X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Przezierność Karkowa
Odpowiedz

Przezierność Karkowa

Oceń ten wątek:
  • Gwiazdeczka27 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2014, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj nati.
    Tak jak już pisały dziewczyny w tym wątku. Przezierność karkowa i jej norma to 2,5 mm
    To, że CRL jest 66,7 a przezierność 1,9 to nawet i lepiej bo wychodzi, że jest adekwatnie mniejsza. Bardziej niepokojące by było, gdyby CRL było mniejsze a przezierność wyższa co również nie oznacza , że cos jest nie tak.
    Możesz udać się do innego ginekologa, który posiada certyfikat i odpowiedni program, zrobi wówczas Ci usg pod test pappa i program wyliczy ryzyko.
    W zależności od wieku ciąży, wymiarów itp. przezierność karkowa nawet może być w normie przy 2,6-3 mm
    Ja dla spokoju swojego bym poszła do innego ginekologa aby to sprawdził.

alexast lubi tę wiadomość

mhsvp07w3ex0n696.png
  • alexast Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2014, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nati - tak jak pisze Gwiazdeczka, dla świętego spokoju możesz iść do innego lekarza, może z lepszym sprzętem
    Moim zdaniem przezierność jest ok :)
    ja miałam takie wyniki:
    12 grudzień: 12tyd. 3 dni - CRL 60,0mm fałda karkowa NT:2,2mm kość nosowa jest
    14 grudnia: 12tyd. 6 dni - CRL 61,25mm NT: 2,3mm kość nosowa widoczna
    16 grudnia: 13 tyd. 1 dzień - CRL: 66,8 NT: 3,4mm kość nosowa: trudna do oceny
    po amniopunkcji wyszło, że synuś zdrowy. Myślę, że nie musisz się martwić :)
    Jeżeli jednak dalej masz wątpliwości wybierz się do innego lekarza :)

Gwiazdeczka27 lubi tę wiadomość

5djys65g3oi6ttof.png
    17u9j44jpb186k7u.png
  • nati1987 Nowa

Wysłany: 7 lutego 2014, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za odpowiedź, mam wątpliwości to fakt.Boje się z kolei robić kolejnego badania, bo wynik i tak pewnie będzie wyższy niż poprzedni.
    Lekarka niby mówiła, ze by się tym wynikiem nie martwiła. Na początku badania wspomniała że w razie czego to powie co dalej robić. A szczegółowe wyliczenia zrobi sama, a w razie gdyby coś ja zaniepokoiło to zadzwoni do mnie.
    I bądź tu mądra :|

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2014, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,
    dzisiaj byłam na USG prenatalnym, test PAPP-A wykonałam tydzień temu.
    Wg USG wszystkie parametry są w normie, NT 2,1, CRL 72,8, FHR 157ud/min..

Mam 25 lat, jestem w 13 tygodniu i 3 dniu ciąży.
    Ryzyko trisomii 21 wg wieku wyszło 1:4000, po wprowadzeniu danych z testu PAPP-A wzrosło do 1:424...
    Wyniku z testu: PAPPA- 1,55 IU/L; beta - 82,96 IU/L

Lekarz absolutnie nie widzi wskazań do inwazyjnych badań prenatalnych, skierował mnie tylko do kliniki za 2 dni na dodatkowe USG.

Czy Waszym zdaniem taki wynik jest powodem do zmartwienia? skoro lekarz sam powiedział że na USG wszystko wyszło w porządku? Powiedział że sam zleciłby tylko dodatkowe porządne USG w 17-18 tygodniu ciąży... ale dla mojego spokoju dał skierowanie do kliniki..

proszę o odpowiedź i z góry dziękuję.

• MILA Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2014, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylvia wszystko jest OK :-D

Sylvia89 lubi tę wiadomość

f2wlwn15lxmguqd1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2014, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylvia, niestety często jest tak że te badania tylko nas denerwują zamiast poprawić samopoczucie:) Mnie lekarz powiedział że jeśli wynik jest wyższy niż 1:300 / np. 1:424/ to nie ma postaw żeby robić dodatkowe. Tak więc jak napisala Mila, wszystko jest ok, a Ty się nie stresuj bo dzieciaczek na pewno jest zdrowy:)

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 lutego 2014, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję bardzo za odpowiedzi - po 2 usg też wszystko wyszło bardzo dobrze :) ja jednak mam chyba swoją teorię, że biochemia nie jest do końca wiarygodna ;)

• martyna1989 Ekspertka

Wysłany: 3 marca 2014, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane, dzis bylam na wizycie, rowno 11 tydzien, CRL 47,85mm , NT 0,66mm... Czy nie jest to zbyt niska wartosc NT? Bo tak czytam i czytam i wszedzie wartosci powyzej 1 badz 1,5... Kosc nosowa tez byla widoczna, serduszko 144 uderzenia na minute...

