Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Nika, Ounai, a czy po podaniu czopka /wlewki kupy już szły normalnie czy to pomogło tylko doraźnie ?
Wiem, że noworodki mogą mieć zastój, tylko martwi mnie, że ona od początku tak ma...pierwsza kupa po 9 dniach, teraz nie ma już 5..gdyby od początku było normalnie, a ewentualnie później, to chyba trochę inaczej.
Nika, tak jestem z Trójmiasta, jeśli będę dalej używać comfort, to się odezwę -
A co myślicie o przepajaniu maluszka woda ? Położna zaleciła.
Ale dzisiaj hit, położna zaleciła namoczyć śliwke suszoną w wodzie i dac dziecku tą wodę do picia 😯KarolinaMaria lubi tę wiadomość
-
Tajka wrote:Kurczę, a Byliśmy u bardzo dobrego gastroenterologa i zalecił 14 dni, a potem prowokacja...moim zdaniem też trochę wcześnie, jeśli nie zrobi kupki do poniedziałku, to mam zacząć dietę, będzie to dopiero tydzień po zmianie mleka na bebilon comfort, a przy diecie znowu mam zmieniać mleko na pepti....
Nie chcę Ci mieszać. Rozumiemy Cię doskonale, że problemy brzuszkowe was wykańczają. Ja płakałam razem z małą. Słuchaj lekarza, myślę, że kupka się pojawi i unikniecie diety. Pytałaś kiedyś o rurki (a może to była Martt?). Zdarzyło mi się stosować przy największych kryzysach. Po włożeniu w pupkę było słychać dźwięk otwieranej puszki coli 😞😞 uświadomiłam sobie wtedy jakie to cierpienie dla maluchaWiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2021, 19:54
Tajka, Suszarka, Wik89 lubią tę wiadomość
🦄 2021 r. -
KarolinaMaria wrote:Lalia, Clover, moja mama jest kochana, ale też potrafi kłapać jęzorem. Jak mówiłam jej kto będzie chrzestną to od razu podkreśliłam 'tylko się nie wygadaj cioci' 😂
Lalia, faktycznie, Twoja historia to już w ogóle masakra... Nie dziwię się, że masz o to żal, bo jednak takie informacje chce się przekazać osobiście. Ja tak miałam z zaręczynami, moja kuzynka przypadkowo się dowiedziała o tym, że się zaręczyłam i zadzwoniła do mojej mamy z gratulacjami, podczas gdy ona jeszcze nie wiedziała, bo tego dnia chcieliśmy jechać do rodziców i powiedzieć im osobiście. Z porodem za to udało się tak, że nikt nie wiedział, bo dostałam skurczy w nocy, ściągnęłam męża z pracy z nocki (czekałam na niego ponad godzinę 😅) i pojechaliśmy, do nikogo nie dzwoniliśmy a teściowa mimo, że mieszkamy w jednym domu to nie słyszała, bo mocno spała. Później to już wszystko się szybko potoczyło, o 5.20 przyjechaliśmy do szpitala, 20 minut czekałam żeby w ogóle ktoś do mnie wyszedł, później przyjęcie, badania, decyzja o cc i o 7.04 przywitałam Olka. Mąż od tej 5.20 czekał w samochodzie pod szpitalem bo nie pozwolili mu wejść, a ja mogłam zadzwonić do niego dopiero tuż przed samym cięciem, bo położna mi kazała zostawić telefon w torbie zanim poszłam na badania. No i w sumie i tak nie pozwolili mu wejść, więc pojechał do domu. Ledwo mnie przywieźli na salę to już do niego dzwoniłam, że Oluś już na świecie i wszystko dobrze, on nawet jeszcze nie zdążył do domu dojechać bo do szpitala mamy jakieś 50 minut drogi 😅 No i później już dzwoniłam i pisałam do innych osób. Byłam zadowolona, że nikt do mnie nie dzwonił i nie zawracał mi głowy, bo i tak byłam już zmęczona tym, że jakieś 2 tygodnie przed porodem wszyscy mnie zaczęli męczyć pytaniami, czy już urodziłam. No ale rozumiem, że przy planowej indukcji porodu to jednak inna sytuacja i że wszyscy już wiedzieli. -
Fragaria wrote:Karolina Maria, wymienił kilka produktów ktorych nie powinnam jeść tj. kakao, ostrych przypraw, kiszonek, cytrusow. Ale i tak nie zamierzam na razie rezygnować z diety. Jak skóra się wyleczy to pomyślę żeby jadłospis urozmaicać stopniowo i będę obserwowac reakcje. Jesteśmy jeszcze pod opieką alergologa i będę konsultować dietę na pewno z alergologiem.
