X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2021, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martt95 wrote:
    Kurcze dziewczyny mam dylemat teraz. Nie wiem czy teraz szczepić Ale na memingokoki czy czekać do rozwiązania 🤦🏽‍♀️

Jutro mam teleporade z rodzinną na ten tamet czy już może być szczepiona po tym zapaleniu płuc. Ale jakby mogła to maz moze juz w piątek z nią jechać. I teraz nie wiem czy szczepić już czy jednak poczekać... dlugo trwał u was NOP jak już się pojawił?
    U syna 1 dzień.

age.png

age.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2021, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggi110818 wrote:
    Ounai jak składa się ta mata że Smyka? W rulonik czy taki bloczek?
    W bloczek, dlatego ja wzięłam. Rulon ciężko ze sobą gdzieś zabierać.

Nowastaraczka, ale słodziak ❤️

Lalia, one wszystkie są takie same. Jedynie niektórzy brzydziej lub ładniej szyją, są lepiej lub gorzej dopasowane.

Iryska, ale Wam zazdroszczę. Ja nadal śledzę działki. Póki co tylko w Piasku i Czarkowie coś nowego się pojawia.

Lalia, Nowastaraczka lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2021, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina, wrzucę później albo jutro, bo teraz tam Olek śpi i nie mam jak wziąć 😅

Ounai, tak właśnie myślałam. Pewnie ostatecznie zdecyduje wzór, który wybierzemy 😁

KarolinaMaria, Ounai lubią tę wiadomość

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2021, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    W bloczek, dlatego ja wzięłam. Rulon ciężko ze sobą gdzieś zabierać.

Nowastaraczka, ale słodziak ❤️

Lalia, one wszystkie są takie same. Jedynie niektórzy brzydziej lub ładniej szyją, są lepiej lub gorzej dopasowane.

Iryska, ale Wam zazdroszczę. Ja nadal śledzę działki. Póki co tylko w Piasku i Czarkowie coś nowego się pojawia.

Super, chyba też ja kupię, jako drugą bardziej mobilną

O ❤️
    Z ❤️
  • Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2021, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaMaria wrote:
    Meggi, pH kału 7,5 jest ok. Od 7 jest już ok. U nas było 6...

Lalia, wrzucisz fotę w tym dresie? Albo ewentualnie mi na priv? Wydaje mi się, że mamy podobne proporcje. Zastanawiam się jakbym wyglądała w XS. Nie lubię robić zwrotów do mamyginekolog ;P mogłaby założyć sklep na Allegro i wejść w smarta.

Mnie przy diecie trzyma dieta bez bmk i jaj. Dzięki niej wróciłam do wagi sprzed ciąży. Wcześniej też nie jadłam słodyczy, ale wpierniczałam słodkie jogurty, a teraz te vege są praktycznie bez cukru. W święta pozwoliłam sobie na ciasteczka oreo (Boże jakie to dobre) i teraz piekę od czasu do czasu bananowe muffinki bez mleka i jaj. Daję mniej cukru niż w przepisie.

I co Wam lekarz na to pH powiedział? Co zalecił?

O ❤️
    Z ❤️
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2021, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowastaraczka toż to nie Leoś a Leon zawodowiec 😎 mega fajnie!

Nowastaraczka, Lalia lubią tę wiadomość

💙 11.2020
    💗 11.2023
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2021, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Możecie jeszcze raz napisać jakie polecacie łyżeczki , kubki, talerzyki i inne pierdoły do rozszerzania diety ? Powoli będę zamawiać to wszystko

💙 11.2020
    💗 11.2023
  • Suszarka Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2021, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulu, ja na pewno chcę bidon bbox a łyżeczki są polecane przez logopedów babydream z Rossmana.

Megi, nie robiłam Idze żadnych badań pod kątem alergii. MM nadal zjada zwykły Bebilon Advance, ja czasem zjem coś z mleka (ale ostrożnie i w bardzo małych ilościach). Wysypki nie ma, brzuch w porządku, mam nadzieję że kryzys w tym temacie mamy za sobą :)

Jeśli ktoś szuka uniwersalnej wkładki do wózka to piękne wzory ma Beztroska i Lanila.

