Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Inaa89 wrote:Tak nie mamy problemu ze spaniem w nocy. Z tym że on każdego dnia idzie spać o 22. Ale mi to akurat nie przeszkadza. Próbowałam przestawić go aby chodził spać po 20. I owszem zasnie tak ale pol godzinie się budzi i mimo wszystko zasypia na dobre o 22. Potem budzi się o 3 lub 4 na cyca. I śpi do rana. A w ciągu dnia przesypia mi jeszcze w sumie łącznie z 6 godzin.
Mam nadzieje ze u Was to tylko takie chwilowe i zaraz Michałek znów będzie pięknie spal 😘 może ząbki mu idą?12.10.2020 ❤️
14.05.2024 ❤️ -
Iryska wrote:Tajka na laktację dobra jest np kawa Inka, piwo bezalkoholowe Karmi.
Pij dużo wody , 3l na dzień
Mówią też o bawarce że jest dobraTajka lubi tę wiadomość
-
Mnie dobiły te lody i racuchy więc wzięłam Olka po południu na jeszcze jeden spacer 🤣 więc w bilansie dziennym mam prawie 9,5 km spaceru 💪
Inaa, my długo urabialismy Olka żeby zaczynał noc o 21-22, a z czasem pomału pomału sam sobie zaczął przesuwać i teraz chodzi spać 19-20 a rano zaczyna dzień ok. 6:30-7:30 🙂 tyle że mi się wydaje że u nas się to zbiegło ze skróceniem drzemek w dzień, bo przez pierwsze 2 miesiące Olek łącznie w dzień spał 4-6 godzin, a od kilku tygodni myślę że w dziennym bilansie śpi 2-4 godziny, oczywiście najczęściej bliżej dwóch 😅
Irysko i u nas też jakby bilans snu dziennego nie przekłada się na jakość snu w nocy, ale może dlatego że tych dni co śpi dużo w dzień jest coraz mniej🤣Inaa89 lubi tę wiadomość
-
Lalia, odgrzebalam screeny Twoich postów
pisałaś kiedyś, że polecasz butelke dr brown, że Olek nie odstawil piersi. Jaką konkretnie?
Maja preferuję avent natural, próbowaliśmy medele calma, ale na początku ogarniał, a teraz niejuż jej ten avent chyba podszedł....próbowałam też tych nakladek silikonowych ale też słabo, więc nie chodzi o silikon, tylko ,że się przyzwyczaiła do butli, bo łatwo leci i ma już, a przy cycu musi się natrudzić i głodna się wścieka...
-
Iryska wrote:Tajka na laktację dobra jest np kawa Inka, piwo bezalkoholowe Karmi.
Pij dużo wody , 3l na dzieńdmg111 lubi tę wiadomość
-
Nie wiem czy ktoś już wcześniej pisał bo Was nie nadrobiłam ale na Twistshake jest - 55% plus darmowa przesyłka (za komplet podkładka plus 3 talerzyki wychodzi 140zl) a na super pharm - 50% na bioderma (polecana jest seria atoperal i spf 50 dla dzieci) 😉
Lalia, dmg111 lubią tę wiadomość
12.2020 dziewczynka ❤️ po 6cs
11.2024 staramy się o rodzeństwo -
Lalia
priv, w końcu foto podeslalam.Lalia lubi tę wiadomość
Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
[/url]
Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność -
Cześć,
Za chwilkę Was nadrobię
My po intensywnym weekendzie.
Wesele udało się rewelacyjnie, oderwaliśmy się z mężem, wybawiliśmy, pojedliśmy, napiliśmy, generalnie rewelacja
Pola z babcią a raczej babcia z Polą dały radę, jak wróciliśmy to pięknie spały, nad ranem przejęłam małą, wstała o 7 więc nie wiele pospałam i jestem dziś zdechlakiem.
Na poprawiny ją wzieliśmy, natomiast mimo tego że nie było już muzyki, i wszyztko odbywało się w formie pogadanek na zewnątrz to laska jest mocno przestymulowana, co upewnia mnie w przekonaniu że takie duże imprezy to nie miejsce dla dzieciaczków.
Po tym tygodniu i weekendzie na wagę nawet nie patrzę, wracam na zdrowe tory od jutra i ważenie będzie w kolejnym tygodniu.
Dziecko właśnie zasnęło więc i ja zaraz idę spać aby odespać choć trochę
ZdjęcieWiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2021, 18:50
Ladyo, Lalia, kic83, kiniusia270, Suszarka, SzalonaOna, Inaa89, Martt95, emdar, Karenira, Nowastaraczka, Ulaa, Clover, dmg111, Zulugula, Fragaria lubią tę wiadomość
-
Tajka, my mamy tą Dr BROWN'S OPTIONS+ BUTELKA ANTYKOLKOWA SZEROKA 0+
W szpitalu przez praktycznie 48h Olek był tylko na tej butelce z moim mlekiem. Ja go przystawialam żeby chociaż podrażnił brodawkę, a karmiłam go butlą i bez problemu wrócił na samą pierś. Do tej pory jak dajemy mu wodę czy ja zostawiam mleko mężowi dla Olka to używamy tej butelki 🙂
Trzymam mocno kciuki za Was 😘😘
P.s. A tak sobie teraz pomyślałam, a próbowałaś Majeczke trochę oszukać i np. zacząć karmić butelką, tak żeby poczuła mleczko i zaczęła ssać, podstawić ją do piersi a ewentualnie na koniec znowu dać butelkę żeby dojadla to co jej brakuje??
Może to skomplikowanie brzmi, ale Olek na początku się fatalnie przystawial. Po pierwsze ja musiałam mieć stanowisko do karmienia: najlepiej jak siedziałam siadem skrzyżnym, obłożona toną poduszek i z rogalem do karmienia na kolanach który musiał być twardy. Musiałam mieć taką konstrukcję stabilną bo Olek masakrycznie się wiercił, prężył, odginał głowę, dziobał tą głową na wszystkie strony tylko nie w kierunku piersi, więc jak już nie musiałam się martwić że muszę go trzymać to mogłam się skupić na karmieniu. Chwała Bogu za położną która na szkole rodzenia pokazała pozycję krzyżową, bo w niej jedną ręką trzymasz pierś i możesz nią manewrować, a drugą ręką trzymasz główkę dziecka i możesz nią kierować. I to co powiedziała jeszcze na szkole rodzenia to żeby nie bać się użyć siły, bo bardzo się zdziwimy jak mocno dziecko będzie z nami walczyć i faktycznie tak było, ja Olka to musiałam przyciągać do piersi. Czekałam aż otworzy w literkę O i dosłownie celowalam brodawką w buzię, jak złapał za płytko, to palec między wargi, otwierał, ja wyciągałam i od nowa. To było mega frustrujące, raz nawet obudziłam męża w środku nocy taka rozszlochana że nie mogłam wydusić słowa jakbym jakiś atak miała i w końcu powiedziałem że od godziny próbuje nakarmić Olka ale nie mogę go przystawić i Olek był wkurzony, ja załamana, ale mąż uspokoił Olka, ja zbudowałam stanowisko do karmienia i się udało. Pomału pomału i było coraz lepiej.
Ja jestem zdania, że może karmienie piersią jest naturalne, tzn organizm sam tworzy mleko, ale jest trudne, wymaga czasu i trzeba się go nauczyć, zarówno dziecko jak i mama.Nowastaraczka, Clover lubią tę wiadomość
-
W smyku znowu wyprzedaże! Kupiłam malutkiej taki cieplejszy dresowy pajacyk, bo bałam się ze nie mamy nic cieplejszego, jest piękny 😍 Lalia to ładnie dziś pospacerowaliscie! Super! Oluś nałykał się świeżego powietrza i o to chodzi. Tez bym już chciała chodzić na spacery z wózkiem i tez mam w planach takie długie spacery. Już nie mogę się doczekać
póki co jeżdżę wózkiem po domu 😂 Anetko jak Ty pięknie wyglądasz!!! Jesteś prawdziwa gorąca mamuśka!!! W ogóle nie widać ze bylas w ciazy. Piękna sukienka! Tajka ja w pierwszej ciazy piłam bawarke i pomagało
teraz kupiłam Femaltiker do przetestowania, ciekawa jestem czy to działa. Robisz go z mlekiem tak jak pisze na opakowaniu?
Lalia, dmg111 lubią tę wiadomość
-
Tajla oczywiscie ze mozna wykarmic dziecko mlekiem tylko odciaganym. Nasza Emdar tak karmila 10msc
to sie nazywa KPI (karmie piersia inaczej).
Inka dziala, piwo (ja pilam lech limonka-mieta tez ma
Slod na drugim miejscu,karmi nie przelkne 🤢),dziewczyny zamawialy czysty slod jeczmienny na allegro.
Dziecko inaczej ssie niz laktator, dlatego te ilosci sa mniejsze, ale z czasem powinno byc wiecej.emdar lubi tę wiadomość
🔸28 lat
-
Tajka, czytam Twoje posty i widzę w nich siebie sprzed 4 miesięcy. Z 6 pierwszych tygodni życia Igi nie pamiętam nic poza łzami i nerwami. Ona ssała pięknie, ale mleka od początku miałam zdecydowanie za mało. Część dziewczyny tutaj być może pamięta mój stan psychiczny, a i fizycznie było przez długi czas źle. Iga nie była ani jednego całego dnia na moim mleku. Dokarmiana od pierwszego dnia aż do dziś. Przez długi czas mój mąż musiał dawać jej mm bo ja nie byłam w stanie na to patrzec. Wychodziłam z pokoju bo wyłam z rozpaczy. Było to tak okropnie dalekie od tego co sobie wymarzyłam. Myślałam że będę karmić wyłącznie piersią do 6 miesiąca, a życie mi pokazało że planować to ja sobie moge. Nie umiałam się z tym pogodzić (do tej pory miewam cięższe chwile). Płakałam że nie jestem prawdziwą matką bo nie urodziłam sn i nie umiem wykarmic dziecka (idiotyzm totalny, bo ani sposób karmienia ani porodu nie determinuje tego jaką dana kobieta jest matką). Bałam się że córka przez to nie będzie mnie kochać. Jeśli miałabym cofnąć czas to przede wszystkim:
-wzielabym sobie do serca słowa mojej mamy, żebym wzięła się w garść bo chyba nie chcę żeby pierwsze dni życia Małej, które już się nie powtórzą, koajrzyly mi się tylko ze łzami,
-i trochę bardziej bym posłuchała jej drugiej rady - że karmienie NIE MOZE byc ponad moje psychiczne siły.
Pomyśl sobie ile kobiet nie może karmić bo np. muszą brać leki które uniemożliwiają kp? Albo krótko po porodzie dostają tak poważnego zapalenia piersi że muszą wygasić laktację do zera? Czy te kobiety są złymi matkami? Oczywiście że NIE! Twoja córeczka potrzebuje ciepła, miłości, mamy wypoczętej, SPOKOJNEJ! Sama pomyśl co byś powiedziała przyjaciółce gdyby była na Twoim miejscu? Ja ze swojej strony mogę Ci powiedzieć, że z czasem żal o trudne czy nieudane kp jest mniejszy. Kiedy już dziecko jest bardziej kontaktowe to się przestaje tak bardzo liczyć. Ale trzeba sobie trochę odpuścić i wrzucić na luz. Jeśli chcesz walczyć o kp to super, ja też bardzo chciałam i nie dopuszczałam innej myśli. Nie traktuj mm jak porażki, traktuj każdą kroplę swojego mleka jak wielki sukces. Jedz dużo, pij dużo, śpij w wolnych chwilach i się nie stresuj!!! Stres to zabójca laktacji! Przerobiłam wszytskie specyfiki. Femaltiker realnie pomaga. Nic innego na mnie nie działa - kawa zbożowa, słód jęczmienny, piwo bezalkoholowe, herbaty laktacyjne, Piulatte. Mnie to nic nie daje. Paradoksalnie im mniej myślę o karmieniu tym lepiej mi to wychodzi. Czy Maja miała sprawdzane wędzidełko? Przepraszam ale nie doczytałam. Jeśli nie to sprawdźcie, być może to jest powód dla którego nie chce ssać. Również polecam butelki dr Browns te co Laila, drugą mam Lovi i też jest ok. Kpi to orka na ugorze, odciąganie co 3 godziny po 15 min na pierś. Ja bym się nie podjęła i podziwiam kobiety które się na to decydują.
Pamiętaj, że jesteś wspaniała! I dlatego Majeczka wybrała Cię na swoją mamusię - wiedziała że z Tobą będzie jej najlepiej na świecie! Niedługo zobaczysz w jej oczach miłość i przywiązanie. Teraz tez jeszcze hormony trochę Ci dokuczają. Z czasem będzie lepiej, zobaczysz.
Jakbyś chciała pogadać na priv to pisz, chętnie Cię wysłucham. Przechodziłam przez to samo. Dzisiaj już jestem pogodzona z tym że dokarmiam. Powiem więcej - od pewnego czasu widzę tego plusy.Lalia, KarolinaMaria, Nowastaraczka, Clover, dmg111, emdar, Inaa89, Zulugula lubią tę wiadomość
Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
Lalia wrote:Mnie dobiły te lody i racuchy więc wzięłam Olka po południu na jeszcze jeden spacer 🤣 więc w bilansie dziennym mam prawie 9,5 km spaceru 💪
Inaa, my długo urabialismy Olka żeby zaczynał noc o 21-22, a z czasem pomału pomału sam sobie zaczął przesuwać i teraz chodzi spać 19-20 a rano zaczyna dzień ok. 6:30-7:30 🙂 tyle że mi się wydaje że u nas się to zbiegło ze skróceniem drzemek w dzień, bo przez pierwsze 2 miesiące Olek łącznie w dzień spał 4-6 godzin, a od kilku tygodni myślę że w dziennym bilansie śpi 2-4 godziny, oczywiście najczęściej bliżej dwóch 😅
Irysko i u nas też jakby bilans snu dziennego nie przekłada się na jakość snu w nocy, ale może dlatego że tych dni co śpi dużo w dzień jest coraz mniej🤣Lalia lubi tę wiadomość
02.06 13 dpo II
03.06 14 dpo beta 181, prog 25,29
06.06 17 dpo beta 700
28+6 1496g
17.12.2020 ur się Tymek 💙 2245g i 48cm szczęścia 🥰
-
nick nieaktualny
-
Suszareczko ❤️❤️❤️❤️❤️ tak pięknie to napisałaś, że kłaniam Ci się wpół ❤️❤️❤️❤️
Inaa, bardzo możliwe że Tymuś tyle potrzebuje i szczerze mówiąc to niech tak ma jak najdłużej 😁😁😁Inaa89 lubi tę wiadomość
-
Hej Dziewczyny, u mnie dalej te noce sa beznadziejne, ostatnio syn przespal cztery godziny ciagiem moze w styczniu. od jego narodzin na palcach jednej reki mozna policzyc takie „dluzsze sety”. Mnie to juz bardzo frustruje, jestem wiecznie zmeczona, a wrocilam czesciowo do pracy 1,5 msc temu, mam dosc
A poza tym jest super chlopcem, dzis caly dzien pogodny i usmiechniety, nie plakal nic a nic... tylko to spaniesporo spi w dzien, ale ja go nie usypiam, sam odplywa
Dzisiaj wlasnie mam chwile (choc powinnam cos porobic do pracy) i siadam do poradnika o macierzynstwie i szukam sposobow na ograniczenie nocnych pobudek. Byc moze to nic nie da i tyko bardziej mnie to sfrustruje, ale czuje, ze musze sprobowac, bo juz padam na twarz
Tajka, avent natural jest OK i ani moim kolezankom ani mnie (rzadko bo rzadko, ale uzywalam) nie wplynela zle na kp
Bedzie dobrze! ✊
Anetka, super!!!
II 2020 22 cs szczęśliwy
👶 X 2020
XII 2022 6 cs szczęśliwy
👧 IX 2023 -
Ja na szybko, bo od wczoraj w gościach na mini wakacjach (jest przefajnie 😍). Tajka, da się da się; jak pisze Enigvaa, ja karmiłam swoim odciagniętym mlekiem Julka 10 mscy. Pamiętaj, Ty i Twoje samopoczucie też się liczysz❤.
Pozdrawiamy mocno😘Ladyo, Wik89, Inaa89 lubią tę wiadomość
42 lata
08.03.2019 puste jajo płodowe💔
17.02.2020 Julek 💙