X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2021, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martt95 ja podawalam (nadal podaje) infacol (cos jak espunmisan). Pomaga, ale razem z lezeniem na brzuszku, masazami brzuszka.

• Tajka Autorytet

Wysłany: 19 maja 2021, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martt95 wrote:
    U mnie dzisiaj cisza i spokój ❤❤❤
    Babcia zabrała Alis do siebie i się dobrze bawią ja też!😄

U mnie była położna. Asia waży 3420g, czyli przybiera pięknie, niech tak zostanie 🤞🏼

Mamy coraz większe problemy z brzuszkiem. Kazala zacząć dawać espumisan i probiotyk (bio Gaja lub vivomix) ten drugi jest podobno lepszy więc zamówiłam. Dawala któraś z was swoim maluszka?

Martt, my dajemy od ponad tygodnia dicoflor i esputicon. Nie wiem czy lepszy esputicon czy espumisan. Ale lekarze kazali dawać nawet 5 kropli po posiłku. Na razie różnicy nie zauważyłam, może tylko
    więcej smierdzacych bączków :D ale w zrobieniu kupki i w uldze w bólu nie pomogły, bo dalej się pręży i płacze przy każdym bączku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2021, 13:07

12.08.2020 - ⏸ (15dpo, 2gi cykl stymulowany clo, 3ci cykl po drożności, 15cs)
    27.04.2021 - nasz cud 🥰 3700g, 57 cm, 41tc
    19cd062133.png

31.03.2022 - ⏸️
    Będzie dzidziuś 👣👶
    2534e96399.png
  • kic83 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2021, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia
    cudne dziewczynki, krzesełka wyglądają super!

Sylwucha lubi tę wiadomość

Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
    Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
    mhsv9vvjge47oh9x.png[/url]
    nqtkdf9hy13p613h.png
    Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 19 maja 2021, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tajka wrote:
    Wczoraj miałam kolejną wizytę u nowej cdl. Kolejna, która stwierdziła, że problem z karmieniem /pokarmem wynika z anatomii moich piersi. Jest duża odległość między nimi (można zmieścić 3 palce dłoni). Stąd może wynikać mała ilość pokarmu. Sama technika przystawiania jest ok, Maja dobrze ssie, no tylko nie ma za bardzo czego....I jest bardzo leniwa, nawet jak się dobrze przystawi, to bardziej sobie ciumka A nie efektywnie je. Polykanie jest sporadycznie..
    Sprawdziła też wedzidelko,jest ok.
    Nie chciała mnie zniechęcić, tylko dała do zrozumienia, że może nie warto walczyć i ze sobą i z nią. Bo raczej z tego nic nie będzie...Ale mogę próbować...jednak najwazniejsze jest szczescir moje i jej, a na razie ciezko mi sie cieszyć w pełni z macierzyństwa. Widziała po mnie, jak to wszystko przeżywam i poradziła rozmowę z psychologiem.
    Będę dalej próbować. Będę ja dalej przystawiać co te 2-3godz, ile pociumka to pociumka, reszta butla. Przystawiam też kolektor, zawsze z 20-30ml zcieknie...po butli laktator, a tam jest ok 10 ml z dwóch...wiec, aby miec dawke do karmienia zbieram z kilku razy....ale dziennie chociaż raz czy dwa dostanie butle z moim mlekiem...same widzicie jakie są to ilości....nic się nie zmienia, A Maja bedzie potrzebowała więcej...
    Nie mam już chyba na to wpływu, robię wszystko co mogę:( możliwe, że to przez moje piersi, a może zrobilam gdzieś błąd. Czasu już nie cofnę. Muszę zacząć cieszyć się z macierzyństwa, doceniać każda chwilę z Mają.
    Na pewno jeszcze to potrwa, zanim się z tym zupelnie pogodze.
    Majeczka dostała też szereg badań do zrobienia. Byliśmy wczoraj w dwóch punktach, nieudane próby pobrania :( była kłuta chyba w 5 miejscach :( w tym tygodniu już dany spokój, ale w następnym będziemy musieli dalej próbować...
    Kolejnej kupki dalej nie ma :(
    Mieliśmy też wczoraj usg jamy brzusznej, wszystko dobrze na szczęście, więc może brak kupki wynika z tej dyschezji, no albo alergii. Ale pediatra powiedziała, że na sprawdzenie alergii jeszcze za wcześnie i raczej gdyby ją miała, to byłyby też inne objawy, a nie tylko brak kupki czy duża ilość gazów...
    Biedaku, nic źle nie zrobiłaś! Tak czasami jest. Mam koleżankę która też była u 3 doradców i po prostu odpuściła. Doradca powiedziała jej, że zrobiła co mogła i czasem po prostu tak jest, że mimo chęci nie da się karmić. Jej córeczka jest piękną, inteligentną, zdrową i szczęśliwą dziewczynką. Chcesz odciągać to rób to. Jedna butelka na dzień też super. Ale posłuchaj położnej i idź do psychologa jeśli sama nie potrafisz ułożyć sobie w głowie, że ta jedna butelka to więcej niż niejedna mama daje, bo wiele kobiet świadomie rezygnuje z kp i to też jest w porządku. Alergie faktycznie później zwykle wychodzą, jak już dziecko ma przez jakiś czas kontakt z alergenem.

