Brązowe plamienia przed okresem.
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej, mogę prosić o pomoc? Obecnie jestem w 18 dc, w 12 dc na monitoringu były widoczne dwa pęcherzyki po 23 mm, podano mi zastrzyk na pęknięcie i odpowiednio działaliśmy w 12,13,14 dc. Od 3 dni mam brązowy śluz, widoczny na papierze. Podobny mam przed okresem, czy coś mogło się poprzestawiać i mój organizm szykuje się już do miesiączki? Moje cykle trwają 29 dni. Od wczoraj biorę duphaston 100.🤰staramy się od 08.2022 r.
⏸️(lipiec 2023 r.) 💔6 tc -
Hej kochane! Stwierdziłam, że napiszę tutaj bo już nie wiem co mam robić. Mam bardzo uporczywe plamienia przed okresem od ponad dwóch lat, właściwie to nawet ciężko nazwać to plamieniami, są to bardziej upławy/ skrzepy o kolorze brunatnym, bordowym, czarnym, jak taka smoła. Byłam już u trzech ginekologów, zrobiłam takie badania jak usg, cytologia, mikrobiologia, całą masę badań z krwi, w tym hormony, badania w kierunku zakrzepicy, wszystko wychodzi mi idealnie poza delikatnie podwyższoną prolaktyną. No więc z prolaktyną poszłam do endokrynologa, biorę Dostinex już miesiąc i znowu żadnej poprawy. Pod kątem prolaktyny miałam też badanie z metroklopramidem i rezonans przysadki - na rezonansie wszystko dobrze, w badaniu z krwi prolaktyna podwyższona. Brałam progesteron doustny Duphaston przez 5 miesięcy i nic. W pewnym momencie ginekolog przepisała mi antykoncepcję Lesiplus i podczas jej brania dostałam jeszcze gorszych upławów, trwały dopóki nie odstawiłam tej antykoncepcji. Plamienia męczą mnie fizycznie i psychicznie, już nie wiem co mam robić. Czat GPT podpowiada zmianę progesteronu doustnego na dopochwowy ale moja ginekolog powiedziała, że to nic nie zmieni. Czy któraś z Was miała lub ma taką sytuację i znalazła jakieś rozwiązanie?
-
Ja ci mogę powiedzieć że progesteron dopochowowy naturalny według mnie jest dużo lepszy niż duphaston który jest sztuczny i nie wykrywalny w krwi. Nic nie szkodzi spróbować, a może akurat u Ciebie zadziała.
Jakie miałaś wyniki progesteronu w drugiej połowie cyklu?
Możesz jeszcze sprawdzić zapalenie endometrium ( biopsja). Wykluczyć endomendrioze. Zrobić histeroskopie - polipy etc✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸♂️✨
🌿 Hashimoto
💛 czas starań - 12 miesiecy
💊 Leczenie & suplementy
• 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
• 📉 Dostinex – prolaktyna z 23 ➝ 11 ng/mL w 1 miesiąc
• ☀️ Witamina D, 💉 B12 (z 250 ➝ w górę)
• 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na owulację 🌸
• 💊 Acard 100 mg w II fazie + Encorton 5 mg
✅ Badania & wyniki
Profil antyfosfolipidowy – OK
Trombofilia – wykluczona (PAI hetero)
AMH – 2.9 🌟
Helicobacter & pasożyty – brak 🚫
MUCHA & cytologia – prawidłowe 🧫💖
Ferrytyna - 90 ng/mL
CA 125 - negatywny
🔄
Jajowody – drożne ✅
29.09.2025 - pierwsze USG 6 mm + ❤️
15.10 - drugie USG 2.23 ❤️
Czekamy na dziewczynkę 🥹

-
Ssilvia wrote:Ja ci mogę powiedzieć że progesteron dopochowowy naturalny według mnie jest dużo lepszy niż duphaston który jest sztuczny i nie wykrywalny w krwi. Nic nie szkodzi spróbować, a może akurat u Ciebie zadziała.
Jakie miałaś wyniki progesteronu w drugiej połowie cyklu?
Możesz jeszcze sprawdzić zapalenie endometrium ( biopsja). Wykluczyć endomendrioze. Zrobić histeroskopie - polipy etc
Progesteron miałam na dobrym poziomie, jeżeli chodzi o endometrium to moja ginekolog na postawie usg stwierdziła że nie ma endometriozy i póki co nie zlecała mi żebym robiła to badanie. Przeczytałam wszystkie strony na forum. zamówiłam ten preparat Ovarin, może to coś da. Odnośnie polipów, na podstawie usg zostały wykluczone, więc właśnie nie wiem czy robić histeroskopie i też co ona mogłaby dać?
