Forum Starając się - ogólne Dziewczyny z rocznika '82 starające się o pierwsze dziecko
Odpowiedz

Dziewczyny z rocznika '82 starające się o pierwsze dziecko

Oceń ten wątek:
  • KUNIAK Autorytet
    Postów: 727 1325

    Wysłany: 22 kwietnia 2014, 11:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny podczytuje was nadal czasami,
    Mnie się co prawda udało, jestem teraz w trzecim miesiącu
    Ale czytam o tym jak was odsyłają, zbywają i każą czekac kolejne cykle i mnie szka trafia!
    Ją ciążę prZechodzę źle, non stop wymioty,zawroty głowy ommdlenia praktycznie z dnia na dzień musiałam zrezygnować z pracy.
    Święta niestety spędziłam w szpitalu bo potrzebowała kroplówek i wiecie co usłyszałam od lekarza na obchodzie.? Że nie ma się co dziwić bo w Takim Wieku pierwsza ciaze przechodzi się źle!
    W Takim razie po co każą czekać starającym się dziewczynom kolejne cykle? No paranoja! walczcie o swoje :-) Trzymam kciuki!

    olka30, Agnieszka GreenApple lubią tę wiadomość

    gg64l6d8uplrbvce.png
  • olencja Autorytet
    Postów: 3943 1344

    Wysłany: 22 kwietnia 2014, 13:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kuniaku,gratuluję maleństwa:)))

    ja już po wizycie u gina, dostałam profilaktycznie lutką pod jęzor 19-25 dc
    oto wyniki, w normie:
    w czasie owulacyjnym:
    FSH 5,47 norma 4,7-21,5
    LH 9,38 norma 14-95,6
    estradiol 84,07 85,8- 498 w sumie ciut za nisko,ale co się na to bierze to nie wiem:(

    tydzien po owuli:
    TSH 1,45 norma 0,27-4,2
    progesteron 28,24 norma 1,7- 27
    prolaktyna 21,08 norma 4,79- 23,30
    estradiol 412,6 norma 43,8- 211


    co Wy na to?

  • olka30 Autorytet
    Postów: 4678 3522

    Wysłany: 22 kwietnia 2014, 14:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam i ja, dziś mam wolne, bo potrzebowałam się do mojego rodzinnego lekarza dostać po prochy i popytać o szczepionkę na WZW B przed laparo.. Dowiedziała się, że jestem ostatnim rocznikiem który nie miał tej szczepionki refundowanej, obowiązkowej, a pani pielęgniarka mi się na forum publicznym zapytała gdzie się taka stara bez tej szczepionki uchowałam.. Od razu czuję się lepiej.. Oczywiście musiałam zabulić, ale fakt że to będzie w sumie 5 raz jak mi będą gmerać w środku i myślę, że w końcu trzeba się zaszczepić, bo jeszcze to cholerstwo złapię :( Doszłam do wniosku, że my jakiś pechowy rocznik jesteśmy..

    Jk6fp1.pngRjgsp1.png OSm4p1.png
  • olencja Autorytet
    Postów: 3943 1344

    Wysłany: 22 kwietnia 2014, 16:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tez jestem w trakcie szczepienia sie na wzw b, w czerwcu mam 3 dawke i tak sie zastanawiam zdaze przed ciaza czy nie?:D
    dziewczyny,kochane jak ktoras chetna to prosze zerknijcie na moje wyniki badan

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 22 kwietnia 2014, 17:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    olencja, ja zetknęłam tylko napisze wieczorem z kompa, bo jeszcze musze je zlukac z wykresem... A z komórki idzie się pociac:/

    Edit
    Widzę,ze rozpoczelas nowy cykl:/ wyniki badan po owulacji są ok, a na ile dni przed owulacja robilas te pierwsze badania? Miałaś wtedy usg, by zobaczyc wielkość pęcherzyka dominującego?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2014, 17:19

    olencja lubi tę wiadomość

  • olencja Autorytet
    Postów: 3943 1344

    Wysłany: 22 kwietnia 2014, 17:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej LIbra, niestety pierwsze badania byly w dniu owulacji albo niedaleko, takze nie sa miarodajne
    niestety u mnie w gab. nie maja usg wiec tonie taka prosta sprawa podgladac moje pecherzyki:((
    obawiam sie o ten estradiol dwukrotnie wyzszy niz norma w tydzien po owulacji :(

  • olka30 Autorytet
    Postów: 4678 3522

    Wysłany: 22 kwietnia 2014, 19:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety Olencja masz jakieś inne normy niż u mnie piszą więc nie umiem ci pomóc, jedynie na pewno masz ciut za wysoką prolaktynę mimo, że niby mieści się w normie..

