Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Suszarka, mega dziękuję ❤️
Annia, pod względem zainteresownia jedzeniem Olek jest turbo gotowy:
Dałam mu kiedyś chrupke kukurydzianą, jak już ją porządnie oślinił i bałam się że się rozpadnie i mu zabrałam to był płacz dopóki nie dałam nowej. Kiedyś na śniadanie pokroiłam sobie kalarepę, podsunęłam mu to złapał w rączki i lizał jak loda, jak zabrałam to też był płacz. Ostatnio pokroiłam sobie do miseczki jabłko, banana i gruszkę i jadłam na macie gdzie Olek się bawił, patrzył jak jem i się mega ślinił więc mu podstawiałam żeby sobie polizał, to później jak wyciągnęłam rękę żeby mu podać gryzaczek to wyciągał głowę z otwartą buzią bo myślał że nadal daję mu owoce. Wczoraj podstawiałam mu skórkę od chleba to też fajnie ciamkał, a jak zabrałam to wystawił rączkę i chciał jeszcze. Kiedyś obierałam sobie jabłko i zeskrobałam mu tak dosłownie na czubek łyżeczki i pięknie sobie sam ściągnął.
Więc pod tym względem moglibyśmy już rozszerzać, ale trochę się powstrzymuję z tego względu że Olek nie siedzi wcale, na kolanach to przyjmuje trochę taką pozycję jak w bujaczku, więc boję się że fizycznie (głowa, tułów) nie są u niego wystarczająco stabilne 🤔Suszarka lubi tę wiadomość
-
Annia, zdrowia dla taty, trzymajcie sie.
Gratulacje dla Mikolaja z okazji ząbka 😀🥳 Moj jeszcze bezzebny 😁
Lalia, ja karmie we wszystkich tych opcjach, ktore wymienilasale ostatnio od kilku dni tez w krzeselku i jest wygodniej, wczesnie jeszcze za malo stabilny w nim
Co do sloiczkow, to poki co moj nr jeden to przysmak na dobranoc Hipp polecany przez Motylkaale to tak od swieta, drugi raz ostatnio podalam i znowu byl szal
Lalia, SzalonaOna, Nowastaraczka, Zulugula, Ania81 lubią tę wiadomość
II 2020 22 cs szczęśliwy
👶 X 2020
XII 2022 6 cs szczęśliwy
👧 IX 2023 -
nick nieaktualnyLalia wrote:Anniu, ale jak przesadziłaś Mikiego do krzesełka to on już chyba ładnie siedział z podporem 💪 a Olkowi to jeszcze hoho do siedzenia, nawet głowy nie trzyma tak na 100%, przynajmniej mi się tak wydaje 😅
Dziewczyny, a słoiczki jakich firm polecacie??niech ma różne smaczki
-
https://naforum.zapodaj.net/3e41f9ea0f89.jpg.html
Hej, hej, wpadam z doskoku; nie nadrobię Was na pewno. My nadal na wczasach u rodziny w lesie. Jest baaardzo miło i sympatycznie, Julek poznaje świat na całego, ja nadrabiam zaległości towarzysko-alkoholowo-biesiadne. Dieta chwilowo poszła w pi...😉😜 Ale nie utyłam, a to juz dużo. U nas z newsów to mamy w końcu termin chrztu, 05.09; nie było łatwo bo trzeba było spiąć mocno napięte terminy kilku osób,ale się udało:)
Annia, zdrowia dla taty przede wszystkim.Mocne kciuki za Was.
Za wszystkie ząbki, obroty, stania, itd...gratulacje ogromne dla wszystkich mamusiek i maluchów 👏👏👏
Ounai, kciuki za szukanie działki/domu.
