X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Czekamy dłużej... ale nie przestajemy wierzyć ♥️
Odpowiedz

Czekamy dłużej... ale nie przestajemy wierzyć ♥️

Oceń ten wątek:
  • tulips Koleżanka

Wysłany: 30 marca, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kindzaaaa wrote:
    Niby człowiek co miesiąc nie nakręca się, odpuszcza ale jak okres przychodzi to jestem załamana i ryczę… I za każdym razem obiecuję że odpuszczam ale jak można odpuścić jak Ci na czymś zależy i to nie wychodzi.
    No nic trzeba przeżyć mini żałobę, odbieram wyniki Mucha, robię biocenozę pochwy i zapisuje się prywatnie na drożność z lipodolem. Jak wyjdzie że faktycznie niedrożne to w tym roku czeka mnie laparoskopia.

🫂 rozumiem doskonale, też swoje muszę odpłakać i po kilku dniach dopiero wraca energia. Zrób dla siebie coś miłego też w tym czasie ♥️

AMH ⬆️
    Prolaktyna: ⬆️
    TSH 2.8 ➡️ 1.9 (Euthyrox)
    Reszta hormonów 🆗
  • ferrytynka25 Ekspertka

Wysłany: 30 marca, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    takatam - Trochę się obawiam, że my też wkrótce dojdziemy do takiego momentu i zderzymy się ze ścianą. Z jednej strony wiadomo, że nie da się robić diagnostyki w nieskończoność… ale totalnie rozumiem, że chcesz wiedzieć, gdzie leży problem i mieć poczucie, że wszystko zostało sprawdzone i wykluczone.
    Doskonale Cię rozumiem i jest mi przykro, że to usłyszałaś. Ivf póki co traktujemy jako ostateczność, więc trochę się zaniepokoiłam, gdy na pierwszej wizycie z programu prokreacji lekarz "wspomniał" o tej możliwości, a gdy zapytałam o inseminację, to odpowiedział wymijająco. Czy w Twoim ośrodku można podejść do IUI w ramach programu? Bo widziałam, że o tym pisałaś w piątek.🙂
    Swoją drogą, chciałam zapytać ile jest tutaj osób, które są w programie prokreacji? Na pewno odnotowałam Iskierkę i kindzaaaa, może ktoś jeszcze? Dziewczyny, jakie macie przemyślenia na temat tego programu? Jakie badania udało Wam się zrobić w ramach programu?

Aga 92 - Ja też zaczęłam może nie tyle co mówić sama z siebie o staraniach, tylko odpowiadać na docinki. Niestety wciąż doświadczam (zwłaszcza w środowisku pracy) często różnych pytań i po prostu teraz obrałam sobie taktykę, że wprowadzam swoją odpowiedzią ludzi w zakłopotanie. 🙂

Aga_92 lubi tę wiadomość

👩 28 👨 30 🐶8
    Walczymy od drugiej połowy 2024✨
    Hormony w normie ✅
    AMH 2,07 ng/ml
    Niska Ferrytyna ⚠️
    Owulacje na bieżąco potwierdzone monitoringiem

Lipiec 2025 - Torbiel ⚠️
    Cytologia i HPV – w normie 💪 ✅
    🔬 MUCHA - Grudzień 2024 Ureaplasma urealyticum --> Styczeń 2025 czysto (Leczenie Doxycylina 👩👨)✅
    - USG piersi ✅

👨
    Morfologia 2%---> 3,8%⚠️
    HBA 55,9%⚠️
    DFI 6%✅
    TenFertil ON💊
  • Nadzieja 🧚🏼‍♀️ Ekspertka

