WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • Annia Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2021, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iryska wrote:
    Annia, jeszcze mieści się do gondoli, ale już chcemy kupić spacerówkę, na wiosnę chce go już w niej wozić , na leżąco jeśli jeszcze nie będzie siedział. Wkurza mnie wózek z gondolą, stelaż jest ciężki, w życiu nie zniosę go sama z drugiego piętra w bloku , zawsze czekam na męża jak wróci z pracy... A wiosną chyba oszaleję jak będzie piękna pogoda , a ja będę siedzieć w mieszkaniu czekając aż mąż wróci i zniesie mi wózek 😀
    Pochwalisz się fotkami z sesji zdjęciowej?🙂
    Mam mieć w przyszłym tygodniu/za dwa tygodnie, wtedy pewnie sie pochwale. :) ja tez już bym chciała spacerówkę bo Mikołaj jest ciekawy świata i w gondoli się nudzi. :) A dasz radę znieść wózek 6kg plus Michałek tyle samo albo i więcej? 😉

Lalia, czyli wezmę Ske.

Motylku wiem że kolor kupy może się zmienić i byc zaparcia. Ale to wiedzą tylko teoretyczna.

SzalonaOna, Iryska lubią tę wiadomość

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • edyciak. Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2021, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dmg111 wrote:
    U nas dzisiaj 16 stopni, w słońcu chyba z 20 🙈
    Julcia ubrana tak, miała polarek, ale było za ciepło i w końcu zostały body i spodenki, nawet uszka na wierzchu , bo sama sobie ściąga czapkę 🤷🏻‍♀️ Jest cudnie ❤️
    O kurczę..u nas dziś było 14 stopni. A ja wyszłam ubrana w zimową kurtkę i czapkę zimową. 😁 Oluś był już w "przejściowym" kombinezonie..
    Swoją drogą ciekawe jest to, że późną zimą przy 10 stopniach wszyscy zdejmują kurtki zimowe, a jesienią przy 10 stopniach je już zakładają. 😉

f2wlj44jsgpqyg7q.png
  • edyciak. Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2021, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggi110818 wrote:
    Nastawcze, jakie to są?
    Chyba chodziło o to, że powinien ciut lepiej trzymać głowę w spionizowanych pozycjach.

f2wlj44jsgpqyg7q.png
  • edyciak. Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2021, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZielonaHerbata wrote:
    A czy po sterydach na rozwój płuc zauważylyscie może mniejsza aktywność maluchów w brzuchu?
    Zdecydowanie tak. Trwało to 2-3 dni. To normalne.

f2wlj44jsgpqyg7q.png
  • kic83 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2021, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laila
    Co do czyszczenia to nie ma żadnego problemu z tym krzesełkiem, bardzo łatwo i szybko.
    Teraz Aleks będzie miał po siostrze a wygląda jak nowy :)

Lalia lubi tę wiadomość

Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
    Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
    mhsv9vvjge47oh9x.png[/url]
    nqtkdf9hy13p613h.png
    Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność
  • edyciak. Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2021, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to mój gin chyba przestanie być już moim lekarzem. Nie zrobił mi USG na wizycie popołogowej, bo po badaniu palpacyjnym stwierdził, że nic nie wzbudza jego podejrzeń. Na USG kazał przyjść po 3 miesiącach od porodu i namawiał mnie na laser na bliznę... 😏
    Umówię się do innego lekarza, by sprawdzić to plamienie i zrobić cytologię.

f2wlj44jsgpqyg7q.png
  • edyciak. Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2021, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai, Annia - takie pytanie mam.. co was skłoniło do tego, że zaczęłyście już rozszerzać dietę dzieciom? Pytam po prostu z ciekawości, bo dopiero zaczynam zgłębiać temat i chcę wyrobić sobie jakieś stanowisko

f2wlj44jsgpqyg7q.png
  • Suszarka Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2021, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edyciak. wrote:
    No to mój gin chyba przestanie być już moim lekarzem. Nie zrobił mi USG na wizycie popołogowej, bo po badaniu palpacyjnym stwierdził, że nic nie wzbudza jego podejrzeń. Na USG kazał przyjść po 3 miesiącach od porodu i namawiał mnie na laser na bliznę... 😏
    Umówię się do innego lekarza, by sprawdzić to plamienie i zrobić cytologię.
    Cytologię się robi minimum pół roku po porodzie jakby co ;)

Lalia, KarolinaMaria, Annia, edyciak. lubią tę wiadomość

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
  • calanthe Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2021, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 kwietnia 2021, 12:02