Pozdrawiam Was mocno:)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2021, 21:12
Wik89, SzalonaOna, Lalia, Suszarka, Iryska, KarolinaMaria, Martt95, kiniusia270, Clover, Ounai, Nowastaraczka, Enigvaa, kic83, Zulugula, dmg111, Ania81 lubią tę wiadomość
42 lata
08.03.2019 puste jajo płodowe💔
17.02.2020 Julek 💙 -
nick nieaktualnyOunai wrote:Clover nie wiem jaka macie działkę, ale na działce 1000m2 raczej ciężko zrobić oczyszczalnie tam gdzie się nie chodzi, bo to za mała powierzchnia. Albo na takiej 800m2. Co do pieca jakiegokolwiek poza gazowym to nie chcę, bo z tego co wiem za 10 lat cała Polska będzie mieć nakaz wycofywania się z opału na rzecz alternatywnych metod. Poza tym ja się wychowałam w domu z piecem węglowym i nie chcę już nic zasypywać. Raz że trzeba pamiętać, dwa że nie wiem czy będę mieć siły robić to na starość, trzeba jechać kupić opał, gdzieś to składować, jest bałagan itd. W grę wchodzi jedynie gaz albo pompa ciepła.
Moim marzeniem jest dom gdzie będzie duży salon, z otwartą kuchnią, z wyjściem na taras, z garażem dwustanowiskowym w bryle, sypialnia z garderobą, dwoma sypialniami dla dzieci i biurem, małą łazienką dla gości, dużą łazienką dla nas i pralnią. Najlepiej jakby była do tego spiżarnia. To moje marzenie
Zdecydowanie styl nowoczesny, na dole salon połączony z kuchnią (otwarta przestrzeń), łazienka dla gości, wejście do garażu z małą spiżarnia. Na parterze jeszcze chciałabym mieć sypialnie gościnna, w razie w.
Na piętrze nasza sypialnia z garderoba, 4 sypialnie dla dzieci, łazienka i mały gabinet/pokój ćwiczeń.
Na parterze oczywiście duże okna z wyjściem na taras.
Na piętrze chciałabym 2 balkony plus również duze okna w pokojach dzieci. Tzw. Rzygowniki czyli balkony francuskie.
I do tego ogródek, który już nie musiał by być duży. Po prostu żeby był...
Echhh, Cudnie pomarzyć! Ale może za kilka lat...Ania81 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWik89 wrote:Annia, zdrowia dla taty, trzymajcie sie.
Gratulacje dla Mikolaja z okazji ząbka 😀🥳 Moj jeszcze bezzebny 😁
Lalia, ja karmie we wszystkich tych opcjach, ktore wymienilasale ostatnio od kilku dni tez w krzeselku i jest wygodniej, wczesnie jeszcze za malo stabilny w nim
Co do sloiczkow, to poki co moj nr jeden to przysmak na dobranoc Hipp polecany przez Motylkaale to tak od swieta, drugi raz ostatnio podalam i znowu byl szal
A powiedzcie mi ile Wasze maluchy na mm jedzą dziennie butelek jeśli rozszerzanie dietę?
Bo u nas Matylda odkąd codziennie dostaje sloiczek to je 3x 210ml mm plus jeden duży sloiczek. I tak myślę, czy to aby nie za mało 🤔 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyPodczytuje Was cały dzień. Lubię ta swoją rutynę jak nadrabiam. A te nasze dzieci z dnia na dzień nabywają nowe umiejętności 😍
Ja już w piżamce, usypia mi jeszcze Kornela.
Zaraz jeszcze zastrzyk i zasiadam do serialu
Jutro mój P. Jedzie na zebranie do szkoły po południu, także jak zwykle cały dzień będę sama z dziećmibędę musiała skocYc na jakieś zakupy...
Miłego wieczoru! -
Ounai, piece na pellet nie zostaną wycofane. Mozna na nie brać dotacje z czystego powietrza. Wycofują tylko te węglowe. My myśleliśmy że będziemy musieli brać pellet bo na działce nie ma gazu (w ogóle w tej części wsi nie ma), ale akurat robią przyłącz. Zawsze można się dogadać z sąsiadami i atakować wspólnie gazownię żeby podciągnęli. Zwłaszcza że dom ma stanąć w perspektywie kilku lat. Gazowe ogrzewanie jest faktycznie bardzo wygodne, teraz w domu pierwszy sezon grzewczy na gazie za nami. Tata zadowolony bo steruje z sypialni temperaturą, do piwnicy wcale nie chodzi 😅 i na pewno jest czyściej.
Lalia, Clover, Ania81 lubią tę wiadomość
Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
Motylku, z tego co czytalam to wlasnie tyle jest w normie dla 7 miesiaca! Od 6 do 12 lyzek stolowych pokarmu stalego (no to akurat 1 duzy sloik to pewnie z 8 lyzek) i ok 500-700 ml mm
A o jakich porach Matylda je mleko? Mysle nad przejsciem na mm i zastanawiam sie, jakby to wygladalo (inna sprawa, ze watpie aby moj synek wypil na raz 150 ml, nie mowiac o 210:) on poki co je malo a często - niestety 😜)SzalonaOna lubi tę wiadomość
II 2020 22 cs szczęśliwy
👶 X 2020
XII 2022 6 cs szczęśliwy
👧 IX 2023 -
Lalia my też już rozrzeszamy dietę i kupujemy słoiczki różnych firm ale póki co zdecydowanie lepiej wchodzą warzywa niż owoce 😉
U nas obroty na brzuch od miesiąca pełną parą, z tym że jest preferowany jeden bok, a do drugiego trzeba zachęcić 😊 a stópki w buzi od około tygodnia, wystarczy ściągnąć skarpetki i młoda wie co robić 😆Lalia, Zulugula lubią tę wiadomość
12.2020 dziewczynka ❤️ po 6cs
11.2024 staramy się o rodzeństwo -
nick nieaktualnyWik89 wrote:Motylku, z tego co czytalam to wlasnie tyle jest w normie dla 7 miesiaca! Od 6 do 12 lyzek stolowych pokarmu stalego (no to akurat 1 duzy sloik to pewnie z 8 lyzek) i ok 500-700 ml mm
A o jakich porach Matylda je mleko? Mysle nad przejsciem na mm i zastanawiam sie, jakby to wygladalo (inna sprawa, ze watpie aby moj synek wypil na raz 150 ml, nie mowiac o 210:) on poki co je malo a często - niestety 😜)
Więc tak:
1 butelka 180/210ml - 8:00/9:00
2 butelka 210 ml - 11:00/12:00
3 butelka 210 ml - 16:00/17:00
1 sloiczek ok. 19:0/20:00
O 21:00 zazwyczaj zasypia na noc już bez butli. Czasem jeszcze po sloiczki popije mleczka, ale max 50 ml.Wik89, Ania81 lubią tę wiadomość
-
Ewa, to może jest jeszcze szansa, że Olek zapłonie miłością do swoich stóp 😅
A jak Twoja córcia z siedzeniem? -
Suszarka wrote:Lalia, tutaj jest fajna analiza słoików
https://rozszerzaniediety.pl/sloiczki-dla-niemowlat-ranking/
Clover, jesteśmy zdecydowani więc szukamy dość mocno, zwłaszcza że teraz ja mam czas przeglądać ogłoszenia. A syn ma już 5 lat i chciałabym znać miejsce docelowe, żeby mu później nie zmieniać szkoły. To i tak będzie już jego druga przeprowadzka.
Ja właśnie nie chcę takiego pieca, bo naprawdę trudno przewidzieć. Moja mama ma np 60 lat, tata nie żyje, a ona ma chory kręgosłup i nie byłaby w stanie przerzucać worków. Tzn znając moja mamę przerzucalaby a potem pół roku chodziła do fizjoterapeuty i lekarzy. Tak więc to rozwiązanie odpada. Przydomowa oczyszczalnie miałam w firmie która prowadziłam i niestety znam i plusy i minusy. I od tego czasu się zrazilam. Ale pewnie jeśli będzie opcja szambo vs oczyszczalnia to zdecydujemy się na oczyszczalnie.
Ja tez polecam wizytę. Najlepiej iść jeszcze w połogu, ale jak się zapomni to i później warto. Mi też został 1cm. Ćwiczę 3x w tygodniu. Był czas że próbowałam częściej ale odbiło się to tylko na zdrowiu. Więc teraz odpuściłam. Zaczynałam od 4cm. -
SzalonaOna wrote:Ja też mam marzenie o domku ❤️
Zdecydowanie styl nowoczesny, na dole salon połączony z kuchnią (otwarta przestrzeń), łazienka dla gości, wejście do garażu z małą spiżarnia. Na parterze jeszcze chciałabym mieć sypialnie gościnna, w razie w.
Na piętrze nasza sypialnia z garderoba, 4 sypialnie dla dzieci, łazienka i mały gabinet/pokój ćwiczeń.
Na parterze oczywiście duże okna z wyjściem na taras.