-
Odkąd się staramy zaczęły się tydzień przed okresem
Plamienia, byłam u 6 ginekologów i nie wiedzą dlaczego tak
Robiłam hormony wszystko ok
Wymazy Mucha też okej ( mogą powodować plamienia jeśli coś wyjdzie )
Progesteron na poziomie 15-20ng
Brałam duphaston od 3 dpo 3x1 więc spora dawka i pomimo tego miałam plamienia
Ovarin biorę 3 miesiące i na plamienia nie pomógł
Jeśli masz u siebie program ochrony zdrowia prokreacyjnego to polecam się zapisać
Może akurat coś w tych badaniach co zleca wyjdzie
Ale histeroskopia dużo by Ci dała, sama mam zamiar się zapisać bo jednak zobaczą co się w środku dzieje i skąd się biorą plamienia
Może to polip a może szybki spadek progesteronu pomimo że 7dpo był wysoki i jest niedomaga ciałka żółtego
Dam Ci znać bo w tym miesiącu mam zamiar brać urogestan dopochowo ( naturalny progesteron )👩🦳 26 👱🏻♂️ 28
Starania od 03.25
cytologia ✔️
wymazy Mucha ✔️
TSH 1,8
Owulację występują ✔️
Cykle 28/29
Plamienia miedzymiesiaczkowe 🩸
Hormony w normie,
Prolaktyna ✔️
💊 magnez,, koenzym q10, witamina b12, witamina C
Ovarin
On:
Badanie nasienia:
Słaba ruchliwość ‼️
Nieruchome 60% ❗️
💊
Fertisim, olej z czarnuszki, koenzym q10, potas, magnez, sok z pomidorów
Dieta
Rzucił papierosy ✔️
Badanie nasienia ponownie w grudniu 🫣 -
JuliaK wrote:Progesteron miałam na dobrym poziomie, jeżeli chodzi o endometrium to moja ginekolog na postawie usg stwierdziła że nie ma endometriozy i póki co nie zlecała mi żebym robiła to badanie. Przeczytałam wszystkie strony na forum. zamówiłam ten preparat Ovarin, może to coś da. Odnośnie polipów, na podstawie usg zostały wykluczone, więc właśnie nie wiem czy robić histeroskopie i też co ona mogłaby dać?
Zwykłe USG z dużo pewnością mogę powiedzieć że nie pokaże każdego przypadku endometriozy ani polipów, ani zapalenia endomendrium. Niestety lekarze często ignorują te plamienia i mówią że to czyjaś uroda. A potem ktoś bierze antybiotyk na coś innego i nagle plamienia znikają jak ręką odjął
✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸♂️✨
🌿 Hashimoto
💛 czas starań - 12 miesiecy
💊 Leczenie & suplementy
• 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
• 📉 Dostinex – prolaktyna z 23 ➝ 11 ng/mL w 1 miesiąc
• ☀️ Witamina D, 💉 B12 (z 250 ➝ w górę)
• 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na owulację 🌸
• 💊 Acard 100 mg w II fazie + Encorton 5 mg
✅ Badania & wyniki
Profil antyfosfolipidowy – OK
Trombofilia – wykluczona (PAI hetero)
AMH – 2.9 🌟
Helicobacter & pasożyty – brak 🚫
MUCHA & cytologia – prawidłowe 🧫💖
Ferrytyna - 90 ng/mL
CA 125 - negatywny
🔄
Jajowody – drożne ✅
29.09.2025 - pierwsze USG 6 mm + ❤️
15.10 - drugie USG 2.23 ❤️
Czekamy na dziewczynkę 🥹

-
kindzaaaa wrote:Odkąd się staramy zaczęły się tydzień przed okresem
Plamienia, byłam u 6 ginekologów i nie wiedzą dlaczego tak
Robiłam hormony wszystko ok
Wymazy Mucha też okej ( mogą powodować plamienia jeśli coś wyjdzie )
Progesteron na poziomie 15-20ng
Brałam duphaston od 3 dpo 3x1 więc spora dawka i pomimo tego miałam plamienia
Ovarin biorę 3 miesiące i na plamienia nie pomógł
Jeśli masz u siebie program ochrony zdrowia prokreacyjnego to polecam się zapisać
Może akurat coś w tych badaniach co zleca wyjdzie
Ale histeroskopia dużo by Ci dała, sama mam zamiar się zapisać bo jednak zobaczą co się w środku dzieje i skąd się biorą plamienia
Może to polip a może szybki spadek progesteronu pomimo że 7dpo był wysoki i jest niedomaga ciałka żółtego
Dam Ci znać bo w tym miesiącu mam zamiar brać urogestan dopochowo ( naturalny progesteron )
Daj znać koniecznie🤍 Ja też myślę o tym żeby ginekologa poprosić o ten dopochwowy -
Ssilvia wrote:Zwykłe USG z dużo pewnością mogę powiedzieć że nie pokaże każdego przypadku endometriozy ani polipów, ani zapalenia endomendrium. Niestety lekarze często ignorują te plamienia i mówią że to czyjaś uroda. A potem ktoś bierze antybiotyk na coś innego i nagle plamienia znikają jak ręką odjął
O kurcze, to ciekawe. Dziękuję Ci za podpowiedź. Jeżeli Dostinex nie pomoże po dwóch miesiącach, to w następnej kolejności zrobię te dwa badania. -