Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Martt95 wrote:Dziewczyny a co myślicie o oleju rycynowym na końcówce? Któraś tutaj brała? 🙈
Ja pamiętam ze moja bratowa przy pierwszej i przy drugiej ciąży wypila teoche oleju na przeczyszczenie i w obu przypadkach pomogło. Rozkręciły się skurcze i trafiła na porodowke skończyło się porodem.
Ale znowu moja znajoma jakiś czas temu tez postanowiła zabrać bo miala dosyć koncowki. Przeczyściło ja ładnie, w nocy dostala mocnych skurczy. Trafiła do szpitala. I się tylko namęczyła bo skurcze minęły i na drugi dzień wypisali ja do domu bo szyjka nawet nie drgnęła 😳🤦🏽♀️
Ja wypiłam łyżkę stołową w drugiej ciąży (po skończonym 39 tygodniu) i pomogło. Kilka godzin później zaczęły się skurcze -
Dobra robi się poważnie moja położna właśnie zadzwoniła że za tydzień na pierwszym ktg chce mnie widzieć
Martt95, Angie1985, Ounai, dmg111, Ania81 lubią tę wiadomość
Dawniej Biedrona89
11.2021- puste jajo płodowe 💔
17.07.2018 - Franio 💙💙
17.04.2021 - Jaś 💙💙
Kwas foliowy, Wit D3
Morfologia nasienia - ✅
HyCoSy - oba jajowodu drożne
Histeroskopia - stan zapalny i mikropolipowatość endometrium
Lipiec 2024 Wracamy do starań 😊 lametta+Ovitrelle+luteina
"Póki Bóg nie raczy odsłonić przyszłości ludzkiej, cała ludzka mądrość będzie się mieścić w tych paru słowach: Czekać i nie tracić nadziei!" A.Dumas -
Jednorożec89 wrote:Dobra robi się poważnie moja położna właśnie zadzwoniła że za tydzień na pierwszym ktg chce mnie widzieć
Jeszcze troche i będziemy narzekać jakie to zmęczone, nie wyspane i z bolącymi piersiami 🙈😃dmg111 lubi tę wiadomość
Alicja 10.10.2018
Joanna 29.04.2021 -
Ulaa wrote:Ja wypiłam łyżkę stołową w drugiej ciąży (po skończonym 39 tygodniu) i pomogło. Kilka godzin później zaczęły się skurcze
Ula Ty ogarniasz kosmetyki, juz kiedys tu pytalam ale nadal nie jestem pewna, czy taki olejek rycynowy mogę stosować na brwi przy kp?💙 11.2020
💗 11.2023 -
Zulugula wrote:Ula Ty ogarniasz kosmetyki, juz kiedys tu pytalam ale nadal nie jestem pewna, czy taki olejek rycynowy mogę stosować na brwi przy kp?
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/olejek-rycynowy-a-karmienie-piersia
Matko, mięśnie bolą mnie coraz mocniej. Jakbym miała zakwasy na całym ciele -
Ewa88 wrote:Dziewczyny a czy Waszym niemowlakom wypadają włosy? Czy to normalne czy może faktycznie świadczyć o jakimś niedoborze?
Moja ma wytarte jajo z tyłu i trochę na bokach i jakby mniej tsm gdzie ciemieniucha. Ogólnie wydaje mi się że mniej ma niż się rodziłaLalia lubi tę wiadomość
O ❤️
Z ❤️ -
Meggi110818 wrote:Moja ma wytarte jajo z tyłu i trochę na bokach i jakby mniej tsm gdzie ciemieniucha. Ogólnie wydaje mi się że mniej ma niż się rodziła
U nas podobnie, wytarte z tyłu i po bokachjak się urodził miał zdecydowanie więcej. Według mnie to normalne, że się wycierają
Lalia lubi tę wiadomość
-
Ale mi dzisiaj hormony buzują 🙈
Chce mi się ciagle płakać tak z byle powodu. Asia od około godziny dużo się wystawia i napina. A ja leze i czytam trochę jak przebiega porod🤦🏽♀️. Może i nie powinnam. Ale powiem szczerze za dużo na ten temat to ja nie wiem. Kiedy pierwsza faza a kiedy druga itd🤷🏽♀️. Nie uczyłam się oddechu, nie chodziłam do żadnej szkoły rodzenia bo mam nadzieję że intuicja mnie poprowadzi.Alicja 10.10.2018
Joanna 29.04.2021 -
Zulu,
u nas kiepsko, jestesmy na kwarantannie, a synek niestety przechodzi covid (na szczescie w miare bezobjawowo poki co). Poza tym wrocilam czesciowo do pracy i po prostu mam bardzo malo czasu ostatnio. Warzywka mu bardzo smakuja, na razie daje tylko ze sloiczkow i ten mus jablkowy domowej roboty z gotowanych jablek. Zastanawiam sie co dalej. Kaszki? Jakies warzywa na miekko do raczki? Annia, Ounai, podpowiecie cos?
Ounai, no wiem, dlatego wlasnie napisalam, ze juz sie pogodzilam z losem;) najgorszy jest ten czas od 1-2 do 6-7, wiecej nie spie niz spie.
Kciuki za negatywny wynik!
