Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Zulugula wrote:Oo wszystkiego najlepszego dla Stanleya na 11 msc! 🥳 jeszcze miesiąc i impreza! Jakie plany?
Gratulacje dla Maksa! 😍
Dziękujemy, później zrobię sesje. Właśnie wróciliśmy ze żłobka i Model zasnął w aucie. Dzisiaj był godzinę, Ciocia mówiła, ze generalnie było dobrze, chwilami były płacze 😕 No nic mam nadzieje, ze będzie tylko lepiej. Popołudniu maja wstawić zdjęcia z zabaw to zobaczę jaka była mina 😅
Roczek organizujemy w restauracji 16 października, obiad kawa plus mała kolacja (ceny są teraz takie jakie miałam na weselu od osoby) Zapraszamy 27 dorosłych plus 6 dzieci do lat 4
Chrzciny mieliśmy kameralne, na Roczek postanowiliśmy zaszaleć. Wymyśliłam temat przewodni leśne zwierzęta także trochę się postaram z moimi „zdolnościami” 😂Zulugula, Lalia lubią tę wiadomość
’94
17.10.2020 Staś ♥️
godz. 3:55, waga 4050g, długość 56cm
17.11.2023 Basia ♥️
godz. 16:39, waga 3860 g długość 55 cm -
Ewa88 wrote:Nikaa czyli to badanie u okulisty wykazało wadę wzroku?
Tak, miał zakrapiane oczka i po 50 minutach sprawdzane takim urządzeniem plus jeszcze okulista coś tam patrzył i wyszło że ma +6 i +6.5 a normy dla jego wieku to +4. Dostaliśmy receptę na szkła i kontrola w marcu z silniejszymi kropelkami i wtedy będzie coś bardziej wiadomo co z tą wada czy rośnie a może się zmniejsza. -
nick nieaktualnyNikaa92 wrote:Tak, miał zakrapiane oczka i po 50 minutach sprawdzane takim urządzeniem plus jeszcze okulista coś tam patrzył i wyszło że ma +6 i +6.5 a normy dla jego wieku to +4. Dostaliśmy receptę na szkła i kontrola w marcu z silniejszymi kropelkami i wtedy będzie coś bardziej wiadomo co z tą wada czy rośnie a może się zmniejsza.
Clover lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Anetko, ja dzisiaj czytałam artykuł na temat pionizacji i chodzenia:
https://mamafizjoterapeuta.pl/2018/05/17/etapy-pionizacji-1/
I tym bardziej się uspokoiłam 👍 wszędzie, ale to wszędzie jest napisane że widełki do chodzenia to 12-18 miesięcy a nie 6-12 🤦
A Pola, Tomson, Maks, Kacperek, Staś, Iga, Ola i inne dzieci które wstają i chodzą to moim zdaniem torpedy, którym powinno się mówić "wooow, super że to JUŻ" a nie pierniczyć "jak to JESZCZE NIE?!" 😡
Herbatko, przecież Twoja córcia ma 5 miesięcy, to o jakim siadaniu mówi Twoja rodzina?! 😳 Chyba zwariowali 😵
Motylku, mi się taka długość bardzo podoba 👌
Nikaa, a czy Twoja wada wzroku jest przez Twoich rodziców? Wyrzucasz im to przy każdej okazji? Na pewno nie 😘 myślę że dzieci temu że tak szybko zareagowaliście to okularki dużo pomogą 💪SzalonaOna, Zulugula, Clover lubią tę wiadomość
-
Kiniusia, mi się też mega podoba motyw zwierzątek leśnych 😍😍😍 super pomysł 💪💪💪
A ceny lokali zwalają z nóg 😵😵😵
-
Hej kochane, u nas słabo:( Nawet nie u nas, bo Julka adaptacja całkiem ok(w sensie że płacze jak go oddaję, ale szybko się uspokaja, i potem normalnie się bawi,itd...),ale ja dalej chora,a w dodatku uwaga uwaga...mam zapalenie piersi 🤦♀️🤦♀️🤦♀️ 9 miesięcy po końcu KPI zrobił mi się zastój którego w porę nie zniwelowałam i zrobiło mi się z tego zapalenie:( Ledwie żyję, nie nadrobię Was,przepraszam.
W temacie wszystkich babć, ciotek, sąsiadek które tak się martwią o rozwój ruchowy naszych maluchów to podrzućcie im ten artykuł, może im trochę w głowach rozjaśni https://ronja.pl/kroki-milowe-dziecka/
Buziaki dla wszystkich !
