X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 września 2021, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Enigvaa wrote:
    Moze masz mozliwosc zalozenia podskórna oszczędnościowego? Wtedy masz 2 konta na jednym koncie. :)
    Mam takie konto. Ale zawsze zdarzy sie prrzypadek, ze trzeba ta kase wziac.. 🤦‍♀️

• Enigvaa Autorytet

Wysłany: 6 września 2021, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SzalonaOna wrote:
    Mam takie konto. Ale zawsze zdarzy sie prrzypadek, ze trzeba ta kase wziac.. 🤦‍♀️

Hmm. To chyba jedyne wyjscie to uciac tam gdzie mozna. :) na pewno pomaga w tym lista zakupow i plan obiadow np.tygodniowy, kupujesz tylko to co z listy i nie ulegasz zachciewajką bo np.poszlas glodna do sklepu jak napisala clover :)
    Bo najwiecej idzie na jedzenie, niestety sporo jedzenia zwyczajnie marnujemy 🤷🏻‍♂️

SzalonaOna lubi tę wiadomość

🔸28 lat

Wysłany: 6 września 2021, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ladyo nie załapałam się na zdjęcie 😒 ale z pewnością wyglądałaś rewelacyjnie ☺🥰

02.06 13 dpo II
    03.06 14 dpo beta 181, prog 25,29
    06.06 17 dpo beta 700
    28+6 1496g <3
    17.12.2020 ur się Tymek 💙 2245g i 48cm szczęścia 🥰

f2wlanliic1wg5qa.png
  • Inaa89 Autorytet

Wysłany: 6 września 2021, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tragiczna noc, dosłownie tragiczna. Juz patrzyłam otworzyć okno i z niego wyskoczyć 🤦‍♀️ Tymon zasnal 20.30, sam pięknie w swoim łóżeczku. Ale od 22 zaczęły się płacze, Krzyki. Do 2 w nocy nie spałam wg, bo mały spał 5min a 20 płakał i tak na zmianę. Wiec o 2 mąż wziął małego i 2 godz nosił.i tulil. Ja może zdrzemnęłam się pół godz. Potem kiedy mały zasnal i mąż odłożył go do naszego lozka po 15 min znów się obudził i na nowo to samo. Mąż wstajac o 6 do pracy był tak nie przytomny, ja zresztą to samo. Dziś jestem wrakiem człowieka.. 😔 niewiem czy to tak od kataru, czy na zeby, bo nie widzę żadnych nowych..

02.06 13 dpo II
    06.06 17 dpo beta 700
    28+6 1496g <3

f2wlanliic1wg5qa.png
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 6 września 2021, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylku, kilkoro naszych znajomych też ma oddzielne konta z partnerem, ale zazwyczaj mają założone trzecie konto wspólne, tyle że ono pełni dwie funkcje:

1) jedni znajomi, na to trzecie konto przesyłają pieniądze na jedzenie, rachunki, opłaty za przedszkole/żłobek/korepetycje, benzynę itd. czyli taki miesięczny budżet rodzinny, a swoje konta traktują jako swoje oszczędnościowe i z nich też robią indywidualne wydatki np. ubrania, kosmetyczka itd

2) drudzy znajomi z góry dzielą się wydatkami rodzinnymi np. mąż rachunki i opłaty, żona jedzenie i "życie", a oboje przelewają na to trzecie konto jakąś umówioną kwotę i jest to ich konto oszczędnościowe

SzalonaOna, Ladyo lubią tę wiadomość

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 6 września 2021, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SzalonaOna wrote:
    Dziewczyny, jakie macie sposoby na oszczedzanie? :)
    Co miesiąc przelewam 13% naszych wypłat + 800zl które kiedyś wydawaliśmy miesięcznie na papierosy na konto oszczędnościowe. Do tego 200 lub 300zl na drugie konto oszczędnościowe i to są pieniądze na ubezpueczenie i naprawę samochodów. Te pieniądze to taki żelazny budżet, którego nie wolno nam ruszyć. Jeśli jest słaby miesiąc to kombinujemy na różne sposoby, rezygnujemy z jakiś przyjemności, ale generalnie żyjemy tak, jakby pieniądze na tym koncie nie istniały.
    Zanim wprowadziłam plan oszczędnościowy wydawaliśmy wszystko do zera. Po wprowadzeniu okazało się, że jesteśmy w stanie duzo zaoszczędzić rezygnując z pewnych zachcianek.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2021, 09:19

