Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Ounai wrote:Herbatko, daj jej chwilę. Nie od razu dzieci potrafią zgarniać z łyżeczki. To umiejętność, której muszą się nauczyć, tak jak wstawać, chodzić, itd
Wiem, wiem. Ale u nas są też inne przesłanki. Między innymi nadal bardzo często śpi z otwarta buzia i w dzień także ma często otwarta buzie i język na wierzchu.
Ostatnio nasza fizjo zwróciła na to uwagę i sama stwierdziła żebyśmy poszli dla pewności skonsultowac z innym neurologopeda. -
ZielonaHerbata wrote:Dzięki dziewczyny;)
No właśnie ja widzę, że Mała chyba nie je prawidłowo. Nie potrafi zamknąć do końca buzi ale jak widzi lyzeczke, to otwiera szeroko buzie i az sie trzesie no i zjada papki ze smakiem i to spore ilości.
Teraz w poniedziałek mamy wizytę neurologopedy i czuje, że coś będzie nie tak z tym napięciem w buzi.
Mimo, że wcześniejsza neurologopeda mówiła, że wrdzidelko ok i napięcie ok a ja jednak mam obawy, ze nie do końca ok więc chce to skontrolować jeszcze u kogoś innego.
No nic zobaczymy co powie druga babeczka.
Ahhh z tymi lekarzami 😑
Ja można powiedzieć odpuściłam na chwilę RD, poczekałam aż jej buzia będzie się nadawała do tego. Wcześniej ćwiczyliśmy na chrupka ten język, memlala i ćwiczyła go. Mieliśmy dużo ćwiczeń. O ile co jedzenia i picia (piję z kubka i z rurki) nie mam czego się przyczepić to z buzią jeszcze dużo do pracy jest. Bywa tydzień że zamknięta jest i język nie leży na dole,a teraz jakiś regres i buzią otwarta, język leży na dziąsła h. Sama już czasami mam ochotę odpuścić bo ile to może trwać. Daje jej jak najwięcej do gryzienia w boki, ostanio nawet kabanos poszedł ( wiem za zdrowy to nie jest), ale ładnie sobie nagryzalaO ❤️
Z ❤️ -
Meggi110818 wrote:Ja można powiedzieć odpuściłam na chwilę RD, poczekałam aż jej buzia będzie się nadawała do tego. Wcześniej ćwiczyliśmy na chrupka ten język, memlala i ćwiczyła go. Mieliśmy dużo ćwiczeń. O ile co jedzenia i picia (piję z kubka i z rurki) nie mam czego się przyczepić to z buzią jeszcze dużo do pracy jest. Bywa tydzień że zamknięta jest i język nie leży na dole,a teraz jakiś regres i buzią otwarta, język leży na dziąsła h. Sama już czasami mam ochotę odpuścić bo ile to może trwać. Daje jej jak najwięcej do gryzienia w boki, ostanio nawet kabanos poszedł ( wiem za zdrowy to nie jest), ale ładnie sobie nagryzala02.06 13 dpo II
03.06 14 dpo beta 181, prog 25,29
06.06 17 dpo beta 700
28+6 1496g
17.12.2020 ur się Tymek 💙 2245g i 48cm szczęścia 🥰
-
Co do spania z otwartą buzią, to moja Mała rzadko z nią śpi, najczęściej jest zamknięta. Nawet jak katar ma to zamknięta a chrapię przez nos jak traktor. Ale za to w dzień jest otwarta, a to spowodowane jest słabym napięciem w buzi, ale też w ciele, osiowo to idzie, od słabego centrum - brzucha.O ❤️
Z ❤️ -
ZielonaHerbata wrote:Wiem, wiem. Ale u nas są też inne przesłanki. Między innymi nadal bardzo często śpi z otwarta buzia i w dzień także ma często otwarta buzie i język na wierzchu.
Ostatnio nasza fizjo zwróciła na to uwagę i sama stwierdziła żebyśmy poszli dla pewności skonsultowac z innym neurologopeda.