Ps. Mam nadzieję że nasze forumowe chorowitki już lepiej się mają ❤Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2021, 11:37
42 lata
08.03.2019 puste jajo płodowe💔
17.02.2020 Julek 💙 -
Nikaa ja też bylam pewna że jeśli dziecko widzi mikroskopijny okruszek na podłodze to wzok ma super (u nas też tak jest) a tu widzę że w życiu nie można być niczego pewien 🤔🤔 my byliśmy u okulisty z zezem, ale mamy wrócić po ukończeniu roku, napewno wszystkiego dopytam 😊
Dziewczyny zamówiłam ocieplane niechodki z next, ale są niestety za małe, może jest ktoś chętny?? Niestety zwrot do niemiec się nie opłaca 😄 podaje link https://www.next.pl/pl/g664015s4/471580#471580
Mam rozmiar 6-12 miesięcy czyli 68-80Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2021, 11:53
12.2020 dziewczynka ❤️ po 6cs
11.2024 staramy się o rodzeństwo -
Ojej, emdar, wspolczuje. Zdrowka!
Czy juz poradzilas sobie z zastojem? Ja po zakonczeniu kp mialam giga zastoj, trzeba wygrzac w goracej kapieli i mocno masowac. U mnie w koncu „puściło”
Motylku, zdrowia dla Matyldy!
Zulu, dla Tomcia rowniez.
Anetko, ja tez dzis jestem nie do zycia..
Gagatka, fajny pomysl z niania jeden dzien w tygodniu. Niewykluczone ze i my kogos takiego poszukamy. Poki co od poczatku wrzesnia dziele sie z mezem w miare pol na pol opieka (on wybiera zalegly urlop wyp) i fajnie nam sie to sprawdza - oboje jestesmy bardziej efektywni w pracy, a syn ma dobry kontakt z ojcem i nie przyzwyczaja sie tylko do mnieale od listopada chyba juz bedzie trudniej z ta opieka u meza, wiec moze taki jeden dzien w tygodniu z niania bylby opcją
SzalonaOna, Nowastaraczka lubią tę wiadomość
II 2020 22 cs szczęśliwy
👶 X 2020
XII 2022 6 cs szczęśliwy
👧 IX 2023 -
Gratulacje dla wszystkich dzieciaczków zaczynających przygodę z chodzeniem 🥰😘
Ja nigdy nie porównywałam dzieci i porównywać nie będę. Jedne wszystko zaczną robić zdecydowanie szybciej inne później. Dziecko na chodzenie ma czas do 18 miesiąca.
W naszym przypadku Tymek ma czas do 24 miesiąca że względu na wczesniactwo ( mówili nam już o tym jak leżał jeszcze na intensywnej terpaii). Nie przejmuje się tym, że sam nie siedzi.
Zasuwa po domu jak szalony skacząc ciągle na kolanach jak króliczek ☺ ostatnio zaczął próbować się podnosić kleczac na kolankach. Także i tak jestem mega dumna z mojego małego chłopca 🥰Wik89, Suszarka, SzalonaOna, Lalia lubią tę wiadomość
02.06 13 dpo II
03.06 14 dpo beta 181, prog 25,29
06.06 17 dpo beta 700
28+6 1496g
17.12.2020 ur się Tymek 💙 2245g i 48cm szczęścia 🥰
-
Motylku zdrówka dla Matyldzi 😘
Zulu dla Tomka również 😘
Emdar mam nadzieję, że szybko Ci przejdzie. Trzymaj się 😘
Nikaa śliczny Kubuś, super wygląda w okularkach 😘
U nas na szczęście wysypka się zmniejszyła, co prawda tylko minimalnie dosłownie ale jednak. Co znaczy że nie musimy dzia jechać do szpitala 🙏Lalia lubi tę wiadomość
02.06 13 dpo II
03.06 14 dpo beta 181, prog 25,29
06.06 17 dpo beta 700
28+6 1496g
17.12.2020 ur się Tymek 💙 2245g i 48cm szczęścia 🥰
-
Lalia, ja jestem ciekawa czy ciocia miała na myśli faktycznie dziecko chodzące, czy takie które powiedzmy stawia kroki trzymane pod pachy lub za ręce (o zgrozo). Bo nie chce mi się wierzyć, aby dziecko 10-miesięczne chodziło samodzielnie, czyli tak jak faktycznie powinno to wyglądać. Nawet Pola od Anety, która rozwija się jak torpeda, ma prawie 10 miesięcy i nie chodzi samodzielnie, a ja nie znam dziecka które by miało szybsze tempo rozwoju.
Mnie to strasznie wkurza, bo bratanek męża ledwo wstał przy meblach, to już był prowadzany. I teraz w rodzinie jest gadanie "Marcel miał 9 miesięcy i chodził!", a guzik prawdabo samodzielnie zaczął chodzić na chwilkę przed ukończeniem roczku (więc i tak szybko). Mój mąż się daje łapać na ten wyścig szczurów i mówi do Igi "musisz chodzić szybciej niż Marcel", no kurde, a co to, złoty medal za to dają? Co gorsze, moja teściowa próbowała prowadzać Igę, ale powiedziałam jej że tak nie wolno i ma tego nie robić... Zresztą ona nawet nie kuma że trzeba przebierać nogami do przodu, umie tylko bokiem jak się dobrze trzyma kanapy albo stolika. Ogólnie tragedia z tymi ciociami i babciami dobra rada. Mam w rodzinie dwójkę dzieci, które były właśnie tak prowadzane znacznie za wcześnie, i oboje mają wypchnięte żebra i skoliozę jak klucz wiolinowy...