Ja kp i będę się szczepić.

Clover, Wik89, Ania81, Inaa89, Tajka lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • Clover Autorytet

Wysłany: 19 maja 2021, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tajka, przytulam mocno i rozumiem Cię, bo jakbym o sobie czytała... Ja wczoraj wieczorem podałam pierś prawdopodobnie ostatni raz. Od tej pory nic juz nie leci... Pogodziłam się z tym, ale i tak uważam, że straciłam za dużo czasu płacząc nad tym, że moja laktacja jest do dupy i że nikt mi tego czasu, kiedy mogłam się cieszyć pierwszymi tygodniami z synkiem nie wróci. Wiem, że popełniłam sporo błędów, ale też nie mogę powiedzieć że nic nie zrobiłam, bo różnych cudów próbowałam, żeby zwiększyć ilość mleka i wprawdzie było lepiej, ale tylko przez chwilę i później znowu się chrzaniło. Nerwy pewnie też zrobiły swoje. Mam nadzieję, że przy kolejnym dziecku pójdzie mi lepiej, a jeśli nie, to mam nadzieję, że nie będę już tak nad tym rozpaczać, bo do niczego to nie prowadzi. To prawda, że mleko mamy jest dla dziecka bardzo dobre, ale na mm też mu się przecież krzywda nie dzieje. Najważniejsze, że jest najedzone i kochane, że rodzice poświęcają mu swój czas, że widzi mamę uśmiechniętą, a nie wiecznie zdenerwowaną. Ja potrzebowałam czasu żeby to sobie przerobić w głowie, Ty też przemyśl sobie sprawę na spokojnie. Jeśli czujesz, że potrzebujesz pomocy psychologa to skorzystaj, ja bardzo żałuję, że w najgorszym czasie nie poszłam, ale jakoś dzięki wsparciu męża udało mi się wyjść na prostą.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2021, 13:28

Ania81, Suszarka, KarolinaMaria, dmg111, Tajka lubią tę wiadomość

06.02.2021 👶💙

age.png
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 19 maja 2021, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tajka, a doradzał Wam ktoś Delicol? U nas jak Olek miał problemy z brzuszkiem to przez pierwsze 3 miesiące szło u nas całe tiro: Biogaia jako probiotyk, Esputicon na wzdęcia (ja dawałam 3 krople do każdego karmienia) i Delicol na trawienie laktozy. Problemy nadal były, ale bez tych kropli było jeszcze gorzej 😔

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • Wik89 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2021, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tajka, ja sie szczepilam Astra, mozna przy kp
    Ale gdybym miala wybór szczepionki, to bym pewnie zdecydowala sie na mRNA
    Nie przejmuj sie tym kp, to serio nie jest najwazniejsze!

Dziewcxyny, jaki podgrzewacz do butelek polecacie? Kiedys tu byl jakis polecany, ale juz sie nie doszukam
    Lalia, Doomi, chyba Wy cos polecalyscie? 😀

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2021, 14:34

Tajka lubi tę wiadomość

II 2020 22 cs szczęśliwy
    👶 X 2020
    XII 2022 6 cs szczęśliwy
    👧 IX 2023
  • Clover Autorytet