Wysłany: 30 marca, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej, stwierdziłam że jak już tu zajrzałam to napiszę.. głownie jestem na miesięcznym wątku, teraz ograniczam forum tylko dlatego że już cięzko mi psychicznie..co miesiąc to samo , 1 kreska , wizyty u gin , testy owu itd...już serio nie dobrze mi od tego że co miesiąc planuje "a co jak będę w ciązy" i tak planuje od tego 2024 r... teraz mam wziąć kolejny zastrzyk już nie liczę który to i no cóż owu bedzię pewnie w środe potem wizyta i znowu prog do okresu... nadzieja chyba się wyczerpała i jestem jedną nogą w invitro..tam mam duża nadzieję że się szybko uda i tyle.
    podziwiam nas wszystkie za tą okrutną i cieżką prace co miesiąc, ja dodatkowo biorę wiecej teraz sumpli i mnie mdli..po za tym nienawidzę łykać tabletek no i co mnie spotkało ah..

Przebadani - zdrowi :)

starania od 08.2024 :( (

W końcu się uda :)
    2026 będzie nasz...!!!
  • Lady A. Autorytet

Wysłany: 30 marca, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja 🧚🏼‍♀️ wrote:
    hej, stwierdziłam że jak już tu zajrzałam to napiszę.. głownie jestem na miesięcznym wątku, teraz ograniczam forum tylko dlatego że już cięzko mi psychicznie..co miesiąc to samo , 1 kreska , wizyty u gin , testy owu itd...już serio nie dobrze mi od tego że co miesiąc planuje "a co jak będę w ciązy" i tak planuje od tego 2024 r... teraz mam wziąć kolejny zastrzyk już nie liczę który to i no cóż owu bedzię pewnie w środe potem wizyta i znowu prog do okresu... nadzieja chyba się wyczerpała i jestem jedną nogą w invitro..tam mam duża nadzieję że się szybko uda i tyle.
    podziwiam nas wszystkie za tą okrutną i cieżką prace co miesiąc, ja dodatkowo biorę wiecej teraz sumpli i mnie mdli..po za tym nienawidzę łykać tabletek no i co mnie spotkało ah..
    Nadzieja - rozumiem. Czasem trzeba nabrać zdrowego dystansu... Wierzę, że się uda, że też doczekacie się swojego cudu ✊

Nadzieja 🧚🏼‍♀️ lubi tę wiadomość

🧑 33 l. 🧒 36 l.
    ♥️🍀
  • kindzaaaa Ekspertka

Wysłany: 30 marca, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ferrytynka25 wrote:
    takatam - Trochę się obawiam, że my też wkrótce dojdziemy do takiego momentu i zderzymy się ze ścianą. Z jednej strony wiadomo, że nie da się robić diagnostyki w nieskończoność… ale totalnie rozumiem, że chcesz wiedzieć, gdzie leży problem i mieć poczucie, że wszystko zostało sprawdzone i wykluczone.
    Doskonale Cię rozumiem i jest mi przykro, że to usłyszałaś. Ivf póki co traktujemy jako ostateczność, więc trochę się zaniepokoiłam, gdy na pierwszej wizycie z programu prokreacji lekarz "wspomniał" o tej możliwości, a gdy zapytałam o inseminację, to odpowiedział wymijająco. Czy w Twoim ośrodku można podejść do IUI w ramach programu? Bo widziałam, że o tym pisałaś w piątek.🙂
    Swoją drogą, chciałam zapytać ile jest tutaj osób, które są w programie prokreacji? Na pewno odnotowałam Iskierkę i kindzaaaa, może ktoś jeszcze? Dziewczyny, jakie macie przemyślenia na temat tego programu? Jakie badania udało Wam się zrobić w ramach programu?