relgh371oy0mp19n.png
  • alexast Autorytet

Wysłany: 4 marca 2014, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    według mnie jest ok, jest mała wartość NT bo CRL też jest małe :) kość nosowa jest więc bez stresu :)

5djys65g3oi6ttof.png
    17u9j44jpb186k7u.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2014, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny bylam dwa dni temu na badaniach prenatalnych i w wynikach wyszlo CRL 7.1 NT 2.2, przeplywy idealne. O kosci nosowej nic nie mowil - czyli pewnie ok. Lekarz powiedzial ze w sumie za duzo ale i bez stresu. Ze mam sie nie martwic ale tez warto by bylo sprawdzic. Zrobil mi taki metlik w glowie ze juz nic nie wiem. Dodam ze dr jest moim lekarzem prowadzacym a nie specjalista od usg prenatalnego. Juz nie wiem co robic. Od dwoch nocy nie spie i sie strasznie denerwuje. Tak mnie dr skolowal ze teraz nie wiem czy isc na pappa czy odpuscic.

• Margotka87 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2014, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarz wykonujący usg prenatalne powinien mieć certyfikat i sprzet również u mnie przeziernosc 2,1 i jest wszystko ok :) niestety decyzja o bsdaniu należy do Ciebie

alexast lubi tę wiadomość

zpbndf9hsafopz9u.png
  • MILA Autorytet

Wysłany: 6 marca 2014, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aleksandra idź na usg prenatalne a nie słuchaj gina który nie ma do tego odpowiedniego sprzętu zeby zmierzyc dobrze NT. Idź jak najszybciej bo widac ze sie stresujesz. :-D

f2wlwn15lxmguqd1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2014, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie chyba tak zrobie. Umowilam sie na dzis wieczor do specjalisty w NT. Zobaczymy co powie. A mojego juz nie lubie za sianie niepokoju:)

MILA lubi tę wiadomość

• MILA Autorytet

Wysłany: 6 marca 2014, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie no spoko, wyluzuj ;-) czasem wiesz, dobrze jak gin zasieje trochę niepokoju bo zmusza nas to do podjęcia działań i lepiej iść i się upewnić że wszystko gra niż miec wszystko gdzieś a potem płakać ze jest już za późno ;-)

Daj znać wieczorem jak badanie :-D

Margotka87 lubi tę wiadomość

f2wlwn15lxmguqd1.png
  • alexast Autorytet

Wysłany: 6 marca 2014, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    popieram Milę :)

Aleksandra trzymam kciuki i czekam na wieści

MILA, Margotka87 lubią tę wiadomość

5djys65g3oi6ttof.png
    17u9j44jpb186k7u.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2014, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doktor potwierdzil nasze obawy. Dziecko m teraz 8cm i NT2.4. Jest bardzo duzy jak na swoj wiek:12t6d. Kosci nosowe obecne, przeplywy wzorcowe. Dzis rsno robilam pappa bo tak zalecil i zobaczymy co wyjdzie. Kazal byc dobrej mysli...

MILA lubi tę wiadomość

• MILA Autorytet

Wysłany: 7 marca 2014, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aleksandra ja myślę że NT masz w normie !!!! cała reszta wzorowa więc kochana będzie wszystko w porządku :-D

f2wlwn15lxmguqd1.png
  • alexast Autorytet

Wysłany: 7 marca 2014, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aleksandra - ja miałam podobne wyniki NT choć dziecko było mniejsze. Spokojnie napewno będzie wszystko ok !!!!

5djys65g3oi6ttof.png
    17u9j44jpb186k7u.png
  • Margotka87 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2014, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tez nie widze w tych wynikach nic zlego NT norma tym bardziej ze dzidzius duzy :) i cos mi sie wydaje ze pappa jak zwykle zamet wprowadzi no ale trzymamy kciuki i czekamy na wiesci :)

zpbndf9hsafopz9u.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2014, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam ponownie, tak jak wcześniej pisałam - moje ryzyko po teście PAPP-A wyniosło 1:424. 2 dni po USG a 1,5tyg po wykonanym teście PAPPA miałam dodatkowo zrobione te same badania - odebrałam wyniki i nagle wartości biochemii się polepszyły. Wynik prawdopodobieństwa trisomi 21 wynosi obecnie 1:7000! utwierdziłam się tylko, że testy z krwi nie są wiarygodne, są dość drogie i wprowadzają niepotrzebny zamęt. Poza tym, to tylko prawdopodobieństwo.jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie :)

‹‹ 4 5 6 7 8 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