Kąpać kazał 1 raz w tygodniu w małej ilości płynu, może być latopic którego używaliśmy do tej pory.
Mnie martwi trochę to, że zapisał steryd nie mówiąc mi o tym że to steryd (sama sprawdziłam), kazał beztrosko smarować całe cialo. I do tego syropek uspokajający "będzie Pani spał i się nie drapał". Ale nie chce wyciągać pochopnych wniosków, na razie zastosujmy się do zaleceń i mam nadzieję że przyniosą ulgę.
Ta dermatolog we wtorek, która mówiła że nie podejmie się leczenia, powiedziała że zapisze mu czysty steryd bez gentamycyny bo ona mu teraz nie jest potrzebna. Potem okazało się że zwolniło się miejsce u profesora i nawet nie wykupowalam tamtej recepty. No ale każdy mówi co innego 🤬
Dziękuję Wam bardzo za wszystkie pozytywne, ciepłe komentarze i myśli o Adasiu 💕 bardzo się cieszę że trafiłam na to forum, dużo daje wymiana doświadczeń, ale i sam fakt że można wygadać się, podzielić się tym co nas martwi, a jednocześnie pochwalić się sukcesamiDziękuję 🌷
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2021, 19:56
Fragaria lubi tę wiadomość
BOY 2015
GIRL 2020
CB 2025 💔 -
Tajka wrote:Nika, Ounai, a czy po podaniu czopka /wlewki kupy już szły normalnie czy to pomogło tylko doraźnie ?
Wiem, że noworodki mogą mieć zastój, tylko martwi mnie, że ona od początku tak ma...pierwsza kupa po 9 dniach, teraz nie ma już 5..gdyby od początku było normalnie, a ewentualnie później, to chyba trochę inaczej.
Nika, tak jestem z Trójmiasta, jeśli będę dalej używać comfort, to się odezwęTajka lubi tę wiadomość
BOY 2015
GIRL 2020
CB 2025 💔 -
Tajka wrote:Nika, Ounai, a czy po podaniu czopka /wlewki kupy już szły normalnie czy to pomogło tylko doraźnie ?
Nika, tak jestem z Trójmiasta, jeśli będę dalej używać comfort, to się odezwę
Czopki pomagały doraźnie, zrobil kupę i już się nie prężył i nie płakał by ją zrobić. Ale za to męczyły nas cały czas kolki wieczorami. czym dłużej byliśmy na comforcie tym było z tygodnia na tydzień lepiej. Az zaczął sam robić kupki tak co 2-3dni
Ounai czasami takie spokojne dziecko tez bywa powodem do zmartwień czy nie jest to jakaś choroba, zaburzenie, czy rozwija się prawidłowo. Gdyby nie fizjo to bym po ścianach chodziła i szukała chorób dlaczego przestał sie obracać na brzuszek. Kuba nie jara się tak nowymi umiejętnościami by robić je ciągle. Jedynie co go jara to jego nogi xD łapie, kręci kółeczka w rytm muzyki, biega w miejscu, zarzuca "na lampe" w każdej sytuacji 😁 chyba wolałabym Twoja szybką Martę 😁Wik89 lubi tę wiadomość
-
Karolina, gratulacje dla Matyldzi 💜💜💜
Nika, mnie rozłożyło że Kubuś bierze sam smoczek o idzie spać 🤭💙 tak ciut ciut Ci tego zazdroszczę, bo u nas ani smoka ani zasypiania samemu 😅KarolinaMaria, Nowastaraczka lubią tę wiadomość
-
Ale się dzisiaj nachodziłam i narobiłam, nogi mi do d*** włażą 😂 ale lubie takie intensywne dni! Kurczę jak tak czytam to trochę się stresuje tym macierzyństwem. J. była dzieckiem idealnym, nie miała problemów w brzuszkiem, kp załapała od razu w szpitalu, ja nawet zastoju nie miałam nigdy. Dopiero jako nastolatka dokazuje
