Przezierność Karkowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Gratulacje!!! Bardzo bardzo sie ciesze ) nie dziwie się że płakałaś ze szcześcia!!
alexast wrote:Dzwonili dzisiaj z Genom, badanie Fish wykazało, że dziecko jest zdrowe na pełne wyniki muszę czekać 3 tyg.
Ale 99% że będę miała zdrowego syna. Bo to też potwierdzona na 100%. Strasznie się cieszę. Kamień z serca mi spadł. Jak mi babka powiedziała, że kariotyp badany metodą Fish jest prawidłowy to aż się poryczałam ze szczęścia. Teraz też mam łzy w oczach. Jestem bardzo szczęśliwa -
Prawdopodobieństwo zespołu Downa zmalało z 1:146 do 1:2911. Ja mam podwyższone ryzyko podstawowe bo moja pierwsza córka jest zespołowa. Dostałam maila, że wynik prawidłowy, ale jak mówi mój ginekolog pewności nigdy nie ma, chyba, że zdecydujesz się na amniopunkcję.
-
Normalnie, dostajesz skierowanie na amniopunkcję przy ryzyku większym niż 1:300. Jednak w moim wypadku (mam już dziecko z zespołem Downa) mogę ją zrobić nawet przy takim jak mój. Ja oczywiście, nie robiłam amniopunkcji, ale ja też bym jej nie robiła gdyby ryzyko było duże.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2014, 22:50
-
Witajcie, u mnie wczoraj na usg pojawiła się przezierność karkowa = 3 mm przy CRl = 63mm i niestety dodatkowo lekarz nie może ocenić czy kość nosowa jest ok, ponieważ jest trudno widoczna... już drugi lekarz twierdzi że dziecko jest niekorzystnie ułożone i przez to trudno wykonać badanie... poza tym moja budowa powłok brzusznych także nie sprzyja dobrej widoczności.. sama nie wiem co myśleć, ale staram się nie panikować.. najpierw chce porównać wyniki w innej placówce, u innego lekarza - czytałam że zrobienie dobrego badania wymaga wykwalifikowanego lekarza i dobrego sprzętu.. modlę się, aby wszytko było ok...
Czy któraś z Was też miała taki problem że dziecko się nie chciało ułożyć? Może to jest tego kwestia że ta kość nosowa jest trudna do zweryfikowania... -
AnRa - u mnie było tak samo, na pierwszym USG prenatalnym gin kazał mi zejść z łóżka i trochę pochodzić, bo mały nie chciał się odpowiednio ułożyć, całe badanie trwało godzinę. Na drugim USG prenatalnym (pierwsze wyszło nie ciekawie) też był problem, ale kość nosowa była widoczna i na jednym i drugim sprzęcie. Na trzecim USG (na NFZ) babka się niezbyt przyłożyła, powiedziała, że u mnie są ciężkie warunki, żeby dobrze pomierzyć dziecko, ona nie umiała określić czy kość nosowa jest czy nie.
Trzymam kciuki za kolejną wizytę. Daj znać co i jak -
Wizytę kolejną mam w poniedziałek, będzie to 13 tydzień + 2 dni, ale z tego co wiem do USG genetyczne można robić do CRL 85 mm, więc chyba mam jeszcze chwile... na pewno w ciągu najbliższego tygodnia coś się wyjaśni... na razie byłam na USG w szpitalu, gdzie docelowo chciałabym rodzić, ale jak patrzę teraz na zdjęcia to nie są super wyraźne... oby lekarz w prywatnym gabinecie miał lepszy sprzęt
-
MagdaO wrote:Paula_29 i jak tam po wizycie u lekarza? Wyniki w porządku?
Magda wszystko w porządku, dzięki
Kość nosowa jest, przezierność karkowa 1,8 mm a trisomia 21 1:13445 , 18 to 1:35164 a 13 1:109631
I do tego lekarz powiedział, że dziewczynka:) -
Paula_29 wrote:Magda wszystko w porządku, dzięki
Kość nosowa jest, przezierność karkowa 1,8 mm a trisomia 21 1:13445 , 18 to 1:35164 a 13 1:109631
I do tego lekarz powiedział, że dziewczynka:)
Super, pozazdrościć takich wyników. PowodzeniaPaula_29 lubi tę wiadomość