Na piętrze chciałabym 2 balkony plus również duze okna w pokojach dzieci. Tzw. Rzygowniki czyli balkony francuskie.
I do tego ogródek, który już nie musiał by być duży. Po prostu żeby był...
Echhh, Cudnie pomarzyć! Ale może za kilka lat...
Aaaaa, mój ogródek musi być na tyle duży, żeby dało się basen wykopać kiedyś i oprócz tego muszą się zmieścić 2-3 czereśniemieliśmy w domu i chcę mieć i cieszyć się swoimi czeresniami latem
Wik, Marta ma 9 miesięcy a je co 2,5h, czasem co 2h15 minale w zamian przesypia noce.
Suszarka, na tej wsi co nam się ta działka ostatnio spodobała, gdzie nie ma gazu właśnie gazownia sama pytała ludzi czy chcą i powiedzieli ze nie, bo mają albo swoje butle zakopane albo obok domów, albo pomontowali pompy ciepła. Mówił mi to montażysta od klimy bo ma tam dom. Mówi że sprawa nie do przejścia, od lat już się ciągnie z tym gazem i ciągle nie ma. Czasem są takie rzeczy nie do ogarnięcia. U mojej mamy już 8 lat robią kanalizację i od 8 lat mówią że to już moment i będzie. A studium w sprawie działek budowlanych już 10 lat jest i dalej nie przeszło, radni blokują bo nie chcą, żeby działki rolne zmienić na budowlane. A ludzie mają pola od cholery i nie mają czego dzieciom przekazać. Sprawa już nawet nie gazetach i TV była. Uwaga przyjechała i nic.
Co do ogrzewania to u mnie sprawa bezdyskusyjna. Całe życie panieńskie rozładowywałam węgiel, nosiłam do piwnicy, pilnowałam pieca i już nigdy w życiu nie chcę się w to bawić. Chcę mieć sterownik i tyle. Moja mama też zmieniła na gazowe jak piec pękł i też sobie chwali. Mówi że już w życiu nie wrocilaby do innych metod ogrzewania.SzalonaOna, Wik89, Clover, Ania81 lubią tę wiadomość
-
Ounai wrote:Daj mu po prostu skórkę chleba jak siedzi na macie i od tego zacznijcie. Niech sobie dziamga jak się bawi. A jak zobaczy jak się to robi to dasz mu kolejne rzeczy. Paluchy kukurydziane są też fajniejsze niż chrupki bo się łatwiej łapie, bo są długie.
Ja akurat odradzam dawanie jedzenia w miejscu nieprzeznaczonym do jedzenia, mata jest do zabawy, a w foteliku karmimy. Nie, że się czepiamale ja jestem za wyrobieniem właściwych wzorców u dzieci od początku.
dmg111, KarolinaMaria, Nowastaraczka, Suszarka, Ania81 lubią tę wiadomość
Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
[/url]
Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność -
Dziewczyny, u nas dramatyczna noc 😵😵😵
Olek się obudził ok. 23 i nie spał prawie do 2 😳
Sączył cyca jak drinka, bo inaczej nie da się tego określić jak ciamkał, odwracał głowę i znowu ciamkał, oczywiście przy tym gadał 🥴 widać było, że chce spać bo się przytulał, ale jak go odłożyłam to znowu się obudził i w końcu zasnął z nami w łóżku wtulony do mojej pachy. Obudził się o 5 z płaczem, nie mógł się uspokoić, w końcu cyc dobry na wszystko i zasnął, ale dzień zaczęliśmy o 6:30😑 nie wiem czy spałam chociaż 4 h🥱
Dzisiaj środa dzień raportowania, u mnie spadek na wadze -0,2kg oraz -1cm w talii, niezbyt dużo, ale zawsze coś 👍
Po południu mam nadzieję, że w końcu załatwię ten chrzest w kancelarii parafialnej ✊ a o 16:30 jestem umówiona z kierowniczką restauracji na podpisanie umowy, wpłatę zaliczki i ustalenie menu 👌
Pogoda nadal beznadziejna, ale chwilowo nie pada, jak się uda to chciałabym wziąć Olka chociaż na krótki spacer, a ja chciałabym też coś poćwiczyć, ale obecnie to chyba tylko kroplówka z kawy postawiłaby mnie na nogi 😂 -
nick nieaktualny