Ciąża po usunięciu przegrody w macicy
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć,
Cenę zabiegu poda Profesor na pierwszej wizycie (zależy od wady). Potem koniecznie dopytaj o to ile będzie koniecznych wizyt na balonikowanie i jaki jest obecnie ich koszt. Pierwsza i ostania wizyta na SIS to też wydatek (ja za pierwszą płaciłam 1300zl).
W moim przypadku całość powinna się zamknąć w 20tys. Podejmując decyzję o zabiegu nie byłam tego świadoma.
Pozdrawiam,Martyneczka lubi tę wiadomość
03.2024 IVF 0️⃣❄
08.2024 IVF 4️⃣❄
10.2024 FET 5.1.1 beta 0 ❌
11.2024 FET 18.11 -
20 mm. Zdjęcia przez i po leczeniu pokazują jaka jest duża różnica. Mam nadzieję, że to właśnie był problem z zajściem w ciążę.
Moja rada- zastanów się jakie informacje chciałbyś uzyskać i pytaj, żeby wszystko było dla Ciebie jasne. Nie licz na to, że Prof. sam opowie o wszystkim.
Sama wizyta w szpitalu na zabieg to był praktycznie cały dzień więc przygotuj ładowarkę do telefonu;) i uprzedź osoby towarzyszące.
Balony w moim przypadku były nieprzyjemne (każdy odczuwałam inaczej) ale sama procedura trwała chwilę - może z 3-4 minuty, w tym rozpieranie balonu może 10 sekund, więc da się przetrwać. Trzymam kciuki!03.2024 IVF 0️⃣❄
08.2024 IVF 4️⃣❄
10.2024 FET 5.1.1 beta 0 ❌
11.2024 FET 18.11 -
OvuFriendMasz PCOS lub niedoczynność tarczycy? Podziel się z nami anonimowo swoimi wynikami w celach naukowych i otrzymaj prezent!
Jak to działa?
❣️Napisz do nas na [email protected] w temacie maila wpisując PCOS / niedoczynność tarczycy i załącz zdjęcie lub skan swoich wyników badań potwierdzających diagnozę.
❣️Otrzymaj darmowy voucher na wybrane badania hormonalne z krwi w pobliżu Twojego zamieszkania LUB bezpłatny dostęp Premium do aplikacji OvuFriend do śledzenia cykli i ciąży ❤
Czekamy na Twoją wiadomość - [email protected] 🙂
Pula voucherów jest ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń.
P.S. Jeśli już wysłałaś nam swoje wyniki, zignoruj ogłoszenie. Dziękujemy za Twoje dotychczasowe wsparcie 🍀 -
OvuFriendModerator Forum wrote:Masz PCOS lub niedoczynność tarczycy? Podziel się z nami anonimowo swoimi wynikami w celach naukowych i otrzymaj prezent!
Jak to działa?
❣️Napisz do nas na [email protected] w temacie maila wpisując PCOS / niedoczynność tarczycy i załącz zdjęcie lub skan swoich wyników badań potwierdzających diagnozę.
❣️Otrzymaj darmowy voucher na wybrane badania hormonalne z krwi w pobliżu Twojego zamieszkania LUB bezpłatny dostęp Premium do aplikacji OvuFriend do śledzenia cykli i ciąży ❤
Czekamy na Twoją wiadomość - [email protected] 🙂
Pula voucherów jest ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń.
P.S. Jeśli już wysłałaś nam swoje wyniki, zignoruj ogłoszenie. Dziękujemy za Twoje dotychczasowe wsparcie 🍀 -
Anuska94 wrote:To od razu po zabiegu histeroskopii operacyjnej u profesora Ludwina starałyście się o dziecko?
-
Cześć dziewczyny, jestem świeżo po zabiegu usuwania przegrody przez prof. Ludwina. Większość informacji dowiedziałam się z tego wątku, za co jestem bardzo wdzięczna, więc jeśli potrzebujecie coś jeszcze wiedzieć - pytajcie. Ja jeszcze przed balonikowaniem.
-
Cześć ! Jestem po zabiegu przegrody macicy i po 3 balonach (właśnie jadę na 4). Jakie przeciwbólowe brałyście przed tym balonowaniem ? To cholernie boli brałam ketonal, nimesil, to z recepcji i jak na moje to nic nie pomaga ;( jak sobie z tym poradzić ?06-08.01.2023 - poronienie zatrzymane
07.10.2023 - operacja przegrody macicy (prywatnie)
29.01.2024 - ciąża biochemiczna -
Bycmoze wrote:Po 7 balonach wszystko wygląda super, brak zrostów! 😭🥳🥳🥳
Zazdroszczę ! Ja jadę na 4 balon, jest to dla mnie bardzo stresujące ! Szukam sposobu/tabletek które faktycznie pomoga, bo to strasznie boli 🥹 możesz coś polecić ?06-08.01.2023 - poronienie zatrzymane
Ja przed balonami zażywałam najpierw ibuprom 600, a jakieś trzy godz później paracetamol 1000 z kodeina i kofeina. Sam moment balonowania chyba zawsze będzie nieprzyjemny, leki przeciwbólowe pomagają bardziej na ten ból po zabiegu. U mnie to byl taki bol jak mocne skurcze okresowe.
