X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • Annia Autorytet

Wysłany: 18 maja 2021, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    U nas nie przechodzą. Marta ani chrupek ani tych wafelków się nie tknie :P

Wik, te wafelki są w Lidlu.
    U nas wszystkie wafelki lądują na podłodze. Ale blw totalnie nam nie idzie, Mikołaj chce być karmiony. Już ostatnio nawet nie próbuje...

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 18 maja 2021, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Clover, w takim razie powinnaś zacząć chodzić do fizjo i ćwiczyć bo same tejpy nie pomogą.
    A Oluś slodziaczek.

Annia nikt nawet nie oczekuje że spróbujesz nadrabiać. Szybkiego powrotu do sił dla taty!

Clover, niestety przydomowa oczyszczalnia ma bardzo dużo minusów i nie jestem zbyt szczęśliwa, ale raczej marne szanse że znajdziemy działkę gdzieś gdzie jest kanalizacja. W sobotę jedziemy oglądać dom. Z plusów to przystępna cena, fajna miejscówka, sąsiedztwo lasu, a z minusów trochę mały jak dla mnie. Bardzo mały garaż, brak pralni, nie za duży salon

Tajka, ja Pfizerem, boję się Astrę karmiąc piersią.

Annia, Clover lubią tę wiadomość

BOY 2015
    GIRL 2020
    CB 2025 💔
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 18 maja 2021, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowastaraczka, ja zachęcona zainteresowaniem innych bobasów książeczkami poleciałam po nasze, to Olek albo walił z całej siły ręką albo próbował łapać i kitrac do buzi 😂

Anetka, Olek ma małą głowę i jak leży w wózku to mu spadają bo te druciki wystają mu z tyłu głowy 🤣 a jak założyłam tą gumkę to ma z centymetr zapasu 😅 ale myślę że do auta, do spacerówki, do jeżdżenia na brzuchu super, myślę że może i na następny sezon mu wystarczą 🙂

Anniu, zdrówka dla Taty ✊✊✊ i gratulacje dla Mikołaja🦷💪

Olek nie da sobie posmarować dziąseł na dole, nawet nie pozwoli sobie delikatnie dotknąć 🥴 oby to był znak że zęby na wylocie 🤨

Dziewczyny których dzieci nie siedza, jak karmicie maluchy? Na kolanach i dziecko bokiem?? Dziecko na kolanach oparte plecami o Wasz brzuch? W lezaczku??

Annia, Zulugula, KarolinaMaria, Nowastaraczka, dmg111 lubią tę wiadomość

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • Iryska Autorytet

Wysłany: 18 maja 2021, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia, ja nie mam lezaczka, karmię trzymając Michałka na kolanach, tak bokiem.
    Annia, fajnie że się odezwałaś, dużo zdrowia dla taty. I gratulacje dla Mikołaja z okazji ząbka!

Annia, Lalia lubią tę wiadomość

12.10.2020 ❤️
    14.05.2024 ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2021, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia wrote:
    Nowastaraczka, ja zachęcona zainteresowaniem innych bobasów książeczkami poleciałam po nasze, to Olek albo walił z całej siły ręką albo próbował łapać i kitrac do buzi 😂

Anetka, Olek ma małą głowę i jak leży w wózku to mu spadają bo te druciki wystają mu z tyłu głowy 🤣 a jak założyłam tą gumkę to ma z centymetr zapasu 😅 ale myślę że do auta, do spacerówki, do jeżdżenia na brzuchu super, myślę że może i na następny sezon mu wystarczą 🙂

Anniu, zdrówka dla Taty ✊✊✊ i gratulacje dla Mikołaja🦷💪

Olek nie da sobie posmarować dziąseł na dole, nawet nie pozwoli sobie delikatnie dotknąć 🥴 oby to był znak że zęby na wylocie 🤨

Dziewczyny których dzieci nie siedza, jak karmicie maluchy? Na kolanach i dziecko bokiem?? Dziecko na kolanach oparte plecami o Wasz brzuch? W lezaczku??
    Ja w leżaczku :) ale niedługo kupuje te krzesełko co się zmienia pozycje

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2021, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia - dużo siły dla taty! A dla Mikołaja brawa za zabek! My nadal czekamy... :)

Ja okularków nie kupuje.. Jakoś nie jestem przekonana a póki co buda daje rade. Muszę jeszcze jakiś kapelusik małej kupić na te słońce :) polecacie coś fajnego dla dziewczynek?

Annia lubi tę wiadomość

• Ounai Autorytet

Wysłany: 18 maja 2021, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SzalonaOna wrote:
    Annia - dużo siły dla taty! A dla Mikołaja brawa za zabek! My nadal czekamy... :)

Ja okularków nie kupuje.. Jakoś nie jestem przekonana a póki co buda daje rade. Muszę jeszcze jakiś kapelusik małej kupić na te słońce :) polecacie coś fajnego dla dziewczynek?
    Ja kupiłam na Ali i czapke z daszkiem na wyprzedaży w Auchan. Mam też jakieś chusteczki z daszkiem odkupione od koleżanki.

SzalonaOna lubi tę wiadomość

BOY 2015
    GIRL 2020
    CB 2025 💔
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 18 maja 2021, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia wrote:
    U nas wszystkie wafelki lądują na podłodze. Ale blw totalnie nam nie idzie, Mikołaj chce być karmiony. Już ostatnio nawet nie próbuje...
    Daj mu po prostu skórkę chleba jak siedzi na macie i od tego zacznijcie. Niech sobie dziamga jak się bawi. A jak zobaczy jak się to robi to dasz mu kolejne rzeczy. Paluchy kukurydziane są też fajniejsze niż chrupki bo się łatwiej łapie, bo są długie.

BOY 2015
    GIRL 2020
    CB 2025 💔
  • Annia Autorytet

Wysłany: 18 maja 2021, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Daj mu po prostu skórkę chleba jak siedzi na macie i od tego zacznijcie. Niech sobie dziamga jak się bawi. A jak zobaczy jak się to robi to dasz mu kolejne rzeczy. Paluchy kukurydziane są też fajniejsze niż chrupki bo się łatwiej łapie, bo są długie.
    Nie chce. :D Skórkę od chleba regularnie próbujemy mu dać i nic. W ogóle ten ząbek to zaskoczenie, bo on wcale tak bardzo nie "gryzie" rzeczy przy tym ząbkowaniu. A Marta ma już zęba?

Lalia, my karmiliśmy na kolanach, albo bokiem albo przodem siedział oparty o nas. W leżaczku jakoś dziwnie pół leżał, zjeżdżał to nie był dobry pomysł. Tak naprawdę najlepiej się go karmiło jak wsadziłam go w końcu do krzesełka (mimo, że jeszcze samodzielnie nie siedział).

Lalia lubi tę wiadomość

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • Annia Autorytet

Wysłany: 18 maja 2021, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny za życzenia dla taty, każde dobre myśli/fluidy/modlitwy się nam teraz przydadzą. 🙏

Lalia, Ounai, dmg111, Ania81 lubią tę wiadomość

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 18 maja 2021, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anniu, ale jak przesadziłaś Mikiego do krzesełka to on już chyba ładnie siedział z podporem 💪 a Olkowi to jeszcze hoho do siedzenia, nawet głowy nie trzyma tak na 100%, przynajmniej mi się tak wydaje 😅

Dziewczyny, a słoiczki jakich firm polecacie??

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 18 maja 2021, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Clover wrote:
    Ounai, teraz brak kanalizacji nie jest już aż tak uciążliwy, bo praktycznie każdy kto się buduje w miejscach, gdzie brak kanalizacji zakłada sobie te przydomowe oczyszczalnie. My mamy od trzech lat, naprawdę fajne rozwiązanie. Raz w miesiącu trzeba pamiętać, żeby wsypać granulki przyspieszające rozkład, ale nie trzeba wsypywać bezpośrednio do szamba, można po prostu spłukać je w toalecie. Wprawdzie co jakiś czas trzeba wypompować to, co zostaje "gęste" (sorki za dosłowność 😅), ale nie ma potrzeby żeby robić to często, my zamawiamy wywóz co rok-półtora. Dobrze utrzymana oczyszczalnia nie śmierdzi, u nas czuć ją trochę tylko wtedy, kiedy wsypujemy te granulki, ale mamy ją w takim miejscu gdzie praktycznie nie chodzimy, więc zazwyczaj w ogóle nie czujemy. Ale rozumiem, ze jednak lepiej i wygodniej jeśli jest kanalizacja - tyle, że ceny rachunków za ścieki są czasem powalające, przynajmniej w moim powiecie... Co do pieca to my mamy na pellet z podajnikiem i zapalarką, nie trzeba do niego chodzić bo odpalamy z domu na termostacie, piec sam rozpala się i wygasza. Pellet jest pakowany w worki po 15 kg, co kilka dni trzeba tylko zasypać podajnik do pełna a później już właściwie nie trzeba chodzić do pieca. U nas niestety schodzi dość sporo opału, bo około 5 ton na sezon, ale też spora powierzchnia do ogrzania (po podłodze około 240m2, ale u nas na poddaszu są skosy to chyba jakoś inaczej się liczy), a poza tym teściowa na dole ma jeszcze starą instalację, więc więcej czasu potrzeba żeby ogrzać. Popiołu jest śmiesznie mało i można wysypać na kompostownik. Pewnie gdybyśmy wiedzieli, że dom będzie nasz to byśmy zainwestowali w pompę ciepła i fotowoltaikę, ale w sumie nie wiemy czy będziemy tu w przyszłości mieszkać, więc szkoda nam pakować takie pieniądze na razie. A w sumie ten piec na pellet całkiem dobrze się sprawdza.
    Clover nie wiem jaka macie działkę, ale na działce 1000m2 raczej ciężko zrobić oczyszczalnie tam gdzie się nie chodzi, bo to za mała powierzchnia. Albo na takiej 800m2. Co do pieca jakiegokolwiek poza gazowym to nie chcę, bo z tego co wiem za 10 lat cała Polska będzie mieć nakaz wycofywania się z opału na rzecz alternatywnych metod. Poza tym ja się wychowałam w domu z piecem węglowym i nie chcę już nic zasypywać. Raz że trzeba pamiętać, dwa że nie wiem czy będę mieć siły robić to na starość, trzeba jechać kupić opał, gdzieś to składować, jest bałagan itd. W grę wchodzi jedynie gaz albo pompa ciepła.

