Dziewczyny z rocznika '86 starające się o pierwsze dziecko :)
-
WIADOMOŚĆ
-
elcia86 wrote:Dzieki Ewik
Jutro pojde zrobic ogtt i bede cos wiedziec. W czwartek po swietach do engo. A wlasnie jskie badania dobrze miec zrobione do endo oprocz TSH FT3 i 4?
kochana te wystarczą jeśli endo uzna,że jeszcze coś trzeba to sam Cię skieruje. ja robiłam na początku te o których wspominasz a na nastpną wizytę mam donieść anty przeciwciała anty TPO i anty TGelcia86, ewelina27 lubią tę wiadomość
-
Oj to nas więcej
Ewik a co dają te badania "anty"?? Pytam bo masz większe doświadczenie. Bo może bym zrobiła przed wizytą u endo by mieć komplet badań, tylko nie wiem czy jest sens. Chce aby endo na pierwszej wizycie jak się da powiedziała jak najwięcej i jakieś leki przepisała na zbicie tego THS.ewelina27 lubi tę wiadomość
-
Ida wrote:Elciu, ja na badaniach się nie znam aż tak, ale właśnie jutro wybieram się na pierwszą turę i do tsh, ft3 i ft4 mam jeszcze anty-TPO, tak mi radziły dziewczyny.
I z tym moim TSH też miałaś rację, że niby w normie ale dla starających się to za wysokie Same EKSPERTKI na tym forum
A jak się czujesz? Czytałam że dzień udany po długim L4 w pracyWiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2014, 20:33
-
Elciu - wyniki z anty moga wykryć rożne choroby typu Hashimoto i Gravesa-Basedova ja ich na poczatku nie robiłam bo gin mówiła że nie ma sensu na razie bo wszystko ładnie spadało w szybkim tempie a miałam TSH 4 Z haczykiem.
w marcu byłam u endo bo czekałam na nfz długo i szkoda mi było wizyty poszłm tak sobie ale potwierdziła dobre prowadzenie przez Ginekolog która ma specjalizacje z endo... i ona mi zleciła tylko te dwa anty zrobić ale mówiła,że to tylko formalność bo przy takim wyniku będzie okWiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2014, 20:38
elcia86 lubi tę wiadomość
-
Ewik wrote:Elciu - wyniki z anty moga wykryć rożne choroby typu Hashimoto i Gravesa-Basedova ja ich na poczatku nie robiłam bo gin mówiła że nie ma sensu na razie bo wszystko ładnie spadało w szybkim tempie a miałam TSH 4 Z haczykiem
Ewik a długo brałaś tabletki na zbicie? Dopytuję tak bo mam schizę i się okropnie denerwuję i przejmuję okropną mam naturęewelina27 lubi tę wiadomość
-
elcia86 wrote:Kurcze ale mnie krzyże i lewy jajnik bolą jak na @ wrrr
Ewik, ważne, że Ci pomogły te tabletki
ja dzisiaj jajniki też odczuwam może zołza przyjdzie normalnie
Tobie też pomogą, trzeba na spokojnie do tego podejść i się nie denerwować bo nic nie daelcia86 lubi tę wiadomość
-
Przeciwciała (anty-Tg) są przeciwciałami swoistymi w stosunku do tyreglobuliny (Tg), jednego z trzech antygenów tarczycy, które odgrywają rolę w chorobach autoimmunologicznych tarczycy. Tg jest produkowana przez tarczycę i stanowi główny składnik wydzieliny pęcherzyków tarczycy.
