Czerwcowe Testerki :)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyewelcia ile bierzesz euthyroxu ja narazie 25 ale mysle zeby zapytac czy moge zwiekszyc moje tsh to 3.7 jest podwyzszone ale da sie szybko zbic do 1.5 w ciagu mieisaca
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2014, 22:50
samira lubi tę wiadomość
-
Ja wiem, że po stratach dba się bardziej, ale to nie przesada? Rozumiem jak TSH jest powyżej normy i może przeszkadzać w zajściu, ale z tego co kojarzę norma jest do 4 i jeżeli jest się zdrowym człowiekiem bez jasnych problemów z tarczycą nie widzę powodu żeby władowywać w siebie leki. Może się nie znam, ale ja mam 2,1 TSH i lekarz powiedział, że bardzo ładne. Jest on endokrynologiem i ginekologiem+ byłam też z tymi wynikami u profesora, który jest ordynatorem u mnie w mieście w szpitalu na oddziale Rozrodczości i Endokrynologii Ginekologicznej i powiedział, że nie ma sensu dawać na to jakichkolwiek leków.
Przepraszam jeżeli kogoś uraziłam, ale wydaje mi się, że nie ma potrzeby wchodzenia z lekami, które po odstawieniu, jeżeli je w ogóle można potem odstawić mogą zrobić jeszcze większe zamieszanie.
Jak są poważne problemy z tarczycą to ok, ale jeżeli mieści się ona w normach i inne wskaźniki też nic nie mówią o tym, że może się coś złego dziać to nie widzę sensu władowywania w siebie leków hormonalnych.
Takie moje zdanie, w razie czego nie chciałam nikogo urazić.
Od razu mówię, że ja na punkcie brania leków jestem walnięta bo sama ich sporo przyjmuję, ale każdy lekarz z jakim miałam do tej pory do czynienia, a wierzcie mi, że trochę ich było starało się zawsze zmniejszyć ilość branych leków, a nie dodawać mi coś bo w razie czego może się przyda.Daisy, Krokodylica lubią tę wiadomość
2012-2015 pierwsze starania, czynnik męski, 2IUI, ciąża biochemiczna
-
maj 2021 kwalifikacja do ICSI+FAMSI
10.06 długi protokół
19.07 punkcja, 30 jaj, 21 dojrzałych, zapłodnionych 6
24.07 I transfer (ET) blastka 4.1.1😔
24.08.21 II transfer (FET) blastka 4.1.1; biochemiczna😔
30.09.21 III transfer (FET) blastka 4.1.1 ciąża pozamaciczna😔
01.04.2022 IV transfer (FET na cyklu naturalnym) blastki 4.2.2. i 3.2.3; biochemiczna
Koniec naszych starań. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Kasia ja zaczęłam przyjmować jeszcze w trakcie poronienia jak miałam ponad 3,7 chyba...przez 1,5 msc brałam euth 25 i spadło do 1,65. Teraz od czwartku przyjmuję 50. Mam być u endo w drugiej połowie lipca więc pewnie znów spadnie więcej niż pół. Mój endo (a bardzo mu ufam bo jako jedyny wysłuchał i na prawdę zbadał mnie i przejął się moim problemem nawet usg zrobił mi za darmo) powiedział że lepiej miec za niskie niż za wysokie w ciąży, bo i tak będzie trzeba je zbijać - "dla ciężarnych normy są inne, póki co bierzemy 50 i widzimy się w lipcu we dwoje" - miał na myśli mnie i dzidzię - mam nadzieję że się spełni. Zresztą ten sam endo prowadzi moją znajomą która też roniła ciąże i nikt nie wiedział dlaczego
Ia masz rację ale musisz też wiedzieć że tsh ma podobne właściwości jak hcg i w ciąży w połączeniu z wynikiem hcg nagle wzrasta Ci tsh do 14-16 a przy takich liczbach nie jesteś w stanie utrzymać żadnej ciąży Być może przesadzam bo przez to przechodzę, nigdy wcześniej nie badałam tarczycy, zrobiłam to dobiero przy poronieniu, ale u mnie jest ewidentna niedoczynność więc to zupełnie inaczej. Odkąd przyjmuję euthyrox to nawet czuję się lepiej i to poważnie lepiej: nie mam drgawek, nie marznę cały cza, mam mniej suchą skórą, mniejsze sińce pod oczami i przede wszytskim śpię mniej bo potrzfołam robić sobie nawet ze tzry drzemki w ciągu dniaWiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2014, 23:05
kapturnica, Kasia * lubią tę wiadomość
-
Zgadzam się z tym Kasia, mówię, jeżeli u kogoś takie TSH jest ok, to nie wydaje mi się, że leki są potrzebne, ale niech o tym decyduje lekarz
Kasia * lubi tę wiadomość
2012-2015 pierwsze starania, czynnik męski, 2IUI, ciąża biochemiczna
-
maj 2021 kwalifikacja do ICSI+FAMSI
10.06 długi protokół
19.07 punkcja, 30 jaj, 21 dojrzałych, zapłodnionych 6
24.07 I transfer (ET) blastka 4.1.1😔
24.08.21 II transfer (FET) blastka 4.1.1; biochemiczna😔
30.09.21 III transfer (FET) blastka 4.1.1 ciąża pozamaciczna😔
01.04.2022 IV transfer (FET na cyklu naturalnym) blastki 4.2.2. i 3.2.3; biochemiczna
Koniec naszych starań. -
Ja miałam TSH 2,9 dostałam E 25 po 6 tyg było 2,14 jednak z racji, że mamy problem z nasieniem musimy doprowadzić u nas wszystko do ładu i została mi dawka zwiększona do 50, ale moja lekarka uważa, że najlepsze tsh do zajścia i ciąży to w granicach 1.5. ja gdyby not to, że chłopczyki męża są słabe to nie brałabym aż takiej dawki. Do każdego trzeba indywidualnie podejść.
