Przezierność Karkowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Witaj nati.
Tak jak już pisały dziewczyny w tym wątku. Przezierność karkowa i jej norma to 2,5 mm
To, że CRL jest 66,7 a przezierność 1,9 to nawet i lepiej bo wychodzi, że jest adekwatnie mniejsza. Bardziej niepokojące by było, gdyby CRL było mniejsze a przezierność wyższa co również nie oznacza , że cos jest nie tak.
Możesz udać się do innego ginekologa, który posiada certyfikat i odpowiedni program, zrobi wówczas Ci usg pod test pappa i program wyliczy ryzyko.
W zależności od wieku ciąży, wymiarów itp. przezierność karkowa nawet może być w normie przy 2,6-3 mm
Ja dla spokoju swojego bym poszła do innego ginekologa aby to sprawdził.
alexast lubi tę wiadomość
-
Nati - tak jak pisze Gwiazdeczka, dla świętego spokoju możesz iść do innego lekarza, może z lepszym sprzętem
Moim zdaniem przezierność jest ok
ja miałam takie wyniki:
12 grudzień: 12tyd. 3 dni - CRL 60,0mm fałda karkowa NT:2,2mm kość nosowa jest
14 grudnia: 12tyd. 6 dni - CRL 61,25mm NT: 2,3mm kość nosowa widoczna
16 grudnia: 13 tyd. 1 dzień - CRL: 66,8 NT: 3,4mm kość nosowa: trudna do oceny
po amniopunkcji wyszło, że synuś zdrowy. Myślę, że nie musisz się martwić
Jeżeli jednak dalej masz wątpliwości wybierz się do innego lekarzaGwiazdeczka27 lubi tę wiadomość
-
Dzięki dziewczyny za odpowiedź, mam wątpliwości to fakt.Boje się z kolei robić kolejnego badania, bo wynik i tak pewnie będzie wyższy niż poprzedni.
Lekarka niby mówiła, ze by się tym wynikiem nie martwiła. Na początku badania wspomniała że w razie czego to powie co dalej robić. A szczegółowe wyliczenia zrobi sama, a w razie gdyby coś ja zaniepokoiło to zadzwoni do mnie.
I bądź tu mądra -
nick nieaktualnyWitam,
dzisiaj byłam na USG prenatalnym, test PAPP-A wykonałam tydzień temu.
Wg USG wszystkie parametry są w normie, NT 2,1, CRL 72,8, FHR 157ud/min..
Mam 25 lat, jestem w 13 tygodniu i 3 dniu ciąży.
Ryzyko trisomii 21 wg wieku wyszło 1:4000, po wprowadzeniu danych z testu PAPP-A wzrosło do 1:424...
Wyniku z testu: PAPPA- 1,55 IU/L; beta - 82,96 IU/L
Lekarz absolutnie nie widzi wskazań do inwazyjnych badań prenatalnych, skierował mnie tylko do kliniki za 2 dni na dodatkowe USG.
Czy Waszym zdaniem taki wynik jest powodem do zmartwienia? skoro lekarz sam powiedział że na USG wszystko wyszło w porządku? Powiedział że sam zleciłby tylko dodatkowe porządne USG w 17-18 tygodniu ciąży... ale dla mojego spokoju dał skierowanie do kliniki..
proszę o odpowiedź i z góry dziękuję. -
nick nieaktualnySylvia, niestety często jest tak że te badania tylko nas denerwują zamiast poprawić samopoczucie:) Mnie lekarz powiedział że jeśli wynik jest wyższy niż 1:300 / np. 1:424/ to nie ma postaw żeby robić dodatkowe. Tak więc jak napisala Mila, wszystko jest ok, a Ty się nie stresuj bo dzieciaczek na pewno jest zdrowy:)
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyCzesc dziewczyny bylam dwa dni temu na badaniach prenatalnych i w wynikach wyszlo CRL 7.1 NT 2.2, przeplywy idealne. O kosci nosowej nic nie mowil - czyli pewnie ok. Lekarz powiedzial ze w sumie za duzo ale i bez stresu. Ze mam sie nie martwic ale tez warto by bylo sprawdzic. Zrobil mi taki metlik w glowie ze juz nic nie wiem. Dodam ze dr jest moim lekarzem prowadzacym a nie specjalista od usg prenatalnego. Juz nie wiem co robic. Od dwoch nocy nie spie i sie strasznie denerwuje. Tak mnie dr skolowal ze teraz nie wiem czy isc na pappa czy odpuscic.
-
nick nieaktualny
-
Nie no spoko, wyluzuj czasem wiesz, dobrze jak gin zasieje trochę niepokoju bo zmusza nas to do podjęcia działań i lepiej iść i się upewnić że wszystko gra niż miec wszystko gdzieś a potem płakać ze jest już za późno
Daj znać wieczorem jak badanieMargotka87 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDoktor potwierdzil nasze obawy. Dziecko m teraz 8cm i NT2.4. Jest bardzo duzy jak na swoj wiek:12t6d. Kosci nosowe obecne, przeplywy wzorcowe. Dzis rsno robilam pappa bo tak zalecil i zobaczymy co wyjdzie. Kazal byc dobrej mysli...
MILA lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWitam ponownie, tak jak wcześniej pisałam - moje ryzyko po teście PAPP-A wyniosło 1:424. 2 dni po USG a 1,5tyg po wykonanym teście PAPPA miałam dodatkowo zrobione te same badania - odebrałam wyniki i nagle wartości biochemii się polepszyły. Wynik prawdopodobieństwa trisomi 21 wynosi obecnie 1:7000! utwierdziłam się tylko, że testy z krwi nie są wiarygodne, są dość drogie i wprowadzają niepotrzebny zamęt. Poza tym, to tylko prawdopodobieństwo.jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie