Co miesiąc na Ovu zmiana wątku, nam we wspólnym jest w porządku 😁
-
WIADOMOŚĆ
-
Moja wynosiła 9 🙈 za miesiąc będę badała czy od zakwasu buraczanego i żelaza coś się podniosło, bo laktoferyna jest droga i się wstrzymałam z kupnem 🙈Suzie wrote:A jeśli mogę spytać, ile miała wasza ferrytyna? I oczywiście czekam na info jak zrobicie powtórkę.

Edit: to widzę, że jestem rekordzistką póki co xdWiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2024, 17:40
elektro96, Speranza :), MagicznaNuta lubią tę wiadomość
-
Daje więcej, w zeszłym roku we wrześniu miałam ferrytyne na poziomie 7 🤭
Piłam koktajle ze szpinaku, selera naciowego i jabłka, łykałam laktoferyne i w lutym była w granicach 30.
Moja gin uważa, że to nadal sporo za mało i dostałam żelazo na receptę i biorę z wit. C. Za 2 tyg zrobię wyniki jak to wygląda po kuracji
Suzie, elektro96, CoffeeDream, Speranza :), MagicznaNuta lubią tę wiadomość
👩🏼 PCOS (ustabilizowane, są regularne owulacje), niedoczynność tarczycy
drożność jajowodów✅ pasożyty✅ AMH 3,69✅ KIR Bx (obecne wszystkie implantacyjne)✅
MTHFR✖️ PAI-1 hetero✖️
👱🏻♂️ morfologia 3%, ale ładna ilość, lekko obniżona ruchliwość ✖️ stres oksydacyjny 3,4✖️
posiew nasienia✅ HBA 80%✅ fragmentacja 10%✅
kilka cykli naturalnych ❌
5 cykli stymulowanych letrozolem ❌
Walczymy 💪🏻 -
Czyli wychodzi, że u mnie bardzo źle jeszcze nie jest 🙊
Koniecznie dajcie znać czy suplementacja pomogła
Speranza :), MagicznaNuta lubią tę wiadomość
-
A dodam jeszcze co do zapotrzebowania na żelazo w ciąży - moja koleżanka przed ciążą miała ferrytyne ok. 40, jakoś na początku lekko spadła, po badaniach połówkowych już niecałe 6….
drożność jajowodów✅ pasożyty✅ AMH 3,69✅ KIR Bx (obecne wszystkie implantacyjne)✅
MTHFR✖️ PAI-1 hetero✖️
👱🏻♂️ morfologia 3%, ale ładna ilość, lekko obniżona ruchliwość ✖️ stres oksydacyjny 3,4✖️
Walczymy 💪🏻 -
Majlen wrote:Zrobię, tylko jakie testy kupić?
Ja korzystałam zawsze głównie z Facelle i Pinków z Rossmana. Kreska wyszła tylko w miesiącu, kiedy zaszłam. A wierz mi, przez 5 miesięcy osikałam ich dużo za dużo 🙈
Kiedyś DOZ mnie oszukał, pokazał kreskę po 2minutach, a ciąży nie było 😕
-
Ja miałam testy ciążowe „firmowe” z apteki dr.max.
Zjedliśmy domowe zapiekanki z serem i szynką i oglądamy hokeja bo grają Polacy ale niestety nie wygrali jeszcze ani jednego meczu.
Co do ferrytyny to w kwietniu jak badałam miałam coś koło 37 i gin mi nic na to nie powiedziała 🙈😂 -
CoffeeDream wrote:No ja właśnie piję zakwasik 😛 choć nie wiem czy powinnam skoro badam we wtorek. Suple odstawiłam ale zakwasu chyba nie muszę?

Nie mam pojęcia 😩 -
notsobadd wrote:A dodam jeszcze co do zapotrzebowania na żelazo w ciąży - moja koleżanka przed ciążą miała ferrytyne ok. 40, jakoś na początku lekko spadła, po badaniach połówkowych już niecałe 6….
Czytałam gdzieś, że właśnie trzeba zadbać o dobry poziom, bo w ciąży często spada
-
Witamina D też bez szału, brałam 2000 jednostek, widocznie muszę 4000 😆
Te badania dla odmiany mnie nie zdołowały

Suzie wrote:Witamina D też bez szału, brałam 2000 jednostek, widocznie muszę 4000 😆
Te badania dla odmiany mnie nie zdołowały

Mi ostatnio wyszło 40, a i to zaczęłam przyjmować co drugi dzień 4000j na zmianę z 2000j, bo chyba najlepiej mieć chociaż te 50-60.
W ogóle chciałam sobie dorzucić to badanie do reszty, ale jakie drogie ono 😯 -
Prezesoowa wrote:Hej dziewczyny. Na jakiś czas się usuwam, będę Was wspierać i podczytywać z partyzanta.
Majlen - przykro mi, że te testy tak Cię oszukały.. Mam nadzieję, że to jeszcze nie koniec Twojego cyklu - trzymam kciuki
Suzie - co do ferrytyny to najważniejsze , żeby wesprzeć wchłanianie żelaza z posiłków, bo problem z ferrytyną to nie jest problem na poziomie dostępności żelaza (dopóki żelazo jest w normie) tylko na poziomie wchłaniania. Trzeba dorzucić do diety trochę mięsa i podróbów, do sałatek dorzucić brokuł, natkę pietruszki. Przy posiłkach bogatych w żelazo dorzuć witaminę C lub produkt, który jej dużo zawiera i koniecznie pilnuj, żeby ok. 2 godziny przed/po posiłku bogatym w żelazo nie popijać herbaty ani kawy. Pamiętaj też, że ferrytyna nie podniesie się ani w miesiąc ani w dwa. A stosowanie żelaza to jest półśrodek. Do tego żelazo działa mocno prozapalnie i są już badania, że suplementacja żelaza może wprowadzać komórki jajowe w stres oksydacyjny, co może powodować problemy z płodnością. Zakwas też nie zaszkodzi na pewno, ale pamiętaj o odstępie od lewotyroksyny - min. 1,5 godziny.
Trzymajcie się :*
Ale mi się teraz smutno zrobiło 🥹
Bez Ciebie to już nie to samo… 🥹
Wracaj do Nas szybko… mam nadzieję, że u Ciebie wszystko w porządku… a jeśli nie - to że jest to tylko chwilowe…
Będziemy Cię wypatrywać 🥹♥️
MTHFR✖️ PAI-1 hetero✖️
Walczymy 💪🏻 -
Powtórzyłam badanie moczu i dziś już mam leukocyty w normie 🙈 ale wyszły mi FOSFORANY BEZPOSTACIOWE liczne a wczoraj w ogóle nie miałam czegoś takiego wypisanego. Wiecie co to jest ? Do gin będę w poniedziałek dzwonić 😂
-
Prezesoowa wrote:Hej dziewczyny. Na jakiś czas się usuwam, będę Was wspierać i podczytywać z partyzanta.
Majlen - przykro mi, że te testy tak Cię oszukały.. Mam nadzieję, że to jeszcze nie koniec Twojego cyklu - trzymam kciuki
Suzie - co do ferrytyny to najważniejsze , żeby wesprzeć wchłanianie żelaza z posiłków, bo problem z ferrytyną to nie jest problem na poziomie dostępności żelaza (dopóki żelazo jest w normie) tylko na poziomie wchłaniania. Trzeba dorzucić do diety trochę mięsa i podróbów, do sałatek dorzucić brokuł, natkę pietruszki. Przy posiłkach bogatych w żelazo dorzuć witaminę C lub produkt, który jej dużo zawiera i koniecznie pilnuj, żeby ok. 2 godziny przed/po posiłku bogatym w żelazo nie popijać herbaty ani kawy. Pamiętaj też, że ferrytyna nie podniesie się ani w miesiąc ani w dwa. A stosowanie żelaza to jest półśrodek. Do tego żelazo działa mocno prozapalnie i są już badania, że suplementacja żelaza może wprowadzać komórki jajowe w stres oksydacyjny, co może powodować problemy z płodnością. Zakwas też nie zaszkodzi na pewno, ale pamiętaj o odstępie od lewotyroksyny - min. 1,5 godziny.
Trzymajcie się :*
Dobrze, to na razie niech będzie ten zakwas i produkty odpowiednie. A za 3 miesiące zobaczymy jak to wyszło.
Mam nadzieję, że u Ciebie wszystko ok, będziemy czekać 🥹 -
CoffeeDream wrote:Mi ostatnio wyszło 40, a i to zaczęłam przyjmować co drugi dzień 4000j na zmianę z 2000j, bo chyba najlepiej mieć chociaż te 50-60.
W ogóle chciałam sobie dorzucić to badanie do reszty, ale jakie drogie ono 😯
No ja płaciłam 65 zł, ale miałam zniżkę 10%... -
Liyss🧚🏻 wrote:Powtórzyłam badanie moczu i dziś już mam leukocyty w normie 🙈 ale wyszły mi FOSFORANY BEZPOSTACIOWE liczne a wczoraj w ogóle nie miałam czegoś takiego wypisanego. Wiecie co to jest ? Do gin będę w poniedziałek dzwonić 😂
Też pierwszy raz słyszę 🙊