boje się ze teraz przy drugim dziecku mogą pojawić się problemy o jakich nie mam pojęcia. Może powinnam doczytać np o kp żeby nie być zaskoczona? Albo po prostu przez te 13 lat zapomniałam o tych trudniejszych chwilach? Mamusie które noszą dzieci w chuście - mam taka całkiem dobra chustę tkaną, dostałam od siostry. Na pewno zamowie jakiegoś doradcę. Natomiast zastanawiam się czy nie kupić np na olx/Vinted chusty kółkowej na takie szybkie wyjścia np do sklepu, na spacer z psem. Co myślicie? Nigdy z chusty nie korzystałam jeszcze, ale bardzo bym chciała
Fra super ze byliście u profesora i myśle ze warto mu zaufać. W końcu ma lata praktyki i doświadczenia. Musicie zaufać jednej kompetentnej osobie bo inaczej się pogubicie. Fakt, hydroksyzyna ma działanie uspokajające, sama czasami brałam przed ważnymi wydarzeniami/ stresami żeby się wyciszyć. Ale to lekkie działanie. Lalia Twoja historia to naprawdę hit 😂😂😂 przepraszam ze się śmieje, domyślam się ze musiałaś być wkurzona!!! Ounai jak dziś gorączka Martusi? Mart słodka Asia! Uwielbiam takie śpiące dzieci 😍 Karolina gratuluje nowych umiejętności ❤️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2021, 21:53
KarolinaMaria, Lalia, Fragaria lubią tę wiadomość
-
Ounai wrote:Kiedyśmy poznałam tu na forum dziewczynę, której dwie córeczki mają bardzo silne azs. Jak chcesz to mogę zapytać czy nie dałaby Ci namiaru na siebie, może poleci Ci kogoś dobrego
Tak, będę bardzo wdzięczna 😉Ona i On 36lat
+
02.2016 Syn ❤️
12.2019 Aniołek (12 tc)
11.2020 Synek 💙 -
Ja mam kółkową i zwykła i szczerze mówiąc wolę zwykłą, poproś doradcę, żeby wzięła ze sobą kółkową. Zobaczysz czy Ci się spodoba i wtedy możesz dokupić, chyba że utrafisz jakąś super okazję
Pomyślałam sobie - Marta przesypia noce to odłożę ja do łóżeczka. Taaaa, jasne. Już śpi ze mną w łóżku 😂
Co do gorączki, już od wczoraj nie ma, ale w moczu wyszły jej bakterie i nabłonki. Tylko nie wiem czy to nie od złego pobrania, bo umyłam ją chusteczkami zamiast woda 🤦♀️
Zobaczę co jutro pediatra powie
Moją skóra na brzuchu jest tak mięciutka po szczotkowaniu (minął miesiąc właśnie), że aż dzisiaj wyszczotkowalam dodatkowo nogi i jeszcze ręce przelecę jak Marta zaśnieLadyo, Lalia, Fragaria lubią tę wiadomość
BOY 2015
GIRL 2020
CB 2025 💔 -
Ladyo, teraz jak to opowiadam to też mnie już ciuteczke śmieszy 😅, ale dalej rozwala mnie to że ta baba tam wlazła jak ja leżałam z rozłożonymi nogami na fotelu i szyli mi Bożenę, a potem zadzwoniła i powiedziała to swojemu mężowi który pracuje z moją mamą 😳 i ja jak się później nad tym zastanawiałam, to ja chyba pamiętam jak ona wsadziła głowę za drzwi i zaglądnęła na moją sale porodową 🥴 rozumiem że nie miała złych intencji, może chciała uspokoić moją mamę że już wszystko w porządku, ale po pierwsze mogła oszczędzić szczegółów, a po drugie na ciula moja mama zadzwoniła do mojego męża?!
