X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2021, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulugula wrote:
    Jak to w końcu jest z tym siadem dziecka?
    Ja zawsze myslalam, że siada się tylko z pozycji czworaczej a często słyszy się, że dziecko podciaga się do siadu . Ale ze jak? Z pozycji pollezacej? Można tak ukladac dziecko w ogóle? Nic mi się tu nie zgadza 🙈 nieraz 5msc i siedzi a przeciez rzadko kiedy wtedy dziecko przyjmuje juz pozycje czworacza 🤔 czy to wtedy oznacza, że siedzi posadzone? Przeciez tez tak nie wolno 🤪
    Mój syn tak siadał i to nie jest prawidłowy siad. Dziecko siada z pozycji czworsczej lub leżenia na brzuchu, z bocznego podporu. Jak trafiliśmy do logopedy to pytała o ten siad. My popełniliśmy z synem błąd bo dawałam mu ręce i on się podciągał. Sam, ale jednak. Ale to też była wina kiepskich pediatrow. Dwóch nam powiedziało, że tak jest dobrze. Marcie nie dawałam i usiadła z bocznego podporu.

Lalia, Ania81, Zulugula lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • Anet.kaa Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2021, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulugula wrote:
    Ja tez mam skolioze, kręgosłup jak paragraf i się garbie i mam przez to czasem kompleksy dlatego chce przy Małym wszystkiego dopilnować na tip top i pokazywać od początku dobre wzorce
    Dokładnie. Ja mam to samo, poza tym po to mamy teraz takie możliwoąci i ze względu na dostęp do specjalistów i ze względu na finanse aby zadbać o to.
    Ja na teksty "bo kiedyś to..." zawsze odpowiadam "kiedyś też twierdzono, że noworodki nie oeczuwają bólu i operowano je na żywca" to zawsze ucina rozmowe

KarolinaMaria, Lalia, Ania81, Zulugula, Nowastaraczka, Wik89 lubią tę wiadomość

8cs 👶💚
    Córeczka ur. 30.11.2020r 20:50
    2430g 52 cm

3i49px9ipvfkmmcw.png
  • Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2021, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suszarka wrote:
    Ewa, Lalia, bardzo Wam dziękuję ❤️ pogadam z pediatrą jak pójdziemy na szczepienie bo nie dostałam skierowania ze szpitala.

Z dobrych rzeczy - właśnie odebrałam pozwolenie na budowę 🥳🥳 ruszamy najdalej za miesiąc. Z tej okazji załączam nasz przyszły widok z salonu:
    293360eb3d9d.jpg

Wow😍 jakie to okolice?

O ❤️
    Z ❤️
  • dmg111 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2021, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2021, 10:00

Zulugula lubi tę wiadomość

• dmg111 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2021, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2021, 10:00

Wik89, kic83 lubią tę wiadomość

• Annia Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2021, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suszarko piękny widok. Nie mogę się napatrzyć, działa tak kojąco. Piękne miejsce do życia. Pozytywnie zazdroszczę.

Co do fizjo moi rodzice też się dziwili i po co to, e tam. KarolinaMaria ja też mam okropne plaskostopie, przez to często bolą mnie stopy po długim chodzeniu. Chodziłam w szkole na jakąś gimnastykę korekcyjna itp, ale pamiętam, że nie chciałam tego ćwiczyć. Ale mój fizjoterapeuta od dorosłych powiedział, że te ćwiczenia co wtedy zlecali to i tak niewiele pomagały. Hmmm.

Ounai, u nas tez kolo 8 pobudek. A pamiętasz jak Marta spala Ci 9 godzin ciągiem? :D

Aniu, a ten pępuszek może być tyle czasu niewygojony? 🤨

Suszarka, Ania.k88, Wik89 lubią tę wiadomość

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • Iryska Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2021, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia, a co Mikołaj robi w czasie tych licznych pobudek? Tak całkiem się wybudza czy tylko żeby popić mleczka i śpi dalej??
    U nas dzisiaj też kilka pobudek ale moich , bo Michałek płakał przez sen parę razy i musiałam podawać mu smoczka i głaskać po główce ❤️

12.10.2020 ❤️
    14.05.2024 ❤️
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2021, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suszarko, pięknie tam macie 😍😍😍

Karolina, moi rodzice są bardzo pro badania w ciąży, bardzo pro sprawdzenie Olka itd. Moja mama zachwyca się jak super że tyle badań zrobili mu w szpitalu, jak super że teraz ma kontrole u specjalistów, namawiała mnie na fizjo żeby się upewnić czy wszystko ok i u mnie i u Olka.
    Natomiast teściowie dramat, jak mówiłam o USG prenatalnym to myśleli że to inwazyjne badania, pytali czy zastrzyk z immunoglobulin nie zaszkodzi dziecku, totalnie olewali moją cukrzycę ciążową, a jak Olek miał ok. 2 miesięcy i prężył mi głowę do tyłu, to zachwycali się jaki jest silny i jak super TRZYMA GŁOWĘ, jak mówiłam że rozważam wizytę u fizjo bo nie wiem na ile to jest bycie silnym a na ile np wzmożone napięcie bo taki maluch nie powinien tak odginać głowy, to powiedzieli żebym nie szukała dziecku chorób, dawniej nikt nie słyszał o żadnym napięciu a Olek jest silny i tyle 🤦 dodam tylko że moi rodzice mają wykształcenie zawodowe i pracują fizycznie, a moi teściowie są wykształceni i pracują w szkole i służbach mundurowych 🤷 najlepsze jest to że jak mój mąż był mały to powiesili mu jakąś zabawkę w łóżeczku i odkładali go zawsze tak samo co spowodowało zeza i mój mąż bardzo długo nosił okulary i lekarz im to powiedział, więc teoretycznie powinni wiedzieć jak ważna jest profilaktyka, ale oni swoje i im nie przegada 😑

Suszarka, Zulugula, KarolinaMaria, Nowastaraczka lubią tę wiadomość

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • Annia Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2021, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iryska wrote:
    Annia, a co Mikołaj robi w czasie tych licznych pobudek? Tak całkiem się wybudza czy tylko żeby popić mleczka i śpi dalej??
    U nas dzisiaj też kilka pobudek ale moich , bo Michałek płakał przez sen parę razy i musiałam podawać mu smoczka i głaskać po główce ❤️
    Nie, to raczej nie są całkowite wybudzenia. Popić mleczka i spać dalej. Dzisiaj miał akcje, że od 3 do 4 miał histerie i nie dał się uspokoić, ale to zdarzyło się 2 raz w ciągu 2 miesięcy, więc mam nadzieję, że to jednorazowy wyskok. Mikołaj nie chce smoczka. :( Nawet na śpiocha orientuje się, że to nie pierś i po 2 zassaniach wypluwa.

A co do siadu, prawidłowy jest z czworaków. Miki też CHCIALBY się podciągnąć do siadu, ale nie pozwalam i wszystkim muszę mowic (mężowi, rodzicom...), że tak mu nie wolno. 🙄

Jutro jedziemy do teściow na weekend, to 3 dni, a tyle rzeczy do spakowania... jak nie było dziecka to czasami byłam byłam w stanie się spakować do torby, która noszę do pracy. 😀 a teraz cały samochód będzie!

Wik89 lubi tę wiadomość

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 kwietnia 2021, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia pepuszek juz dawno powinnien byc zagojony. Ale tu kazdy wszystko zlewa bo korona🤦‍♀️🤦‍♀️. Za tydzien jak pojde to bedzie wojna az cos z tym zrobic.

Suszarka przepiekny widok bedziesz miec. Uwielbiam takie widoki. 😍🤩

Suszarka lubi tę wiadomość

• Ounai Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2021, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia, już dawno zapomniałam te czasy 😂😂😂

Mąż mi kupił odkurzacz Roborock H6 :D udało się złapać zniżkę + jakoś kod rabatowy i mam z wysyłką z Polski za 1300zl. Powinien być do wtorku u mnie :D

A na wymaz nie dostanę skierowania bo lekarz już dziś nie ma miejsc. Mam dzwonić jutro to może się załapię.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia 2021, 13:36

Ania81, Suszarka, SzalonaOna lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2021, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Mój syn tak siadał i to nie jest prawidłowy siad. Dziecko siada z pozycji czworsczej lub leżenia na brzuchu, z bocznego podporu. Jak trafiliśmy do logopedy to pytała o ten siad. My popełniliśmy z synem błąd bo dawałam mu ręce i on się podciągał. Sam, ale jednak. Ale to też była wina kiepskich pediatrow. Dwóch nam powiedziało, że tak jest dobrze. Marcie nie dawałam i usiadła z bocznego podporu.

Ano właśnie, tak myślałam ale gdzies mi się to nie zgadzało z tym jak ludzie mówili, że ich dziecko chce usiąść jak wiem, że jeszcze np nie przyjmuje pozycji czworaczej. Dzięki za rozjasnienie

💙 11.2020
    💗 11.2023
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 kwietnia 2021, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do przyspieszania rozwoju dziecka. Ja moim zawsze pozwalam rozwijac sie w ich wlasnym tempie. Nie ma co na sile przyspieszyc. Zadnych poduszek i obkladania by dziecko siedzialo. Zadnych chodzikow bo pojedzie szybciej na nogi. Za to siostra meze w druga strone. Z mlodszym synkiem zawsze pytala mnie kiedy go posadze, albo zebys my kupili chodzi bo on jeszcze nie chodzi🤦‍♀️🤦‍♀️. Tak nie siedzial jako 6 miesieczny bobas czy nawet 7 miesieczny. Nawet nie raczkowal. Przeszedl kilka ciezkich chorob i nawet stale posilki weszly pozniej do diety. My zawsze twardo, ze zacznie wszystko w swoim czasie. W trakcie kilku tygodni wszystko zaliczyl. Usiadl z prawidlowej pozycji, zaczal raczkowac, podciagac sie do stojacej pozycji, chodzic. Smialam sie, ze ma express rozwoj 😂
    Dodam, ze teraz probowala nam wcisnac chodzik po swej corce z tekstem ze jak przyjada nas odwiedzic niedlugo (oby nie) to nam przywiezie i Haris moze sie w tym bawic. Oboje kategorycznie kilka razy jej mowilismy ze ma nie orzywozic bo ze soba zabierze.
    Mam nadzieje, ze przez najblizsze miesiace nie przyjedzie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia 2021, 13:37

