Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne FASOLKOWE PORADY
Odpowiedz

FASOLKOWE PORADY

Oceń ten wątek:
  • Dora Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2013, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shagga to cieszymy się razem z Tobą z dobrych wyników. Fajnie, że już znacie płeć, teraz można wybrać imię:-)

Shagga_80 lubi tę wiadomość

Witamy Cie Córeczko:* 09.09.13 ♥
  • anna_w Ekspertka

Wysłany: 4 kwietnia 2013, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dora wrote:
    Dziewczyny a powiedzcie mi co wy jecie? bo ja mam chyba jakiś mięsowstręt. Moja dieta sklada sie gł. z chleba razowego i sera. Staram się oczywiście jeśc owoce i warzywa, ale wchodzą mi jedynie te na surowo. Najlepiej pod postacią sałatki greckiej. Nie mam juz pomyslow co ja jeszcze moge zjesc.

Hej:) Dora ja tez mam mięsowstręt a raczej bardziej wędlinowstręt. Podobnie jak mayusia mogę zjesc jedynie te własne wyroby (pojadłam w święta) bo te ze sklepu to na sam widok robi mi sie niedobrze. Ogólnie tez mam problem z swoim "menu", nic mi nie pasuje.

Dora, Nina82 lubią tę wiadomość

• anna_w Ekspertka

Wysłany: 4 kwietnia 2013, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shagga, super wieści i fajnie że znacie płeć :) My moze dopiero za dwa tygodnie się dowiemy. Chociaż mam jakieś tam swoje przeczucie....

Shagga_80, Nina82 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 kwietnia 2013, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dora wrote:
    Shagga to cieszymy się razem z Tobą z dobrych wyników. Fajnie, że już znacie płeć, teraz można wybrać imię:-)

Ja bym chciała Jaś, lub Maciej :) Stary na Jasia nie chce się zgodzić, więc wczoraj zaproponowałam,że możemy na 2 dać Jaś, a pierwsze wybierzemy - mnie zależy, na Jasiu, bo tak miał mój ukochany Dziadziuś na imię...Stary coś napominał kiedyś, że Jemu imię Filip się podoba...w ostateczności zaakceptowałabym je i ja :)

• Dora Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2013, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shagga bardzo ładne imiona:-) my jednogłośnie wybraliśmy dla chłopca Konrad, a dla dziewczynki Róża:-)

anna_w, mauysia, Rucia lubią tę wiadomość

• mauysia Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2013, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shagga, Dora, bardzo fajne imiona proponujecie :)
    My jeszcze w ogóle o tym nie myśleliśmy, pewnie poczekamy, aż poznamy płeć - przynajmniej będzie o połowę mniej roboty z szukaniem imienia ;D (bo my, jak wiadomo, to śmierdzące lenie pod każdym względem :D )

1kk082c3vuoqvmjs.png
  • mauysia Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2013, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dora wrote:
    Shagga bardzo ładne imiona:-) my jednogłośnie wybraliśmy dla chłopca Konrad, a dla dziewczynki Róża:-)

JEDNOGŁOŚNIE? No to szacuneczek :) Tyle imion do wyboru, a wy się całkowicie zgodziliście.
    U nas było tak dziwnie, że imię postanowiliśmy wymyslić dopiero w okolicy porodu, a że trzeba było się do dzieciaczka zwracać jakoś "roboczo", to M wymyślił "Leo" (od Leo Messiego z FC Barcelona :D ) - i tak też mówilismy o moim brzuchu. Potem gdzieś w 3 trymestrze M napomknął, że może dalibyśmy małemu na imię Leon, to go wyśmiałam i powiedziałam że nawet nie na drugie imię, "najwyżej na pięćdziesiąte" ;)
    No ale tak się osłuchałam z tym Leonem "roboczym", że zaczęło mi się coraz bardziej podobać no i ... mamy Leona :D

1kk082c3vuoqvmjs.png
  • Dora Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2013, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas to było tak,że w pierwszym miesiącu bycia razem, zapyałam m. jakie imiona mu się podobają. Wymienił wtedy Konrada i Wiktorię, czyli imiona, które obok Krzysia i Tomka podobały mi się najbardziej. Potem jednak zorientowaliśmy się,że Wiktoria to mega popularne imię. Przeczytaliśmy więc niezaleznie listę 200 imion żeńskich i każde z nas samodzielnie wybrało Różę:) A najsmieszniejsze,że moja mama też niezależnie wybrala Różę i Jagodę.
    Poza moją teściową wszystkim się wybrane imiona podobają;)

a szwagierka mowiła na swoją kruszynkę najpierw fasolka a potem jagódka, no i po urodzeniu została Jagódka;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2013, 11:17

mauysia, Shagga_80 lubią tę wiadomość

• Dora Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2013, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny napiszę Wam co przytrafiło się mojej koleżance:
    UWAGA! bedzie o chorobie genetycznej- kto nie chce niech nie czyta, moim celem nie jest straszenie.

Koleżanka w styczniu urodziła 3 dziecko-córeczkę. Pierwsza dwójka dzieciaki zdrowe. Koleżanka chodziła jedynie do lekarza z NFZ. Nie miała żadnych dodatkowych badań, tylko 3 zwykłe usg podczas ciaży. Do 5 miesiąca nie znała nawet płci dziecka. Mała urodziła się słaba. Po 3 miesiącach lekarze stwierdzili u niej Zespół dziecka Wiotkiego, kazali zrobić badania genetyczne pod kątem Rdzeniowego Zaniku Mięśni. Ogólnie lekarze nie pozostawiają jej nadzieji. Kazali jej kupić monitor oddechu...

http://www.neurologiczne.pl/rdzeniowy-zanik-miesni.htm

Być może będziecie się zastanawiać po co o tym tutaj piszę- chyba po by jednak robić te cholerne badania genetyczne!!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2013, 12:12

• mauysia Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2013, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dora wrote:
    Dziewczyny napiszę Wam co przytrafiło się mojej koleżance:
    UWAGA! bedzie o chorobie genetycznej- kto nie chce niech nie czyta, moim celem nie jest straszenie.

