10dpt bhcg 92,64, 12dpt bhcg
LENKA 28.10.2018r 3170 55 cm
LIWIA 25.12.2020r 3640 59 cm -
Marzena1991 wrote:Jestem w 29 tygodniu ciąży i lekarz na wczorajszej wizycie powiedział że mam miękka szyjke. Bardzo się boję że urodze wcześniej. Miała któraś z was taki problem?
-
Kasionek wrote:Lekarz powiedzial coś więcej ,że masz leżeć ? Co to oznacza ? Nie martw się na zapas.A szyjka jest juz mocno skrócona ?przegroda macicy
11.02.2017r. 1 IUI 15.03.3017r 2 IUI 14.04.2017r 3 iui
1 ivf :10dpt bhcg 92,64, 12dpt bhcg
LENKA 28.10.2018r 3170 55 cm
LIWIA 25.12.2020r 3640 59 cm -
To odpoczywaj dużo i nie zamartwiaj się na zapas .Na następnej wizycie dopytaj.Też tak mam że pytania najczęściej rodzą się jak wychodzę z gabinetu .Najgorsze co może być to się zamartwiać .A ja trzymam kciuki Kiedy masz teraz wizytę ?