Co miesiąc na Ovu zmiana wątku, nam we wspólnym jest w porządku 😁
-
WIADOMOŚĆ
-
Prezesoowa wrote:Właśnie widziałam, że nie ma jasnych przepisów, które by to określały tylko opierają się na wyrokach Sądu Najwyższego, który też orzekał różnie, ale dla pewności lepiej, żeby badania były wykonane przed urlopem
Wrzucam tu dla ciekawych: https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-urlop-wypoczynkowy-po-dlugiej-chorobie
Teraz jeszcze przypomniało mi sie, że w poprzedniej pracy dziewczyny w ciąży, które były na zwolnieniu, kiedy chciały gdzieś wyjechać na wakacje po prostu przerywały L4 i brały urlop… czyli co miejsce, to inna reguła 🙄Prezesoowa, Vienna lubią tę wiadomość
34 cs
💁🏽♀️ badania hormonalne ✅ USG piersi ✅ HSG ✅ cytologia ✅ MTHFR A1298 homo ❌
💁🏽 Oligoteratozoospermia
Kochane Serduszko, biegniemy z Tatusiem po Ciebie… 🥺
-
nick nieaktualnyVienna wrote:Właśnie nie wiem jak to działa, czy on może mi faktycznie nie wystawić tego skierowania i ja bez medycyny pracy mogę wrócić? O wszystko trzeba się go prosić, nawet jeśli jest to jego "obowiązkiem". Jak kończyły mi się te 33 dni i miał mnie przejąć zus było to samo. Miał wysłać do zusu wniosek o wypłatę dla mnie świadczenia i kilka razy go prosiłam żeby to zrobił zanim w końcu wysłał 😓 już mam dość jego i tej firmy
Ty możesz, to jest jego odpowiedzialność. Ważne, żebyś miała potwierdzenie, że zgłaszałaś zakończenie chorobowego, ale to tak bardziej, żeby uniknąć sytuacji "słowo przeciwko słowu".
A z tym to rozumiem, bo w zeszłym roku też przekroczyłam te 33 dni i musiałam się u kadrowej dopraszać, żeby w zusie złożyła wniosek o wypłatę chorobowego, no bo ona nie zauważyła...Vienna lubi tę wiadomość
-
notsobadd wrote:Dzisiaj masz 12 dpo? Jak zamknięta i twarda to chyba wszystko jest ok.
Ja mam dziś 6 dpo i wydaje mi się mega nisko, więc mój zapał tego cyklu totalnie przygasa 😂♀️29 ♂️34
- styczeń 2024- odstawienie AH po 8 latach, brak owulacji 6msc, PCOS, stymulacja, drożność sono-hsg,
❌️10 nieudanych cykli - w tym 4 z lamettą
🍀 11cs i 5 cykl z lamettą+ovitrelle ⏸️🌱🤰
• 1.03 betaHCG 222,70 - prog 19,38(13dpo)
• 3.03 betaHCG 664,10 - prog 21,24
• 5.03 betaHCG 1873,70 - prog 29,00
• 18.03 - z usg 6+5 CRL 0,75cm jest serduszko ❤️
• 16.04 - z usg 11+0 CRL 4,15cm ❤️
• 28.04 - I prenatalne super 🥰 z usg 12+2 CRL 5,82cm b.niskie ryzyka 🥹
• 02.06 - 18cm i 200 gramów 🐻
• 26.06 - II prenatalne wzorowo, 405g zdrowej dziewczynki 🩷
• 16.07 - 663g malutkiej 🎀
○ cytologia i USG piersi, krzywa cukrowa ✅️
🗓
05.08 - wizyta ginekolog
✨️2025 jest nasz!✨️ -
notsobadd wrote:Dziś zaszalałam jak na mnie 😂 niestety kosztowało mnie to półtorej godziny na fotelu. Ja nienawidzę siedzieć u kosmetyczek itp. U fryzjera byłam ostatni raz z 5 lat temu. Po godzinie włącza mi się ADHD 😂
temp hosting
I normalnie funkcjonujesz z długimi? Kurczę zawsze to podziwiam 🤪 podobają mi się mega ale do komputera dla mnie masakra♀️29 ♂️34
- styczeń 2024- odstawienie AH po 8 latach, brak owulacji 6msc, PCOS, stymulacja, drożność sono-hsg,
🗓
05.08 - wizyta ginekolog
✨️2025 jest nasz!✨️ -
nick nieaktualnynotsobadd wrote:Dziś zaszalałam jak na mnie 😂 niestety kosztowało mnie to półtorej godziny na fotelu. Ja nienawidzę siedzieć u kosmetyczek itp. U fryzjera byłam ostatni raz z 5 lat temu. Po godzinie włącza mi się ADHD 😂
temp hosting
I normalnie funkcjonujesz z długimi? Kurczę zawsze to podziwiam 🤪 podobają mi się mega ale do komputera dla mnie masakra -
nick nieaktualny
-
notsobadd wrote:Ciężko pewnie było wrócić do naturalnych?
Kiedyś znajoma mówiła, że po zdjęciu rzęs po kilku latach robienia nie poznawała się w lustrze i czuła jak łysa 🙈
Gdzieś przez 4,5 lat robiłam te rzęsy i tak się uzależniłam od pełnego okna, że nie szło mi przegadać, że nie wyglądają estetycznie takie długaśne 😄 ale młoda byłam, to robiłam długie pazury i długie rzęsy, opalam sie. Ale z wiekiem mi to wszystko przeszło, na szczęście. Teraz tylko króciutkie kwadraty noszę, czasem jak mnie najdzie ochota, to zrobię dłuższe szpony, ale trudno jest funkcjonować i obcinam 😄 o rzęsach już nie ma nawet mowy, masakra, jak ja mogłam zrobić coś takiego swoim rzęsom 🙈.