Ladyo, SzalonaOna lubią tę wiadomość

Kjnfp1.png
    jyXOp2.png
  • Inaa89 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2021, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia wrote:
    Ale lusterko?
    Tak tak lusterko 😉

02.06 13 dpo II
    03.06 14 dpo beta 181, prog 25,29
    06.06 17 dpo beta 700
    28+6 1496g <3
    17.12.2020 ur się Tymek 💙 2245g i 48cm szczęścia 🥰

f2wlanliic1wg5qa.png
  • Inaa89 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2021, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SzalonaOna wrote:
    Hejka
    Moja Matylda dostała żelazo na morfologie. Innofer Baby. 2x dziennie po 3ml. Bierze któryś nasz dzieciaczek? Wszystko ok po nim? Bo nie wiem czego się spodziewać 🤔
    Tymek odkąd wyszedł ze szpitala przyjmuje Innofer Baby, startował z dawka 0,7ml 2 razy dziennie a teraz dostaje 1ml 2 razy dziennie. U nas nie wpływa to na nic. Kupki mamy normalne i wszystko jest wporzadku , nie zmieniły koloru i nie ma malutki zadnych zaparć 😘 to jest żelazo rekomendowane dla wczesniaczkow. My jeszcze musimy podawać witaminę B

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2021, 20:56

SzalonaOna lubi tę wiadomość

02.06 13 dpo II
    03.06 14 dpo beta 181, prog 25,29
    06.06 17 dpo beta 700
    28+6 1496g <3
    17.12.2020 ur się Tymek 💙 2245g i 48cm szczęścia 🥰

f2wlanliic1wg5qa.png
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2021, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyciak, ja nie wypowiem się za Annie i Ounai, ale jak czytałam o krzesełkach i rozszerzeniu diety, to napotkałam informację, że dziecko jakby się rozwija od zewnątrz do środka i od góry do dołu 😅 i na chłopski rozum chodziło o to, że na początku te napięcia są jakby w kończynach, tzn zaciśnięte piąstki, podkurczone rączki i nóżki, stopniowo rączki i nóżki się rozluźniają, łączą w linii środkowej, potrafią sięgać po przedmioty, przekraczają linię środka i te napięcia się centralizują, tak samo dziecko uczy się kontrolować głowę, przejmuje kontrolę nad przełykiem, uczy się odkrztusić itd.
    No ale do brzegu: w kontekście rozszerzenia diety chodzi o to, że dziecko może wykazywać gotowość do rozszerzenia diety zanim zacznie siedzieć, tzn będzie ściągało wargą jedzenie z łyżeczki, umiało odkrztusić itd bo na tym etapie już będzie wystarczająco rozwinięte, do tych wskaźników gotowości do rozszerzenia zalicza się chyba też zniknięcie odruchu wypluwania (wypychania językiem) i zainteresowanie jedzeniem. Dlatego wielu pediatrów pozwala na rozszerzanie diety przed osiągnięciem umiejętności siadania. Te widełki kiedy można/powinno się rozszerzać to 17-26 tydzień życia.
    IMG-20210226-211857.jpg

Nowastaraczka, Karenira, edyciak. lubią tę wiadomość

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • Nowastaraczka Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2021, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inaa89 wrote:
    Tymek odkąd wyszedł ze szpitala przyjmuje Innofer Baby, startował z dawka 0,7ml 2 razy dziennie a teraz dostaje 1ml 2 razy dziennie. U nas nie wpływa to na nic. Kupki mamy normalne i wszystko jest wporzadku , nie zmieniły koloru i nie ma malutki zadnych zaparć 😘 to jest żelazo rekomendowane dla wczesniaczkow. My jeszcze musimy podawać witaminę B
    Inna jaką witaminę B podajecie i w jakiej formie? My mielismy podawac b6 ale rozkruszajac i rozwadniajac tabletke ktora byla mega gorzka i maly nie tolerowal wiec odpuscilismy

4 cs cb
    5cs 🍀

Beta 09.03 1067
    11.03 2392.21

25.03 jest ❤

7.11.2020 🥳🤱
    💚💚💚💚💚💚💚💚

55c3208ed6.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2021, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia wrote:
    Ounai, tak czułam, że dla Ciebie może to być cios 🙈 wybacz, ale dużo mamusiek było zainteresowanych i chciałam być pomocna 😅
    Mówiłam właśnie mężowi, że jedziemy cebulowo - zamawiam na patulove i te nowe odsyłam do sprzedawcy z allegro hahaha, 100zl byśmy zaoszczędzili w ten sposób 😂

