X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Ciąża po usunięciu przegrody w macicy
Odpowiedz

Ciąża po usunięciu przegrody w macicy

Oceń ten wątek:
  • Aniaemp Znajoma

Wysłany: 26 kwietnia 2018, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, 21.03 byłam na wizycie, jest serduszko, zapobiegawczo dostałam duphaston 2x1, tak się ucieszyliśmy, dziś zaczęły się schody- plamienie, dostałam zwiekszona dawkę duphastonu i będziemy walczyć i przymusowo odpoczywa, dzieciątko już ma troszkę ponad centymetr... trzymajcie za nas kciuki.

"Kto nie miał odwagi do marzeń,
    nie będzie miał siły do walki"
  • Dziwna Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2018, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słuchaj lekarza bierz leki i odpoczywaj

Wszystko ma swój czas...
  • kasiarzyna Autorytet

Wysłany: 2 maja 2018, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniaemp nie martw się, ja też od początku byłam na duphastonie bo miałam plamienia cały pierwszy trymestr.Nawet raz krwawilam w terminie miesiączki.Odpoczywaj dużo,ja praktycznie przelezalam cała ciążę,pod koniec niestety okazało się że miałam łożysko przodujące.Ale wszystko się dobrze skończyło :)

Dziwna, Aniaemp lubią tę wiadomość

mhsvp07wo8sn1zot.png
    09.2016 laparo+histero endomenda,torbiel,przegroda macicy
  • Lofewicz Ekspertka

Wysłany: 8 maja 2018, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) jako że sama kiedyś szukając informacji trafiłam na tę stronę opowiem Wam moją historię.
    Gdy dowiedziałam się że jest jakaś wada macicy jeździłam do kilku ginekologów, byłam w klinikach i oczywiście nic z tego nie wynikało - za każdym razem diagnoza była inna. Czasem to była macica podwójna, czasem dwurozna a czasem przegroda. Rezonans też miałam robiony, w opisie: macica dwurożna i dwuszyjkowa.
    W końcu trafiłam do dr Ludwina, gdzie okazało się że mam całkowitą przegrode macicy, szyjki i pochwy.
    Dlaczego wczesniej tego w badaniach nie było widać? Było widać, problem polegał na tym, że dla większości lekarzy byłam pierwszym w życiu takim przypadkiem, ponieważ nasze wady macicy są rzadkie :) moim zdaniem dr Ludwin jest jedyną osobą w naszym kraju, która posiada doświadczenie w diagnozowaniu i operowania tych wad.
    Ja zabieg zrobiłam w sierpniu 2016, miałam potem balonowania, potem jeszcze docięcie przegrody, bo jeszcze kawałek nie został usunięty w pierwszym zabiegu.
    Zabieg robiłam w czasie, gdy nie starałam się o ciążę, miałam 22 lata i narzeczonego. Po prostu bałam się wpadki i wysokiego ryzyka poronienia w takim przypadku.
    Aktualnie jestem w 14 tygodniu ciąży, wszystko na ten moment przebiega prawidłowo, a w ciążę zaszłam w pierwszym cyklu starań.

Polecam dr Ludwina, warto oddać się w jego ręce nawet jeśli któraś z Was miałaby dojeżdżać z drugiego końca Polski. Doświadczenie szpitali uniwersyteckich niestety też w tym temacie jest nikłe, diagnoza jest stawiana często w trakcie operacji, a sama operacja jest przedsięwzięciem pionierskim.

