X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • Annia Autorytet

Wysłany: 18 marca 2021, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kic83 wrote:
    Annia, Ounai
    możecie po krotce napisać odnośnie rozszerzania diety.
    Przez pierwsze dwa tygodnie po jednym nowym produkcie wprowadzamy każdego dnia po dwie łyżeczki, najpierw warzywa.
    Po 2 tygodniach smak słodki czyli owoce.
    Potem leci mięso z warzywami, ryby, kasze?
    Ja robiłam trochę inaczej, na czuja. Nie cackalam się po dwie łyżeczki, nowego produktu jadł tyle ile chciał. Czasem były to dwie łyżeczki a czasami prawie cały słoik. Wprowadzałam nowy produkt przez 3 dni, u mnie bylo: marchew, dynia, pasternak - tu na drugi dzień brzydka kupa, więc na razie odpuściłam, brokuł, później, mieszane warzywka, później już jadł słoik z królikiem, indykiem. Owoców nadal nie wprowadziłam jeszcze, raz dałam tylko suszonej śliwki kilka lhzeczek, żeby mu pomóc z kupa. Od tego tygodnia daje na śniadanie kaszkę orkiszowa Holle Plus obiad. Właśnie będę chciała wprowadzić owoce powoli.

Lalia, kic83, Ania81 lubią tę wiadomość

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • kar_oliv Autorytet

Wysłany: 18 marca 2021, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia ale Oluś jest przystojnym chłopczykiem 😍 Pięknie Ci rośnie kawaler! Z miesiąca na miesiąc już te rysy twarzy się uwydatniają, widać że będzie to taka dobra duszyczka jak Ty 😊

Nika - już 5 msc? 😱 Uroczy chłopaczek !! W ogóle jaka stylóweczka, gentleman 😁

Lalia, Nikaa92, Nowastaraczka, Ania81 lubią tę wiadomość

atdcgu1rjappkskg.png
  • Ladyo Autorytet

Wysłany: 18 marca 2021, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ufff skończyłam sprzątanie! Teraz padłam, do jutra nie wstaje z łóżka 😂 ale było warto! Megi pytałaś skąd pojemniki czerwone, ja kupowałam wszystko na Allegro, te akurat to są z firmy rothe. Lalia ale Oluś przystojniak! Jak on rośnie 😍 Mart jak tam doktor Alis? Co do męża... mój tez by na mnie krzyczał ze sprzątam pół dnia dlatego zabrałam się za to jak poszedł do pracy na 12 godzin 😂 Herbatko jak tam się czujesz?

Meggi110818, dmg111, Ania81, Martt95 lubią tę wiadomość

age.png
    👧🏻 2008 👧🏼2021 👧🏼2024
  • kic83 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2021, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia wrote:
    Ja robiłam trochę inaczej, na czuja. Nie cackalam się po dwie łyżeczki, nowego produktu jadł tyle ile chciał. Czasem były to dwie łyżeczki a czasami prawie cały słoik. Wprowadzałam nowy produkt przez 3 dni, u mnie bylo: marchew, dynia, pasternak - tu na drugi dzień brzydka kupa, więc na razie odpuściłam, brokuł, później, mieszane warzywka, później już jadł słoik z królikiem, indykiem. Owoców nadal nie wprowadziłam jeszcze, raz dałam tylko suszonej śliwki kilka lhzeczek, żeby mu pomóc z kupa. Od tego tygodnia daje na śniadanie kaszkę orkiszowa Holle Plus obiad. Właśnie będę chciała wprowadzić owoce powoli.

Zrobiłam screena, dziękuję 😚

Annia lubi tę wiadomość

Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
    Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
    mhsv9vvjge47oh9x.png[/url]
    nqtkdf9hy13p613h.png
    Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność
  • Annia Autorytet

Wysłany: 18 marca 2021, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kic83 wrote:
    Zrobiłam screena, dziękuję 😚
    Warto powprowadzać trochę warzyw, żeby mieć 'bazę'. I tak np jak Mikołaj dostawał zupę dyniowa z królikiem to w składzie nowością był tylko królik więc wiedziałam, że w razie jakby się nie przyjęło to będzie winny królik. :) Twraz jak daje nowy słoik to też jemy go przez 2/3 dni żeby sprawdzić czy przechodzi bez problemu. :)

Jutro druga dawka menibgokokow, Bexsero... brrr jiz się boję, co to będzie. :( Oby było tak łagodnie jak ostatnio!

Nikaa śliczny synek.

Właśnie, Herbatko co u Ciebie?