To jest nieprawidłowe i walczymy z tym już 6 miesięcy. Powiem Ci, że patrząc na forum z tym problemem to ciężka jest droga... 😔
Brak pionizacji języka w dzień to podstawa problemuWiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2021, 19:53
O ❤️
Z ❤️ -
Meggi110818 wrote:To jest nieprawidłowe i walczymy z tym już 6 miesięcy. Powiem Ci, że patrząc na forum z tym problemem to ciężka jest droga... 😔
Brak pionizacji języka w dzień to podstawa problemu
Meggi moge na priv? U nas ten sam problem... A brzuch ma mocny. Raczkuje, siada, wspina sie. Nie wiemy co jest przyczyną tego slabego napiecia w buzi. Teraz zalecaja niby podciac wedzidelko. Sama nie wiem.
papki nie sprawdzają sie u nas w ogole, kawalki lepiej i nie moge powiedziec ze nie je nic ale je bardzo malo.
od jednej neurologopedy ze mamy podciax bo typ wedzidelka 3, a druga ze masaze moze pomoga.
spi z zamknieta buzia zawsze ale 80 % dnia buzia otwarta, jezyk gdzies pomiedzy wargami. Jak je to ruchomość jezyka bardzo slaba.
jakie mieliscie cwiczenia na to napięcie?
U nas mamy do gryzienia doslownie taki cewnik dlugi jak dla dorosłych 🤣🤣, jak jedzenie np zupy to pierwsze lyzeczki ze szpatulki laryngologiczne najlepiej zimnej, jak spi to takie dziwne ćwiczenia ale to slabo mi wychodzi bo on sie od razu mi wybudzaWiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2021, 20:05
Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
Poronienie listopad 2019 7tc
Synek styczeń 2021 -
veritaa wrote:Meggi moge na priv? U nas ten sam problem... A brzuch ma mocny. Raczkuje, siada, wspina sie. Nie wiemy co jest przyczyną tego slabego napiecia w buzi. Teraz zalecaja niby podciac wedzidelko. Sama nie wiem.
Ok. Ale to chyba musisz zaprosić do przyjaciółek.
Moja wszystkie te etapy robiła na początku widelek. Mimo to brzuch słaby.
U Nas po podcięciu wyregulowalo się trochę napięcie, opadły ramiona, szyją jest widoczna,. Może teraz łatwiej będzie wyćwiczyć brzuch. Buzia przez 4 tyg po podcięciu super zamknięta, zero języka. Normalnie wow, a teraz wraca wszytsko. Mimo że rozluźniamy powięź, a ona ważna jest bo jej częścią jest wędzidło
Ale zostaje tylko przy Bobath teraz plus na napięcie terapia czaszkowo krzyżowa i dzisiaj była praca nad odruchem babkina.
My mielismy 4typ, 3 miesiące były ćwiczenia i masze plus osteopata i fizjo. Ale mało to dało i język nie chodził. Więc była plastyka (U nas konieczna, zwykle cięcie w gabinecie na żywca by nic nie dało)
Też nagryzami cewnik. Daje skórkę z chleba twardą. W dzień ćwiczenia z Moralesa, uciskanie punktów na buzi, plus takie naciągnięcia, robienie kaczorka z ust, w nocy punkt pod brodą.
Ja karmie zwykłą łyżeczką tyle że tą mniejsza, deserową. Na szpatułce ćwiczmy domykanie ustWiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2021, 20:18
O ❤️
Z ❤️ -
A ja z innej beczki, odnośnie figury...
Poszłam z rozmiarem jeansów o 3 rozmiary wzwyż niż przed ciąża i może to kogoś rozbawi ale jakie spodnie bym nie zmierzyła to... strzelają, pykają mi w kroku!! Nie wiem o co chodzi, mam za szerokie biodra, uda czy ch wie co ale już mnie kur+×÷ bierze przecież to uciagliwe jeansy z elastanem i żaden model nie pasuje. Może nadal chodzę jak kaczka. A jak są już mega duze to tracą fason np. Slim. Chyba będę musiała schudnąć? Żeby nie pykać?!?!?!? 🤣🤣🤣🤣🤣 Nie mam w czym chodzić.Lalia lubi tę wiadomość
-
Chyba mi hormony oszalaly, przyszla @ i mi smutno ze tesciowa pojechala do domu 🤦♀️ masakra🤪
Lalia, Zulugula, kiniusia270, kar_oliv, Clover, kic83, Ladyo, AgataAgatka, Ewa88 lubią tę wiadomość
-
Nowastaraczka wrote:Chyba mi hormony oszalaly, przyszla @ i mi smutno ze tesciowa pojechala do domu 🤦♀️ masakra🤪
kar, mnie się swego czasu przecierały spodnie w kroku, jak miałam naprawdę masywne uda. Z tego co kojarzę Ty jesteś bardzo szczupła, ale może trochę więcej Ci poszło właśnie w uda w stosunku do reszty ciała? A próbowałaś różne firmy spodni? Z dżinsami to jest niezła loteria.Nowastaraczka lubi tę wiadomość
Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
Inaa89 wrote:U nas Tymek też często śpi z otwarta buzia niestety. Byliśmy u dwóch neurologopedow. Pod tym względem jest wszystko wporzadku. Mamy pójść do laryngologa, i jest to zalecenie od neurologopedy, pediatry i neonatologa.