Moim marzeniem jest dom gdzie będzie duży salon, z otwartą kuchnią, z wyjściem na taras, z garażem dwustanowiskowym w bryle, sypialnia z garderobą, dwoma sypialniami dla dzieci i biurem, małą łazienką dla gości, dużą łazienką dla nas i pralnią. Najlepiej jakby była do tego spiżarnia. To moje marzenie :)

Clover, SzalonaOna, Ania81 lubią tę wiadomość

BOY 2015
    GIRL 2020
    CB 2025 💔
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 18 maja 2021, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia wrote:
    Nie chce. :D Skórkę od chleba regularnie próbujemy mu dać i nic. W ogóle ten ząbek to zaskoczenie, bo on wcale tak bardzo nie "gryzie" rzeczy przy tym ząbkowaniu. A Marta ma już zęba?

Lalia, my karmiliśmy na kolanach, albo bokiem albo przodem siedział oparty o nas. W leżaczku jakoś dziwnie pół leżał, zjeżdżał to nie był dobry pomysł. Tak naprawdę najlepiej się go karmiło jak wsadziłam go w końcu do krzesełka (mimo, że jeszcze samodzielnie nie siedział).
    Coś Ty. Ja już raz mówiłam, że pora na protezę odkładać 😂 A tym, że nie chce nie przejmuj się. Przyjdzie czas że załapie. Każde dziecko ma swoje własne tempo. Tymek w wieku Marty jadł słoiki po 5 miesiącu bo nie ogarniał kawałków ani nie chciał nowych smaków.

Ja karmiłam Martę na początku w bujaczku a jak usiadła to w krzesełku.

BOY 2015
    GIRL 2020
    CB 2025 💔
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 18 maja 2021, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia wrote:
    Anniu, ale jak przesadziłaś Mikiego do krzesełka to on już chyba ładnie siedział z podporem 💪 a Olkowi to jeszcze hoho do siedzenia, nawet głowy nie trzyma tak na 100%, przynajmniej mi się tak wydaje 😅

Dziewczyny, a słoiczki jakich firm polecacie??
    Jesli patrzeć na skład to hipp chyba najlepszy, ale Marta tym pluje dalej niż widzi. A smakowo bobovita jej najbardziej podchodzą potem gerber.

Lalia lubi tę wiadomość

BOY 2015
    GIRL 2020
    CB 2025 💔
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 18 maja 2021, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia my patrzymy po prostu na skład, np marchew 100%, jak najmniej dodatków. Najczęściej mamy gerbera dla jednoskladnikowych , potem bobovita i hipp.

Lalia lubi tę wiadomość

💙
    💗
  • Annia Autorytet

Wysłany: 18 maja 2021, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia, to prawda przesadziłam Mikołaja jak już całkiem spoko siedział z podparciem, ale nie siedział sam bez podparcia. No, ale to dopiero niedawno stosunkowo nastąpiło. Ja czytam składy i kupuje słoiczki różnych firm. A kiedy chcesz zacząć rozszerzać dietę?