Lalia, SzalonaOna, Inaa89 lubią tę wiadomość

BOY 2015
    GIRL 2020
    CB 2025 💔
  • Maminka89 Autorytet

Wysłany: 6 września 2021, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylku my też mamy osobne konta. Ja staram się coś odkładać na konto oszczędnościowe, bo mój mąż nie potrafi, ale po urodzeniu syna jakoś ciężko mi to idzie 😂.
    Od tego miesiąca znowu zaczynam, bo od marca będę na wychowawczym i chciałabym mieć jakieś swoje pieniądze, a nie prosić się męża.
    Też ostatnio poruszyliśmy temat, że za dużo wydajemy na nasze zachcianki. Najgorzej, że mamy żabkę pod blokiem, w której nie jest najtaniej🙈. Może wreszcie przestanę jeść tyle słodkiego 🙊.

SzalonaOna lubi tę wiadomość

mhsv2n0agptpbs6g.png
  • Suszarka Autorytet

Wysłany: 6 września 2021, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy osobne konta, ale mamy wzajemnie upoważnienia do nich. Jeśli komuś się skończy kasa a coś potrzebuje kupić to po prostu bierze od drugiego. Co miesiąc po wypłacie zostawiamy sobie tylko tyle ile potrzebujemy na przeżycie miesiąca, a resztę odkładamy na budowę. Osobne konto oszczędnościowe mam też dla Igi.

Zielona, ja w ogóle w kościele nie miałam wózka, Iga była na rękach 😁 a cała uroczystość trwała może 15 min (mieliśmy sam chrzest, bez mszy).

Lalia lubi tę wiadomość

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
  • Maminka89 Autorytet

Wysłany: 6 września 2021, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze jedno u nas jest podział, że mąż płaci za kredyt mieszkaniowy i czynsz (bo kupił mieszkanie zanim ze sobą byliśmy), a ja resztę mediów plus wszystko dla Jasia. Na jedzenie składamy się.

Jeżeli chodzi o wysokość comiesięcznych oszczędności to trzeba dostosować do swoich zarobków i kosztów. Bo niektórzy mogą co miesiąc odkładać 1000zl lub więcej, a inni tylko 200zl. Ale moim zdaniem warto nawet 100zl bo to z czasem przyniesie jakiś konkretny pieniądz.

Inaa89, Lalia lubią tę wiadomość

mhsv2n0agptpbs6g.png
  • ZielonaHerbata Autorytet

Wysłany: 6 września 2021, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suszarka wrote:

Zielona, ja w ogóle w kościele nie miałam wózka, Iga była na rękach 😁 a cała uroczystość trwała może 15 min (mieliśmy sam chrzest, bez mszy).

Ooo spoko opcja! Muszę się dowiedzieć, czy gdzieś w okolicy jakiś ksiądz praktykuje coś takiego 😅

Inaa- współczuję nocy:( oby udało się odespać w dzień. Dużo nocy na dziś!

klz9df9hix7ly771.png
  • Inaa89 Autorytet

Wysłany: 6 września 2021, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aa i jeszcze mam taką skarbonkę w domu do której wrzucam 5zl 😅 jak mam jakieś w portfelu to odrazu laduja tam 🤭 nawet nie wiem ile tam się nazbierało bo nie otwieram i nie liczę ale systematycznie każde 5zl wrzucam 😆

Lalia, Suszarka, SzalonaOna lubią tę wiadomość

02.06 13 dpo II
    06.06 17 dpo beta 700
    28+6 1496g <3

f2wlanliic1wg5qa.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 6 września 2021, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz w kilku poradnikach czytałam że bezpieczna kwota to 10% wypłaty. To podobno kwota która nie obniża naszego komfortu życia, ale daje też dobre rezultaty. Dodatkowo powinno się odkładać 50% każdej podwyżki. Dzięki temu jednocześnie czujemy, że dostajemy wyższa wypłatę, ale też znacząco zwiększamy oszczędności.

U nas chyba najważniejszym jest cel. Do tej pory odkładaliśmy właśnie na wspomnianą poduszkę finansową, czyli chcieliśmy mieć tyle, żeby w razie czego przeżyc rok. Natomiast teraz te pieniądze mają iść na dom.