Wysłany: 19 maja 2021, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pojechałam dzisiaj na zakupy i zatrzymała mnie policja 🙄 Wyprzedziłam rowerzystę, zrobiłam to prawidłowo a oni pojechali za mną aż pod market i na samym środku parkingu parkingu zrobili dyskotekę 🤦‍♀️ Tak się zdenerwowałam, że uchyliłam okno tylko na jakieś 2 cm i czekam, a oni stoją i patrzą się na mnie jak na debilkę 🤦‍♀️ Nie wiedziałam o co im chodzi, a oni się przedstawili i pytają, czy poprawnie wykonałam manewr wyprzedzania, na co ja, że tak. A policjant pyta, czy na pewno. Trochę mnie z tropu zbił, ale dalej twierdzę, że oczywiście, że prawidłowo, bo nie było ani przejścia dla pieszych, ani skrzyżowania, ani podwójnej ciągłej, to upewniłam się czy mogę wyprzedzić i to zrobiłam, odpowiednio sygnalizując. Nie wiem czemu, ale wyraźnie byli rozbawieni, kazali mi dmuchać 🙈 Ludzie pod biedronką oczywiście się gapią, mi wstyd, chociaż dalej nie wiem, o co chodzi. No i w sumie się nie dowiedziałam, bo mnie puścili normalnie. Nawet prawa jazdy nie chcieli sprawdzić, chociaż w sumie nie wiem, czy teraz sprawdzają, bo dawno nie miałam kontroli. Nie wiem, czemu mieli taki ubaw, może im się nudziło po prostu 🤷‍♀️

Po parkingu biedry, w której robię zakupy często chodzi pan, który zbiera na najtańsze browary i "zarabia" w ten sposób, że podchodzi do osób które pakują zakupy z wózka do samochodu i pyta, czy może odprowadzić wózek. I podszedł do jakiegoś gościa i pyta, czy może zabrać wózek, a ten się oburzył i mówi, że ma tam 1 euro. A tamten na to "ale mi to nie przeszkadza" 😂😂😂

dmg111, SzalonaOna lubią tę wiadomość

06.02.2021 👶💙

age.png
  • Karenira Autorytet

Wysłany: 19 maja 2021, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tajka ja karmię piersią, a w przyszły wtorek mam termin pierwszej dawki Pfeizerem. Od dawna wiedziałam, że jak tylko poczuję się trochę lepiej po porodzie to będę się szczepić.

Tajka lubi tę wiadomość

36 lat
    28.08.2020 ⏸️ Chłopiec
    26.04.2021 3070g, 52cm
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 19 maja 2021, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Clover, a może właśnie nie wykonałaś manewru prawidłowo i dlatego podeszli?

Clover lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Iryska Autorytet

Wysłany: 19 maja 2021, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kic, gratulacje dla Maksa🙂😘
    Lalia współczuję ciężkiej nocy. Może dzisiaj Olek będzie lepiej spał 🙂
    Inaa wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy 🙂
    Haha Clover, co to za akcja z tymi policjantami... Chyba im się wybitnie nudziło 😛

Inaa89, Lalia, Clover, kic83, Nowastaraczka lubią tę wiadomość

12.10.2020 ❤️
    14.05.2024 ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2021, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tajka ja kp i szczepilas sie astra od razu tez karmilam syna, mimo goraczki.

Co do kp to nie jest najwazniejsze czy butelka czy piers. Najwazniejsze jest szczescie twojej Majeczki i twoje. Najedzone, kochane malenstwo bedzie roslo szczesliwe, zdrowe madre. Forma karmienia nie ma tu zanczenia. Ja przez to przeszlam z coreczka. Walczylam o kp przez 3 miesiace zamiast cieszyc sie nia i chwilami z nia. Plakala bardzo duzo przez te 3 miesiace. Zaluje ze nie przeszlam na butelke szybciej 😢😔. Moze wtedy ja i ona bylybysmy szczesliwsze.
    Obecnie moje dziecko ma 7 lat i jest jedna z najlepszych uczennic w klasie. Dodam ze nalezy do jednych z najwyzszych😍.

Suszarka, Tajka lubią tę wiadomość

• Iryska Autorytet

Wysłany: 19 maja 2021, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My w końcu mamy spacerówkę Valco snap! Jest super! Faktycznie jest bardzo lekka . Póki co Michalek jeździ w niej na leżąco, ale pasuje mu to nawet. Dzisiaj przespał cały spacer🙂

Zulugula, Lalia, Clover, dmg111, Ounai, Enigvaa, Suszarka, Nowastaraczka, SzalonaOna, Ewa88 lubią tę wiadomość

12.10.2020 ❤️
    14.05.2024 ❤️
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dzis dostalam tel ze szkoly ze w klasie coreczki jedno z dzieci mialo pozytywnych test na korone. Zamknieli klase, corka w domu. Ma sie izolowac. Za to moi dwaj synowie nadal beda chodzic do szkoly...
    Czy ktos tu widzi sens??? 🤦‍♀️🤦‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

• Inaa89 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też ostatnio zatrzymała policja, jechałam z Tymkiem do fizjo. Jadę sobie patrzę za mną światełka i kierunek że mam zjechać. Podchodzi policjant i pokazuje suszarkę że przekroczyłam prędkość dozwolone 60 a ja miałam 69. Mili nie byli i wlepili mi 100zl i 2 punkty 🤦‍♀️