Ladyo lubi tę wiadomość
-
Ale jestem zmęczona tym dniem. U Olka dzisiaj totalna masakra, nie pamiętam kiedy ostatnio się aż tak darł. Właściwie odkąd wróciłam od dentysty cały czas jest marudzenie, zasypia tylko na kilka-kilkanaście minut i się budzi. Mąż mówi, że jak mnie nie było to już w ogóle był dramat. Sprawdziłam na wszelki wypadek temperaturę i brzuszek, ale nic nie wskazuje na to, żeby coś mu dolegało. Już cuda wyczyniam, żeby spał. Teraz wisi na cycku (bo chociaż mam mało mleka, wciąż jeszcze się cyckamy) i powoli przysypia, może w końcu się uda. Serce mi sie kroi, bo widzę, że ma jakiś problem i nie wiem, jak mu pomóc 😪
Mam pięknego zęba, który w sumie kosztował mnie 2500 zł (najpierw 100 zł za pomoc doraźną, później 1100 zł za leczenie mikroskopowe, a dzisiaj 1300 zł za koronę ceramiczną, bo był za duży ubytek, żeby wypełnić kompozytem) 🙄 Mąż się śmieje, że właściwie to powinien być złoty, skoro tyle wydałam 😂 Gdybym wiedziała że aż tak mi się popsuje, to poszłabym jeszcze w ciąży bo widziałam że coś się dzieje, ale z zewnątrz nie wyglądał źle, a po drugie byłam już tak zmęczona i ociężała, że dałam sobie spokój. Po porodzie też jakoś to odkładałam, aż w końcu zaczął boleć i okazało się, że w środku jest już hardkor. Idealny przykład płacenia za własną głupotę, bo jestem świadoma tego, że zęby psują mi się błyskawicznie 🤦♀️ -
Nie mówiłam Wam, ale moja mama znowu popłynęła wczoraj, dzień przed maturą brata z geografii o jeszcze na niego naskoczyła, że specjalnie się jej czepia. Zadzwoniła do niej, zjechałam ją (tak, że chyba jednak pojutrze nie przyjedzie do wnuków). A dzisiaj mu powiedziała że specjalnie tak wymyślił, bo jak nie zda to będzie miał wymówkę, że to jej wina. Ręce opadają, naprawdę co ta choroba robi z człowiekiem. Aż mi wstyd za nią jak można tak własnemu dziecku powiedzieć 🤦♀️ oczywiście leczyć się nie pójdzie bo jej zdaniem my ją chcemy na siłę zamknąć w ośrodku. Taaaa, chcę wypieprzyć 10tys tylko po to żeby jej na złość zrobić
Szkoda mi Tymka bo strasznie się cieszył, że babcia przyjedzie.BOY 2015
GIRL 2020
CB 2025 💔 -
U nas jakieś popsucie, Majeczka ma jakiś problem i nie wiem kompletnie o co chodzi. Wyje całymi dniami a w nocy budzi się z płaczem co 2h. Uspokaja się tylko na rękach i nie idzie jej odłożyć. Nie wiem czy jej się coś złego śni czy co. Jakby tak biadoli coś przez sen. Czy to jakiś opóźniony skok. Sprawdzałam temp., zęby, czy nie jest jej za gorąco, pieluchy moczy, kupka jest jak zwykle, brzuszek niewzdęty. Czy pogoda na nią źle działa? (Ja jestem bardzo wrażliwa na zmiany ciśnienia atm. zawsze mnie bania boli jak się zmienia). Nie mam już pomysłów 🤷♀️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2021, 02:11
-
Ladyo ostatnio szukalam na temat chust informacji. I ponoc kolkowa chusta jest trudniejsza i jest asymetryczna wiec obciaza jedna strone plecow (na poczatku pewnie nie ma to znaczenia, ale przy wiekszym bobasie juz tak).
Ja sie zdecydowalam ma zwykla, bo jednak z plecami mam problem, a Malwi wazy juz jakies 7kg 🙈Ladyo lubi tę wiadomość
🔸28 lat
Wczoraj miałam to szczepienie pfizerem. Po godz zaczęła boleć mnie ręką, w nocy to już dramat. Nie mogę nią ruszyć tak boli i do tego głowę mi rozsadza jakby mi ktoś dziury wiercił.. Mam nadzieję że to tyle z niespodzianek poszczepiennych bo już ledwo funkcjonuje..02.06 13 dpo II
03.06 14 dpo beta 181, prog 25,29
06.06 17 dpo beta 700
28+6 1496g
17.12.2020 ur się Tymek 💙 2245g i 48cm szczęścia 🥰
-
Ladyo, u nas jak była doradca to przyniosła kółkowa i dała mi wypróbować. Kółkowa jeśli sobie dobrze zamotasz raz w to kółko to ona jest gotowa, tylko dociagasz z dzieckiem w środku. Jeśli chcesz jej używać tylko żeby podejść na pocztę, do paczkomatu, wyskoczyć do sklepu to ona będzie super, ale wydaje mi się że max pół godziny noszenia.😅
Ja mam zwykłą i ostatnio zamotalam Olka żeby odebrać paczki, no to więcej było motania niż samego wyjścia 🤣 ale to był też pierwszy raz kiedy wyszłam w chuście z Olkiem z domu więc to pewnie kwestia wprawy 🙂
Inaa, mam nadzieję że jak weźmiesz przeciwbólowe to Ci przyniosą ulgę 😔
Wczoraj mój tata i brat zaszczepili się hajzerem i wczoraj nie było im nic,ciekawe jak dzisiaj 🤔Ladyo lubi tę wiadomość