X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Dziewczyny z rocznika '86 starające się o pierwsze dziecko :)
Odpowiedz

Dziewczyny z rocznika '86 starające się o pierwsze dziecko :)

Oceń ten wątek:
  • Jessica Ekspertka

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haha i faktycznie produkujecie dziewczyny tyle postów, że się pogubiłam z tymi numerkami stron :)

ewelina27 lubi tę wiadomość

"Tylko wytrwali zostaną ukoronowani."
  • Ewik Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elcia86 wrote:
    Dzieki Ewik :-)
    Jutro pojde zrobic ogtt i bede cos wiedziec. W czwartek po swietach do engo. A wlasnie jskie badania dobrze miec zrobione do endo oprocz TSH FT3 i 4?

kochana te wystarczą jeśli endo uzna,że jeszcze coś trzeba to sam Cię skieruje. ja robiłam na początku te o których wspominasz a na nastpną wizytę mam donieść anty przeciwciała anty TPO i anty TG

elcia86, ewelina27 lubią tę wiadomość

mhsv2n0ahsxqjiji.png
  • elcia86 Ekspertka

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jessica mi gin nie zlecil zadnego posiewu. Ja HSG bede miec pocztakiem maja, bo aktualnie mam 15 dc. Fajnie ze nie jestem sama z tym badankiem :-)

d579a7030cdace2cd76b2d0369b64a17.png
  • Ewik Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze to badanie ma zrobić Vaniliaa :)

mhsv2n0ahsxqjiji.png
  • elcia86 Ekspertka

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj to nas więcej :-)

Ewik a co dają te badania "anty"?? Pytam bo masz większe doświadczenie. Bo może bym zrobiła przed wizytą u endo by mieć komplet badań, tylko nie wiem czy jest sens. Chce aby endo na pierwszej wizycie jak się da powiedziała jak najwięcej i jakieś leki przepisała na zbicie tego THS.

• Ida Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elciu, ja na badaniach się nie znam aż tak, ale właśnie jutro wybieram się na pierwszą turę i do tsh, ft3 i ft4 mam jeszcze anty-TPO, tak mi radziły dziewczyny.

• elcia86 Ekspertka

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ida wrote:
    Elciu, ja na badaniach się nie znam aż tak, ale właśnie jutro wybieram się na pierwszą turę i do tsh, ft3 i ft4 mam jeszcze anty-TPO, tak mi radziły dziewczyny.
    Iduś dzięki za info może też zrobię to anty-TPO. bo tsh i Ft-ki nie będe robić bo tydzień temu miałam robione.
    I z tym moim TSH też miałaś rację, że niby w normie ale dla starających się to za wysokie :-) Same EKSPERTKI na tym forum :-)
    A jak się czujesz? Czytałam że dzień udany po długim L4 w pracy :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2014, 20:33

• Ewik Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elciu - wyniki z anty moga wykryć rożne choroby typu Hashimoto i Gravesa-Basedova ja ich na poczatku nie robiłam bo gin mówiła że nie ma sensu na razie bo wszystko ładnie spadało w szybkim tempie a miałam TSH 4 Z haczykiem.
    w marcu byłam u endo bo czekałam na nfz długo i szkoda mi było wizyty poszłm tak sobie ale potwierdziła dobre prowadzenie przez Ginekolog która ma specjalizacje z endo... i ona mi zleciła tylko te dwa anty zrobić ale mówiła,że to tylko formalność bo przy takim wyniku będzie ok

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2014, 20:38

elcia86 lubi tę wiadomość

mhsv2n0ahsxqjiji.png
  • elcia86 Ekspertka

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewik wrote:
    Elciu - wyniki z anty moga wykryć rożne choroby typu Hashimoto i Gravesa-Basedova ja ich na poczatku nie robiłam bo gin mówiła że nie ma sensu na razie bo wszystko ładnie spadało w szybkim tempie a miałam TSH 4 Z haczykiem

Ewik a długo brałaś tabletki na zbicie? Dopytuję tak bo mam schizę i się okropnie denerwuję i przejmuję :-/ okropną mam naturę :-(

• Ewik Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tabletki biorę aż do odwołania zaczęłam gdzieś pod koniec października ale bardzo ładnie się zmniejsza :) jak zajdę w ciążę to będzie zwiększona dawka to mi już gin powiedział

mhsv2n0ahsxqjiji.png
  • elcia86 Ekspertka

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze ale mnie krzyże i lewy jajnik bolą jak na @ :-( wrrr

Ewik, ważne, że Ci pomogły te tabletki :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2014, 20:43

Ewik, ewelina27 lubią tę wiadomość

• Ida Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj, to znaczy dziewczęta, że do TSH, ft3, ft4 i anty-TPO muszę dodać jeszcze anty-TG?

Dziękuję Elciu - już dobrze wszystko ze mną :)

elcia86, Ewik, ewelina27 lubią tę wiadomość

• Ewik Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elcia86 wrote:
    Kurcze ale mnie krzyże i lewy jajnik bolą jak na @ :-( wrrr

Ewik, ważne, że Ci pomogły te tabletki :-)

ja dzisiaj jajniki też odczuwam może zołza przyjdzie normalnie :)

Tobie też pomogą, trzeba na spokojnie do tego podejść i się nie denerwować bo nic nie da :)

elcia86 lubi tę wiadomość

mhsv2n0ahsxqjiji.png
  • Ewik Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przeciwciała (anty-Tg) są przeciwciałami swoistymi w stosunku do tyreglobuliny (Tg), jednego z trzech antygenów tarczycy, które odgrywają rolę w chorobach autoimmunologicznych tarczycy. Tg jest produkowana przez tarczycę i stanowi główny składnik wydzieliny pęcherzyków tarczycy.

