Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
dmg111 wrote:Julcia ma koło 3.1kg, ale ciężko dokładnie pomierzyć, bo jest bardzo nisko 🙈 Szyjka mocno skrócona, rozwarcie minimalne, ale przez to, że jest tak nisko to sama ją rozwiera i skraca. Ciężko określić termin, ale mówi, że raczej nie bede z tych, co chodzą po szpitalu i czekają na poród, prognozuje go przed terminem 🙈 Jak chce dotrzymać przeprowadzki to mam lezec i nic nie robić, a jak już tam oficjalnie zamieszkamy to dopiero bawić się w układanie itp., bo wtedy już "będę mogła rodzic na spokojnie" 🙈
Nie tego się spodziewałam! Każda moja kolezanka rodziła mocno po terminie, ale na to odpowiedzial, że pewnie żadna inna nie pracowała jak uparta w 8 miesiącu ciąży i nie robiła remontu 😂
Panikuję!
DMG
ładna waga Juli!
Szyjka mocno skrócona, rozwarcie minimalne, ooo to nieźle!
Weź uważaj na siebie i dużo teraz leż.
Będziesz jeszcze zaraz przede mną 😂dmg111 lubi tę wiadomość
Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
[/url]
Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność -
nick nieaktualny
-
Dziewczyny
dwa razy zeszłam z 8 piętra na parter i raz weszłam z parteru na 8 😉
Jeden raz był z windą bo miałam zakupySzalonaOna, KarolinaMaria, Zulugula, Gagatka, Wik89, Suszarka, Ounai, Enigvaa, Inaa89, Lalia, dmg111, kar_oliv, Sylwucha, Natisz, Julik, doomi03 lubią tę wiadomość
Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
[/url]
Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność -
nick nieaktualny
-
Ounai wrote:Ehh, napisałam odpowiedź i mi się skasowała.
Mleko modyfikowane jest cięższe do strawienia niż mleko z piersi, a dziewczynki zaczynają więcej jeść. Miałam podobnie z synem. Tak, że po kolei:
1) jak mieszasz mleko? Potrząsasz butelka? Najlepiej robić okrężne ruchy, bo w czasie potrząsania robi się pianka, czyli powstają pęcherzyki powietrza które dzidziuś połyka, z tego ma gazy i kończy się takimi objawami jak opisujesz.
2) smoczek musi być mocno wciśnięty do buzi, butelkę podajesz pod kątem prostym, nie nachylona, żeby dziecko obejmowało ustami cały smoczek i nie łykało powietrza.
3) warto używać butelki antykolkowej
4) ciepłe okłady na brzuszek
5) jak najwięcej kłaść na brzuszek
6) masaż brzuszka
7) odbijać dziecko po jedzeniu albo nawet w trakcie noszenie na rękach pionowo pomaga wybączyć się dziecku
kangurowanie też pomaga
9)i podciąganie nóżek do brzuszka
10)jesli za tydzień lub dwa płacz będzie tak samo silny można rozważyć zmianę mleka, ale dla małego brzuszka to duży szok, mleko modyfikowanie zmienia się powoli, stopniowo, wymienia się codziennie jedno karmienie więcej, żeby nie zwiększyć bólu brzucha.
11) nie wiem od kiedy można podawać, ale delicol to krople które wspomagają trawienie laktozy. Można podawać ale trzeba do każdego karmienia. Jeśli pomoże warto rozważyć zmianę mleka na bezlaktozowe - lekarz wpisze receptę
12) espumisan/esputicon - zapytaj położnej od którego dnia życia możesz podać. Też podajesz do każdego karmienia. Ulotka mówi, że dopiero po miesiącu ale zwykle położne pozwalają wcześniej.
13) czas - układ pokarmowy noworodka jest jeszcze niedojrzały, dopiero uczy się trawić. Dzidziuś do tej pory dostawał jedzenie przez pępowinę, nagle wszystko zostało uruchomione. Musi dojrzeć. Niedojrzałość ukladu pokarmowego objawia się właśnie takimi bólami brzuszka, które trwają ok 3-4 miesiące. Wiem, że brzmi przerażająco, ale większość dzieci tak ma. Marta i Mikołaj też płaczą i prężą się z powodu bólu brzuszka. Więc po prostu trzeba starać się dzieciom ulżyć jakoś i uzbroić się w cierpliwość.
Przy dużym zqgazo2sniu brzuszka możesz użyć windii kateter rektalny. Ale uważaj, gazy często od razu idą z kupa.
Aaaa, przy nietolerancji laktozy kupa jest najczęściej zielonkawa jak przy chorobie.
Edit
Można jeszcze suszyć brzuszek suszarką do włosów
Ounai, uświadomiłam mi, że na pewno robię błąd w mieszance. Z pewnością była tam piana. Butelki mam tylko antykolkowe. Podpytam położna. Pewnie jutro bedzie.
Na tą chwilę patrzę na te dwa aniołki jak sobie słodko śpią.
Ounai, dziękuję raz jeszcze. Zrobiłam screen'a 😘SzalonaOna, Ounai, Enigvaa, Inga28, Inaa89, Lalia, dmg111, Karenira, Nowastaraczka, doomi03 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ja właśnie przeżyłam pierwsze ciążowe mdłości... w pierwszej ciazy nie miałam i miałam nadzieje ze w tej tez mnie ominą, ale niestety... mało co nie zwymiotowałam na biurko w pracy 😂 mam nadzieje ze to jednorazowa akcja
-
Dziewczyny weszłam na wagę a tu kolejne 1.5 kg mniej ze startoch 63 zeszlam do 60
SzalonaOna, Ladyo, Ounai, Inaa89, Annia, Lalia lubią tę wiadomość
Dawniej Biedrona89
11.2021- puste jajo płodowe 💔
17.07.2018 - Franio 💙💙
17.04.2021 - Jaś 💙💙
Kwas foliowy, Wit D3
Morfologia nasienia - ✅
HyCoSy - oba jajowodu drożne
Histeroskopia - stan zapalny i mikropolipowatość endometrium
11.07 - pechrzyk ciążowy i żółtkowy 😍
Czekamy na ❤️ -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnycasteam wrote:Ja nadal czekam na wynik testu.
Ale kaszel to mnie chyba zabije 😩
Dajcie jakies sposoby na kaszel i bol gardla. Juz trochę tego wypraktykowalam ale moze jest jeszcze cos o czym nie wiem 🤪nie wiem jak pomoc...
Wiesz kiedy możesz spodziewać się wyniku? -
kic83 wrote:Ale w nocy nie wstawał do córki, bo... ma taki sen, że jej nigdy nie słyszał 🤦🤷
Ile razy miałam mu to za złe, wrr 😉i nagle słyszy
BOY 2015
GIRL 2020
CB 2025 💔 -
nick nieaktualny
-
Fragaria wrote:Dziewczyny, czy zabezpieczalyscie/planujecie zabezpieczać krew pępowinowa? Prawdę mówiąc nie wiem czy ten wątek nam się tu już przewijał?
Zulugula, Annia lubią tę wiadomość
BOY 2015
GIRL 2020
CB 2025 💔 -
Casteam współczuję... No ja niezmiennie syrop z cebuli i rosół , wiem że przynudzam
ale dopóki masz kaszel to pij ten syrop nawet 4-5 razy dziennie
Irysko kciuki zaciśnięte!
Lalia, piękna piłeczka
Sylwia, mam nadzieję, ze delicjom pomoże Twoim córeczkom! Powodzenia!
Kic, gratuluję nowego tygodnia, 8 pięter no i domowego fryzjera
DMG no i fajnie, teraz już możesz bezpiecznie rodzić, lepiej tak niż stalowa szyjka do 42 tygodnia
Natisz, to dobre wieści po wizycie! i przepiękne zdjęcie malucha
Motylku, no faktycznie już mam ciążę donoszoną! Szybko to zleciało, naprawdę... Od kilku dni popijam napar z liści malin i łykam wiesiołka, ale z TRZECH S póki co tylko spacery. No i seks, ale tak jak dotychczas, czyli z raz w tygodniu, a to nie wystarczy, z tego co tu pisałyścieNatomiast nie spieszy mi się do porodu, mogę jeszcze poczekać 20 dni, mam jakąś pisaninę z pracy
SzalonaOna, kic83, Inaa89, Lalia, dmg111 lubią tę wiadomość
II 2020 22 cs szczęśliwy
👶 X 2020
XII 2022 6 cs szczęśliwy
👧 IX 2023 -
nick nieaktualnySzalonaOna wrote:Strasznie długo Cię męczy! Współczuję
nie wiem jak pomoc...
Wiesz kiedy możesz spodziewać się wyniku?
Wymaz robilam wczoraj o 9.15 i od tego czasu 48h. Mam czekac na maila, smsa albo telefon.
No trzyma mnie strasznie. Kazde kaszlniecie to dla mnie niesamowity ból w prawym boku. Kosci juz za duzo wstrzasow mają i to bardzo boli.
Lapie się wszystkiego co mozna, zeby jakos sobie ulżyć ale o dziwo nic nie pomaga 🤔 a przeciez po tygodniu takiego kaszlu to juz powinna byc jakas poprawa.
Herbata z malinami
Syrop z cebuli i czosnku
Plukanka z szalwii
Inhalacje z soli fizjologicznej
Tantum verde w sprayu
Mam jakies tabletki polecane tu w NL na kaszel
Pastylki Isla - tez polecane
Syrop na suchy kaszel Supremin - tylko lyzeczke dziennie biorę bo nie wiem do konca czy mozna -
Sylwucha wrote:Ounai, dziękuję za tak wyczerpująca odpowiedź. Dziewczynki przeszły ogromne cierpienia. Ryczalysmy we trzy. Mąż oddana jeździł po aptekach. W końcu w rossmanie kupił płynny bebilon advance. Dodałam jeszcze 2 krople delicolu i jak ręką odjął. Nie wiem czy będę miała odwagę wrócić do profutury. Możesz jakoś czas spróbuję na sypkim bebilobie advance.
Ounai, uświadomiłam mi, że na pewno robię błąd w mieszance. Z pewnością była tam piana. Butelki mam tylko antykolkowe. Podpytam położna. Pewnie jutro bedzie.
Na tą chwilę patrzę na te dwa aniołki jak sobie słodko śpią.
Ounai, dziękuję raz jeszcze. Zrobiłam screen'a 😘
Irysko, jeszcze chwila a będziesz już mamą na 101% albo już nawet poznałaś swój mały największy Skarb 😍
Dmg, to Ci lekarz powiedział. Mąż teraz niech wozi a Ty skorzystaj z chwili
Lalia, wygladasz bosko, zazdroszczę figury
Kic, dawaj te schody bo Cię tu wszystkie wyprzedza zarazkic83, Inaa89, Annia, Lalia, dmg111 lubią tę wiadomość
BOY 2015
GIRL 2020
CB 2025 💔