WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2020, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edyciak. wrote:
    Dziewczyny, pakuję właśnie torbę do szpitala i nasunęło mi się pytanie, a właściwie dwa:
    1) gdy dziecko już się urodzi i podają je mamie na piersi, to ono jest zupełnie gołe czy czymś je owijają?
    2) w co jest ubierany i zawijany dzidziuś na porodówce zanim trafi na salę do mamy?
    Jak to wygląda po CC i jak po SN?

Bo spakowałam cienki polarowy kocyk, otulacz muślinowy i pieluchę flanelową - i tym planuję dziecię owijać, nie wiem, czy nie za mało...

U mnie po porodzie dają na pierś gołe dziecko i przykrywają je od góry Twoją pieluszką albo szpitalna jesli im nie dasz. Później zabierają Maluszka na ważenie itp i wraca zawinięty w tą pieluszkę. Biorą Twoje ubranka (u mnie trzeba mieć swoje, bo szpitalne są zniszczone i uczulają, pranę w detergentach) i jeśli chcesz to jest myte, jeśli nie to nie i wtedy jest przebierane w ubranko i otulane w otulacz, kocyk czy co tam podasz im. Ja biorę jeden muslinowy kocyk/pieluszkę 120x100 i jedną muslinowe grubą, która wygląda jak kocyk. Obie z Aliexpres. Ogólnie u mnie wszystko trzeba mieć swoje, więc dowiedz się jak u Ciebie, bo może na te pierwsze chwilę nic nie nie musisz mieć swojego.
    Położna te rzeczy na sam poród kazała mieć w osobnej podręcznej nawet siatce, żeby nie szukać w torbie tylko od razu im podać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2020, 13:56

edyciak., Ania81 lubią tę wiadomość

O ❤️
    Z ❤️
  • edyciak. Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2020, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2020, 15:44

Anet.kaa, doomi03 lubią tę wiadomość

f2wlj44jsgpqyg7q.png
  • edyciak. Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2020, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2020, 15:45

f2wlj44jsgpqyg7q.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 listopada 2020, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edyciak. wrote:
    To ja już będę na chodzie, żeby im to podać?? 🤔 Myślałam, że to położna sobie wyjmuje z mojej torby.
    U mnie przed samym porodem pytają czy mam ubrania ipieluszke dla noworodka i wtedy daje poloznej, a oni po porodzie ogarniają

edyciak. lubi tę wiadomość

• dmg111 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2020, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2020, 01:05

Ania81, edyciak., kic83, Lalia lubią tę wiadomość

• KarolinaMaria Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2020, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suszarko, to moje wyniki, dramatu nie ma, ale miesiąc temu byłam ciut pod normami, a teraz jest tak:

45abf2b5c374.jpg

Mam zwiększyć dawkę żelaza.

A z innych powizytowych wieści to skróciła mi sie szyjka. Ma 2,5 cm, mam dużo odpoczywać, brać luteinę. Byle wytrzymać do końca 34 tc 🙄 16.10. szyjka miała 3,6 cm. Czułam ostatnio częstsze spinania i kłucia na dole, ale takiego scenariusza się nie spodziewałam.

'90

06.05.2020 r. II 🦄
    13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm
  • edyciak. Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2020, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2020, 18:58

f2wlj44jsgpqyg7q.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 listopada 2020, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anetka super wiesci.
    Doomi czy cos sie ruszylo??
    Ja was probuje nadrobic, ale ciezko mi to idzie. Praca na lezaco tez. Zasypiam co chwila🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️.
    Ja dzis dostalam wanienke dla malucha. Jedna rzecz mniej na liscie

Anet.kaa lubi tę wiadomość

• Inga28 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2020, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaMaria wrote:
    Suszarko, to moje wyniki, dramatu nie ma, ale miesiąc temu byłam ciut pod normami, a teraz jest tak:

45abf2b5c374.jpg

A z innych powizytowych wieści to skróciła mi sie szyjka. Ma 2,5 cm, mam dużo odpoczywać, brać luteinę. Byle wytrzymać do końca 34 tc 🙄 16.10. szyjka miała 3,6 cm. Czułam ostatnio częstsze spinania i kłucia na dole, ale takiego scenariusza się nie spodziewałam.