U nas najwięcej idzie na jedzenie i ja na macierzynskim trochę za dużo wydawałam na dzieci. Na ubrania dla siebie wydajemy bardzo mało. Z reguły miesiącami chodzimy w tych samych ubraniach. Zaczęłam kupować ubrania dobrej jakości. Dzięki temu np buty zimowe mam na 7 lat, adidasy noszę zwykle koło 5 lat i dłużej. Ostatnio narzekałam mężowi, że niby koszulka levis a zrobiła się dziurka. A mąż na to "Kochanie, ale Ty w niej chodzisz naokraglo od 5 lat" 😂 buty do chodzenia po górach mają już 13 lat

Tymkowi też kupuję ubrania lepszej jakości. Kiedy kupowalam spodnie dresowe w Pepco po miesiącu lub max dwóch miał przetarte kolana. Jak zaczęłam kupować w next o 10zl droższa chodził w nich pol roku. Tak że to tezy jest takie ukryte oszczedzanie.

Oczywiście tak jak Lalia kupuję duzo przez internet. Nie palimy nie pijemy nawet piwo zero się nie zdarza.

LaBellePerle lubi tę wiadomość

BOY 2015
    GIRL 2020
    CB 2025 💔
  • Inaa89 Autorytet

Wysłany: 6 września 2021, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZielonaHerbata wrote:
    Ooo spoko opcja! Muszę się dowiedzieć, czy gdzieś w okolicy jakiś ksiądz praktykuje coś takiego 😅

Inaa- współczuję nocy:( oby udało się odespać w dzień. Dużo nocy na dziś!
    Ja niestety nie mam opcji na odespanie przy moich chłopcach.. poprostu nie ma kiedy. Teraz są w szkole wiec w tym czasie zrobię pranie, przygotuję obiadek, pójdę na spacer. A potem jak wrócą to wiesz już czas z nimi, pewnie już zaczną się jakieś pracę domowe więc będzie trzeba pomóc. Ale dam radę 😊

02.06 13 dpo II
    06.06 17 dpo beta 700
    28+6 1496g <3

f2wlanliic1wg5qa.png

Wysłany: 6 września 2021, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy macie jakieś sposoby na drzemki? Mi już ręce opadają.
    Był miesiąc czasu, że wypracowalam dwie, fajne regularne drzemki Małej, co prawda każda po 30 minut Ale zawsze to coś 😁
    Od jakiś 3 tyg wszystko poleciało w kosmos.

Jak wstaje, to zazwyczaj staram się ja usypiac po 1,5h od wstanie bo widzę, że zaczyna przecierac oczy i ziewac i robi się maruda. Kiedyś to się sprawdzalo i po 5min bujania dała się odłożyć do łóżeczka i spała.
    Teraz nic nie dziala, wyrywa się na rękach, kopie i szarpie. Jak w końcu zaśnie po 45 min walki na rękach, to jak odkładam to się budzi i już koniec, cała rozbrykana.

Próbowałam już chyba wszystkiego. Modyfikowalam na milion sposobów.

klz9df9hix7ly771.png
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 6 września 2021, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Herbata, u nas zazwyczaj pierwsza drzemka jest 1,5-2,5h po wstaniu. Wcześniej robiłam po prostu tak, że kładłam się z Olkiem na łóżku, karmiłam go piersią na leżąco i on w trakcie tego karmienia zasypiał, więc dopóki się nie przemieszczał, to robiłam wielki kokon z kołdry i poduszek i tak sobie spał, odkąd się przemieszcza, to czekam ok. 5min żeby głębiej zasnął i przekładam go do łóżeczka, raz się uda a raz nie ale raczej nie ma większych problemów. Teraz staram się oddzielić karmienie piersią od spania, więc po śniadaniu jak Olek wykazuje oznaki senności, to kładę go do wózka i próbuję ululać, ale to wymaga często kreatywności, bo Olek lubi jak wózek jeździ szybko i dość agresywnie 🤣 więc ja jeżdżę wózkiem przód tył, ale w taką literkę V: do przodu w prawo, do tyłu, do przodu w lewo, do tyłu itd ii to dość mocno i szybko, często dodatkowo w tle chodzi Chmurka Fischer Price z szumem morza albo telewizor z muzyką, ale tak cichutko. Olek nie lubi smoka, ale lubi pieluszki tetrowe i dużo szybciej zasypia jeśli jest wokół buzi przytulony do pieluszki. U nas na usypianie na rękach nie ma szans 😵

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • Ewa88 Autorytet

Wysłany: 6 września 2021, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też koszmarna noc 😌 ja chora (chyba zatoki) a młoda postanowiła zrobić sobie przerwę w spaniu od 3 do 5 😐😐 na szczęście teraz już mamy pierwszą drzemkę 😌