Najlepsze jest to, ze swoje naturalnie mam długie, a i tak postanowiłam doczepiać , ale już mi odrosły z czego się mocno cieszę. Odkąd zdjęłam to będzie 5 lat i od tamtej pory tylko tusz, wgl polubiłam je malować.
Ale na twarz to nienawidzę mieć jakiś podkład czy coś..tak się ciężko z tym czuję na twarzy, fujka..lekko tylko pudruje się, jak mi krem wyschnie i bronzer ( oo bez bronzera nie ma życia 🤣 ) , wyczesane brwi i gotowaWiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2024, 18:36
♀️29 ♂️34
🗓
05.08 - wizyta ginekolog
✨️2025 jest nasz!✨️ -
nick nieaktualnyVienna wrote:Właśnie szczerze to nie chcę tam jechać. Raz że on nie jest w firmie cały czas i mało prawdopodobne że trafię na moment żeby był na miejscu. A dwa nie chcę na l4 pokazywać się w firmie (trochę paranoja xD ale wiem że to łatwy sposób na utratę zasiłku chorobowego) a listów poleconych w pracy nie odbierają (nie będę wdawać się w szczegóły czemu, długa historia xD). Patowa sytuacja i nie wiem co mam dalej robić. Jutro spróbuję się z nim skontaktować, poprosiłam też koleżankę, żeby mu przekazała że proszę o kontakt
A maile odbiera? Masz możliwość wysłać mu maila z żądaniem potwierdzenia dostarczenia (nawet nie odbioru tylko dostarczenia na serwer poczty) ?Vienna, Katsue, MummyYummy lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyVienna wrote:To jest mała firma i nie ma kadr 😆 wiem że korzysta z usług zewnętrznej księgowej ale nie mam do niej kontaktu, nie wiem nawet jak się nazywa 😥
To jest właśnie minus małych firm. U mnie jest podobnie, ale chyba nie aż tak, bo z szefem kontakt jest bardzo prosty. Ja bym chyba zaczęła w te ostatnie dni chorobowego ostro szukać pracy -
Pati, co za bezduszni lekarze, że babcie puścili bez badań. Ja jestem na bieżąco z cenamii u nas gastroskopia z konsultacją wyników i testem na Helicobacter to było koło 350/400 zł, więc nie najgorzej. Wiadomo, że powinno być na NFZ, ale czas ma znaczenie w tym przypadku i chyba trzeba to załatwić po swojemu.
Lyiss, przytulam. To przykre, że nie możesz cieszyć się beztrosko ciążą 🥺
Majlen, ale szok! I tak za każdym razem jak się dzwoni to tyle czekania? Dobrze, że się udało załatwić sprawę i czekamy na te wyszarpaną wizytę
Eniana, kciuki za jutro już na zapas! 🤞 Jest serducho, będą dobre wieści jutro 😍
Notsobad,ale z Ciebie kocica z tymi pazurkami 😁 Bardzo mi się podobają
Vienna, niepotrzebny stres tylko. Tak jak dziewczyny mówią napisałaś smsy, dzwoniłaś to napisz jeszcze maila i trudno. To jego odpowiedzialność a nie Twoja. Jak taka siadła atmosfera w pracy to lepiej się nie pokazuj tam osobiście, bo nigdy nie wiadomo. Możesz spróbować męża wysłać czy kogoś, jeśli będziesz od innych pracowników wiedziała, że on tam jest, ale to tyle. Ja też pracowałam w różnych miejscach, w małych firemkach prywatnych i różne rzeczy miały miejsce, ale nie odbieranie telefonów i nie odpisywanie to jest straszna dziecinada.Vienna, notsobadd, Prezesoowa lubią tę wiadomość
-
Vienna wrote:Dziękuję dziewczyny ❤️ trochę mi lżej teraz jak to z siebie wylałam. Strasznie mnie wkurza właśnie że to jest taka firma krzak i nikt nic nie ogarnia. Ja szczerze też nie mam takiej wiedzy dobrej jeśli chodzi o sprawy kadrowe, a google czasami nie rozumie moich pytań 😅 spróbuję jeszcze wysłać mu maila. Choć wiem że to bezcelowe. Jeśli nie odpowiada na sms to nie odpowie też na maila. Nie wiem czy dlatego że nie wie, czy nie chce ze mną gadać. Nie wiem czemu chciałby mnie ewentualnie zwolnić, ale same wiecie że chyba każdy pracownik na etacie się boi że jak pójdzie na l4 to go zwolnią. A ja już trochę na tym l4 jestem i mnie to stresuje. Jeśli mi nie odpisze to nie wiem czy jest sens w ogóle wracać do tej firmy. Już nawet nie chodzi o to czy powrót bez badań jest zgodny z przepisami, ale o to że mnie olewa od dwóch tygodni i szacunku do drugiego człowieka nie ma żadnego (choć to już wiedziałam od dawna). Niestety nie czuję się teraz na siłach żeby zmieniać pracę, szczególnie psychicznie będzie mi ciężko to udźwignąć i nie wiem co mam dalej robić 😓
Vienna lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny