1985 - Klasyczny rocznik :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Mon!ta ile razy robiłam to nigdy nie wyszedł mi nawet cień cienia, więc nastawialabym się na fasola w Twoim przypadku. Ale dla pewności powtórz może pojutrze. Albo beta tak jak dziewczyny radzą.
Nuffe,, ja lubię jak ktoś mi doradza wiec pewnie będę korzystaćmon!ta^ lubi tę wiadomość
-
zobacze jutro pójdę na beta-hcg rano i zobaczymy co wyjdzie pozatym z ciekawości w sobote tez zrobie test. nie chce się nastawiać na ciążę bo może się okazać, ze nie jestem ale zobaczymy to co ma byc to bedzie
agniesja lubi tę wiadomość
Czas szybko leci... trzeba życie chwytać całymi garściami
-
Mon!ta^ a czemu na wykresie zaznaczyłaś negatywny test?
Cień cienia to pozytyw... Nie tak, jak w testach owulacyjnychmon!ta^, agniesja lubią tę wiadomość
05.11.2015 Mój mały chłopczyk ❤
15.07.2014 DWA ANIOŁKI [*] [*] - 11 tc.
29.10.2014 biochemiczna
31.12.2014 pusty pęcherzyk
Jeśli masz zamiar w coś wątpić, to zacznij wątpić w swoje ograniczenia -
Anastazja85 wrote:Mon!ta^ a czemu na wykresie zaznaczyłaś negatywny test?
Cień cienia to pozytyw... Nie tak, jak w testach owulacyjnychAnastazja85, agniesja lubią tę wiadomość
-
Agniesja dobrze czytałaś, że nie powinno się stosować wit. A w ciąży. Tran sam w sobie zawiera wit.A i D, tylko nie zawsze producenci określają ich zawartość lub wzbogacają preparat o większą ilość tych witamin. Oczywiście dobrze wybierać ten, który ma określoną dawkę i dość małą ( chodzi o staraczki ). Należy pamiętać, że te witaminy mogą się kumulować w organizmie. Jeżeli chodzi o D to w naszej strefie mamy jej niedobór, szczególnie jesienią i zimą więc warto suplementować, ale ograniczyłabym się do minimum (poniżej 1000 j.m.)
Ja teraz stosuję tran, ale mój schemat dawkowania jest taki: przez 2 tygodnie codziennie 1 kaps.(nasycenie organizmu), później co drugi dzień 1 kaps. do końca opakowania (30 kaps. w sumie) i przerwa ok m-ca, jak będą 2 kreseczki odstawiam całkowicie. Biorę też wit. B complex, kwas foliowy i wiesiołek (do owu). Najbezpieczniejsze są preparaty dla kobiet w ciąży np.
Omegamed optima( kwas DHA, kwas foliowy, jod, żelazo, vit.D) lub
MamaDHA (Kwas DHA, kwas foliowy, jod, magnez, vit.D)
są dość drogie ale ten skład polecają teraz też lekarze w mojej okolicy, bo uważają, że stosowanie preparatów zawierających więcej witamin, powoduje dużą masę urodzeniową u noworodków.
Uwaga: preparaty z jodem też nie dla wszystkich.
Oczywiście nic nie zastąpi dobrze zrównoważonej diety.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2014, 18:11
-
Nuffeq ja przy ostatniej biochemicznej właśnie brałam Mama DHA z tym że plus. Miałam straszny problem żeby znaleźć to w jakiejś aptece.
29.10.2014 biochemiczna
Widziałam ten zestaw Mama DHA w superpharm i nawet w promocji był strasznie drogi Ja oprócz tego tranu firmy Multi tabs 2 kapsułki dziennie (jedna zawiera 390 j.m. witaminy A i 50 j.m. witaminy D) też łykam wiesiołka do owulacji i novovit uno, czyli kwas foliowy z jodem, co o tym myślisz? Dlaczego nie wszyscy powinni przyjmować jod?
A co do dużej masy urodzeniowej dziecka, to nie wiem czy to taka dobra tego strona Jednak wolałabym, żeby miało standardową wadę (ok. 3,5 kg), żebym mogła urodzić naturalnie -
Nuffeq wrote:Anastazja a czy to nie był Mama DHA premium? Ma więcej kw.DHA (800 mg) i wit.D (2000 j.m) Może nazwa się zmieniła, bo takiego "Plus" nie mam w bazie leków.
Całkiem możliwe ze premium. Zawsze mam problem z zapamiętaniem nazwNuffeq lubi tę wiadomość
29.10.2014 biochemiczna
Nadpisuje się z tym jodem. Chodzi o kwestie tarczycy?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2014, 19:46
29.10.2014 biochemiczna
Anastazja85 wrote:Nadpisuje się z tym jodem. Chodzi o kwestie tarczycy?
a z tą masą to chodziło mi o to, że właśnie jak stosuje się preparaty wielowitaminowe (takie od "a" do "z") w ciąży to waga dziecka jest spora (oczywiście niepożądany efekt). Dlatego lekarze polecają te wyżej wymienione, zawierają tylko to co niezbędne. Wiadomo, że jak ktoś ma niedobory innych witamin to powinien brać suplementy o bogatszym składzie.
Po prostu źle się wyraziłam w tamtym poscie.
Anastazja85, agniesja lubią tę wiadomość
-
Fajny artykuł o wit. w ciąży.
www.libramed.pl/wpg/NumeryArchiwalne/12-13/10.html
Agniesja z tego co napisałaś tran, który bierzesz ma mało wit. A, ale bezpieczniej brać 1 kaps. dziennie i w ciąży przestać.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2014, 22:30
-
mon!ta^ sama robisz, czy kupujesz gotowy sok? Ja ze względu na podwyższony poziom cholesterolu muszę ograniczać masło, staram się zamiast niego używać margaryn obniżające jego poziom, np. optima cardio itp. Oczywiście nie zawsze da się go uniknąć, np. w przypadku moich dzisiejszych ciasteczek
Dzięki Nuffeq za radę a artykuł na pewno przeczytam w wolniejszej chwili Jutro jedziemy do teściów, wracamy w sobotę albo niedzielę, także chwilowo będę niedostępna, więc jakby coś... nie martwcie się Kochane
Nuffeq, Nuffeq lubią tę wiadomość
-
Karpacz i Świątynia Wang - bosko
Wypoczywajcie kochane. Ja zostaję w domu, ale dziś idę na ploty z koleżankami, szkoda, że bezalkoholowo. Ale mam ochotę na winko, lub piwo grzaneagniesja, Krysti lubią tę wiadomość
29.10.2014 biochemiczna
agniesja wrote:mon!ta^ sama robisz, czy kupujesz gotowy sok? Ja ze względu na podwyższony poziom cholesterolu muszę ograniczać masło, staram się zamiast niego używać margaryn obniżające jego poziom, np. optima cardio itp. Oczywiście nie zawsze da się go uniknąć, np. w przypadku moich dzisiejszych ciasteczek
Dzięki Nuffeq za radę a artykuł na pewno przeczytam w wolniejszej chwili Jutro jedziemy do teściów, wracamy w sobotę albo niedzielę, także chwilowo będę niedostępna, więc jakby coś... nie martwcie się Kochane