KarolinaMaria, Zulugula, Lalia lubią tę wiadomość

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
  • KarolinaMaria Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2021, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggi110818 wrote:
    I co Wam lekarz na to pH powiedział? Co zalecił?

Nietolerancja laktozy. Gastrolog mówił, że czasem wystarczy usprawnić perystaltykę jelit i dziecko się tak nie męczy. Dostaliśmy na to debridat, Matylda bierze go 2 tyg i jest o niebo lepiej (poprawa następowała stopniowo). Jak jelita lepiej pracują to niestrawiona laktoza nie zalega długo w jelitach i jest mniej gazów. Gdyby to nie pomogło to trzeba byłoby kombinować z mlekiem mm bez laktozy, ale tego nie chciałam. Matylda ma dobre przyrosty, debridat pomógł, więc lepiej dawać jej ten lek niż odstawić dziecko od piersi (wiadomo, że laktoza to składnik mleka matki, nie da się go wyeliminować dietą). To oczywiscie nie rozwiązuje problemu z trawieniem laktozy, ale jakoś dotrwamy do rozszerzania diety. Oprócz tego podejrzewaliśmy alergię na bmk i jajka i jestem tak umówiona z lekarzem, że skoro już zaczęłam dietę eleminacyjną to będę na niej jeszcze 3 tyg (jestem już 3) i potem zrobimy prowokację.

Jest też taka opcja, że Matyldzie lepiej, bo jestem na tej diecie bez bmk i jak, albo po prostu układ pokarmowy dojrzał 🙄 ciezkie są te tematy brzuszkowe. Cieszę się, że trafiłam na tego gastrologa, bo ona się strasznie męczyła, tak jak Twoja Oliwka.

'90

06.05.2020 r. II 🦄
    13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm

Wysłany: 14 kwietnia 2021, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulugula wrote:
    Możecie jeszcze raz napisać jakie polecacie łyżeczki , kubki, talerzyki i inne pierdoły do rozszerzania diety ? Powoli będę zamawiać to wszystko

Ja kupiłam Spuni 1, Annia polecała. Minusem jest cena, u nas płacił zajączek 🤭

Zulugula, Annia, Ewa88 lubią tę wiadomość

'90

06.05.2020 r. II 🦄
  • Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2021, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaMaria wrote:
    Nietolerancja laktozy. Gastrolog mówił, że czasem wystarczy usprawnić perystaltykę jelit i dziecko się tak nie męczy. Dostaliśmy na to debridat, Matylda bierze go 2 tyg i jest o niebo lepiej (poprawa następowała stopniowo). Jak jelita lepiej pracują to niestrawiona laktoza nie zalega długo w jelitach i jest mniej gazów. Gdyby to nie pomogło to trzeba byłoby kombinować z mlekiem mm bez laktozy, ale tego nie chciałam. Matylda ma dobre przyrosty, debridat pomógł, więc lepiej dawać jej ten lek niż odstawić dziecko od piersi (wiadomo, że laktoza to składnik mleka matki, nie da się go wyeliminować dietą). To oczywiscie nie rozwiązuje problemu z trawieniem laktozy, ale jakoś dotrwamy do rozszerzania diety. Oprócz tego podejrzewaliśmy alergię na bmk i jajka i jestem tak umówiona z lekarzem, że skoro już zaczęłam dietę eleminacyjną to będę na niej jeszcze 3 tyg (jestem już 3) i potem zrobimy prowokację.

Jest też taka opcja, że Matyldzie lepiej, bo jestem na tej diecie bez bmk i jak, albo po prostu układ pokarmowy dojrzał 🙄 ciezkie są te tematy brzuszkowe. Cieszę się, że trafiłam na tego gastrologa, bo ona się strasznie męczyła, tak jak Twoja Oliwka.

No i Nas właśnie lepiej już jest.. Pfffpfff nie zapeszać. Wcześniejszy pediatra kazał dawać do każdego jedzenia enzym na laktoze, a jak się okazuje niepotrzebnie bo ma dobre pH. Będę trzymała się tego nowego pediatry jednak. Muszę uzgodnić z nim jeszcze kiedy i na jakie mleko możemy przejść (na razie pepti mamy, bo nieć chciał za dużo zmian na raz wprowadzać) np i ja nadal daje moje mleko, tyle co ściągnie plus co 4h ściągam jej, bo wydaje mi się że Ona nadal mało ściąga, albo się męczy, albo denerwuje.

KarolinaMaria lubi tę wiadomość

O ❤️
    Z ❤️
  • Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2021, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie robię podział obowiązków dla mnie i dla męża. Mnie zmotywuje i mąż będzie wiedział co ma robić, a nie jak to mówi "bo ma się domyśleć". Zobaczymy czy zadziała.

Lalia, emdar, Suszarka, Wik89 lubią tę wiadomość

O ❤️
    Z ❤️
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2021, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggi110818 wrote:
    Super, chyba też ja kupię, jako drugą bardziej mobilną
    No właśnie jak teraz przedszkola są zamknięte i idę na plac zabaw ze starszym to Marta musi się męczyć na rękach a tak mogłabym sobie rozłożyć na trawie matę i posiedzieć, oczywiście jak będzie już cieplej troszkę. Jak gdzieś pojedziemy to też będę mogła zabrać matę i zrobić jej kącik do zabawy.

Przyszły ciuchy ze Smyka i 51015 więc zebrałam się i odłożyłam mniejsze rozmiary z szafy dzieci. Jeszcze pizamki Marty muszę przeglądnąć i posegregowac rodzajem, opisać i zapakować do jakiegoś kartonu. I mąż będzie mógł wywieźć do piwnicy :D

age.png

age.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2021, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suszarka wrote:
    Zulu, ja na pewno chcę bidon bbox a łyżeczki są polecane przez logopedów babydream z Rossmana.

Megi, nie robiłam Idze żadnych badań pod kątem alergii. MM nadal zjada zwykły Bebilon Advance, ja czasem zjem coś z mleka (ale ostrożnie i w bardzo małych ilościach). Wysypki nie ma, brzuch w porządku, mam nadzieję że kryzys w tym temacie mamy za sobą :)

Jeśli ktoś szuka uniwersalnej wkładki do wózka to piękne wzory ma Beztroska i Lanila.
    Beztroska ma na wymiar też i to od lat, bo 5 lat temu u nich kupowałam dla syna. Od tego czasu mają w swojej ofercie wkładki do armadillo, bo ja pierwsza zamawiałam u nich na wymiar do tego wózka

Lalia, Suszarka lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • Angie1985 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2021, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai od poniedziałku przedszkola otwierają. 😁

Ounai lubi tę wiadomość

mhsvej28dzyxqzel.png
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2021, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapomniałam napisać jak było u okulisty 🤦
    Ogólnie wszystko ok, Olek ma zdrowe oczka i następna kontrola między 12 a 18 msc życia 👍 miał dwa razy zakraplane oczy a później badanie. Zakraplanie nawet go nie obeszło, panie bardzo go pochwaliły. Ale przy badaniu krzyczał i płakał i chyba dobrze że ja nie wiedziałam że TAK się bada maluszki 😳 bo miał podane kropelki znieczulające, a następnie włożone najpierw do jednego oczka, a potem do drugiego rozpórki żeby nie mrugał i doktor mogła obejrzeć oczka dokładnie 😔 wyglądało to strasznie, ale na szczęście badanie mimo że mega dokładne to niesamowicie sprawnie przeprowadzone 👍 jedno mnie tylko wkurzyło, bo po pierwszym zakropieniu powiedzieli że mam go do czasu badania nie karmić, a ja go w domu skończyłam karmić o 7:40, pierwsze zakropienie miał o 9 a badanie dopiero o 10 bo była jakaś awaria sprzętu chwilowa i biedny Olek się już wkurzał bo był głodny, ale i tak go ukradkiem trochę pofkarmilam, bo bałam się że jak się wkurzy na maksa to ani nie da się zbadać ani go nie uspokoję 🤷 a później na korytarzu się dowiedziałam, że zabraniają karmić bo dużo dzieci płacze przy zakrapianiu i wszystkie przy badaniu i może im się ulac jak się mocno rozszlochają, no ale w takim razie mogli albo robić to wszystko sprawniej albo uprzedzić 🤨
    Najważniejsze, że oczka Olka zdrowe ❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2021, 15:56

Nowastaraczka, Annia, Ewa88 lubią tę wiadomość

Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    age.png

Wysłany: 14 kwietnia 2021, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia, brrr... biedny Olek. Dobrze, że wszystko ok! Wyobraziłam sobie Ciebie karmiącą na nielegalu 😂 byliście prywatnie, czy na NFZ?

My dziś wieczorem idziemy do neurologopedy. Zastanawiam się jak będzie wyglądało badanie. Matyldzia w obcych miejscach milczy jak grób i 'nie mówi' aguuuu 😂

Lalia lubi tę wiadomość

'90

06.05.2020 r. II 🦄
  • Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2021, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaMaria wrote:
    Lalia, brrr... biedny Olek. Dobrze, że wszystko ok! Wyobraziłam sobie Ciebie karmiącą na nielegalu 😂 byliście prywatnie, czy na NFZ?

My dziś wieczorem idziemy do neurologopedy. Zastanawiam się jak będzie wyglądało badanie. Matyldzia w obcych miejscach milczy jak grób i 'nie mówi' aguuuu 😂

U Nas neurologopeda palce wkładała do buzi i sprawdzała wędzidełka, sprawdzała jak "działa język" i wywiad z nami robiła. W sumie z zaleceniami, instruktażem 10 minut wizyta. Kontrolne wyglądają podobnie.

KarolinaMaria lubi tę wiadomość

O ❤️
    Z ❤️
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2021, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Proszę nie cytować zdjęć

Karolina, ja mam 163 cm wzrostu, w biuście ok. 97cm, w w pasie (na oponce🤣) ok. 84 cm, w biodrach (w pupie) ok. 97 cm a w udzie (w najszerszym miejscu) ok. 55 cm i mam na sobie rozmiar XS. Jeśli chodzi o spodnie, to one nie są na mnie tak ciasno obcisłe, tylko dopasowane jakby idealnie na mnie uszyte, na kogoś ze szczuplejszymi nogami będą bardziej jak dresy (luźniejsze) a na kimś z ciut większymi będą jak legginsy, bo ten materiał się mega naciąga i w nogach i w biodrach. Jeśli chodzi o mnie to do tej bluzy od kompletu, albo do innej oversize albo do luźnego t-shirtu spoko, ale do obcisłej góry chyba średnio bo czułabym się taka "goła" w ubraniu 😅 więc jeśli miałabym je nosić jak luźne, typowe dresy to lepszy byłby rozmiar S lub M. A jeśli chodzi o bluzę, to ona ma krój takiego wielkiego prostokąta z dłuższym tyłem, ale obcisłymi rękawami i rozmiarem przypomina męskie L 🤣 ale za to do tych dopasowanych spodni wygląda fajnie, bo wysmuklają się nogi i ramiona dzięki obcisłym rękawom 👍 ja sobie zostawiam 🙂

IMG-20210414-164427.jpg
    IMG-20210414-164452.jpg
    IMG-20210414-164515.jpg
    IMG-20210414-164542.jpg

Wybaczcie fryzurę na Gorącą Mamuśkę 🔥😁

kic83, Zulugula, Nowastaraczka, Wik89 lubią tę wiadomość

Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    age.png
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2021, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaMaria wrote:

Siadłam na drugim końcu korytarza, Olka na kolano i hulaj cyc, piekła nie ma 🤣 byliśmy na NFZ, bo dostaliśmy skierowanie ze szpitala, ale polecili nam taką dużą Klinikę Okulistyczną więc warunki, kadra i sprzęt pierwsza klasa 👌

KarolinaMaria, Nowastaraczka, Wik89 lubią tę wiadomość

Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    age.png
‹‹ 3390 3391 3392 3393 3394 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