Koleżanka w styczniu urodziła 3 dziecko-córeczkę. Pierwsza dwójka dzieciaki zdrowe. Koleżanka chodziła jedynie do lekarza z NFZ. Nie miała żadnych dodatkowych badań, tylko 3 zwykłe usg podczas ciaży. Do 5 miesiąca nie znała nawet płci dziecka. Mała urodziła się słaba. Po 3 miesiącach lekarze stwierdzili u niej Zespół dziecka Wiotkiego, kazali zrobić badania genetyczne pod kątem Rdzeniowego Zaniku Mięśni. Ogólnie lekarze nie pozostawiają jej nadzieji. Kazali jej kupić monitor oddechu...

http://www.neurologiczne.pl/rdzeniowy-zanik-miesni.htm

Być może będziecie się zastanawiać po co o tym tutaj piszę- chyba po by jednak robić te cholerne badania genetyczne!!!

Dori, niestety wiem o czym mówisz. Moja koleżanka 2,5 roku temu urodzila blizniaczki, mialy tego najciezsza odmiane i niestety zadna z nich nie dozyla roku...

A jakby Twoja kolezanka zrobila badania genetyczne, to ciekawe czy moznaby z tym cos zrobic.. chyba nie...

1kk082c3vuoqvmjs.png
  • Dora Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2013, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mayuś tej choroby niestety nie można wyleczyć, ale wiele innych można leczyć już w łonie matki! a to chyba wystarczający argument?!

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 kwietnia 2013, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja Kinga miała być Klaudia, ale jak tylko ją zoabczyłam, to stwierdziłam, że Kinga bardziej do niej pasuje :)

Wczoraj z M. rozmawialiśmy na temt imion i padł Bruno ( ??? nie wiem co mi odbiło z tym Brunem ), dla dziewczynki strasznie podoba mi się Linda, Blanka, Pola.

• mauysia Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2013, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba BRUNONEM :P (kazałaś mi kiedyś poprawiać, to to czynię he he ;D)

Pola jest super :)

Doris, ale nie krzycz na mnie please ;)

Rucia lubi tę wiadomość

1kk082c3vuoqvmjs.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 kwietnia 2013, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mauysia wrote:

No właśnie Mayuś Bruno :|

http://pl.wikipedia.org/wiki/Bruno_(imię)

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 kwietnia 2013, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mauysia wrote:

Dorci nie podoba się Pola? :P

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 kwietnia 2013, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak najbardziej dla chłopca chciałabym Stanisław po moim zmarłym dziadku. Ale musze przekonać do tego M.

• mauysia Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2013, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucia wrote:
    mauysia wrote:

Dorci nie podoba się Pola? :P

To nie dlatego to napisałam ;)

A z Brunonem mamy remis :) Słowniki podają, że BRUNO odmienia się "z Brunonem", "o Brunonie" itp., ale coraz więcej ludzi odmienia inaczej, więc już powoli można uznawać "Bruna" za prawidłową formę :)
    Dobra, zamykam się z tym mędrkowaniem :D

Rucia lubi tę wiadomość

1kk082c3vuoqvmjs.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 kwietnia 2013, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mayuś ale ja uwielbiam jak mędrkujesz :)

• Mała Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2013, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucia wrote:
    Dziewczyny mam pytanie. Jak było u was z seksem we wczesnej ciąży? Wyczytałam, że jeżeli kobieta przeszła poronienie, to nie należy wtedy współżyć. Z m. dyskutujemy na ten temat, i nie bardzo wiemy co zrobić.

Ja pomału nadrabiam. Tu mogę jedynie napisać to, że ja odkąd miałam te plamienia i krwawienia i zaczęłam brać Duphaston (to zakaz był od 6 tc do następnej wizyty), później po wizycie też nie bardzo, a szczerze, nawet sie chyba nie ma ochoty jak się tak boi...Teraz na wizycie zapytam, albo mam w sobotę lub w środę 10 tego. Z moim M też dyskutuję, jakoś sie irytuje, ale spoko :-) Yyy moja ginka mi powiedziała (a koleżanka co niedawno urodziła potwierdziła, że jej prowadzący też mówił), że to chodzi o spermę-że zawiera coś, jakiś składnik, który może powodować otwieranie szyjki macicy...i że to fakt, nie wgłębiałam się , bo nie mam jak przy małej, ale coś w tym jest.

• Mała Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2013, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dora wrote:
    Dziewczyny a powiedzcie mi co wy jecie? bo ja mam chyba jakiś mięsowstręt. Moja dieta sklada sie gł. z chleba razowego i sera. Staram się oczywiście jeśc owoce i warzywa, ale wchodzą mi jedynie te na surowo. Najlepiej pod postacią sałatki greckiej. Nie mam juz pomyslow co ja jeszcze moge zjesc.

Hej Doruś, pocieszając mam tak samo ...Jak myślę o mięsie to mnie mdli...Nawet zup ostatnio gotować nie mogę jak widzę, jak coś pływa...masakra :-p Ale gotować trzeba bo mi córcia wychudnie :-p Ogólnie jak z miesiąc temu chłonęłam wszystko, tak teraz większość rzeczy mnie odpycha i to dosłownie.

‹‹ 25 26 27 28 29 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