Aga 92 - Ja też zaczęłam może nie tyle co mówić sama z siebie o staraniach, tylko odpowiadać na docinki. Niestety wciąż doświadczam (zwłaszcza w środowisku pracy) często różnych pytań i po prostu teraz obrałam sobie taktykę, że wprowadzam swoją odpowiedzią ludzi w zakłopotanie. 🙂
    Widziałam że co inne miasto to inne zasady mają w programie, ja akurat Rzeszow i zadowolona jestem bo trafiłam na konkretną z wiedzą babkę. Narazie z badań to: badanie nasienia ( biedny w szpitalu nie bylo specjalnego pokoju tylko musiał w toalecie publicznej i biec przez cały szpital z tym pojemnikiem XD )
    Cała lista hormonów, morfologia, AMH itp z 30 pozycji bodajże
    Grupa krwi, HSG drożność - tu akurat żałuje że poszłam na NFZ
    I ostatnio pobrała mi znowu wymazy MUCHa
    I dała skierowanie na laparoskopię.
    No i wiadomo co wizyta to dokładne badanie USG

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca, 12:07

ferrytynka25 lubi tę wiadomość

👩‍🦳 26 👱🏻‍♂️ 28
    Starania od 03.25
    cytologia ✔️
    wymazy Mucha ✔️
    TSH 1,8 euthyrox 25
    Owulację występują ✔️
    Cykle 28/29
    Plamienia miedzymiesiaczkowe 🩸
    Hormony w normie,
    Prolaktyna ✔️
    HSG niejednoznaczne, w maju kolejne.
    Ferrytyna 6!!! Dramat
    Witamina D 20 dramat do poprawy!
    Początki IO
    AMH 3.87
    W toku; HSG, dieta, ruch

Program Ochrony zdrowia prokreacyjnego

On:
    Badanie nasienia:
    Słaba ruchliwość ‼️
    Nieruchome 60% ❗️
    W toku: hormony i witaminy, ponowne badanie nasienia po rzuceniu palenia
  • Kasiooola Autorytet

Wysłany: 30 marca, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kindzaaaa wrote:
    Widziałam że co inne miasto to inne zasady mają w programie, ja akurat Rzeszow i zadowolona jestem bo trafiłam na konkretną z wiedzą babkę. Narazie z badań to: badanie nasienia ( biedny w szpitalu nie bylo specjalnego pokoju tylko musiał w toalecie publicznej i biec przez cały szpital z tym pojemnikiem XD )
    Cała lista hormonów, morfologia, AMH itp z 30 pozycji bodajże
    Grupa krwi, HSG drożność - tu akurat żałuje że poszłam na NFZ
    I ostatnio pobrała mi znowu wymazy MUCHa
    I dała skierowanie na laparoskopię.
    No i wiadomo co wizyta to dokładne badanie USG

Mozesz mi powiedziec, ktore badanie seminogramu robiliście? Metodę tradycyjna czy komputerowa ? Nie mam pojecia ktora teraz zalecają lekarza bo nie dopytałam swojego 🙄 a Pani z diagnostyki wlasnie dzwonila dopytać...
    Zastanawiałam sie kiedyś nad lekarzami z Rzeszowa, mam do tego miasta dokladnie tyle samo co Krakowa, a wiekszosc lekarzy u nas wlasnie dojezdza z krakowa a nie z Rzeszowa...

Ciągle nie mam wynikow a tak sie boje ze tam znowu cos wyszło nie tak, mnie jeden lekarz zdenerwował w zeszłym roku, gdy mówiłam ze chcielibyśmy miec jeszcze jedno dziecko ze w sumie inaczej sie starac mając juz dzieci bo sie wie ze jak sie nie uda to juz cos mam. Ale jak widac instynkt dziala inaczej, to jest pragnienie, a gdy patrze na córeczkę to w sobote zalewałam sie łzami ze znowu sie nie udalo i ze juz nie bedzie mi dane miec takiego bobaska jak niedawno byla ona... 🥹

26.08.2011 Kuba, 3450gram i 52cm 💙

25.05.2022 II kreski 🤰
    10.06.2022 - mamy malutkie serduszko ❤️
    05.08.2022 - dziewczynka? 💝
    02.09.2022 - 212g dziewczynki 💝
    20.09.2022 - 373 g zdrowej dziewczynki 💝 (połówkowe)
    28.09.2022 - 442 gr 💝💝
    26.10.2022 - 852 gr 🥰
    23.11.2022 - 1660 gr
    24.11.2022 - USG III trymestru 1544g 🙈
    14.12.2022 - 2084 gramy 💝💝
    11.01.2023 - 36t+5 2660 gramów Księżniczki 💝