02.06 13 dpo II
    03.06 14 dpo beta 181, prog 25,29
    06.06 17 dpo beta 700
    28+6 1496g <3
    17.12.2020 ur się Tymek 💙 2245g i 48cm szczęścia 🥰

f2wlanliic1wg5qa.png
  • Suszarka Autorytet

Wysłany: 19 maja 2021, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tajka, jestem w prawie identycznej sytuacji. I na Twoim miejscu zamiast wydawać kasę na cdl lub inne wspomagacze (w moim przypadku morze Femaltikeru, słodu, Piulate, herbat laktacyjnych, Inki i piwa 0%) wydałbym na psychologa. Nawet teraz, mimo że do tej pory trochę karmię, czuję ukłucie zazdrości jak np. karmi moja siostra. I obawiam się że tak będzie zawsze. Jak Iga ma jakikolwiek problem zdrowotny to obwiniam siebie ("nie dość że nie dostaje 100% mojego mleka to jeszcze musi chodzić do fizjo" lub wstaw cokolwiek). Czuję się wybrakowana jako kobieta i matka, chociaż NIGDY nie powiedziałabym tak o kobiecie która nawet i świadomie wybiera mm. Tak to jest że jesteśmy dla siebie najsurowszymi krytykami. Ciężko sobie z tym poradzić. Często się mówi że szczęśliwa mama to szczęśliwe dziecko. Musisz się zastanowić czy zbieranie cały dzień na jeden posiłek dla Mai/widok 10ml w laktatorze nie dobija Cię jeszcze bardziej zamiast pomagać. Podziwiam Twoją walkę bo nie każdego byłoby na coś takiego stać. Ale nie zapominaj w tym wszystkim o sobie.
    Na kupki Iga dostała Debridat jak miała 3 tygodnie. Lekarka zaleciła też BioGaia, Bobotic i mm o niższej zawartości laktozy.

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
  • kiniusia270 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2021, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iryska wrote:
    My w końcu mamy spacerówkę Valco snap! Jest super! Faktycznie jest bardzo lekka . Póki co Michalek jeździ w niej na leżąco, ale pasuje mu to nawet. Dzisiaj przespał cały spacer🙂

Valco Snap 4 czy inny model? Tez się cały czas przymierzam do Valco tylko się boje jak z amortyzacja

’94
    17.10.2020 Staś ♥️
    godz. 3:55, waga 4050g, długość 56cm
    17.11.2023 Basia ♥️
    godz. 16:39, waga 3860 g długość 55 cm
  • Iryska Autorytet

Wysłany: 19 maja 2021, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kiniusia270 wrote:
    Valco Snap 4 czy inny model? Tez się cały czas przymierzam do Valco tylko się boje jak z amortyzacja
    Valco snap 4, z piankowymi kołami. Amortyzacja średnia, na polne drogi , dróżki w lesie albo kamieniste ścieżki raczej będzie niewygodny. Ale do miasta cud miód 😘

kiniusia270 lubi tę wiadomość

12.10.2020 ❤️
    14.05.2024 ❤️
  • Iryska Autorytet

Wysłany: 19 maja 2021, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj Michałek kilka razy przyjal pozycję do raczkowania🙂. Ale z tego co widzę trochę jeszcze mu zajmie to, ma slabe rączki i nie za wysoki podpór jeszcze.

Ania81, Zulugula, Inaa89, Lalia, Clover, dmg111, KarolinaMaria, Ounai, Enigvaa, Suszarka, Nowastaraczka, SzalonaOna, Wik89, Ewa88 lubią tę wiadomość

12.10.2020 ❤️
    14.05.2024 ❤️
  • Martyna_Dietetyk Koleżanka

Wysłany: 19 maja 2021, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kobietki!
    Piszę pracę magisterska na temat wpływu żywienia i wybranych parametrów stylu życia na płodność. Proszę jedynie o wypełnienie, krótkiej ankiety, która jest przedmiotem badań mojej pracy mgr. Sama ankieta zawiera pytania dotyczące głównie żywienia 😊 Ankieta jest ANONIMOWA, a jej wyniki posłużą mi jedynie do dogłębnego zbadania tematu i napisania pracy mgr! Z góry dziękuję za poświęcony czas :)
    Niestety nie da się kliknąć tutaj w link, istnieje opcja jedynie kopiowania i wklejenia:)

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdb1P-yoAMo-BWNFHIkZTgqAdC1Ih4wbEHIKnnoTQvfg7S3yA/viewform

‹‹ 3596 3597 3598 3599 3600 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