Robiłam zabieg u profesora w lutym 2022 (potem 6 balonów). Przy tym samym zabiegu miałam również „plastykę” blizny po pierwszej cesarce.
Udało się zajść w ciążę dopiero w czerwcu 2023.
Myślę, że w moim przypadku dużą rolę w sukcesie odegrał tu nie tyle co sam zabieg, a zmiana lekarza ginekologa na wyspecjalizowanego lekarza ginekologa w niepłodności. Zapisano mi i mężowi kilka suplementów w odpowiednich dawkach, otoczono nas szczerą opieką. Oboje braliśmy również leki wyciszające i pomagające efektywnie spać (z przepisu lekarza psychiatry) i w przeciągu 3ch miesięcy udało mi się zajść w upragnioną drugą ciążę (leczyliśmy się na niepłodność wtórną).
Także dziewczyny, czasem samo usunięcie przegrody może być niewystarczające do tego, aby starania się udały. Wg mnie 90% sukcesu to nasza własna głowa!
Życzę Wam wszystkim powodzenia i mocno trzymam kciuki, bo wiele historii w tym wątku potwierdza, że warto walczyć o swoje szczęście! ❤️
❤️🧡💛💚💙💜
👶🏻 Synek 11.08.2018
Przegroda macicy 25mm
Torbiel endometrialna na lewym jajniku
Zrosty w bliźnie po cc wewnątrz macicy
Zabieg u prof. Ludwina 15.02.2022
AMH 1,18 - 10.2021
AMH 0,44 - 04.2023
Depresja
Hashimoto -
Martyneczka wrote:Potrzebowałyście jakieś wyniki badań na pierwszej wizycie?
Na pierwszej nie, nawet nie patrzył na dokumenty z poprzedniego szpitala w którym miałam mieć wykonany zabieg, ani na dokumenty od mojego ginekologa. Badania zlecił sam dopiero jak miałam termin na operacje06-08.01.2023 - poronienie zatrzymane
Coniglietto wrote:Ja jak profesor pozwolił - po zakończeniu balonowania i kontrolnym badaniu sis czy wszystko ok. W sumie było to po 3 miesiącach od zabiegu. Udało się zajść w drugim cyklu starań 😀
Ja mam jeszcze 3 balony i wizytę kontrolna, mam nadzieje ze w lutym będę mogła już działać 🥰Coniglietto lubi tę wiadomość
06-08.01.2023 - poronienie zatrzymane
Martyneczka wrote:Potrzebowałyście jakieś wyniki badań na pierwszej wizycie?
Nie. Na pierwszej wizycie oprócz USG robił mi wtedy badanie SIS i do tego badania chciał żeby być w pierwszej połowie cyklu ale ja robiłam zabieg w 2020 roku więc może coś się zmieniło od tamtej pory 😀 -
Cześć dziewczyny,
Ja również jestem po zabiegu u profesora Ludwina, zabieg miałam wykonany w sierpniu 2023, właśnie skończyłam 7 baloników i dostałam zielone światło do starań.
Na bóle podczas balonikowania brałam ibuprom max tak około pół godziny przed wizytą. Mi pomogło przede wszystkim oddychanie, jak się spinałam to ból był okropny, a jak oddychałam ustami to mięśnie były rozluźnione i było trochę lepiej. Na szczęście ból trwa kilka sekund, reszta już nie jest taka bolesna.
Tak tak jak pisała koleżanka wcześniej, profesor nie mówi sam od siebie za dużo, należy dopytywać, na balonikach w ogóle prawie nie mówi, wchodzi wykonuje zabieg, pisze kwoty i do widzenia. Ja za każdym razem sama mówiłam mu który to już raz bo nawet nie byłam pewna ile w końcu tych balonów będzie, na 1 wizycie mówił, że może 6 lub 7 wyjdzie w trakcie, ale wydaje mi się że teraz jego złoty środek to 7.
Ogólnie jestem bardzo zadowolona z szybkości wizyt, zabieg miałam tydzień po 1 wizycie i w trakcie tych 7 baloników 2 razy tylko profesora nie było w weekend w Krakowie także przeciągnęło mi się o 2 tyg później, chociaż raz i tak miałam okres.
Polecam wszystkim dziewczynom, które mają problem z macicą.
Ja poroniłam 4 ciąże, które praktycznie zawsze były z podwyższonym ryzykiem (krwiaki, uważanie na siebie, zakaz przemęczenia się, pracowania itd). Jeżeli uda mi się teraz zajść to mam nadzieję, że ta ciąża będzie łaskawsza i będę mogła normalnie funkcjonować. Podobno można nawet rodzić naturalnie
Klavel Aga lubi tę wiadomość
4 x [*] 12 tc (2020r.) 7tc (2022r.), 9tc (2022r. puste jajo), 8tc (2023r.)
Usunięcie przegrody macicy w 07.2021 oraz w 08.2023(prof.Ludwin)
Mutacja MTHFR A1298C, V Leiden.