A jednak chyba nie.
Kurde boję się tej wizyty, mega boję się że wyjdzie coś poważnego.
A przecież robiłam wszystko co mogłam.
Bo i dobry laryngolog i neurologopeda i osteopata. I według wszystko jest ok a jednak patrząc po pewnych rzeczach wychodzi na to że nie jest dobrze. No idzie zglupiec.
-
Meggi110818 wrote:To jest nieprawidłowe i walczymy z tym już 6 miesięcy. Powiem Ci, że patrząc na forum z tym problemem to ciężka jest droga... 😔
Brak pionizacji języka w dzień to podstawa problemu
Niby człowiek chodzi, szuka dobrych specjalistów a nadal jest się w lesie.
Zobaczymy co teraz nam powie ta nowa neurologopeda.
Ale jak czytam Twoje przeboje, to jestem lekko osrana 😁
Lekarze coś mówili dlaczego takie słabe efekty mimo, że robisz wszystko co jest zalecane? Bo tak chyba też nie powinno być? -
ZielonaHerbata wrote:Wiem o tym, że to jest nieprawidłowe. ALE byliśmy już o osteopaty, laryngologa i neurologopedy i wszystko ok.
Niby człowiek chodzi, szuka dobrych specjalistów a nadal jest się w lesie.
Zobaczymy co teraz nam powie ta nowa neurologopeda.
Ale jak czytam Twoje przeboje, to jestem lekko osrana 😁
Lekarze coś mówili dlaczego takie słabe efekty mimo, że robisz wszystko co jest zalecane? Bo tak chyba też nie powinno być?
Nas prowadzi już 4 neurlogopeda ( wcześniejsze mało ogarniały temat, tylko czas stracony). Wg Laryngologa było ok, pediatra to już całkiem żal mówił "bo dzieci tak mają". Ortopeda zachwycony sprawnością córki, a wyprost, napięcie i asymetrie ma.... Więc lekarzy omijam już 🙈
Ogólnie to "posrany" temat, mam tylko już teorii że głową boli. Jeden ze przez SN, drufi że przez cc (miałam to i to). Ogólnie ciężko to wyćwiczyć, bo że buzia otwarta to tylko element problemu, tzrsba całościowo pracować. Jeden osteopata że to przez wyprost i napięcie w potylicy. Drufi że podrażnione nerwy językowe. Każdy działa i bez efektu.
Jest grupa na fb, wezidelko - diagnoza i coś tam jeszcze, a druga obniżone/wzmożone napięcie mięśniowe i tam dużo takich postów jest. Każdy już wszystkiego próbuje i jak widzę po postach to słabo to idzie też innym.
U Nas przez ostanie 6tyg było super. Ostanie 6 dni znowu regres, nie wiem czy to przez katar, ale dzisiaj już jakby go nie było. We wtorek mam neurologopede to pewnie powie co i jak. Wcześniej byliśmy u niej co tydzień, zmieniała i dobierała ćwiczenia, po podcięciu już co 2tyg. Więc sama jestem ciekawa co teraz....O ❤️
Z ❤️ -
Suszarka wrote:Wygrałaś 😂 albo masz fajną teściową, co jest mało prawdopodobne, ale nie niemożliwe 🤭
kar, mnie się swego czasu przecierały spodnie w kroku, jak miałam naprawdę masywne uda. Z tego co kojarzę Ty jesteś bardzo szczupła, ale może trochę więcej Ci poszło właśnie w uda w stosunku do reszty ciała? A próbowałaś różne firmy spodni? Z dżinsami to jest niezła loteria.
Hehe no nie jest zła, była 2 tyg i ogarniała małego a ja miałam go na drzemki, ale chyba w normalnych okolicznosciach hormonalnych nie bylo by mi chyba smutno🤣 -
Meggi110818 wrote:Nas prowadzi już 4 neurlogopeda ( wcześniejsze mało ogarniały temat, tylko czas stracony). Wg Laryngologa było ok, pediatra to już całkiem żal mówił "bo dzieci tak mają". Ortopeda zachwycony sprawnością córki, a wyprost, napięcie i asymetrie ma.... Więc lekarzy omijam już 🙈
Ogólnie to "posrany" temat, mam tylko już teorii że głową boli. Jeden ze przez SN, drufi że przez cc (miałam to i to). Ogólnie ciężko to wyćwiczyć, bo że buzia otwarta to tylko element problemu, tzrsba całościowo pracować. Jeden osteopata że to przez wyprost i napięcie w potylicy. Drufi że podrażnione nerwy językowe. Każdy działa i bez efektu.