Lalia, dmg111, Nikaa92, Ania81 lubią tę wiadomość

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • Inaa89 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2021, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia, ale z Olusia przystojniak 🥰 sliczny chłopiec 😘

My jeszcze nie zrobiliśmy zdjęcia na 3 miesiąc. Ten tydzień poprostu mam mega załatany, i kompletny brak czasu. Od poniedziałku jeżdżę po lekarzach. Tu z Ksawciem ściągnie szwów, z Tymkiem bioderka i neonatolog. Później z chlopcami na zajęcia dodatkowe, pomoc w lekcjach i tak w kółko. Ale zrobimy w weekend i oczywiście w tej samej stylizacji co Od początku 😉

Dzis mielismy właśnie neonatologa, maly wazy 5180g 💪 niestety wyniki krwi nadal kiepskie, ciągle ma niedokrwistość. Mamy zwiększone żelazo. No i ma trochę napięcie. Dlatego mamy skierowanie na rehabilitacje. Jutro muszę ogarnąć. Poza tym rozwija się prawidłowo i wszystko jest wporzadku 😊

Lalia, Wik89, dmg111, Nowastaraczka, SzalonaOna, Ania81, Fragaria lubią tę wiadomość

02.06 13 dpo II
    03.06 14 dpo beta 181, prog 25,29
    06.06 17 dpo beta 700
    28+6 1496g <3
    17.12.2020 ur się Tymek 💙 2245g i 48cm szczęścia 🥰

f2wlanliic1wg5qa.png
  • Jednorożec89 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2021, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam jakieś dziwne schizy ostatnio. Zaczęłam bać się porodu. Drugie cc mnie przeraża jak nie wiem a wiem że to przecież standart poród sn też mnie przeraża że nie dam rady itp brak obecności męże też mnie męczy bo przynajmniej on po cc by kangurował a w tych warunkach Jasiu będzie sam dopóki się nie pozbieram poza tym mam jakiś lęk przed porodem przedwczenym od kilku dni wydaje mi się że dość nisko go czuje napiera na szyjke. Pewnie to nic a mój mózg ciążowy szwankuje ale musiałam się wygadać a komu jak nie wam?

Dawniej Biedrona89

11.2021- puste jajo płodowe 💔

17.07.2018 - Franio 💙💙

17.04.2021 - Jaś 💙💙

Kwas foliowy, Wit D3

Morfologia nasienia - ✅

HyCoSy - oba jajowodu drożne

Histeroskopia - stan zapalny i mikropolipowatość endometrium

Lipiec 2024 Wracamy do starań 😊 lametta+Ovitrelle+luteina
    "Póki Bóg nie raczy odsłonić przyszłości ludzkiej, cała ludzka mądrość będzie się mieścić w tych paru słowach: Czekać i nie tracić nadziei!" A.Dumas
  • Suszarka Autorytet

Wysłany: 18 marca 2021, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam trochę zgryz. Na pewno pamiętacie jak mój lekarz prowadzący spartaczył i że w ogóle nawet przepraszam od niego nie usłyszałam...czy na moim miejscu opisałybyście to wszystko na znanym lekarzu? Ten lekarz praktycznie tylko ciąże prowadzi, ma prawie tysiąc ocen z pięcioma gwiazdkami, i zaledwie chyba dwie negatywne...i się już zastanawiam czy miałam pecha czy to faktycznie jego wina. Najbardziej mi chodzi o to że zignorował niedokrwistość, co miało wiadome konsekwencje, łącznie z tym że laktacja nie ruszyła tak jak powinna... A na drugim miejscu mam pretensje o to że nie monitorował dobrze naszego stanu jak już było po terminie. Co byście zrobiły?

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
  • KarolinaMaria Autorytet

Wysłany: 18 marca 2021, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suszarko... ja bym napisała. Spokojnie, merytorycznie, bez emocji w stylu 'nienawidzę konowała' ;P opisałabym co schrzanił. Nie chodzi o zemstę, ale może jest trochę pacjentek, które prowadzą u niego ciążę i mają mieszane uczucia, taki komentarz może im pomóc w podjęciu decyzji o zmianie lekarza.

Chciałam Cię jeszcze zapytać, czy podajesz Idze żelazo? Pediatrzy zalecają suplementację zelaza u niemowląt, których mamy miały anemię w ciąży (do 1 rż). Nasza pediatra mówiła, że można zacząć po 3 mż, bo teraz maluchy mają jeszcze zapas z życia płodowego, jeśli u mamy była anemia to zapasy nie starczą do momentu rozszerzania diety. Mnie to odpowiadało, bo mała ma póki co problemy brzuszkowe i nie chciałabym ją jeszcze 'zapierać' preparatami z żelazem. Jutro chcę umówić teleporadę u pediatry, żeby pogadać jaki preparat dawać i od kiedy. Tak Ci tylko piszę, jakbyś nie wiedziała ;)

Edit w MM jest trochę żelaza, ale jak nie karmimy tylko MM to może być za mało

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2021, 17:39

Suszarka lubi tę wiadomość

'90

06.05.2020 r. II 🦄
    13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 18 marca 2021, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Multitasking

f067d22996af.jpg

Annia, Ladyo, Lalia, Inaa89, Wik89, kar_oliv, Suszarka, Nowastaraczka, Ania81, Martt95 lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • Suszarka Autorytet

Wysłany: 18 marca 2021, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina Maria, dziękuję że mi napisałaś o tym żelazie, bo nie miałam pojęcia 😱 będę na szczepieniu 30.03 to pogadam z pediatrą.

