X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • kic83 Autorytet

Wysłany: 28 września 2020, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dmg111 wrote:
    Cześć Kochane! ❤️
    Moja Malutka ma 2.6kg, ale mówił, że ciężko zmierzyć, bo główka już dosyć nisko 🙈 Mam mieć spakowana torbę do szpitala, ale zakłada, że tego 12.10 jeszcze się zobaczymy, termin porodu planowo na 25.10 ❤️
    Od dzisiaj zaczynam już dużo leżeć i nie szaleć na budowie, niech Mała mi tam grzecznie siedzi i czeka na termin ❤️

Podpytywałam o poród u nas w Gliwicach i mówił, że jak chce skorzystać z wanny (one są tylko w dwóch salach) to po prostu należy to zgłosić na izbie przyjęć, jak jest taki box wolny, to od razu do niego idę, a jak nie, to na spokojnie idę do innego, a jak tylko się zwolni to przenoszą mnie do tamtego 😉 Maz może być od początku ze mną, mówi, że jak chce to może wyjść na parte na korytarz (tak sobie to wyobrażalam, maz nie chce wychodzić), ale mówi, że każda tak mówi, a potem nam już wszystko jedno i zostaje 😂

Zaczynam czuć, że jeszcze trochę i się spotkam z Julcią, to jest niemożliwe jak to zleciało! 😍

Dmg
    gratulacje udanej wizyty!
    Julcia już taka duża dziewczynka :) Najważniejsze że wszystko dobrze!
    U nas można rodzić razem, i od początku do końca chce mieć męża przy sobie.
    Mi doktor mówiła, że powinnyśmy się jeszcze za tydzień spotkać ;)

p.s Rzeczywiście jest taki zapis, u mnie +- 411g, ciekawe w którą stronę ;)

edit
    czekam na foty mieszkanka!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2020, 12:57

dmg111 lubi tę wiadomość

Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
    Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
    mhsv9vvjge47oh9x.png[/url]
    nqtkdf9hy13p613h.png
    Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność
  • kar_oliv Autorytet

Wysłany: 28 września 2020, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylku świetnie, że z córcią jest ok 😁 Nogami pozowała jak modelka na plaży 😆

atdcgu1rjappkskg.png
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 28 września 2020, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2020, 16:50

SzalonaOna lubi tę wiadomość

💙 11.2020
    💗 11.2023
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2020, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kar_oliv wrote:
    Motylku świetnie, że z córcią jest ok 😁 Nogami pozowała jak modelka na plaży 😆
    Jakieś szpagaty robi 😂

kar_oliv lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2020, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyciak wrote:
    Dostałam dziwne pismo..

"Proszę o kontakt telefoniczny z Powiatową Stacją Sanitarno-Epidemiologiczna, z Sekcją Nadzoru P/Epidemicznego w dniach 28.09-02.10.2020
    - w celu podania informacji niezbędnych do prowadzenia czynności z zakresu nadzoru epidemiologicznego nad zakażeniami i chorobami zakaźnymi i zapobiegania zakażeń i chorób zakaźnych zgodnie z art.. ustawy... "

O co może chodzić?
    Zadzwoniłam. Chodziło o dodatnie przeciwciała hcv. Laboratorium ma obowiązek przesłać dane takiego pacjenta do sanepidu. A ze względu na Covid mają opóźnienie w innych sprawach. Pani przeprowadziła ze mną wywiad, spisała dane członków rodziny i będą musieli się zbadać

• kic83 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iryska wrote:
    Ładna waga🙂 chyba trzyma się już długo tego 30 centyla? Czemu za tydzień znowu masz USG?

Irysko
    córka pod koniec ciąży przestała rosnąć i stwierdzili hipotrofię i indukowali poród, była to hipotrofia późna.
    USG będę miała jeszcze 5 i 10.10, bo mam obciążenie i synek też może przestać rosnąć, więc lekarze wolą to kontrolować.

Lalia lubi tę wiadomość

nqtkdf9hy13p613h.png
  • Sylwucha Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SzalonaOna wrote:
    Sylwia, taka euforia, że aż myślałam że coś się zaczyna ❤️❤️❤️

No teraz to już wywołaj te małe glizdy 😍 niech wychodzą 😍
    Hahahahhahaha, od samego początku szarańcza mnie nie słucha 😂

SzalonaOna, Lalia, dmg111 lubią tę wiadomość

8 cs Kropki dwa 💚💚
    Beta HCG 11dpo (06.02.2020) 26,0
    Beta HCG 16 dpo (11.02.2020) 582,6
    Beta HCG 22 dpo(17.02.2020) 11025,0
    Bliźniaczki urodziły się 08.10.2020r.
    Pierwsza: Lena 2760 g, godzina 9:05
    Druga: Oliwia 2790 g, godzina 9:06
    Nadzieja umiera ostatnia 💚
    l22ndf9hs59wnzyu.png
    3i49vcqghh1yc3d7.png
  • kic83 Autorytet

Wysłany: 28 września 2020, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylku
    super, że z Matyldą wszystko w porządku, niech rośnie Malutka :)

SzalonaOna, Lalia lubią tę wiadomość

nqtkdf9hy13p613h.png
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 28 września 2020, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Enigva gratulacje nowego tygodnia ✊

Motylku, cudna ta Twoja córcia 😍

Dmg, spokojnie się wszystko z mieszkaniem ułoży 😘

Kicuś, super, że mąż może być! 👍

Ounai, w ogóle nie pomyślałam o glukometrze 🤦‍♀️🤣

Dziewczyny, znowu poproszę o radę 😅 zrobiłam listę rzeczy do szpitala i mam trochę pytań i wątpliwości 🙈 ciężkie macie życie ze mną 😁

e2f5c671ce6b.jpg
    f7833b562392.jpg

1. Czy potrzebuję brać do szpitala podkłady higieniczne 60x40 czy 10 szt. tych 90x60 wystarczy?
    2. Brać do szpitala kompresy Multi-Mam, osłonki na sutki i muszle laktacyjne, czy to bardziej w domu się przyda?
    3. Trzy koszule i trzy staniki do karmienia to ok, czy za dużo?
    4. Ile brać zestawów ubranek? Jeden zaraz po narodzinach + 3 na zmianę? (planuję wziąć łącznie 4 pajace +4 body krótki rękaw, dwie czapeczki i jedne skarpetki)
    5. Biorę rożek (szpital wymaga) i kocyk bawełniany, do tego dorzuciłam taką zwykłą pieluchę tetrową, ale wielką 120x120 żeby ewentualnie zawinąć synka w naleśnik, ok?
    6. Co z pieluchami tetrowymi i flanelowymi, bo mój szpital nie wymaga? Wziąć czy nie i ile sztuk?
    7. Brać do szpitala smoczki czy to też dopiero w domu?

A teraz kilka wyjaśnień do mojej listy :
    -woreczki do sterylizacji wymaga szpital, jak się ma swój laktator to rekomendują zabrać ze sobą
    -tusz do rzęs i kredka do brwi to na wyjście, żeby mąż nie odebrał zombie, haha 🤣
    -pampersy, chusteczki nawilżane, krem do pupy i ubranka szpital wymaga w czasie pandemii

Co byście jeszcze dołożyły lub na pewno usunęły z tej listy?

Enigvaa, kic83, dmg111, SzalonaOna, Wik89 lubią tę wiadomość

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • Ladyo Autorytet

Wysłany: 28 września 2020, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Mamuśki!
    Ja dziś po raz trzeci (i myślę, że ostatni) zbadałam betę - 2326,00. Przyrost 187,1 % Chyba jest dobrze :)

Sylwucha, Kic, Iryska - gratuluję donoszonych ciąż :) To musi być wspaniałe uczucie. Teraz już może się spokojnie zacząć w każdej chwili! Korzystajcie z ostatnich wolnych chwil :)

Kicuś - waga super! Cieszę się, że maluch zdrowy!

Dmg- nie martw się przeprowadzką, na pewno ze wszystkim zdążycie. Człowiek jest tak skonstruowany, że im mniej ma czasu, tym więcej rzeczy potrafi zrobić.

Motylku - śliczna Matyldzia! Cieszę, się że wszystko dobrze!

kar_oliv, Sylwucha, Lalia, kic83, dmg111, Ounai, Nowastaraczka, SzalonaOna, Wik89 lubią tę wiadomość

age.png
    👧🏻 2008 👧🏼2021 👧🏼2024
  • Sylwucha Autorytet

Wysłany: 28 września 2020, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moti, rośnie Ci w brzuchu gimnastyczka 😍🤸‍♀️

8 cs Kropki dwa 💚💚
    Beta HCG 11dpo (06.02.2020) 26,0
    Beta HCG 16 dpo (11.02.2020) 582,6
    Beta HCG 22 dpo(17.02.2020) 11025,0
    Bliźniaczki urodziły się 08.10.2020r.
    Pierwsza: Lena 2760 g, godzina 9:05
    Druga: Oliwia 2790 g, godzina 9:06
    Nadzieja umiera ostatnia 💚
    l22ndf9hs59wnzyu.png
    3i49vcqghh1yc3d7.png
  • Enigvaa Autorytet