ZielonaHerbata a dajesz coś do jedzenia przed spaniem? U nas widzę, że pełny brzuszek ułatwia zasypianie no i oczywiście smoczek i pieluszka tetrowa przytulona do buzi 😉

12.2020 dziewczynka ❤️ po 6cs
    11.2024 staramy się o rodzeństwo
  • Ewa88 Autorytet

Wysłany: 6 września 2021, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też muszę się zabrać ostro za oszczędzanie bo jeśli faktycznie zdecyduję się na wychowawczy to wiadomo jedna wypłata mniej 😌 a widzę że sporo wydajemy na pierdółki i rzeczy bez których da się obejść...

Dziewczyny a jeśli dziecko już wstaję przy meblach, w łóżeczku itp to zakłada się już jakieś buciki?

12.2020 dziewczynka ❤️ po 6cs
    11.2024 staramy się o rodzeństwo
  • Suszarka Autorytet

Wysłany: 6 września 2021, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iga jak jest zmęczona to zaśnie w sekundę przytulona do mnie, smoczek odrzuciła już dawno, pieluszki też nie potrzebuje. Ale jak ma dzień w którym nie chce spać to choćbym na głowie stawała - nie zaśnie i koniec 🤦 włączam jej zazwyczaj królika Moonie z odgłosem padającego deszczu, ale jak się rozładuje to zaśnie spokojnie bez. W wózku bardzo ciężko ją uśpić, latem jeszcze zasypiała w ogrodzie podczas jazdy po trawie, ale teraz nie ma opcji 🤷

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022

Wysłany: 6 września 2021, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia wrote:
    Herbata, u nas zazwyczaj pierwsza drzemka jest 1,5-2,5h po wstaniu. Wcześniej robiłam po prostu tak, że kładłam się z Olkiem na łóżku, karmiłam go piersią na leżąco i on w trakcie tego karmienia zasypiał, więc dopóki się nie przemieszczał, to robiłam wielki kokon z kołdry i poduszek i tak sobie spał, odkąd się przemieszcza, to czekam ok. 5min żeby głębiej zasnął i przekładam go do łóżeczka, raz się uda a raz nie ale raczej nie ma większych problemów. Teraz staram się oddzielić karmienie piersią od spania, więc po śniadaniu jak Olek wykazuje oznaki senności, to kładę go do wózka i próbuję ululać, ale to wymaga często kreatywności, bo Olek lubi jak wózek jeździ szybko i dość agresywnie 🤣 więc ja jeżdżę wózkiem przód tył, ale w taką literkę V: do przodu w prawo, do tyłu, do przodu w lewo, do tyłu itd ii to dość mocno i szybko, często dodatkowo w tle chodzi Chmurka Fischer Price z szumem morza albo telewizor z muzyką, ale tak cichutko. Olek nie lubi smoka, ale lubi pieluszki tetrowe i dużo szybciej zasypia jeśli jest wokół buzi przytulony do pieluszki. U nas na usypianie na rękach nie ma szans 😵
    U nas już 3h lecą od wstanie i nic mimo że widzę że maruda .
    Już kilka razy właśnie tak pr9bowalam na łóżku Ale nie ma opcji żeby tak zasnęła.
    Wózek u nas odpada bo tak jak pisałam od 2m trwa bunt w najlepsze 😐
    Co do jedzenia. My akurat oddzielamy spanie z jedzeniem. Ale jak miałam kilka kryzysów to próbowałam ja karmić do drzemki Ale ona nie umie już zasypiać przy cycku, także to też odpada.
    Biały szum tez chodzi.

klz9df9hix7ly771.png
  • Iryska Autorytet

Wysłany: 6 września 2021, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa88 wrote:
    Ja też muszę się zabrać ostro za oszczędzanie bo jeśli faktycznie zdecyduję się na wychowawczy to wiadomo jedna wypłata mniej 😌 a widzę że sporo wydajemy na pierdółki i rzeczy bez których da się obejść...

Dziewczyny a jeśli dziecko już wstaję przy meblach, w łóżeczku itp to zakłada się już jakieś buciki?
    O matko, nie! Najlepiej na bosaka, bez skarpetek nawet.

KarolinaMaria, Lalia, Ewa88 , Ounai, Zulugula, Lulu83 lubią tę wiadomość

12.10.2020 ❤️
    14.05.2024 ❤️
‹‹ 4088 4089 4090 4091 4092 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.

CZYTAJ WIĘCEJ