Mnie dalej boli pierś. Czuję się jak Ania ze skurczami. Naprawdę, dałam radę raz 6h na oksy bez zzo i nie czułam żeby było bardzo zle, o zzo zaczęłam przy drugiej próbie dopiero przy 6cm rozwarcia, ale ten zatkany kanalik boli naprawdę i promieniuje na całą pierś. Dobrze że położna przyjdzie do mnie we wtorek

age.png

age.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2021, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia wrote:
    Mam mieć w przyszłym tygodniu/za dwa tygodnie, wtedy pewnie sie pochwale. :) ja tez już bym chciała spacerówkę bo Mikołaj jest ciekawy świata i w gondoli się nudzi. :) A dasz radę znieść wózek 6kg plus Michałek tyle samo albo i więcej? 😉

Lalia, czyli wezmę Ske.

Motylku wiem że kolor kupy może się zmienić i byc zaparcia. Ale to wiedzą tylko teoretyczna.
    Kiedy chcesz się przesiąść na spacerówkę? Ja ciągle jakoś nie mogę się przełamać, ale chyba od niedzieli się przesiądziemy bo już mam dość wycia Marty
    Już nawet te okienka w gondoli ja nudzą tylko się rozgląda na boki.

age.png

age.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2021, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edyciak. wrote:
    Ounai, Annia - takie pytanie mam.. co was skłoniło do tego, że zaczęłyście już rozszerzać dietę dzieciom? Pytam po prostu z ciekawości, bo dopiero zaczynam zgłębiać temat i chcę wyrobić sobie jakieś stanowisko
    Oznaki gotowości. Marta siedziała już z podporem, interesowała się jedzeniem, wyciągała rączki żeby jej dać. Dawałaś jej pół łyżeczki od herbaty tego co ja jadłam, to otwierała buzię po więcej, więc zaczęliśmy podawać stałe pokarmy. Dzisiaj jadła ode mnie ryż, jadła brokuła w całości już, kabanosa (tym tatuś ją raczy), chleb. Generalnie ona jak widzi jedzenie to przebiera nóżkami 😂

Lalia lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lutego 2021, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    calanthe wrote:
    Ladyo ja m bebetto, tyle że model vulcano. Moja bratowa miała hollanda. Ogólnie jestem zadowolona z wózka. Jak dla mnie amortyzacja dobra. Lekko się prowadzą oba modele ( można powiedzieć jadą same), więc podejrzewam że ten który się Tobie podoba również by taki był. Jeździ druga córka i złego słowa nie powiem. No może czasem zacina mi się hamulec 🤪 szczerze ile wózków tyle opinii, najlepiej wybrać wg własnych upodobań i oczekiwań 🙂

Szalona moja starszą brała innofer, ale była już dużo starsza niż obecnie Matylda. Na pewno zmieni się kolor na ciemniejszy. Wika miała problem z kupą, ciężko jej było zrobić i niestety zdarzało się, że był przy tym bardzo duży płacz.
    Nie wiem czy lekarz coś jeszcze Wam dał, ale my dodatkowo braliśmy cebion. Lepiej się wtedy to żelazo wchłania.
    Właśnie nie. Tylko ten Innofer 🤔

A kupy zielone mogą być? Po 1 dawce zrobiła normalnie. Ale zielona.

• Annia Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2021, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edyciak. wrote:
    Pediatra mi doradził, żeby już zacząć. I widzę, że to był dobry pomysł bo Mikołaj obecnie zjada bardzo chętnie cale słoiczki. Wręcz rzuca się na łyżeczkę. :D zaczęliśmy w 23 tygodniu więc to nie jakoś mega wcześnie wg mnie.

Ounai on jeszcze nie siedzi tak ładnie jak Marta, wiec trochę zwlekam, myślę, że jeszcze miesiąc na pewno pojeździmy w gondoli, a później się zobaczy.

Lalia lubi tę wiadomość

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lutego 2021, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inaa89 wrote:
    My mamy dawkę 2x3ml. Sporo 🤔
    Do tego bierzemy Juvit Multi i Innovitum B, ale to bierzemy od wyjścia że szpitala non stop. I witaminę D3.

Pocieszające, że Tymkowi nic nie jest! Mam nadzieję, że Matylda też będzie przyswajać to jakoś łagodnie :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 lutego 2021, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowastaraczka wrote:
    Inna jaką witaminę B podajecie i w jakiej formie? My mielismy podawac b6 ale rozkruszajac i rozwadniajac tabletke ktora byla mega gorzka i maly nie tolerowal wiec odpuscilismy
    Innovitum B - krople. Polecam :)

Inaa89 lubi tę wiadomość

‹‹ 3141 3142 3143 3144 3145 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