KarolinaMaria lubi tę wiadomość

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
  • Iryska Autorytet

Wysłany: 18 marca 2021, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia wrote:
    A jak z wodą? Dajesz po jedzonku, czy póki co nie?

12.10.2020 ❤️
    14.05.2024 ❤️
  • Annia Autorytet

Wysłany: 18 marca 2021, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iryska wrote:
    A jak z wodą? Dajesz po jedzonku, czy póki co nie?
    Daje po każdym jedzonku. I po kaszce i po obiadku. Daję z Doidy Cup, po 2 tygodniach ładnie opanował picie z kubeczka. Jeszcze ja podaję, nie daje mu do rączek. Do rączek dostaje niekapek z Nuka, którego traktuje jak gryzaka i jak nagryzie to wtedy leci woda. Ale to są małe ilości wody wypijane, to nie tak, że wypija pół kubka. :)

Iryska, Lalia, kar_oliv, Nowastaraczka, Ania81 lubią tę wiadomość

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 18 marca 2021, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martt95 wrote:
    Nic mi nie mów o służbie zdrowia..... 😡😡😡😡

Ja dzwoniłam od 7 rano w poniedziałek na 3 numery które są dostępne. Dwa numery komórkowe ciągła włączała się pocza i informacja ze skrzynka plena. A telefon stacjonarny ciagle numery zajęty i brak sygnału. Dzonilam No stop z 200 połączeń wyklikalam.

Jak przyjechała mama pojechała osobiście. Baba do niej ze rejestracja tylko telefonicznie. I ze ona inaczej nie może. Mama wyszła, zonaczyla ze widza numery telefonów na drzwiach i zaczela dzwonić. Sytuacja ta sama co u mnie. Weszla spowrotem zrobila na głośnik i dzonila przy babie.

Zaintwrwsowala się druga o co chodzi. I mama na głos powoedziala ze ta pani tutaj nie chce udzielić pomocy dziecku a do was nie da się wcale dodzwonić. Kobieta glowa w dół i zmieszana udawała ze coś szuka w papierach. Ta druga zapytała o co chodzi i poszla zapytać lekarki czy zbada dziecko. Oczywisice informacja proszę przyjechać.

Doktor u której byłam powiedziala mi ze jak tylko coś będzie mnie niepokic mam przyjechać odrazu z dzieckiem. Ona dziecko zbada zawsze. A wie jakie są problemy się dodzwonić szkoda na to czasu.

Także teraz dziewczyny.... wiadomo kazda przychodnia inna. Ale bierzcie dziecko, jedzcie do przychodni. Jak nie będą was wpuszczać to powiedzcie ze wy chcecie usłyszeć od swojego lekarza ze nie udzieli pomocy a nie od nich. Bo one nie wezmą odpowiedzialności za chorobę wasznego dziecka. A jednak z tym nigdy nie ma żartów.
    Widzisz u mnie analogiczna sytuacja. Lekarka po minucie rozmowy kazała przyjść. Więc serio była potrzebna ta szopka z teleporada i strata czasu lekarza i mojego?

Enigvaa, ostatnio niestety nie bardzo, nie miałam nawet kiedy :/

Ania, mój usłyszał że pójdzie po śmierci do nieba i zaczął ryczeć że on nie chce umierać. W końcu stanęło na tym, że nie umrze, chyba, że niektórzy rozgldnie się na ulicy i przejedzie go auto 😂

Ania81 lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • KarolinaMaria Autorytet

Wysłany: 18 marca 2021, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suszarka wrote:
    Karolina Maria, dziękuję że mi napisałaś o tym żelazie, bo nie miałam pojęcia 😱 będę na szczepieniu 30.03 to pogadam z pediatrą.