Annia, moj synek tak samo, smoczka w domu niz calkowicie odrzucil i w zasadzie kazda pobudka = pierś...
I tez podciaga sie tak jakby do siadu tak jak to opisalas
Dmg, dzieki! Znam te zalecenia, ale i tak podawalam sporadycznie te herbatke, jak bylo apogeum kolki, i teraz po paru miesiacach sobie o niej przypomnialam i troche wypil. W takich ilosciach to mysle, ze nie zaszkodzi
Suszarko, wow, przepiekny widok! Zazdroszcze! Czy to Beskid Niski? Jedziemy tam w czerwcu na wakacje 😀
II 2020 22 cs szczęśliwy
👶 X 2020
XII 2022 6 cs szczęśliwy
👧 IX 2023 -
Moja Iga na bank ma mniej włosów niż po urodzeniu - trochę się jej z tyłu wytarły. To normalne.
Mart, jedyne co mi pomogło podczas porodu to oddech, nawet na bardzo mocnym skurczu głębokie oddychanie jest w moim odczuciu skuteczne. A cała reszta wiedzy teoretycznej wyparowała w momencie przekroczenia progu szpitala 🤣 też nie chodziłam na szkołę rodzenia (oglądałam jakąś online ale raczej średnie to było), przeczytałam jedną książkę... Pamiętałam jeszcze żeby się dużo ruszać i faktycznie wtedy było bardziej znośnie. Najgorzej wspominam ostatnie 3 godziny przed CC, jak już byłam uwięziona pod ktg.
Wik, to Beskid sądeckiwspółczuję kwarantanny!
Martt95, Wik89 lubią tę wiadomość
Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
Ewa88 wrote:Dziewczyny a czy Waszym niemowlakom wypadają włosy? Czy to normalne czy może faktycznie świadczyć o jakimś niedoborze?
Dostałam zadanie w aplikacji która się zwiesiła i nie wysłała zdjęcia i od razu telefon z sanepidu, że nie wykonałam zadania 🤦♀️ mąż zadzwonił do sanepidu i nieco innymi słowami oświadczył, że ta aplikacja jest do dupy (powiedział, że nie dało się zrobić zadania). Ciekawe czy teraz codziennie tak będę dzwonić do nich.
Wik, niestety obstawiam, że będzie pozytywjutro mąż pojedzie zrobić zapasy, a potem to już glovo nam zostaje
póki co mięśnie bolą mnie coraz bardziej, na szczęście innych objawów brak.
Ewa88 lubi tę wiadomość
-
Mart ja przy 1 porodzie źle oddychałam. Skupiałam się na własnym bólu, nie słuchałam położnej, uxalalam się nad sobą i męczyłam się okropnie, bo uważałam że sama wiem najlepiej co jest dla mnie dobre. Przy drugim ruszałam biodrami, słuchałam rad położnej, słuchałam muzyki, pilnowałam oddechu, kręciłam biodrami, a jak już było 7cm i przestałam się kontrolować (nie miałam zzo) to powiedziałam położnej wprost, że ma mi mówić co mam robić a ja to będę robić bo odpływam. I od tego momentu słuchałam jej i na ile umiałam na tyle próbowałam robić tak jak mi kazała. Od 7cm do urodzenia małej minęło 45min. Druga faza trwała może z 10 min. Więc uważam, że najważniejsze to słuchać położnej. Jeśli nie wiesz jak oddychać to poproś żeby pokazała, powiedz jej ze chcesz żeby Ci pomogła. Naprawdę to bardzo dużo Ci da.
Martt95, Lalia lubią tę wiadomość
-
Martt, ja miałam poród, którym nie ma się co chwalić, że było szybko, łatwo i przyjemnie, ale jestem osobiście z siebie niesamowicie dumna 😁
Zgadzam się się całkowicie z Suszarką, podczas skurczy pomaga głębokie i powolne oddychanie i wyobrażanie sobie, że skurcz jest jak fala: nadpływa, ma szczyt i odpływa, dzięki temu naprawdę można wytrzymać 👍
Zgadzamy się też całkowicie z Ounai, teoria ze szkoły rodzenia to jedno, a rzeczywistość drugie. Ja miałam prywatną położną i słuchałam jej w ciemno, podpowiadała jak oddychać, jak przeć itd. Nie bój się pytać, bo one naprawdę się znają na rzeczy i mega są pomocne.
Co do faz porodu, to tak na chłopski rozum pierwsza jest wtedy kiedy masz skurcze, szyjka się skraca i tworzy się rozwarcie, a druga jak zaczynasz przeć. W tej pierwszej fazie ból może łagodzić wejście pod prysznic (mi zatrzymał całkowicie skurcze haha), kręcenie biodrami, kręcenie na piłce, a mi osobiście MEGA zwłaszcza przy bólach krzyżowych pomagało jak klęczałam (jakbym się modliła przy łóżku) i kręciła tyłkiem kółka. Nie bój się zmian pozycji: na plecach, na boku, na klęcząco, na stojąco, kucając, bo to nie tylko łagodzi ból ale też ułatwia poród. Dasz radę!! -
Ladyo, powinnaś być twarzą wątku "Gorące Mamuśki"🔥🔥🔥
Suszarka, Martt95, Ladyo, Wik89, Wik89, kar_oliv, dmg111 lubią tę wiadomość