Ciąża po usunięciu przegrody w macicy
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny mam trudne pytanie.Bo nie wiem co myśleć.Czy poronienie przy przegrodzie jest nagłe (w sensie krew, plamienia i coś się dzieje ) czy dochodzi do obumarcia.(przestaje bić serduszko i żadnych oznak)Wiem,że to pytanie wydaje się głupie ale mam mentlik w głowie.Zdaje sobie sprawe,że u każdej wygląda to inaczej ale wielu lekarzy mówiło mi,że przegoda powoduje poronienia a nie obumarcia.I żebym nie ruszała mojej.A ja mam 100 myśli na minutę.
-
U mnie było zupełnie inaczej- w5 tyg lekkie plamienie, dostałam duphaston, uspokoiło sie, w 10 krwawienie i pobyt w szpitalu plus Luteina, w 12 ogromne krwawienie i poronienie...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2018, 18:25
"Kto nie miał odwagi do marzeń,
nie będzie miał siły do walki" -
kondziomama- Mi udało się zajść w ciążę w I cyklu w którym dostaliśmy zielone światło po usunięciu przegrody przez dr Ludwina. Wcześniej 1,5 roku bezowocnych starań. Sam doktor też pamiętam jak mówił, że panuje teoria, że sama przegroda nie utrudnia zajścia w ciąże jednak jak twierdził miał wiele przypadków, że pacjentkom się przez długi czas nie udawało a jak tylko usunęły przegrodę zaskakiwało od razu;) U nas tak było- styczeń 2017 usunięcie przegrody, później balony (pierwszy miesiąc po zabiegu)Pod koniec marca zielone światło, w kwietniu zaszłam w ciążę a od początku stycznia jest z nami nasz wspaniały synek
kondziomama lubi tę wiadomość
MelaMela -
Mela- super że tak szybko się udało, dziekuję za odp. I gratuluję synka!
Mam już dziecko. Nie miałam problemu z zajściem w ciążę . ponad 2 lata staramy się o rodzeństwo i nikt nie umie nam pomóc.
Raczej nie łudzę się że wycięcie przegrody coś zmieni, ale bez zrobienia porządku z macicą kln nie chce nic zrobićWiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2018, 21:21
Kondziomama -
Dziwna wrote:U mnie nie było żadnych objawów. Kontrolne usg i diagnoza brak akcji serca. Przy przegrode dziecko ma mniej miejsca i nie ma jak oddychaćprzegroda macicy
11.02.2017r. 1 IUI 15.03.3017r 2 IUI 14.04.2017r 3 iui
1 ivf :10dpt bhcg 92,64, 12dpt bhcg
LENKA 28.10.2018r 3170 55 cm
LIWIA 25.12.2020r 3640 59 cm -
Dziwna wrote:W 18tc a raz chyba 16przegroda macicy
Marzena1991 wrote:BO JA JESTEM W 11 TC I STRASZNIE SIĘ BOJĘ BO MIAŁAM USUWANA Przegrode ale nie miałam żadnych balonów i mam nadzieję że niema zrostow.Wszystko ma swój czas...
-
Dziwna wrote:ja też nie miałam balonów a dr na Usg 3d pooglądał i powiedział że nie ma zrostówprzegroda macicy
hey. Zrobiłam rezonans żeby mieć pewność, że przegroda jest. I dostałam opis dwurożna jama, a w dolnej części niepełną(?)-miejscami niewidoczną przegrodę sięgającą aż do końca szyjki.Wariant anatomiczny macicy z przegrodą niepełną (subseptate?).Lekarz czytał opis i mówi, ze sam nie wie czy ta przegroda jest czy nie . Jak wygądały wasze opisy ?
-
To był rezonans .Histeroskopie mam mieć jeśli zdecydują to usunąć .Ja zwariuje z tą przegrodą,bo tak naprawdę nikt nie ma pojęcia co z tym zrobić.I jeszcze ewentualny termin zabiegu to grudzień.Maskara.Dziwna przepraszam ,że jak Cię tak męczę !!!
-
Również miałam przegrodę w macicy, która była usuwana w czasie aż trzech zabiegów z powodu krwawienia, które za każdym razem uniemożliwiało jej całkowite przecięcie oraz w związku z tym, że przegroda była ponoć bardzo gruba i przegradzała macicę na całej długości. Po pierwszej operacji założono mi wkładkę domaciczna (spiralę), żeby zapobiec jej zarastaniu.
Jeśli zastanawiacie się czy usuwać, to uważam, że tak - inaczej przebieg ewentualnej ciąży będzie kompletnie nieprzewidywalny (możliwe poronienie, lub zbyt wczesny poród). Ale jest też jedno ale - wybrałabym do zabiegu dobry ośrodek (z dobrym sprzętem) w związku z tym, że każda ingerencja (jak histeroskopia) może z kolei spowodować w przyszłości problemy z szyjką macicy.
Ja na zabieg trafiłam zaraz po tym, jak postanowiliśmy się starać o dziecko (na szczęście) - na początku na usg podejrzewano mięśniaka, dopiero w trakcie okazało się że to przegroda. Nie powiem, że nie byłam w szoku..
Pierwsza ciąża obumarła w 7 tyg., ale tego nie wiążę z powyższymi zabiegami. Obecnie jestem w 6 miesiącu i mam nadzieję, że dalej już wszystko będzie ok...kondziomama, Dziwna, Marzena1991 lubią tę wiadomość