Marzena1991, kasiarzyna, kondziomama, Patti_MG lubią tę wiadomość

Usunięcie całkowitej przegrody macicy - sierpień 2016
    TSH - 4,2 ---> Letrox 37,5 mg
    1 cs ---> i jest!
    34bwskjo4ecbhor0.png
  • Kasionek Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety to prawda co piszesz .Mój wynik reozansu oglądało wielu lekarzy z szpitala.I tak naprawdę nie wiadomo co mam.16 idę do szpiatala na histeroskopie i podczas zabiegu będzie decyzja co robić.Ufam mojemu lekarzowi ale chętnie oddałbym się w ręce dr Ludwina.Ale nie stać mnie .Życzę zdrowej ciąży i szczęśliwego rozwiązania

201904017252.png
    *Staś (21 tyd)
    *Aniołek
  • Lofewicz Ekspertka

Wysłany: 8 maja 2018, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozumiem.. Ja miałam to szczęście że mi zabieg sfinansowali moi rodzice, byłam wtedy studentką. Szczerze mówiąc rozwazyłabym wzięcie kredytu na ten cel w innej sytuacji. Niestety nikogo poza dr Ludwinem nie jestem w stanie Ci polecić... Ja też po wszystkich zabiegach zrobiłam hisreroskopie w państwowym szpitalu, chociaż chciał mnie jeszcze obejrzeć dr Ludwin, też skończyły mi się finanse.
    Trzymam za Ciebie kciuki!! :) jeśli chodzi o koszty, w moim przypadku za całość od diagnozy do ostatniej wizyty poszło ok 8 tysięcy. Niestety nie zapisywalam tego dokładnie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2018, 22:35

1 cs ---> i jest!
    34bwskjo4ecbhor0.png
  • Dziwna Autorytet

Wysłany: 9 maja 2018, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robiłam na NFZ w ujastku i jestem bardzo zadowolona

Wszystko ma swój czas...
  • kondziomama Autorytet

Wysłany: 9 maja 2018, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś pierwsze balonikowanie po operacji. Mam nadzieję że nie ma zrostów.
    Coraz bardziej myślę, że już za późno na 2 dziecko. Z drugiej strony...koleżanka (41 latka) walczy o 3. Walczymy 2 lata. Kolejne 2 miałam zakaz starań. Czekam na zielone światło

Kondziomama
  • kondziomama Autorytet

Wysłany: 9 maja 2018, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy Wy również krwawiłyście po balonach?

Kondziomama
  • kasiarzyna Autorytet

Wysłany: 9 maja 2018, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak,za każdym razem.Nie wspomnne nawet jak bardzo te balkony bolały.Aż się pociłam z bólu na tym fotelu.

mhsvp07wo8sn1zot.png
  • kondziomama Autorytet

Wysłany: 10 maja 2018, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Kasiu

Kondziomama
  • Jula_90 Znajoma

Wysłany: 10 maja 2018, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,

Ja dziewczyny czekam do czerwca na histeroskopie zabiegowa na NFZ... Zdiagnozowano u mnie wady jak byłam w ciąży- niestety poronilam w szpitalu dowiedziałam się że mam macice dwurozna. Mój ówczesny ginekolog powiedział że to nie było przyczyną poronienia i nie kazał nic z tym robić tylko się starać bez żadnej diagnostyki... Po 9 miesiącach powiedziałam dość i zmienilam lekarza. Który zrobił mi wszystkie badania w tym hsg i wyszło że prawdopodobnie to nie macica dwurozna a przegroda mająca ok 1-1, 5. Cm. Nie jest duża i nie wiem czy to ma wpływ na problemy z zajściem i poronieniem ale ufam mojemu lekarzowi i zdecydowałam się na histeroskopie.... Mam nadzieję że też po tym zabiegu będzie wszystko ok i będę się cieszyć ciąża...
    Trochę się boję zabiegu ale staram się myśleć pozytywnie :)

Jula_90
  • Dziwna Autorytet

Wysłany: 10 maja 2018, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jula gdzie będziesz miała zabieg?

Wszystko ma swój czas...
  • Jula_90 Znajoma

Wysłany: 10 maja 2018, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziwna wrote:
    Jula gdzie będziesz miała zabieg?

Szpital Angelius w Katowicach, zabieg ma wykonywać mój ginekolog, do którego chodzę prywanie

Jula_90
  • krymcia Debiutantka

Wysłany: 11 maja 2018, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam. Jestem tu nowa i chciałabym się podzielić z Wami swoją historią jak i zadać parę pytań.
    5 lat temu stwierdziliśmy z uwczesnym narzeczonym że pora na dziecko. Udało się dosyć szybko bo już w 3 cyklu. Ciąża przebiegała różnie. Plamienia na początku
    (mogły być spowodowane stresem przedślubnym),później skoki ciśnienia aż w 28tc wywołanie porodu martwego dziecka. Miałam stan przedrzucawkowy. Poród odbywał się siłami naturalnymi. Półtora roku później dopiero zaszłam w kolejną ciążę. Ciśnienie towarzyszyło mi od samego początku. Od 22 tc leżałam już w szpitalu. W 28 ( tak jak w poprzedniej ciąży ) rozwiązane przez cc. Przy cesarce lekarz sam nie dowierzał, że donosiłam do tego czasu ciążę. Stweirdził, że mam bardzo zdeformowaną macicę z przegrodą. Dziecko urodziło się z bardzo niską wagą, ponieważ przestało rosnąć w 24tc. Spowodowane to było ciśnieniem i brakiem miejsca przez przegrodę. Na szczęście mam zdrową dwulatkę w domu. W szpitalu poradzili mi udać się do dr Ludwina i tak zrobiłam. Zeszło mi oczywiście ze wszystkim. Musiałam najpierw uzbierać kasę. Dr Ludwin potwierdził przegrodę częściową i zalecił usunięcie. Usunęłam przegrodę zaraz po świętach i jestem już po drugim baloniku. Pierwszy nic nie bolał, a przy drugim mało nie zemdlałam z bólu. Stąd moje pytania czy kolejne też tak będą boleć i czy kolejne okresy miałyście tak obfite jak pierwszy? Mi lekarz powiedział, że jeszcze może być kolejny obfity ale jak długo i czy się unormują?

Życzę miłego czytania :)

• kondziomama Autorytet

Wysłany: 12 maja 2018, 00:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krymcia, miałaś zabieg tydzień przede mną :)
    Ja jestem po 1 balonie. Oj bolało, kwawię 3 dzień (dłużej niż po zabiegu)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2018, 00:53

Kondziomama
  • kasiarzyna Autorytet

Wysłany: 12 maja 2018, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krymcia mnie wszystkie balony bardzo bolały,niemal pociłam się na tym krześle.Brałam na recepcji przeciwbólowe od dziewczyn przed balonowaniem,ale guzik pomagały.Niestety okresy obfite,2 i 3 dzień jak z kranu...po zabiegu 7 cykli zanim zaszłam w ciążę i teraz po porodzie dalej jest masakra,obawiam się że tak pozostanie.Tyle,że ja miałam usuwane jeszcze ogniska endometriozy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2018, 20:07

mhsvp07wo8sn1zot.png
  • Lofewicz Ekspertka

Wysłany: 12 maja 2018, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam zabieg 1.5 roku temu. Do tej pory obfite okresy

1 cs ---> i jest!
    34bwskjo4ecbhor0.png
  • Dziwna Autorytet

Wysłany: 13 maja 2018, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam zabieg pół roku temu i tylko pierwszy okres obfity

Wszystko ma swój czas...
  • krymcia Debiutantka

Wysłany: 13 maja 2018, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Wam, że ja po zabiegu krwawiłam prawie miesiąc. Po miesiączce bardzo obfitej sporadyczne krwawienia. Pierwszy balon bezbolesny i jeden dzień lekkich upławów, a po drugim bardzo bolesnym baloniku krwawienie/plamienie do dnia dzisiejszego. Dodam, że drugi balonik miałam w środę i nie widać końca.
    Trochę mnie zmartwiłyście tym obfitym okresem. Jestem w tych najmocniejszych dniach przyzwyczajona do tamponów, a tu tampony chwilowo zabronione....
    Jeszcze dwa baloniki przede mną...

‹‹ 24 25 26 27 28 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