Jest grupa na fb, wezidelko - diagnoza i coś tam jeszcze, a druga obniżone/wzmożone napięcie mięśniowe i tam dużo takich postów jest. Każdy już wszystkiego próbuje i jak widzę po postach to słabo to idzie też innym.
U Nas przez ostanie 6tyg było super. Ostanie 6 dni znowu regres, nie wiem czy to przez katar, ale dzisiaj już jakby go nie było. We wtorek mam neurologopede to pewnie powie co i jak. Wcześniej byliśmy u niej co tydzień, zmieniała i dobierała ćwiczenia, po podcięciu już co 2tyg. Więc sama jestem ciekawa co teraz....
To takie mega frustrujace bo człowiek robi co moze, chodzi i tu i tam, szuka, męczy dziecko ćwiczeniami, lekarzami a efekty kiepskie.
Oby jakoś zaskoczyło. Dobrze, że w końcu trafiliście na dobrego specjalistę. A jak z gaworzeniem? Bo to chyba też może mieć na to negatywny wpływ? -
ZielonaHerbata wrote:To takie mega frustrujace bo człowiek robi co moze, chodzi i tu i tam, szuka, męczy dziecko ćwiczeniami, lekarzami a efekty kiepskie.
Oby jakoś zaskoczyło. Dobrze, że w końcu trafiliście na dobrego specjalistę. A jak z gaworzeniem? Bo to chyba też może mieć na to negatywny wpływ?
Ogólnie mówi dada, tata, mam, bam, baba, mmmm (takie jękliwe to wtedy wiem że chce jeść) przez tydzień przestała mówić jak zaczęła chodzić przy meblach ale dzisiaj znowu zaczęła.ZielonaHerbata lubi tę wiadomość
O ❤️
Z ❤️ -
Nowastaraczka, padłam 😂
Kar, z house są bardzo elastyczne jeansy 😁kar_oliv, Nowastaraczka lubią tę wiadomość
-
Meggi dziekuje Ci za wyczerpujaca odpowiedź.
My dopiero od miesiaca jestesmy "zdiagnozowani" wiec wszystko przed nami.. .
Wcześniej wszystko bylo dobrze a przynajmniej pozornie, kp idzie bezproblemowo, ale rozszerzanie diety bardzo slabo, ten jezyk na wierzchu i megaaaaa slinienie się. Oczywiście komentarze wszystkuch ze to na zeby ale zeby nie ida przeciez pol roku
Najprawdopodobniej zdecydujemy sie na podciecie chociaz przyznam ze sie boje bo ponoc samo podciecie to nic przy późniejszych masazach po....
O u nas wlasnie rowniez nie ma gaworzenia. Według neurologopedy wlasnie prze wedzidelko. Ale tez widze ze co specjalista to opinia. My odwiedziliśmy 2 neurologopedow, Osteopatow 2 i ogolnie jestesmy pod opieka fizjo i cwiczylismy Bobath od 4 miesiaca. Nie no mam dosc a widze ze to poczatek drogiWiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2021, 21:11
Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
Poronienie listopad 2019 7tc
Synek styczeń 2021 -
veritaa wrote:Meggi dziekuje Ci za wyczerpujaca odpowiedź.
My dopiero od miesiaca jestesmy "zdiagnozowani" wiec wszystko przed nami.. .
Wcześniej wszystko bylo dobrze a przynajmniej pozornie, kp idzie bezproblemowo, ale rozszerzanie diety bardzo slabo, ten jezyk na wierzchu i megaaaaa slinienie się. Oczywiście komentarze wszystkuch ze to na zeby ale zeby nie ida przeciez pol roku
Najprawdopodobniej zdecydujemy sie na podciecie chociaz przyznam ze sie boje bo ponoc samo podciecie to nic przy późniejszych masazach po....
O u nas wlasnie rowniez nie ma gaworzenia. Według neurologopedy wlasnie prze wedzidelko. Ale tez widze ze co specjalista to opinia. My odwiedziliśmy 2 neurologopedow, Osteopatow 2 i ogolnie jestesmy pod opieka fizjo i cwiczylismy Bobath od 4 miesiaca. Nie no mam dosc a widze ze to poczatek drogi
Z tego co kojarzę to byliście u Brzozowskiego ? I co on na te problemy z buzia?