Ounai, słoiki z grudkami na szczęście je. Na początku pluł jak przesliśmy z papkowatych na te na 7/8 miesiąc ale teraz je bez problemu. :) Tylko nie chce owocowych jeść, je tylko konkrety (warzywa/zupki/obiadki) albo kaszkę ewentualnie jogurt naturalny. Prawdziwy mężczyzna. :D

Lalia, Ania81 lubią tę wiadomość

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 18 maja 2021, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia, Marta też nie chce owocowych, ale jak dostanie 8-kę jabłka to zje całą. Ona chyba po prostu nie lubi tych papek. Kaszek się nie chce tknąć. Jogurty też jej nie podchodzą. Ale uwielbia herbatniki, bułki, szynkę, kabanosy, teraz mi podkradała i jadła ogórek zielony. Więc ona też taka konkretna dziewczyna ;) wdała się w mamę po prostu. Ale Tymek też nie chciał tych owocowych słoiczków.

Ania81 lubi tę wiadomość

BOY 2015
    GIRL 2020
    CB 2025 💔
  • Suszarka Autorytet

Wysłany: 18 maja 2021, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia, tutaj jest fajna analiza słoików :) https://rozszerzaniediety.pl/sloiczki-dla-niemowlat-ranking/

Lalia lubi tę wiadomość

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
  • calanthe Autorytet

Wysłany: 18 maja 2021, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2021, 13:51

Lalia lubi tę wiadomość

Kjnfp1.png
    jyXOp2.png
  • Clover Autorytet

Wysłany: 18 maja 2021, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Clover nie wiem jaka macie działkę, ale na działce 1000m2 raczej ciężko zrobić oczyszczalnie tam gdzie się nie chodzi, bo to za mała powierzchnia. Albo na takiej 800m2. Co do pieca jakiegokolwiek poza gazowym to nie chcę, bo z tego co wiem za 10 lat cała Polska będzie mieć nakaz wycofywania się z opału na rzecz alternatywnych metod. Poza tym ja się wychowałam w domu z piecem węglowym i nie chcę już nic zasypywać. Raz że trzeba pamiętać, dwa że nie wiem czy będę mieć siły robić to na starość, trzeba jechać kupić opał, gdzieś to składować, jest bałagan itd. W grę wchodzi jedynie gaz albo pompa ciepła.

Moim marzeniem jest dom gdzie będzie duży salon, z otwartą kuchnią, z wyjściem na taras, z garażem dwustanowiskowym w bryle, sypialnia z garderobą, dwoma sypialniami dla dzieci i biurem, małą łazienką dla gości, dużą łazienką dla nas i pralnią. Najlepiej jakby była do tego spiżarnia. To moje marzenie :)
    Jasne, każdy wybiera takie rozwiązania, jakie jemu pasują 😉 Nie wiem, ile dokładnie ma ta działka, ale na pewno więcej niż 10a, z tym, że my mamy tutaj jeszcze budynki gospodarcze, więc miejsca nie jest jakoś super dużo. Poza tym nie za bardzo możemy to podwórko użytkować, bo trawnik mojej teściowej jest święty 🙄 Dlatego myślimy, żeby jednak w przyszłości postawić coś swojego, ale to pewnie za jakieś kilkanaście lat dopiero 😏 Ale to szambo zazwyczaj śmierdzi tylko przez jeden dzień w miesiącu kiedy damy te granulki i to tylko w miejscu, gdzie wystają te kominki, więc nam jakoś szczególnie to nie przeszkadza, a koszty utrzymania nie są wysokie, dlatego my jesteśmy zadowoleni. Myślę, że nawet jeśli nam by pociągnęli tu kanalizację, to nie chcielibyśmy się podłączyć. Oczywiście minusy też są, chociażby to, że trzeba uważać jakiej chemii się używa w domu, bo wiele środków zabija te bakterie które przerabiają nieczystości. Co do pieca, to fakt, jak opał przyjeżdża na palecie to trzeba te worki przerzucić do kotłowni i ułożyć a później zasypywać podajnik, ale pracy jest nieporównywalnie mniej niż przy piecu węglowym. I pellet to jest odnawialne źródło energii, więc nie wiem, czy takie piece będą wycofywane, zwłaszcza, że jak na razie to można uzyskać dofinansowanie na zakup takiego pieca jako wymianę na ekologiczny. Ale w sumie to nic mnie chyba już nie zdziwi... Gdybyśmy się budowali, to raczej tylko pompa ciepła.

Mam nadzieję, że uda Wam się znaleźć to, czego szukacie. Widzę, że dużo ostatnio oglądacie, więc w końcu na pewno trafi się coś naprawdę fajnego 😁

A co do fizjo, to jasne, wybiorę się koniecznie, tym bardziej, że rozejście jest. Olka fizjo powiedziała, że doradza wizytę i poleciła mi tę samą babkę, którą sama znalazłam.

06.02.2021 👶💙

age.png
‹‹ 3591 3592 3593 3594 3595 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