1985 - Klasyczny rocznik :)
-
WIADOMOŚĆ
-
No właśnie słyszałam, że z nianiami różnie bywa ale szkoda byłoby mi stracić tą pracę, dobrze płatna jak na Lublin. Poza tym, jakbym dostała umowę na czas nieokreślony, zaraz staralibyśmy się o następne, a tak... nie wiadomo czy znajdę jakąkolwiek pracę, że nie wspomnę o zarobkach, więc znowu trzeba będzie odłożyć starania. Ciężki orzech do zgryzienia. Mam nadzieję, że coś się wyjaśni do tego czasu.
-
Myślę że Bóg nie pozwoli żeby było źle wszystko się samo dobrze ułoży. Zmieniając trochę temat mój mężuś leży chory, od wczoraj 38,5 wiec jak na mężczyznę to już stan agonalny, spada mu tylko na czas działania leków na goraczke i znowu rośnie. Jutro do lekarza, żal mi go bo on ciężko znosi gorączkę. Chyba załączył mi się instynkt macierzyński, bo cały czas sprawdzam czy oddycha,jakie ma czoło, podaje leki picie haha jak pielęgniarka
agniesja lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnySummerka wrote:Ja jestem na macierzyńskim i chcę zajść w ciążę, ale i tak na trochę wrócę do pracy, bo jeśli się nie wróci to macierzyński się nie należy, tylko wychowawczy...
Moja szwagierka, która pracuje w księgowości powiedziała, że jeżeli jest ciąg pracy (będąc na macierzyńskim czy wychowawczym dalej jesteś zatrudniona) to macierzyński zawsze przysługuje przy drugim dziecku.
Mówiła, że jakbym chciała mieć zasiłek będąc w ciąży na zwolnieniu, to wtedy muszę wrócić na jeden dzień do pracy -
nick nieaktualny
-
Nie martwcie się dziewczyny tak powrotem do pracy podobno jak wraca się po macieżyńskim to kobieta jest jeszcze przez rok chroniona i nie można jej zwolnić. Bynajmniej tak prawnik u nas powiedział dlatego ja też postanowiłam jednak zawalczyć o fasolkę. Bo chce mieć gwarancję tego że będzie mnie stać na jej wychowanie.
Agnesja: rozmawiałam z gin ale on powiedział ze to w żaden sposób nie powinno negatywnie wpłynąć na poczęcie ale jakoś nie bardzo mu w to uwierzyłam dlatego zapytałam was czy się badałyście. Na moje oko u mnie jest coś nie tak z hormonami bo jak brałam tabletki to i wąsy mialam mniejsze i nawet jednej krosteczki na buzi. A teraz wyglądam jak 16tolatka w okresie dojrzewaniaLilitka -
Odnośnie zasiłku na macieżyńskim to trzeba bardzo uważać na to i pilnować od początku. A najlepiej to porozmawiać z jakąś dobrą księgową bo moja kuzynka przez trzy miesiące czekała na pierwszy zasiłek bo ciągle miała jakieś zawirowania z zusem, zwolnieniem lekarskim itp.Lilitka
-
Tak jest chroniona po powrocie jeżeli zmniejszy wymiar pracy do 7/8 etatu wtedy przez rok jest bezpieczna, chyba że są zwolnienia grupowe to nawet to nie pomaga. U nas właśnie tak był, koleżanka wróciła z macierzyńskiego zmniejszyła do 7/8 etatu, ale przejmował nas inny bank i poleciała w grupowych:-(
-
Agniesja co do psiaka mąż się uparł że dopiero jak kupimy dom (w planach mamy hipoteke w tym roku), ale jak narazie ciężko coś wyszukać co nas interesuje w wybranej lokalizacji i w rozsądnej cenie.... Wogóle panikuje że to choroby odzwierzęce mogą być przyczyną poronień. Teraz miałam badanie na toksoplazmoze i cytomegalie oba wyniki pozytywnie, komentarz lekarza pod badaniem " wynik świadczy o przebytym zakażeniu ".
-
Lilitka, mi się po prostu kończy umowa w maju przyszłego roku, więc mnie nic nie będzie chronić Dlatego chyba zdecyduję się na półroczny urlop, ewentualnie do końca kwietnia i zobaczymy, czy miesiąc wystarczy, żeby mi ją przedłużyli.
W takim razie koniecznie powinnaś zbadać wszystkie swoje hormony
Ola, ja mam psa a wynik na toksoplazmozę miałam negatywny. Poza tym, tą chorobą można zarazić się np. przez kontakt z odchodami chorych kotów, nie psów Zresztą wiadomo, że taki pies jak np. mój kanapowiec, który jest pod stałą opieką weterynarza, nie będzie miał żadnych choróbsk