23.01.2023 - Amelia, 3100gram, 49 cm 💝

age.png
  • kindzaaaa Ekspertka

Wysłany: 30 marca, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiooola wrote:
    Mozesz mi powiedziec, ktore badanie seminogramu robiliście? Metodę tradycyjna czy komputerowa ? Nie mam pojecia ktora teraz zalecają lekarza bo nie dopytałam swojego 🙄 a Pani z diagnostyki wlasnie dzwonila dopytać...
    Zastanawiałam sie kiedyś nad lekarzami z Rzeszowa, mam do tego miasta dokladnie tyle samo co Krakowa, a wiekszosc lekarzy u nas wlasnie dojezdza z krakowa a nie z Rzeszowa...

Ciągle nie mam wynikow a tak sie boje ze tam znowu cos wyszło nie tak, mnie jeden lekarz zdenerwował w zeszłym roku, gdy mówiłam ze chcielibyśmy miec jeszcze jedno dziecko ze w sumie inaczej sie starac mając juz dzieci bo sie wie ze jak sie nie uda to juz cos mam. Ale jak widac instynkt dziala inaczej, to jest pragnienie, a gdy patrze na córeczkę to w sobote zalewałam sie łzami ze znowu sie nie udalo i ze juz nie bedzie mi dane miec takiego bobaska jak niedawno byla ona... 🥹
    Komputerową, aż 6 kartek dostaliśmy z tego badania nasienia tak szczegółowo że masakra

Kasiooola lubi tę wiadomość

👩‍🦳 26 👱🏻‍♂️ 28
    Starania od 03.25
    cytologia ✔️
    wymazy Mucha ✔️
    TSH 1,8 euthyrox 25
    Owulację występują ✔️
    Cykle 28/29
    Plamienia miedzymiesiaczkowe 🩸
    Hormony w normie,
    Prolaktyna ✔️
    HSG niejednoznaczne, w maju kolejne.
    Ferrytyna 6!!! Dramat
    Witamina D 20 dramat do poprawy!
    Początki IO
    AMH 3.87
    W toku; HSG, dieta, ruch

On:
    Badanie nasienia:
    Słaba ruchliwość ‼️
    Nieruchome 60% ❗️
    W toku: hormony i witaminy, ponowne badanie nasienia po rzuceniu palenia
  • Takatam Autorytet

Wysłany: 30 marca, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ferrytynka25 wrote:

Tak, w moim ośrodku na ostatniej wizycie zleciła mam kilka badań i powiedziała że jak wyjdą dobrze to bedziemy robić inseminacje. Pewnie to potrwa bo wizyty co 3 miesiące ( takie terminy) a przed inseminacja musimy dostać badania jeszcze wirusologiczne. Jesli chodzi o tem program to tępo jest dla mnie straszne, zamoast od razu dac badania na wszystko a jie takie male kroczki. Chcemy chyba zrobić ta inseminacje z programu nawet jak ma trwać to do końca roku. Jesli nie uda sie to od stycznia zaczniemy działać z in vitro mysle

👱🏻‍♀️32 👨33
    starania od 05.2024
    Wszystko gra a ciąży dwa lata nie ma

TSH: 2,55 ⬆️ Euthyrox50
    Jajowody drożne ✅️
    Estradiol (4 dc): 63,90 (30,90–90,40)✅️
    FSH (3 dc) 5,75 (3,5–12,5)✅️
    LH (3 dc) 10,00 (2,4–12,6)✅️
    AMH 9,84 ng/ml ✅️
    Prolaktyna 384,0 (102,0–496,0) ✅️
    Testosteron (5 dc): 66,50 ✅
    CA-125 (5 dc): 14 ✅
    FT3: 2,79 FT4: 1,28 ✅
    Ferrytyna: 74 ✅
    Żelazo: 17,3 ✅
    Wit D : 40,80 ✅️
    Glukoza: 88,10 ✅
    Partner – nasienie: 14% morfologia✅️