• Zulugula Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2021, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia wrote:
    Nie, to raczej nie są całkowite wybudzenia. Popić mleczka i spać dalej. Dzisiaj miał akcje, że od 3 do 4 miał histerie i nie dał się uspokoić, ale to zdarzyło się 2 raz w ciągu 2 miesięcy, więc mam nadzieję, że to jednorazowy wyskok. Mikołaj nie chce smoczka. :( Nawet na śpiocha orientuje się, że to nie pierś i po 2 zassaniach wypluwa.

A co do siadu, prawidłowy jest z czworaków. Miki też CHCIALBY się podciągnąć do siadu, ale nie pozwalam i wszystkim muszę mowic (mężowi, rodzicom...), że tak mu nie wolno. 🙄

Jutro jedziemy do teściow na weekend, to 3 dni, a tyle rzeczy do spakowania... jak nie było dziecka to czasami byłam byłam w stanie się spakować do torby, która noszę do pracy. 😀 a teraz cały samochód będzie!

Annia Mikołaj chciałby się podciągnąć ale że z lezenia na plecach czy jak to wygląda ?
    Oczywiście ja tez nie zamierzam praktykować czegos takiego, po prostu nie sklejały mi się te historie o siadaniu

💙 11.2020
    💗 11.2023
  • Angie1985 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2021, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny.
    Mogę się trochę pożalić? Nawet jak się nie zgadzacie i macie mnie dość to muszę. Z góry was przepraszam. Od wczoraj walczę z migreną i takimi mdłościami jak na początku ciąży. Dosłownie żyć mi się nie chce. Chciałabym zasnąć i obudzić się w dzień porodu i nie męczyć się dalej. Wczoraj się popłakałam z bezsilności.
    Jakoś zebrałam się w sobie i ugotowałam obiad i pomagałam starszemu synowi w sprawdzianie z matematyki bo logarytmy to jakiś totalny kosmos a po tylu latach to już w ogóle. Ta zdalna szkoła to koszmar oni nic nie umieją i nie wiedzą z tych lekcji w oczywiście mówię tu o takich przedmiotach jak matma fizyka i chemia.
    Później wybiorę się na spacer żeby poruszać tyłkiem.

mhsvej28dzyxqzel.png
  • Suszarka Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2021, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggi, to jest 15km od Nowego Sącza.

Ounai, a nie chcesz sobie załatwić skierowania na test przez Internet? Wypełniasz ankietę na koncie pacjenta i wystawiają. Dzisiaj mój szwagier tak sobie załatwiał skierowanie bo coś się nienajlepiej czuje.

dmg111, Jednorożec89 lubią tę wiadomość

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
  • Annia Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2021, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulugula wrote:
    Annia Mikołaj chciałby się podciągnąć ale że z lezenia na plecach czy jak to wygląda ?
    Oczywiście ja tez nie zamierzam praktykować czegos takiego, po prostu nie sklejały mi się te historie o siadaniu
    Tak. Czasami nawet próbuje jak np jest na rekach czy na kanapie (np jak obroci się z brzucha na plecy i położy się na poduszcze, że tułw i głowę ma ciut wyżej) że to trochę wygląda jakby ćwiczył Chodakowska, że podnosi tułw z głową i nogi i próbuje się dźwignąć.

Wik89 lubi tę wiadomość

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • Ewa88 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2021, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już nawet ukrywamy przed rodzicami i teściami że byliśmy 2 razy na konsultacji u fizjo bo nie chce słyszeć a po co, a no co itp 😉

Czy któraś z Was robiła dziecku badanie krwi np żelazo, ferrytyne, d3 itp. Jestem na fb na grupie o mm i widzę że to też dosyć popularna profilaktyka

12.2020 dziewczynka ❤️ po 6cs
    11.2024 staramy się o rodzeństwo
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 kwietnia 2021, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angie ty nam tu marudz ile chcesz kochana.
    Bardzo cie rozumiem. Mialam zdalne nauczanie na koncowce, paskudztwo jedno.
    Wytrzymasz kochana, dasz rade bo jestes super mama

Angie1985, Wik89 lubią tę wiadomość

• Zulugula Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2021, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angie ehh końcówka chyba nikogo nie rozpieszcza. Juz naprawdę niewiele Ci zostało, przesyłam troszku siły 😚

Angie1985 lubi tę wiadomość

💙 11.2020
    💗 11.2023
‹‹ 3361 3362 3363 3364 3365 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