samira, kapturnica lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyja sie ciesze ze dostałam ten lek bo lekarz rodzinny nie widizla problemy a ginekolog endokrynolog juz tak bo skoro tsh zablokowal mi owulke ktora mialam i nagle wyparowala to cos jest nie tak ja tez ewelcia lepeij sie czuje po tym eutxyroxie mocniej spie nie budze sie wnocy i mam wiecej energii w ciagu dnia euthyrox to hormon z grupy estrogenow wiec napewno nie wolno go brac na walsna reke nie bez powodu jest na recepte
Ewelcia, samira lubią tę wiadomość
-
Kasia * wrote:ja sie ciesze ze dostałam ten lek bo lekarz rodzinny nie widizla problemy a ginekolog endokrynolog juz tak bo skoro tsh zablokowal mi owulke ktora mialam i nagle wyparowala to cos jest nie tak ja tez ewelcia lepeij sie czuje po tym eutxyroxie mocniej spie nie budze sie wnocy i mam wiecej energii w ciagu dnia euthyrox to hormon z grupy estrogenow wiec napewno nie wolno go brac na walsna reke nie bez powodu jest na recepte
Kasia * lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnytak sprawdzałam jest troszke podwyzszona noo logiczne tsh ciagnie wgóre prolaktyne ale pow mi gin ze jak spadnie tsh to poziom prolaktyny sie unormuje dlatego dostalam tabletki na wywolanie owulki bo jakbym miala czekac az samo sie wyrowna to ze 3 miesiace by mi zeszly
-
nick nieaktualnydziewczynki ja miałam przy Euthyrox 25 takie wyniki
wyniki z 16.12
TSH 4,450 uIU/ml (0,27-4,20)
anty-TPO 256,6 IU/ml (<35)
anty-TG 368,30 IU/ml
potem poszłam w lutym to od razu mi przeskoczyła na Euthrox 75 ze nie ma się co bawić w mniejsza dawkę jak się staram (wtedy też hashimoto stwierdziła i kazała brać wit. D3 dodatkowo
a w połowie maja wyniki przy dawce 75 były takie
TSH 1,120 qIU/ml [0.27 - 4.20]
fT4 1,04 ng/dl [0.93 - 1.71]
Testosteron 0,18 ng/dl [0.06 - 0.80]
na wizycie 22.05 powiedziała ze są teraz idealne do starań a jak się uda zajść to natychmiast do niej na wizytę bez kolejki nawet !!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2014, 00:05
Daisy lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnysamira wrote:dziewczynki ja miałam przy Euthyrox 25 takie wyniki
wyniki z 16.12
TSH 4,450 uIU/ml (0,27-4,20)
anty-TPO 256,6 IU/ml (<35)
anty-TG 368,30 IU/ml
potem poszłam w lutym to od razu mi przeskoczyła na Euthrox 75 ze nie ma się co bawić w mniejsza dawkę jak się staram (wtedy też hashimoto stwierdziła i kazała brać wit. D3 dodatkowo
a w połowie maja wyniki przy dawce 75 były takie
TSH 1,120 qIU/ml [0.27 - 4.20]
fT4 1,04 ng/dl [0.93 - 1.71]
Testosteron 0,18 ng/dl [0.06 - 0.80]
na wizycie 22.05 powiedziała ze są teraz idealne do starań a jak się uda zajść to natychmiast do niej na wizytę bez kolejki nawet !!
no to ja mam samirko ciut nizsze tsh juz biore eutxytox wiec mama nadzieje ze jak bede miec owulke od nastenego cyklu czyli za jakies 3 dni to juz mi troche to zbilo wiem nie licze na cud ale jak zajde to pewnie mi gin podnieise dawke do 50 ft4 mam wnormie ale obawaialm sie tego tsh i milam racje zablokowal mi owulke nie calkiem ale ona jest jak jej sie podoba -
Do gina mogę iść jutro, najszybciej. Wiem Mizellko, że może być to głupota, ale ostatnio miałam identycznie I tak będzie kazał czekać, bo nic nie będzie w stanie zrobić
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2014, 07:35
-
kasika8303 wrote:Do gina mogę iść jutro, najszybciej. Wiem Mizellko, że może być to głupota, ale ostatnio miałam identycznie I tak będzie kazał czekać, bo nic nie będzie w stanie zrobić
Pojechałabym na pogotowie, może tam coś poradzą, czy może do szpitala na oddział ginekologicznym?Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2014, 07:36