• Lady A. Autorytet

Wysłany: 30 marca, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://podyplomie.pl/medVOD/films/10226?fbclid=IwVERDUAQ3P9FleHRuA2FlbQIxMABzcnRjBmFwcF9pZAwzNTA2ODU1MzE3MjgAAR6XYPVON1fe268ygaEYUNrjW_iUYqjXuQG_JxaaP9YYSLPkuR3SA5G_U1jG7A_aem_Erzwd512mIRReedAycmfpw

Ciekawy podcast 🙃

ataga, Remedios, tulips, Mika1992, Takatam lubią tę wiadomość

🧑 33 l. 🧒 36 l.
    ♥️🍀
  • Remedios Autorytet

Wysłany: 30 marca, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady A. wrote:
    https://podyplomie.pl/medVOD/films/10226?fbclid=IwVERDUAQ3P9FleHRuA2FlbQIxMABzcnRjBmFwcF9pZAwzNTA2ODU1MzE3MjgAAR6XYPVON1fe268ygaEYUNrjW_iUYqjXuQG_JxaaP9YYSLPkuR3SA5G_U1jG7A_aem_Erzwd512mIRReedAycmfpw

Ciekawy podcast 🙃

O, to ta sama pani doktor z nOvum, która była w tym podcaście o którym wspominałam 😊

Lady A. lubi tę wiadomość

🤷🏽‍♀️30 lat
    Hashimoto(Euthyrox 112) - wysokie anty-TPO
    plamienia przed miesiączką
    Adenomioza?
    Progesteron 11-15 ng/ml
    Inne hormony - ok
    Wymazy MUCHa - czysto
    AMH 2,03 ng/ml
    Utrogestan
    Prenacare start, inozytol, magnez, ubichinon, DHA, NAC, witamina E, cholina, probiotyki

🤷🏻‍♂️35 lat
    OAT
    SCD 26%
    Prenacare start ON, l-karnityna, witamina D, ubichinol, NAC, DHA, olej z czarnuszki, probiotyki

Kariotypy ok 👌

13 cs o pierwszą 🤰
  • Insulinka Autorytet

Wysłany: 30 marca, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja jestem po wizycie u endokrynologa. Powiem Wam, że wreszcie znalazłam lekarza takiego jak trzeba. Chyba..ale tak czuję. Prywatnie ale nie obciąża mnie zbytnio badaniami. Na razie powiedziała, że tarczycę trzeba doprowadzić do poziomu właściwego. Tsh ponad 15 i ft 4 poniżej normy lab. Potwierdziła to co myślałam, że jeśli w ogóle udałoby się zajść w ciążę z takimi wynikami to mogłabym poronić.
    Więc moje wstrzymanie się jest jak najbardziej właściwe.
    Włączyła leczenie, badania mam zrobić na wizytę za 7tyg bo akurat wtedy będzie, tak to chciała za 8tyg ale jej nie będzie. I wtedy zobaczymy czy zwiększyć dawkę czy zostawić.
    Wytłumaczyła jak krowie na rowie wszystko, te moje androgeny mogą wynikać i z nieuregulowanej pracy tarczycy i z otyłości. Z otyłością walczę, odchudzam się, chodzę na szybkie marsze. Natomiast powiedziała, że przy takiej tarczycy to też mój metabolizm jest słaby, szura po dnie. Także najpierw uregulować tarczycę, robić swoje w kierunku utraty wagi, brać Wit d 4000 i kwasy omega, wstrzymać starania i lecimy dalej.
    Póki co nie zleca badań hormonalnych głębszych, nie obciąża glukozą itp bo mówi, że przy takiej tarczycy te wyniki na pewno będą w cały świat, na pewno będą zaburzenia.
    Póki co zbadać po leczeniu tsh, ft 4, glukozę na czczo i hemoglobinę jakąś tam, bo jeśli ta hemoglobina wyjdzie źle to wiadomo, że krzywa też i że są te zaburzenia cukrowo-insulinowe. Także fajnie, że nie wszystko na raz bo to bez sensu, bo już swoją teczkę badań mam i wiadomo, że mam te całe zaburzenia. Najpierw tarczyca, potem reszta. Także będę tu wpadać, zdawać relację bo cały czas dążę do ciąży, ale niestety dość powoli, muszę najpierw uregulować jedno, moze potem zmieni się też reszta, jakoś ruszy ten organizm i może w 2027 roku uda mi się być mamą ❤️
    Dobrze, że ten instynkt obudził się we mnie po skończeniu 30tki bo jakbym dłużej czekała to nie wiem ...nie wiem czy bym zdążyła dojść z wynikami do normy. A teraz jest jeszcze szansa, że za pół roku może jako tako doprowadzę tarczycę do jakiegoś ładu i składu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca, 14:42

Remedios, _Dysia_, Seabird, tulips, Mika1992, Agi96, Kompotlinka, KAaareii, ferrytynka25 lubią tę wiadomość

👩🏻‍💼PCOS, hiperandrogenizm, IO, Hashimoto, niedoczynność tarczycy, otyłość
    🧑🏼 żylaki lewego powrózka nasiennego

Starania o 1 👶🏻 od 09.2025 ☺️
    5 cs (2 odpuszczone)
  • Remedios Autorytet

Wysłany: 30 marca, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Insulinko, dobrze że znalazłaś lekarkę, której ufasz, trzymam kciuki za walkę o zdrowie 🥰 wpadaj do nas kiedy tylko masz ochotę

Insulinka lubi tę wiadomość

🤷🏽‍♀️30 lat
    Adenomioza?
    Progesteron 11-15 ng/ml
    Inne hormony - ok
    Wymazy MUCHa - czysto
    AMH 2,03 ng/ml
    Utrogestan
    Prenacare start, inozytol, magnez, ubichinon, DHA, NAC, witamina E, cholina, probiotyki

🤷🏻‍♂️35 lat
    OAT
    SCD 26%
    Prenacare start ON, l-karnityna, witamina D, ubichinol, NAC, DHA, olej z czarnuszki, probiotyki

Kariotypy ok 👌

13 cs o pierwszą 🤰
  • Insulinka Autorytet

Wysłany: 30 marca, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Remedios wrote:
    Insulinko, dobrze że znalazłaś lekarkę, której ufasz, trzymam kciuki za walkę o zdrowie 🥰 wpadaj do nas kiedy tylko masz ochotę

Pewnie będę cały czas czytać i pisać 😂 jakoś odłączyć forum nie umiem haha mimo, że musiałam wstrzymać starania. Ale fajnie, że wreszcie jakieś słońce dla mnie zaświeciło bo myślałam, że jestem w czarnej wiadomo co ...a może aż tak nie jestem.

ataga lubi tę wiadomość

5 cs (2 odpuszczone)
  • Seabird Ekspertka

Wysłany: 30 marca, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Insulinka, super że jest plan i leczenie, cieszę się, że masz wolę walki i trzymam kciuki za Ciebie 🤞🤞🤞

Insulinka lubi tę wiadomość

32👩🏼
    ⏳Starania od 03.2025
    12.2025 CB 💔

Cytologia HPV ✅
    Hormony ✅
    Tarczyca ✅
    Owulacje ✅
    Badanie nasienia ✅
    Endometrioza II/III stopnia 🔴
    Drożność jajowodów🔜
  • tulips Koleżanka

Wysłany: 30 marca, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Insulinka, super, że masz plan działania i takie podejście ♥️ dawaj też znać co jakiś czas jak tam postępy, jak też się czujesz przy tym regulowaniu pracy tarczycy 🫂

AMH ⬆️
    Prolaktyna: ⬆️
    TSH 2.8 ➡️ 1.9 (Euthyrox)
    Reszta hormonów 🆗
  • Mika1992 Autorytet

Wysłany: 30 marca, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze czytać Insulinka że coś kliknęło z nowym lekarzem. Prawda jest taka, że jakby większość podchodziło należycie do swojej pracy, nie robiło z nas debilek bo chcemy się badać, to wszystko inaczej by wyglądało. Dla mnie karygodne jest to że np widząc witaminę D w wysokości 30 lub ferrytyne 30 to mówią że jest w normie... A nie jest...