Spoko, ja czytałam kiedyś o tym na profilu Mamypediatry i na patronażu zagadałam lekarkę. W sumie nie wiem, czy dawkę dobiera się na czuja, czy powinno się co jakiś czas zrobić kontrolne badanie krwi 🙄

Suszarka lubi tę wiadomość

'90

06.05.2020 r. II 🦄
    13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 18 marca 2021, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i uczymy się planować

df521af292a6.jpg

dmg111, Lalia, Nikaa92, kar_oliv, Nowastaraczka, Ladyo, Wik89, Inaa89, SzalonaOna, Ania81, Martt95, Fragaria, Ewa88 , Lulu83 lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • Inga28 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2021, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trochę o rozszerzaniu diety - https://alaantkoweblw.pl/

I ja jeszcze na instagramie obserwuje @inwiktoria

Właśnie kiedy planujecie wprowadzać kawałki jedzenia? Bo ja pewnie tez zacznę od słoików a później jednak bym chciała spróbować blw, ale zobaczymy w praniu jak to wyjdzie 😜 Niby powinno do 10 miesiąca wprowadzić już kawałki jedzenia, pewnie na zawał zejdę 😬 chyba przed trzeba będzie przypomnieć sobie kurs pierwszej pomocy przy zakrztuszeniu

kar_oliv lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Inga28 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2021, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suszarka wrote:
    Mam trochę zgryz. Na pewno pamiętacie jak mój lekarz prowadzący spartaczył i że w ogóle nawet przepraszam od niego nie usłyszałam...czy na moim miejscu opisałybyście to wszystko na znanym lekarzu? Ten lekarz praktycznie tylko ciąże prowadzi, ma prawie tysiąc ocen z pięcioma gwiazdkami, i zaledwie chyba dwie negatywne...i się już zastanawiam czy miałam pecha czy to faktycznie jego wina. Najbardziej mi chodzi o to że zignorował niedokrwistość, co miało wiadome konsekwencje, łącznie z tym że laktacja nie ruszyła tak jak powinna... A na drugim miejscu mam pretensje o to że nie monitorował dobrze naszego stanu jak już było po terminie. Co byście zrobiły?

Ja wystawiłam kiedyś negatywną opinie na znanym lekarzu, długo się wahałam ale jak mój kolejny ginekolog powiedział że nie jestem pierwszą pacjentką którą tamten gin źle zdiagnozował to uznałam że warto. Napisałam właśnie konkretny komentarz co i jak. U mnie nie zauważył mięśniaka który miał kilka cm, i jeszcze kilka innych spraw zawalił.

age.png

age.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 18 marca 2021, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kic83 wrote:
    Annia, Ounai
    możecie po krotce napisać odnośnie rozszerzania diety.
    Przez pierwsze dwa tygodnie po jednym nowym produkcie wprowadzamy każdego dnia po dwie łyżeczki, najpierw warzywa.
    Po 2 tygodniach smak słodki czyli owoce.
    Potem leci mięso z warzywami, ryby, kasze?
    Ja rozszerzam trochę inaczej. Od początku idą sloiki kilkuskladnikowe, dwa dni jeden słoik i potem kolejny. Nie daje tylko tych z kawałkami, a tak to w ogóle nie patrzę czy z mięsem czy nie. Owoców jeszcze nie dawałam mimo, że Marta już od miesiąca ma rozszerzana dietę. Jak mi ładnie zacznie jeść to dostanie owoce. Kaszkę jakoś raz dałam zamiast słoiczka po prostu. Oprócz tego dostaje biszkopciki, ziemniaki normalne od nas, różne inne rzeczy od nas tak do spróbowania, bułki, chrupki kukurydziane, ryż. Ostatnio dostała kawałek jabłka ale nie ogarnia jeszcze i zakrztusiła się.

Nikaa, musiałabyś mi skład pokazać bo jak robiona to wg jakiejś receptury konkretnej przecież.

Kubuś cudny :*

Lalia, Olek też słodziak straszny. Przypomina mi mojego Tymka, on też był taka kluseczka, a teraz chudzielec.

Lalia lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Annia Autorytet

Wysłany: 18 marca 2021, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inga28 wrote:
    Trochę o rozszerzaniu diety - https://alaantkoweblw.pl/

I ja jeszcze na instagramie obserwuje @inwiktoria

Właśnie kiedy planujecie wprowadzać kawałki jedzenia? Bo ja pewnie tez zacznę od słoików a później jednak bym chciała spróbować blw, ale zobaczymy w praniu jak to wyjdzie 😜 Niby powinno do 10 miesiąca wprowadzić już kawałki jedzenia, pewnie na zawał zejdę 😬 chyba przed trzeba będzie przypomnieć sobie kurs pierwszej pomocy przy zakrztuszeniu
    Inga ja planuje dawać kawałki do rączki jak będzie sam mega stabilnie siedział. :) myślę, że jeszcze z miesiąc na pewno minie.

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
‹‹ 3261 3262 3263 3264 3265 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