Wysłany: 28 września 2020, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylku jaka slodka panienka 😍😍

🔸28 lat

Wysłany: 28 września 2020, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia wrote:
    Enigva gratulacje nowego tygodnia ✊

Motylku, cudna ta Twoja córcia 😍

Dmg, spokojnie się wszystko z mieszkaniem ułoży 😘

Kicuś, super, że mąż może być! 👍

Ounai, w ogóle nie pomyślałam o glukometrze 🤦‍♀️🤣

Dziewczyny, znowu poproszę o radę 😅 zrobiłam listę rzeczy do szpitala i mam trochę pytań i wątpliwości 🙈 ciężkie macie życie ze mną 😁

e2f5c671ce6b.jpg
    f7833b562392.jpg

1. Czy potrzebuję brać do szpitala podkłady higieniczne 60x40 czy 10 szt. tych 90x60 wystarczy?
    2. Brać do szpitala kompresy Multi-Mam, osłonki na sutki i muszle laktacyjne, czy to bardziej w domu się przyda?
    3. Trzy koszule i trzy staniki do karmienia to ok, czy za dużo?
    4. Ile brać zestawów ubranek? Jeden zaraz po narodzinach + 3 na zmianę? (planuję wziąć łącznie 4 pajace +4 body krótki rękaw, dwie czapeczki i jedne skarpetki)
    5. Biorę rożek (szpital wymaga) i kocyk bawełniany, do tego dorzuciłam taką zwykłą pieluchę tetrową, ale wielką 120x120 żeby ewentualnie zawinąć synka w naleśnik, ok?
    6. Co z pieluchami tetrowymi i flanelowymi, bo mój szpital nie wymaga? Wziąć czy nie i ile sztuk?
    7. Brać do szpitala smoczki czy to też dopiero w domu?

A teraz kilka wyjaśnień do mojej listy :
    -woreczki do sterylizacji wymaga szpital, jak się ma swój laktator to rekomendują zabrać ze sobą
    -tusz do rzęs i kredka do brwi to na wyjście, żeby mąż nie odebrał zombie, haha 🤣
    -pampersy, chusteczki nawilżane, krem do pupy i ubranka szpital wymaga w czasie pandemii

Co byście jeszcze dołożyły lub na pewno usunęły z tej listy?

Laila
    trochę rzeczy mi brakuje, teraz idę na lunch z mężem, to później Ci napiszę co i jak :)

Lalia lubi tę wiadomość

nqtkdf9hy13p613h.png
  • KarolinaMaria Autorytet

Wysłany: 28 września 2020, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia, ja bym dorzuciła pomadkę ochronną do ust, ponoć przydaje się na spierzchnięte usta w czasie porodu (ja wszedzie chodzę z pomadką ;P) i zamiast antyperspirantu wzięłabym zwykły dezodorant. Czytałam, że nie warto blokować pocenia się po porodzie, bo to sama natura, a antyperspirant blokuje gruczoły potowe.

Co do odejmowania z listy to się nie wypowiadam, każdy szpital ma swoje wytyczne i sama wiesz najlepiej, co Ci się przyda. Mój szpital zapewnia ubranka i dlatego ja swoich nie biorę, ale dopytam na szkole rodzenia, bo może przez pandemię coś się zmieniło. Jak myślę o pakowaniu rzeczy dla dziecka to przypomina mi się Annia - super spakowana, a Miki i tak najlepiej czuł się w tortilli ze szpitalnego kocyka 😂

Edit Aaaaa! Jeszcze kubek i sztućce!

Edit2 jak patrzę na moją szpitalną listę to jeszcze ręczniki papierowe/ligninę. Może się przydać do osuszania miejsc intymnych po porodzie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2020, 13:38

Lalia, Edyciak lubią tę wiadomość

'90

06.05.2020 r. II 🦄
    13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 28 września 2020, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina, kubek i sztućce niby szpital 🤔

Ale w sumie Ounai pisała, że brała sobie herbatę więc nie zaszkodzi mieć swoje 👌

Dzięki za pomadkę i ręcznik papierowy! Wiedziałam o tym, ale totalnie wypadło mi z głowy! 🤦‍♀️

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2020, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia, mi się wydaje, że 4 komplety ubranek dla dzidziusia jest ok, a mój szpital wymaga 6... 3 cienkie i 3 grubsze - cokolwiek to znaczy.
    Dorzucilabym jeszcze skarpetki i czapeczkę, bo może być zmarźluchem. A szpital każe wziąć i rożek i kocyk? Bo u mnie to jest przez łamaną kreskę napisane, więc rożka nie zamierzałam kupować, zwłaszcza, że dziewczyny mówią, że się nie przydaje. Z pieluchami flanelowymi mam podobny pomysł, z chęcią przyjmę link do sklepu, gdzie można je kupić w dobrej jakości. Laktatora nie będę brała do szpitala ani tych muszli i nakładek.
    Wszędzie na listach jest pomadka ochronna, czyli pewnie się przydaje. 😉 Słyszałam, że fajnym patentem jest ręcznik papierowy lub jakiś fizelinowy (?) Z Rossmanna na rolce do osuszania krocza, bo ten frotte może się pobrudzić. A ręcznika dla dzidziusia nie trzeba brać?
    Koleżanka każe mi wziąć jakiś cienki kocyk do okrycia tuż po urodzeniu, żeby dzidziuś dostał zarazki z domu. I ona zrobiła tak, że mały cienki polarowy kocyk włożyła do poszewki na poduszkę, potem tę poszewkę wyprała w wysokiej temperaturze. I oddała mi ten zestaw.
    Niektóre szpitale wymagają mieć własną sól fizjologiczną i Octanisept i gaziki, co wydaje mi się lekkim absurdem..
    Myślę, że wkładek laktacyjnych jest za dużo, ale to chyba nie zajmuje specjalnie dużo miejsca. Warto mieć dwie pary klapek lub kapcie + klapki pod prysznic.
    Masz kupiony taki cienki szlafrok? Jeśli tak, to gdzie kupiłaś?
    Zamierzam wziąć 2 staniki do karmienia, bo zamierzam tam być dwa dni z podróżą. 😂 Ale 3 sztuki to niewiele więcej.

Lalia, Wik89 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2020, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze często dziewczyny polecają zabrać płyn do higieny intymnej (podobno pianka Ginexid jest fajna) i butelkę z dziubkiem, żeby sobie tam rozrobić np saszetkę Tantum Rosa i polewać krocze po porodzie.
    Gumka lub spinka do włosów, szczotka.
    Maseczki 😁

Lalia lubi tę wiadomość

• Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 28 września 2020, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyciak wrote:
    A jeszcze często dziewczyny polecają zabrać płyn do higieny intymnej (podobno pianka Ginexid jest fajna) i butelkę z dziubkiem, żeby sobie tam rozrobić np saszetkę Tantum Rosa i polewać krocze po porodzie.
    Gumka lub spinka do włosów, szczotka.
    Maseczki 😁

Mi ostanio położna mówiła że najlepiej po porodzie, szare mydło do mycia, że później dla maluszka też. Ze czym mniej chemii to lepiej. Teraz też w trakcie to szare mydło. I że nie biały jeleń, bo to nie szare mydło, ale nie podała nazwy o jakie jej konkretnie chodziło🤔.
    Na razie zapisuję sobie taki rzeczy, później będę to weryfikować. Ja do higieny używam od początku ciąży specjalny płyn dla kobiec w ciąży o pH 4, ale szczerze nie zwracałam uwagi jaki to, poleciła mi farmaceuta i go wzięłam.

Edyciak, Lalia lubią tę wiadomość

O ❤️
    Z ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2020, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://www.rossmann.pl/Produkt/Akcesoria-do-kapieli/Tami-My-Baby-bawelniane-reczniczki-dla-noworodkow-i-niemowlat-50-szt,238001,9007

Chyba o te ręczniki chodzi.

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2020, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggi110818 wrote:
    Mi ostanio położna mówiła że najlepiej po porodzie, szare mydło do mycia, że później dla maluszka też. Ze czym mniej chemii to lepiej. Teraz też w trakcie to szare mydło. I że nie biały jeleń, bo to nie szare mydło, ale nie podała nazwy o jakie jej konkretnie chodziło🤔.
    Na razie zapisuję sobie taki rzeczy, później będę to weryfikować. Ja do higieny używam od początku ciąży specjalny płyn dla kobiec w ciąży o pH 4, ale szczerze nie zwracałam uwagi jaki to, poleciła mi farmaceuta i go wzięłam.
    A nie masz problemów z infekcja? Bo skóra krocza ma pH chyba 5,5. Sama pochwa ma pH 4.
    Ja ogólnie prawie wcale nie używam płynów do higieny intymnej, a wszędzie na liście każą wziąć ten, który się używa w ciąży. A jak się nie używa, to jaki wziąć? 😂
    Dlatego myślałam kupić tę piankę Ginexid i zacząć już jej używać, żeby skóra się przyzwyczaiła do tego kosmetyku...
    I pytanie, czy szare mydło nie wysusza skóry za bardzo? Pytam w kontekście mycia maluszka i jego delikatnej skóry.

‹‹ 1710 1711 1712 1713 1714 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