Agi96 lubi tę wiadomość

👩🏻 33 👦🏻 32
    Starania od 01.02.2025 z 2 przerwami

Jestem wege od ponad 10 lat :)

28.07 - ⏸️, ale niestety ciąża biochemiczna :(
    Nie poddajemy się!

Update 28.01💊: Omega-3, B12, Magnez, Cholina, Foliany, Laktoferyna, Wit. E, C, Cynk, Melatonina, Tyrozyna, Selen, Jod

IO -> Siofor 500
  • Lady A. Autorytet

Wysłany: 30 marca, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Insulinka wrote:
    A ja jestem po wizycie u endokrynologa. Powiem Wam, że wreszcie znalazłam lekarza takiego jak trzeba. Chyba..ale tak czuję. Prywatnie ale nie obciąża mnie zbytnio badaniami. Na razie powiedziała, że tarczycę trzeba doprowadzić do poziomu właściwego. Tsh ponad 15 i ft 4 poniżej normy lab. Potwierdziła to co myślałam, że jeśli w ogóle udałoby się zajść w ciążę z takimi wynikami to mogłabym poronić.
    Więc moje wstrzymanie się jest jak najbardziej właściwe.
    Włączyła leczenie, badania mam zrobić na wizytę za 7tyg bo akurat wtedy będzie, tak to chciała za 8tyg ale jej nie będzie. I wtedy zobaczymy czy zwiększyć dawkę czy zostawić.
    Wytłumaczyła jak krowie na rowie wszystko, te moje androgeny mogą wynikać i z nieuregulowanej pracy tarczycy i z otyłości. Z otyłością walczę, odchudzam się, chodzę na szybkie marsze. Natomiast powiedziała, że przy takiej tarczycy to też mój metabolizm jest słaby, szura po dnie. Także najpierw uregulować tarczycę, robić swoje w kierunku utraty wagi, brać Wit d 4000 i kwasy omega, wstrzymać starania i lecimy dalej.
    Póki co nie zleca badań hormonalnych głębszych, nie obciąża glukozą itp bo mówi, że przy takiej tarczycy te wyniki na pewno będą w cały świat, na pewno będą zaburzenia.
    Póki co zbadać po leczeniu tsh, ft 4, glukozę na czczo i hemoglobinę jakąś tam, bo jeśli ta hemoglobina wyjdzie źle to wiadomo, że krzywa też i że są te zaburzenia cukrowo-insulinowe. Także fajnie, że nie wszystko na raz bo to bez sensu, bo już swoją teczkę badań mam i wiadomo, że mam te całe zaburzenia. Najpierw tarczyca, potem reszta. Także będę tu wpadać, zdawać relację bo cały czas dążę do ciąży, ale niestety dość powoli, muszę najpierw uregulować jedno, moze potem zmieni się też reszta, jakoś ruszy ten organizm i może w 2027 roku uda mi się być mamą ❤️
    Dobrze, że ten instynkt obudził się we mnie po skończeniu 30tki bo jakbym dłużej czekała to nie wiem ...nie wiem czy bym zdążyła dojść z wynikami do normy. A teraz jest jeszcze szansa, że za pół roku może jako tako doprowadzę tarczycę do jakiegoś ładu i składu.
    Trzymam kciuki! ✊

🧑 33 l. 🧒 36 l.
    ♥️🍀
  • Kasiooola Autorytet

Wysłany: 30 marca, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kindza bardzo dziekuje zatem spróbujemy z ta komputerowa.

Dostalam wyniki i sie chce plakac, prolaktyna 39 w normie do 29...ewidentnie sie cos dzieje i tarczyca tez nie pracuje idealnie.
    Zapisałam sie do polecanej endokrynolog na 8 czerwca, bedzie przyjmować tez na początku kwietnia to mam dzwonic 10 kwietnia czy ktos nie zrezygnował z wizyty przy potwierdzaniu.
    Aż mnie rozbolała glowa od tego wszystkiego...

26.08.2011 Kuba, 3450gram i 52cm 💙

25.05.2022 II kreski 🤰
    10.06.2022 - mamy malutkie serduszko ❤️
    05.08.2022 - dziewczynka? 💝
    02.09.2022 - 212g dziewczynki 💝
    20.09.2022 - 373 g zdrowej dziewczynki 💝 (połówkowe)
    28.09.2022 - 442 gr 💝💝
    26.10.2022 - 852 gr 🥰
    23.11.2022 - 1660 gr
    24.11.2022 - USG III trymestru 1544g 🙈
    14.12.2022 - 2084 gramy 💝💝
    11.01.2023 - 36t+5 2660 gramów Księżniczki 💝

23.01.2023 - Amelia, 3100gram, 49 cm 💝

age.png
  • Remedios Autorytet

Wysłany: 30 marca, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mika1992 wrote:
    Dobrze czytać Insulinka że coś kliknęło z nowym lekarzem. Prawda jest taka, że jakby większość podchodziło należycie do swojej pracy, nie robiło z nas debilek bo chcemy się badać, to wszystko inaczej by wyglądało. Dla mnie karygodne jest to że np widząc witaminę D w wysokości 30 lub ferrytyne 30 to mówią że jest w normie... A nie jest...

Mnie zastanawia dlaczego normy laboratoryjne wciąż tak wyglądają skoro wszyscy niby wiedzą, że powinno być dużo wyżej…

Cari09, Agi96, Mika1992 lubią tę wiadomość

🤷🏽‍♀️30 lat
    Adenomioza?
    Progesteron 11-15 ng/ml
    Inne hormony - ok
    Wymazy MUCHa - czysto
    AMH 2,03 ng/ml
    Utrogestan

🤷🏻‍♂️35 lat
    OAT
    SCD 26%

Kariotypy ok 👌

13 cs o pierwszą 🤰
  • Insulinka Autorytet

Wysłany: 30 marca, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mika1992 wrote:

Zgadzam się z tym. Albo OB czy CRP podwyższone ale lekko to też jest wszystko okej. Ja jako nastolatka miałam już tsh koło 4 a norma do 4.2 więc wszystko w normie.
    Ale pierwszy raz usłyszałam, że hirsutyzm może wynikać z niedoczynności tarczycy. Zawsze myślałam, że tarczyca to otyłość, nadwaga + zmęczenie+ wypadanie włosów.
    A znowu hirsutyzm to jajniki lub nadnercza/ guzy.
    Nikt nigdy mi nie powiedział, że to może być od tarczycy.
    A dzisiaj wpisałam w google i co? I oczywiście z niedoczynności może to wynikać bo obniżają się jedne hormony, drugie wzrastają i robi się takie dziadostwo. Nie ma to jak po 11 latach diagnostyki dowiedzieć się czegoś nowego. Tak oczywistego

Mika1992 lubi tę wiadomość

5 cs (2 odpuszczone)
‹‹ 15 16 17 18 19 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam

Kwas DHA to jedna z substancji niezbędnych do prawidłowego rozwoju płodu. Jego suplementacja jest zalecana przez ekspertów, a w aptekach znajdziemy wiele preparatów zawierających ten składnik. Najczęściej jest pozyskiwany z ryb morskich, jednak coraz więcej przyszłych mam sięga po DHA z alg. Jakie są jego właściwości i czym różni się od rybiego? Dowiedz się więcej na temat suplementacji DHA w ciąży – kiedy zacząć i jakie dawki stosować?

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