Iduś jak robisz anty TPO to zrób jeszcze TG gdyby lekarz wymagał bedziesz juz miała

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2014, 20:51

elcia86, Ida lubią tę wiadomość

mhsv2n0ahsxqjiji.png
  • elcia86 Ekspertka

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iduś nasza kochana Ewik na wiedzę w tej dziedzinie, fajnie że tak nas dokształca :-) na naukę nigdy ponoć nie jest za późno :-)

Ewik, Ida, ewelina27 lubią tę wiadomość

• Ewik Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i jeszcze taka ciekawostka :

Badanie przeciwciał anty-TG we krwi jest przydatne w diagnostyce niektórych schorzeń tarczycy, a także innych chorób układu endokrynnego. Autoimmunologiczne choroby tarczycy charakteryzują się obecnością przeciwciał przeciwtarczycowych, szczególnie antithyroglobulin (ATA) i przeciwciał peroksydazy (mikrosomalnych lub AMA). Kobiety, które poroniły, mają w przybliżeniu dwa razy więcej przeciwciał niż wskazują normy. U około 30% kobiet, które doświadczyły poronienia, wykryto jedno lub oba przeciwciała przeciwtarczycowe. Przeciwciała anty-TG są również związane z brakiem implantacji po zapłodnieniu in vitro oraz transferem zarodków.

mhsv2n0ahsxqjiji.png
  • elcia86 Ekspertka

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gwiazdeczka27 wrote:
    no właśnie to jest niesamowite, że można kochać się tylko jeden raz w miesiącu i się wstrzelić idealnie i dochodzi do zapłodnienia, a można kochać się non stop i nic nie wychodzi... Widocznie na tym polega cała magia tworzenia się nowego życia. Szkoda, że nie jest tak, że jak za pierwszym razem się nie uda to np. za 5 na 100% zawsze zajdzie się w ciążę :P ( było by to sprawiedliwe dla wszystkich kobiet , które na prawdę pragną mieć dziecko)
    Ach życie...

Gwiazdeczka, gdyby tak było nasze życie byłoby zbyt piękne i łatwe :-) ale fajnie by tak było jak piszesz :-)

Gwiazdeczka27, ewelina27 lubią tę wiadomość

• Ewik Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elcia86 wrote:
    Iduś nasza kochana Ewik na wiedzę w tej dziedzinie, fajnie że tak nas dokształca :-) na naukę nigdy ponoć nie jest za późno :-)

Elciu bo sama miałam schiza niezłego jak się dowiedziałam o problemach z tarczycą i czytałam wszystko co popadnie na ten temat.
    A zaczęło się niepozornie wypadanie włosów, zmęczenie, brak apetytu, stany lękowe kołatanie serca

mhsv2n0ahsxqjiji.png
  • elcia86 Ekspertka

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewik wrote:
    Elciu bo sama miałam schiza niezłego jak się dowiedziałam o problemach z tarczycą i czytałam wszystko co popadnie na ten temat.
    A zaczęło się niepozornie wypadanie włosów, zmęczenie, brak apetytu, stany lękowe kołatanie serca

Ewik to mnie nie pocieszyłaś :-( kurcze bo też mam takie objawy,senność,a do tego aż wstyd się przyznać ale nadmierna potliwość (co jest bardzo krępujące).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2014, 21:00

• marti_marti Ekspertka

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej moje laseczki!
    Miałam taki zaganiany dzień, że teraz dopiero Was nadgoniłam :)
    Mi już się kończy @, jakaś krótka była i skąpa, i co - powoli zabieram się za małża, on tez już się nie może doczekać :)

Widziałam się dziś z moją koleżanką, która zaciążyła po 1,5 roku starań. Miała oczywiście za wysoką prolaktynę, brak okresu, zbiła jakimiś mega drogimi lekami chyba za 300 zł (8 tabsów na miesiąc), i mówi - wiesz co, ja to nie wiem nawet kiedy ja mam te dni płodne i niepłodne, myślę, że jak mi się nie uda to będziemy adoptować. I się udało :) I prosiła mnie - nie myśl tak o tym, bo Ci się nie uda.

Dziewczyny, nie nakręcajcie się, przyjdzie na nas czas, a Wy takie niecierpliwe, weźcie no kobity, bo to się udziela, serio :)

A! I mój cykl na OVU już drugi :) I pierońsko nie chce mi się mierzyć tej temperatury, ale pewnie ginka da mi jakieś leki od któregoś tam dnia cyklu i po owu, to żeby wiedzieć, to ten miesiąc jeszcze mierzę.

Buziaki :*

elcia86, Ewik, Ida, ewelina27 lubią tę wiadomość

We are the champions, my friends
    And we'll keep on fighting...till the end!
‹‹ 167 168 169 170 171 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