    Jk6fp1.pngRjgsp1.png OSm4p1.png
  • olencja Autorytet
    Postów: 3943 1344

    Wysłany: 22 kwietnia 2014, 19:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    olka30 wrote:
    Niestety Olencja masz jakieś inne normy niż u mnie piszą więc nie umiem ci pomóc, jedynie na pewno masz ciut za wysoką prolaktynę mimo, że niby mieści się w normie..
    gin nic mi nie przepisal na zbicie prl :(

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 22 kwietnia 2014, 21:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    olencja wrote:
    gin nic mi nie przepisal na zbicie prl :(
    mój gin twierdzi,ze jezeli jest dobry progesteron po owulacji to odchodzi sie juz od zbijania prolaktyny

  • olencja Autorytet
    Postów: 3943 1344

    Wysłany: 22 kwietnia 2014, 22:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Libra wrote:
    mój gin twierdzi,ze jezeli jest dobry progesteron po owulacji to odchodzi sie juz od zbijania prolaktyny
    no to i moj musial wyjsc z takiego zalozenia. na mega giga duzy estradiol nic nie powiedzial,dal tylko lutka na utrzymanie progesteronu wysoko przed @

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 22 kwietnia 2014, 22:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    olencja wrote:
    no to i moj musial wyjsc z takiego zalozenia. na mega giga duzy estradiol nic nie powiedzial,dal tylko lutka na utrzymanie progesteronu wysoko przed @
    a moj mi nic nie dał, bo pwiedzial,ze jezeli jest wszystko ok (hormony i progesteron po owu), to nie ma takiej potrzeby

  • olencja Autorytet
    Postów: 3943 1344

    Wysłany: 22 kwietnia 2014, 22:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ano widzisz,moj chyba dla swietego spokoju dal mi lutke:) zobaczymy jak zadziala

  • Lenuś Autorytet
    Postów: 636 585

    Wysłany: 23 kwietnia 2014, 09:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie Moje Drogie,

    ciężko wracać do pracy po tak długiej przerwie, a wolne miałam od czwartku. Nie mogłam zasnąć w nocy, w związku z czym przespałam tylko 4 godziny. Dzisiaj ciężki dzień... praca + nauka, jutro mam obronę na podyplomówce, może chociaż przez chwilę przestanę myśleć o zachodzeniu w ciążę :p

  • Hrabina Koleżanka
    Postów: 45 46

    Wysłany: 23 kwietnia 2014, 10:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenuś no to powodzenia na obronie :-)

    Ja dzisiaj odebrałam wyniki (13dc) i sama nie wiem co myśleć...
    FSH wyniósł 3,47 jak dla fazy lutealnej, estradiol podskoczył do 130,30 (co jest chyba niską wartością) natomiast progesteron wyniósł 0,76 jak dla fazy folikularnej lub menopauzy. Co się ze mną dzieje? :-( Mam mega doła :-(

  • Lenuś Autorytet
    Postów: 636 585

    Wysłany: 23 kwietnia 2014, 11:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hrabina, jesteś pewnie przed owulacją. Pęcherzyk pęka jak estradiol wynosi ok. 200. FSH masz powyżej 3 - to dobrze. Pamiętam, że jak leżałam w szpitalu na obserwacji, to badali mi LH, FSH i estradiol co 2 dni i te wartości cały czas się zmieniały. Nie mam przy sobie wyników, ale mogę Ci je przepisać tutaj, jak już będę w domu. Progesteronu chyba nie ma sensu badać przed owulacją, miarodajny wynik otrzymuje się dopiero 7 dni po owulacji. Przed owulacją progesteron jest bardzo niski, bo gdyby był wysoki, to mógłby zablokować owulację.

    Libra lubi tę wiadomość

  • olencja Autorytet
    Postów: 3943 1344

    Wysłany: 23 kwietnia 2014, 11:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenuś, a o czym świadczy estradiol w 2 fazie dwukrotnie wyższy niż norma?

  • Lenuś Autorytet
    Postów: 636 585

    Wysłany: 23 kwietnia 2014, 12:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    olencja wrote:
    Lenuś, a o czym świadczy estradiol w 2 fazie dwukrotnie wyższy niż norma?

    Olencja, dokładnie to nie wiem, bo sama nigdy nie miałam takiej sytuacji i moja wiedza na ten temat jest marna. Słyszałam, że wysoki estradiol w II fazie może być spowodowany np. endometiozą, czy torbielami, ale niekoniecznie. Lekarz musi spojrzeć na wyniki i Ciebie.

  • olencja Autorytet
    Postów: 3943 1344

    Wysłany: 23 kwietnia 2014, 13:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    moj popatrzyl mi tylko w oczy:(

  • Lenuś Autorytet
    Postów: 636 585

    Wysłany: 23 kwietnia 2014, 15:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olencja, dlatego właśnie nie chcę dawać rad w temacie, w którym mam mało do powiedzenia. Czasami jest tak, że w jakimś cyklu mamy przekroczenie, a w kolejnym jest wszystko ok... organizm nasz to wielka niespodzianka. Najlepiej, żeby spojrzał na Twoje wyniki lekarz... ja na przykład (tak jak moje przedmówczynie) miałam podwyższoną prolaktynę, a lekarz powiedział mi,że skoro wszystko jest ok - tzn. mam owulację, to nie musimy nic z tym robić.

  • olka30 Autorytet
    Postów: 4678 3522

    Wysłany: 23 kwietnia 2014, 19:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też miałam ładną owulację mimo podwyższonej prolaktyny, tyle że może ona powodować słabe jajeczka i w ten sposób utrudniać zajście w ciążę.. Dopiero jak zrobiłam prolaktynę z obciążeniem to mi lekarze przestali wciskać kity, że nie trzeba tego leczyć i od razu przepisali tabletki.. Przyrost miałam 30-sto krotny..

    Jk6fp1.pngRjgsp1.png OSm4p1.png
‹‹ 67 68 69 70 71 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego