Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
doomi03 wrote:Z dzidzią wszystko w porządku, wszystkie parametry, anatomia i odruchy prawidłowe Pani doktor nie miala się do czego doczepic.
Dzidziutek ma już CRL ponad 7 cm i wielkościowo na ten moment wychodzil na wiek 13+2 czyli jeszcze do przodu automatycznie termin porodu wg tego usg przeskoczył mi na 12 listopada.
Serduszko 153/min
Udalo nam sie złapać jak akurat tak fajnie zaginalo paluszki u rączki wyciągało też te swoje małe syrki
Niestety płci nie poznalam, bo lekarka stwierdziła ze na to jeszcze sporo za wcześnie i nawet nie sprawdzała wyrostka, także no trudno. Będę szla do mojego doktorka na koniec maja to może on mi coś wtedy więcej powie w tym temacie
A tak teraz wyglada moja kruszyna.
A tu się chyba nawet syrka odbiła
Doomi
gratulacje, cieszę się że wszystko dobrze!
Mi to wygląda bobas na chłopaka!!!
doomi03, Wik89 lubią tę wiadomość
Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
[/url]
Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność -
nick nieaktualnydoomi03 wrote:Z dzidzią wszystko w porządku, wszystkie parametry, anatomia i odruchy prawidłowe Pani doktor nie miala się do czego doczepic.
Dzidziutek ma już CRL ponad 7 cm i wielkościowo na ten moment wychodzil na wiek 13+2 czyli jeszcze do przodu automatycznie termin porodu wg tego usg przeskoczył mi na 12 listopada.
Serduszko 153/min
Udalo nam sie złapać jak akurat tak fajnie zaginalo paluszki u rączki wyciągało też te swoje małe syrki
Niestety płci nie poznalam, bo lekarka stwierdziła ze na to jeszcze sporo za wcześnie i nawet nie sprawdzała wyrostka, także no trudno. Będę szla do mojego doktorka na koniec maja to może on mi coś wtedy więcej powie w tym temacie
A tak teraz wyglada moja kruszyna.
A tu się chyba nawet syrka odbiła
doomi03 lubi tę wiadomość
-
Anet.kaa wrote:Dzięki dziewczyny, od dziś lenie się ile wlezie bo napędziłam sobie niezłego stresu.
To było dziś takie niesamowite zobaczyć ruszajacego się ludzika w brzuchu ❤❤❤
Następną wizytę mam 1 czerwca, a na 27 maja USG genetyczne.
Mój lekarz zakłada karty w 12 tygodniu i sam to mówił jeszcze przed badaniem, to samo mówiła mi znajoma o nim.
Nie wiem czy nie przesunąć tego USG prenatalnego na tydzień później, mój lekarz o badaniach prenatalnych nic nie mówił, ale z tego co wiem od znajomej to on zaleca NIFTY.
Nie wiem jak to rozegrać, bo jak na następnej wizycie powie mi żebym się zapisała to głupio mi będzie powiedzieć, że jestem już po USG genetycznym i nie chce NIFTY chyba że będą wskazania do tego, bo tak myślę że może uznać że robię coś za jego plecami.
Może lepiej przesunąć kilka dni po USG u mojego lekarza, a i Motylek kiedyś wspominała że lepiej zrobić je trochę później, ten 27.05 to będzie 11+6.
Anetka, tak ja polecałam Motylkowi później.
Idealnie jest iść tak na 12t3d.
A nifty kiedy chcesz zrobić?
SzalonaOna lubi tę wiadomość
[/url]
nick nieaktualnyEvelle28 wrote:O co chodzi z tymi płytkami krwi? Ja mam 252.
-
nick nieaktualny
-
Inga28 wrote:
Ja mam w pakiecie z Medicover więc zrobię tam, a co szewczuk dalej powie to się okaże.
On Ci mówił, że zrobi Ci prenatalne ? -
kic83 wrote:Anetka, tak ja polecałam Motylkowi później.
Idealnie jest iść tak na 12t3d.
A nifty kiedy chcesz zrobić?
Zatem jak dziś ochłonę to zadzwonię do Medi aby zmienić termin wizyty na troszeczkę późniejszy, wolę jednak iść przed tymi badaniami do mojego doktorka.kic83 lubi tę wiadomość
-
Edyciak wrote:No to jest ok..
Edyciak lubi tę wiadomość
"Wytrwałość przynosi pomyślny los" ⏩
5cs 🤰
26.04 II kreski
03.06 👶2,46 cm
17.06 wizyta kontrolna
24.06 prenatalne
Progesterone Besins 2x1
-
Anet.kaa wrote:Szewczuk nie ma uprawnień do prenatalnego z tego co sprawdzałam. Wiem, że on się zna, bo znajomej też robił k powiedział że gdyby było coś nie tak to by widział, i wtedy też jej zaproponował NIFTY.
Ja mam w pakiecie z Medicover więc zrobię tam, a co szewczuk dalej powie to się okaże.
On Ci mówił, że zrobi Ci prenatalne ?
Tak, normalnie mnie zapisał na kolejną wizytę i powiedział że będzie to usg prenatalne. Dodał, że to są tylko statystyki i właśnie on testu papa nie poleca. Że miał różne przypadki że badanie wychodziło złe a dziecko zdrowe i na odwrót że wyniki okej a dziecko urodziło się z zespołem downa. Powiedział, że niestety takie badanie nie gwarantuje, że dziecko urodzi się zdrowe. Ufam mu, więc nie będę szukała już innego ginekologa. -
Inga28 wrote:Tak, normalnie mnie zapisał na kolejną wizytę i powiedział że będzie to usg prenatalne. Dodał, że to są tylko statystyki i właśnie on testu papa nie poleca. Że miał różne przypadki że badanie wychodziło złe a dziecko zdrowe i na odwrót że wyniki okej a dziecko urodziło się z zespołem downa. Powiedział, że niestety takie badanie nie gwarantuje, że dziecko urodzi się zdrowe. Ufam mu, więc nie będę szukała już innego ginekologa.
-
Anet.kaa wrote:Rozumiem. Ja tez mu właśnie ufam, dlatego nie chce iść przed kolejną wizyta u niego gdzie indziej, tylko po wizycie. Mam to w pakiecie, babka od prenatalnych ma bardzo dobre opinie więc bez sensu byłoby nie skorzystać. A mówił Ci coś o NIFTY?
Jasne! Jak bym miała gdzieś w pakiecie to też bym skorzystała 😊 Nie, nic o nifty nie wspominał. Moje znajome do niego chodziły i nie kojarzę żeby robiły to badanie -
Inga28 wrote:Jasne! Jak bym miała gdzieś w pakiecie to też bym skorzystała 😊 Nie, nic o nifty nie wspominał. Moje znajome do niego chodziły i nie kojarzę żeby robiły to badanie
-
kurde właśnie sprawdzam na stronie fmf i mój gin nie ma uaktualnionego certyfikatu ale kij pójdę, pewnie będzie odnawiać niedługo. co roku odnawia.
Anetka jak pójdziesz w 11+6 to jak najbardziej ok, można robić od 11+1 do 13+6. jak się idzie na początku 12tyg lub w 14tyg to jest różnica, ale między 11+6 a 12+4 to nie robią różnicy te kilka dni dla obrazu usg.
ale jak wolisz iść do doktorka wcześniej niż genetyczne to pewnieAnnia lubi tę wiadomość
💙 11.2020
💗 11.2023 -
Inga28 wrote:Tak, normalnie mnie zapisał na kolejną wizytę i powiedział że będzie to usg prenatalne. Dodał, że to są tylko statystyki i właśnie on testu papa nie poleca. Że miał różne przypadki że badanie wychodziło złe a dziecko zdrowe i na odwrót że wyniki okej a dziecko urodziło się z zespołem downa. Powiedział, że niestety takie badanie nie gwarantuje, że dziecko urodzi się zdrowe. Ufam mu, więc nie będę szukała już innego ginekologa.
Lekarz zalecił Ci USG genetyczne bez testu pappa?Bardzo dziwne.
Badanie usg ocenia przede wszystkim budowę anatomiczną dziecka , a ryzyko statystyczne trisomii po usg ma czułość w ok. 60-75%.
Po tzw. teście Pappa,choć to nieprawidłowe sformułowanie( test podwójny., test zintegrowany) otrzymujesz wynik ryzyka wad chromosomalnych na poziomie 95%.
To będzie końcowy wynik tego pierwszego badania przesiewowego, od którego wyniku będzie zależało dalsze postepowanie.
Pobranie testu Pappa jest standardem, i każda pacjentka powinna mieć wykonany pełen test zintegrowany ( usg ,Pappa,beta-HCG) w I trymestrze,jeśli chce uzyskać odpowiedź na pytanie o ryzyku wad genetycznych.
Test nifty daje niecałe 100%.
Tylko amniopunkcja daje 100% pewności że bobo jest zdrowe.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2020, 16:02
Annia, dmg111, Lalia lubią tę wiadomość
[/url]
jeśli chodzi o test podwójny (pappa) to często się zapomina, że to nie tylko odnosi się do wad chromosomalnych ale też dużo może powiedzieć o jakości łożyska. mojej znajomej słabo wyszedł ten test, bała się , że dziecko będzie mieć zespół Downa , zrobili jej amniopunkcję i okazało się, że dziecko nie miało wad chromosomalnych tylko miało jakiś inne problemy kardiologiczne, także dzięki temu mogli się przygotować i poszukać wcześniej lekarza i szpital specjalistyczny pod to schorzenie, bo dziecko po urodzeniu od razu musiało mieć operację
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2020, 16:07
kic83, dmg111 lubią tę wiadomość
💙 11.2020
💗 11.2023 -
Mi jak gin powiedział, że mam się zapisać na usg genetyczne i zapytałam go o test papa, to powiedział że oczywiście bo to jest JEDNO badanie, w sensie jakby chciał dać do zrozumienia, że żeby wynik był wiarygodny to KONIECZNE jest zrobienie obu
Zulugula, Annia, dmg111 lubią tę wiadomość
-
Anetko wypoczywaj! Piękny widok!
Inga, gratulacje
Doomi, śliczne bobo! No ciekawe ciekawe, ja bym chyba u Ciebie stawiała na chłopca
Teraz sama jestem "nakręcona" na temat płci, juz nie mogę się doczekać, aż się dowiem. Mam nadzieję, że w czwartek dziecko nie będzie zbyt skryte
Ounai, długa szyjka także korzystaj
Dziewczyny, różnie bywa, niektóre kobiety świadomie nie chcą robić testu pappa, bo boją się poznać wynik, jeśli nie wiedzą, czy zdecydowałyby się na inwazyjne badanie płodu, np. amniopunkcję, i w dalszym kroku na terminację ciąży czy nie (oczywiście są też inne cenne informacje, które wynikają z tego badania, jak te dotyczące łożyska, no ale idzie to w tzw. "pakiecie"). Takie podejście też znam, i choc zdecydowana większość moich znajomych robiła pappę, to rozumiem też wybór pozostania przy usg
II 2020 22 cs szczęśliwy
👶 X 2020
XII 2022 6 cs szczęśliwy
👧 IX 2023 -
ja też rozumiem , że ktoś może nie chcieć wykonać testu pappa. nawet ze stresu przed wynikiem. bo to jakby nie patrzeć statystyka. ja rok temu głowiłam się i głowiłam się czy robić czy nie. niestety nie było mi dane dotrzeć do usg I trymestru. teraz się nad tym w ogóle nie zastanawiam i traktuje to tak jak powiedział gin Lalii - że jest to jedno badanie i jest mi zdecydowanie łatwiej💙 11.2020
💗 11.2023