Iduś jak robisz anty TPO to zrób jeszcze TG gdyby lekarz wymagał bedziesz juz miałaWiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2014, 20:51
elcia86, Ida lubią tę wiadomość
-
i jeszcze taka ciekawostka :
Badanie przeciwciał anty-TG we krwi jest przydatne w diagnostyce niektórych schorzeń tarczycy, a także innych chorób układu endokrynnego. Autoimmunologiczne choroby tarczycy charakteryzują się obecnością przeciwciał przeciwtarczycowych, szczególnie antithyroglobulin (ATA) i przeciwciał peroksydazy (mikrosomalnych lub AMA). Kobiety, które poroniły, mają w przybliżeniu dwa razy więcej przeciwciał niż wskazują normy. U około 30% kobiet, które doświadczyły poronienia, wykryto jedno lub oba przeciwciała przeciwtarczycowe. Przeciwciała anty-TG są również związane z brakiem implantacji po zapłodnieniu in vitro oraz transferem zarodków.ewelina27 lubi tę wiadomość
-
Gwiazdeczka27 wrote:no właśnie to jest niesamowite, że można kochać się tylko jeden raz w miesiącu i się wstrzelić idealnie i dochodzi do zapłodnienia, a można kochać się non stop i nic nie wychodzi... Widocznie na tym polega cała magia tworzenia się nowego życia. Szkoda, że nie jest tak, że jak za pierwszym razem się nie uda to np. za 5 na 100% zawsze zajdzie się w ciążę ( było by to sprawiedliwe dla wszystkich kobiet , które na prawdę pragną mieć dziecko)
Ach życie...
Gwiazdeczka, gdyby tak było nasze życie byłoby zbyt piękne i łatwe ale fajnie by tak było jak piszeszGwiazdeczka27, ewelina27 lubią tę wiadomość
-
elcia86 wrote:Iduś nasza kochana Ewik na wiedzę w tej dziedzinie, fajnie że tak nas dokształca na naukę nigdy ponoć nie jest za późno
Elciu bo sama miałam schiza niezłego jak się dowiedziałam o problemach z tarczycą i czytałam wszystko co popadnie na ten temat.
A zaczęło się niepozornie wypadanie włosów, zmęczenie, brak apetytu, stany lękowe kołatanie sercaelcia86, ewelina27 lubią tę wiadomość
-
Ewik wrote:Elciu bo sama miałam schiza niezłego jak się dowiedziałam o problemach z tarczycą i czytałam wszystko co popadnie na ten temat.
A zaczęło się niepozornie wypadanie włosów, zmęczenie, brak apetytu, stany lękowe kołatanie serca
Ewik to mnie nie pocieszyłaś kurcze bo też mam takie objawy,senność,a do tego aż wstyd się przyznać ale nadmierna potliwość (co jest bardzo krępujące).Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2014, 21:00
ewelina27 lubi tę wiadomość
-
Hej moje laseczki!
Miałam taki zaganiany dzień, że teraz dopiero Was nadgoniłam
Mi już się kończy @, jakaś krótka była i skąpa, i co - powoli zabieram się za małża, on tez już się nie może doczekać
Widziałam się dziś z moją koleżanką, która zaciążyła po 1,5 roku starań. Miała oczywiście za wysoką prolaktynę, brak okresu, zbiła jakimiś mega drogimi lekami chyba za 300 zł (8 tabsów na miesiąc), i mówi - wiesz co, ja to nie wiem nawet kiedy ja mam te dni płodne i niepłodne, myślę, że jak mi się nie uda to będziemy adoptować. I się udało I prosiła mnie - nie myśl tak o tym, bo Ci się nie uda.
Dziewczyny, nie nakręcajcie się, przyjdzie na nas czas, a Wy takie niecierpliwe, weźcie no kobity, bo to się udziela, serio
A! I mój cykl na OVU już drugi I pierońsko nie chce mi się mierzyć tej temperatury, ale pewnie ginka da mi jakieś leki od któregoś tam dnia cyklu i po owu, to żeby wiedzieć, to ten miesiąc jeszcze mierzę.
Buziaki :*
elcia86, Ewik, Ida, ewelina27 lubią tę wiadomość
We are the champions, my friends
And we'll keep on fighting...till the end!