Jeżeli chodzi o szyjkę to u mnie było podobnie. W 30 tc około 2cm, 32tc około 1,6cm i w 34tc już brak szyjki. Nie stresuj się! Odpoczywaj, bierz luteinę i będzie dobrze ❤️

Moja szyjka niby już jest skrócona i miękka od ponad tygodnia i jeszcze nie urodziłam :) trzymam kciuki żeby było okej ✊🏽

KarolinaMaria lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2020, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edyciak. wrote:
    Dziewczyny, pakuję właśnie torbę do szpitala i nasunęło mi się pytanie, a właściwie dwa:
    1) gdy dziecko już się urodzi i podają je mamie na piersi, to ono jest zupełnie gołe czy czymś je owijają?
    2) w co jest ubierany i zawijany dzidziuś na porodówce zanim trafi na salę do mamy?

Bo spakowałam cienki polarowy kocyk, otulacz muślinowy i pieluchę flanelową - i tym planuję dziecię owijać, nie wiem, czy nie za mało...
    1) jak rodziłam pierwsze to było golutkie tylko dali taka pieluchę do owinięcia, jak drugie to było golutkie, ubrali jej czapeczkę i przykryli nas obydwie kocem (ja byłam tak wyczerpana fizycznie, że trzęsłam się jak galareta. Zrozumiałam dlaczego po biegach rozdają koce termiczne)
    2) u mnie szpital dawał ubranka dla dziecka więc owijali ją w kocyk i wieźli do ubrania na neonatologie.

age.png

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 listopada 2020, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tu w UK malucha daja naguskiego na piers, tyle co czapeczka na glowke. Synka pierwszego ubieralam sama, corcie ubrala polozna, najmlodszego synka tez polozna, nie musiala ale chciala mi pomoc oporzadzic sie zanim maz dotarl do szpitala.

• Suszarka Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2020, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Karolina :) no to teraz musisz dać sobie przyzwolenie na księżniczkowanie i wszystko będzie dobrze ♥️

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
  • Inaa89 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2020, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaMaria wrote:

45abf2b5c374.jpg

Bedzie dobrze zobaczysz, nie martw się 😘
    Ja mam caly czas szyjke na pograniczu 2.5cm, a mialam tez krotsza juz 😊

02.06 13 dpo II
    03.06 14 dpo beta 181, prog 25,29
    06.06 17 dpo beta 700
    28+6 1496g <3
    17.12.2020 ur się Tymek 💙 2245g i 48cm szczęścia 🥰

f2wlanliic1wg5qa.png
  • doomi03 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2020, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulugula wrote:
    Domi bzyknij się.
    Ja po bzyku w niedzielę dostalam takich skurczobóli, że szybko łóżeczko ubieralam🤣

Byl u nas jeden bzyk ostatnio, a teraz się boję bo mi już całkiem sporo czopa wylecialo, a wtedy już chyba niezbyt wskazane

3jvzcbxmqcuirhnp.png

12cs 💚⏸️

Mój syn, moje szczęście: 💙 Kacper - ur. 22.11.2020
    godz 21:48
    Waga 2980g
    Dlugosc 51 cm
  • KarolinaMaria Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2020, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inga28 wrote:
    Jeżeli chodzi o szyjkę to u mnie było podobnie. W 30 tc około 2cm, 32tc około 1,6cm i w 34tc już brak szyjki. Nie stresuj się! Odpoczywaj, bierz luteinę i będzie dobrze ❤️

Moja szyjka niby już jest skrócona i miękka od ponad tygodnia i jeszcze nie urodziłam :) trzymam kciuki żeby było okej ✊🏽

Dzięki. Jestem raczej spokojna. Najważniejsze, że grube zakupy, wymagające chodzenia i wybierania na żywo, mam za sobą ;)

'90

06.05.2020 r. II 🦄
    13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm
  • Anet.kaa Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2020, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyta, ja wczoraj jak pakowałam torbę to zestaw pierwszych ubrań + pieluszka + dwa.pampersy włożyłam w worek strunowy i opisałam swoim nazwiskiem, z dopiskiem pierwsze ubranka. W innym worku dałam rożek z tym samym napisem. Teraz może poszukam większego worka i dam to wszystko razem i to zamierzam zabrać na porodówkę.
    Pieluszkę chciałabym aby mąż trochę pomiąchał i oddał jej swoje bakterie i tą pieluszką chciałabym aby owinęli Pole po urodzeniu, chyba że uda nam się rodzić wspólnie.

Mam też w osobnej małej kosmetyczce żel i szampon do włosów aby móc umyc się nim pójdę na salę poporodową. Wole to mieć podzielone na dwie kosmetyczki niż taszczyć dużą - i to też + mały ręcznik chcialabym zabrać na porodówkę.

Ja pakowałam się z pomocą tego wpisu

https://www.dziewczynainformatyka.pl/mama-i-dziecko/rodzewkoronie-torba-do-porodu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2020, 14:29

edyciak., Lulu83, Fragaria lubią tę wiadomość

8cs 👶💚
    Córeczka ur. 30.11.2020r 20:50
    2430g 52 cm

3i49px9ipvfkmmcw.png
  • Inaa89 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2020, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edyciak. wrote:

U mnie klada na początek gołego maluszka na chwile i przykrywają nas kocem. Potem zabierają na ważenie, mierzenie i przynoszą ubrana dzidzie zawinieta w pieluszkę i kocyk. Ja z domu nie zabieram nic, wszystko zapewnia szpital. Lacznie z ubrankami i pampersami. Tylko biore chusteczki nawilżane, i ewentualnie jeden kocyk gdyby maluch byl zmarzluchem 😉

02.06 13 dpo II
    03.06 14 dpo beta 181, prog 25,29
    06.06 17 dpo beta 700
    28+6 1496g <3
    17.12.2020 ur się Tymek 💙 2245g i 48cm szczęścia 🥰

f2wlanliic1wg5qa.png
  • Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2020, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edyciak. wrote:
    To ja już będę na chodzie, żeby im to podać?? 🤔 Myślałam, że to położna sobie wyjmuje z mojej torby.

Podajesz przed porodem, albo mówisz gdzie jest w walizce, dlatego położna mówiła że zamiast tego że tam będzie szukała to mieć na wejściu na izbie już taki pakiet na poród w ręku i podać. Po porodzie jak się nie poda to same szukają w walizce i biorą to co uważają że mają zabrać

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2020, 14:35

O ❤️
    Z ❤️
  • Anet.kaa Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2020, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś

DSCF2145.jpg

Nasze jedno ze zdjęć z sesji :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2020, 14:36

doomi03, Inga28, Enigvaa, Ounai, Suszarka, KarolinaMaria, dmg111, Ania81, kic83, kar_oliv, Ladyo, Ewa88 , Angie1985, Zulugula, Marti29, Lalia, edyciak., madziulix3, Nikaa92, Stokrotka027, Inaa89, SzalonaOna, Sylwucha, Tajka, Fragaria lubią tę wiadomość

8cs 👶💚
    Córeczka ur. 30.11.2020r 20:50
    2430g 52 cm

3i49px9ipvfkmmcw.png
  • doomi03 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2020, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania81 wrote:
    Anetka super wiesci.
    Doomi czy cos sie ruszylo??
    Ja was probuje nadrobic, ale ciezko mi to idzie. Praca na lezaco tez. Zasypiam co chwila🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️.
    Ja dzis dostalam wanienke dla malucha. Jedna rzecz mniej na liscie

Mlody się pcha do wyjścia, tylko szyjka jeszcze leci w zaparte, dlatego plan jest taki ze najbliższe dni spędzam aktywnie próbując ruszyć ta uparta szyjke i zobaczymy jaki to przyniesie rezultat

Ania81, Lalia lubią tę wiadomość

3jvzcbxmqcuirhnp.png

12cs 💚⏸️

Mój syn, moje szczęście: 💙 Kacper - ur. 22.11.2020
    godz 21:48
    Waga 2980g
    Dlugosc 51 cm
‹‹ 2236 2237 2238 2239 2240 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