Zulugula, Clover, Lalia lubią tę wiadomość
Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
Tez nie cierpię tego porównywania… Każde dziecko jest inne i robi rzeczy w swoim tempie;)
Udało się pstryknąć zdjęcie, dzisiaj Stasiu ka bad day i jest przyklejony do mnie i słyszę tylko rozpaczliwe mamamamamaama a czeka Nas wizyta u teściów, wiec już nie mogę się doczekać 🙄
Wik89, Zulugula, Clover, kic83, Suszarka, KarolinaMaria, Inaa89, Ounai, Lalia, Nikaa92, kar_oliv, Nowastaraczka lubią tę wiadomość
’94
17.10.2020 Staś ♥️
godz. 3:55, waga 4050g, długość 56cm
17.11.2023 Basia ♥️
godz. 16:39, waga 3860 g długość 55 cm -
Ja z kolei nigdy (poki co) nie odczulam zadnego wyscigu w umiejetnosciach, porownywania, czy prob prowadzania na siłe. Ufff
A widze, ze to czesto sie zdarza, z tego co piszecie
kic83 lubi tę wiadomość
II 2020 22 cs szczęśliwy
👶 X 2020
XII 2022 6 cs szczęśliwy
👧 IX 2023 -
Witam się i ja
Dziewczyny, rozmawiałyście o porównywaniu. U mnie głównie moja teściowa porównuje, doprowadzając mnie tym samym do białej gorączki. Ciągle tylko jest, że A. lub M. (starsi kuzyni Olka) w jego wieku to już to czy tamto. Ostatnio wyskoczyła z tekstem, że jakiś tam wnuk jej koleżanki z pracy TEŻ późno raczkował. No to się pytam, a kto późno raczkuje, ze powiedziała "też"? Bo z tego, co mi wiadomo, to Olek się normalnie mieści w oknach rozwojowych... Innym razem wyskoczyła z tekstem, że gdybyśmy nie chodzili na tę gimnastykę (chodziło jej o fizjo), to Olek nic by nie potrafił robić 🙄 Ciekawe, bo jak chodziliśmy, to ciągle drążyła po co i jeszcze komentowała że jej dzieci nigdzie nie chodziły i też się jakoś rozwijały. Moja mama z kolei ciągle ostatnio mówi o tym, że ciekawe kiedy Olek będzie chodził i powtarza, że ja samodzielnie poszłam kiedy miałam rok i tydzień - tak, jakby to był jakiś wyznacznik. Wkurza mnie takie porównywanie. Ale mam takie przemyślenia, że ludzie przez całe życie są porównywani - zaczyna się już od takich maluszków, później jest szkoła, gdzie też jest nieustanne porównywanie, a przecież w dorosłym życiu też - w pracy, a także porównywanie się np. z sąsiadami, bo oni coś mają, a ktoś inny nie ma... Chciałoby się tego uniknąć, ale nie wiem, czy to możliwe 🤷♀️Suszarka, Lalia lubią tę wiadomość
-
Anet.kaa wrote:Czy Wy też jesteście takie wyprute z energii.
U mnie jakiś dramat. Wczoraj tylko czekałam aż Pola zaśnie i poszłam o 21:30 spać, spałam dp 6:30 i nadal ledwo żyje, mam wrażenie że na oczy dobrze nie widzę.
Nedziemy dziś nad jezioro a ja mam tak mało energii i taki humor że masakra.
Anetka
Ja tak mam, i to do tego stopnia, że ostatnio nie mam siły wstać nawet rano z łóżka. Boli mnie całe ciało i ręce drętwiejąTeraz spalam z Maksem na jego drzemce i jak się obudziłam to dosłownie czuje się jakby mnie walec rozjechał.
Dodatkowo dwójka dzieci na głowie, remont, potem odświeżenia naszego mieszkania i jego sprzedaż, nerwy czy Maks się dostanie czy nie do żłobka państwowego, już sprawdziłam że w okolicy prywatny z wyżywieniem u nas to 2200 zł...Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
[/url]
Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność -
To tez zalezy, w jakim kontekscie i w jaki sposob jest cos powiedziane. Moi tesciowie czy rodzice czy babcia czesto wspominaja, kiedy ja lub maz zaczeismy raczkowac, chodzic, itp (choc mysle, ze polowy nie pamietaja
), ale ja to traktuje bardziej jako ciekawostke i w sumie chetnie o tym slucham, w ogole nie wnioskuje z tego, ze ktos czegos oczekuje wobec Gucia
Zulugula, Lalia lubią tę wiadomość
II 2020 22 cs szczęśliwy
👶 X 2020
XII 2022 6 cs szczęśliwy
👧 IX 2023