Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Tak, dokładnie. Są 3 metody nauki samodzielnego zasypiania 1) metoda "cry it out", czyli całkowity brak reakcji na płacz dziecka zostawionego w łóżeczku, wypłakuje się i zasypia w końcu samo 2) metoda, kiedy obieramy sobie jakiś czas, po którym idziemy do dziecka np.5 czy 10 min i dopiero po tym czasie reagujemy na płacz dziecka 3) metoda "bumerangu", czyli idziesz do dziecka za każdym pierwszym jęknięciem /zawołaniem, robisz ciii, dotykasz, kołyszesz, jak nie pomaga to bierzesz i tulasz, odkładasz, wychodzisz i znowu jak zawiła to natychmiast idziesz i to powtarzasz
My zaczęliśmy stosować metodę ostatnią. Zostawiam Maję po prostu W kołysce, potrafi polezec 5-10min bez zawołania, bawi się, kręci, aż w końcu zajęknie, na początku pewnie z nudów. Nie wyobrażam sobie zostawić dziecko płaczące i na to nie zareagować.Nigdy świadomie byśmy nie dopuścili do sytuacji, w ktorej Maja traci poczucie bezpieczeństwa. Od samego początku reaguję od razu na każde zajęknięcie Mai😊 Nie doprowadzamy nawet do jej płaczu, bo reakcja następuje od razu. Też nie jestem zwolenniczką pozostałych metod.
W ogóle bym tego nie robiła, bo lubię ją usypiać na rękach, wiec nie robię tego dla swojej wygody, ale jeśli to ma pomóc w jej dłuższym i spokojniejszym spaniu (A podobno tak),to próbuję. Nie potrafi przejść w fazę snu głębokiego, budzi się po równo 30min, a potem po godzinie znowu jest zmęczona. Nie chcę, żeby się tak męczyła.
Lalia, Ounai, Nowastaraczka, Ewa88 , Iryska, Ladyo, Annia, emdar, Clover, dmg111, kar_oliv lubią tę wiadomość
-
Zulu, bo to o to chodzi, żeby dwie strony były dogadane, a nie, że ktoś się czuje wyrzucony z sypialni, albo śpi na siłę w nogach
mój chłop wysypia się na delegacjach 🤪
Byłam wczoraj rozejrzeć się za lekką i małą spacerówką i siedzi mi w głowie kolejny cybex. Oglądałam też foteliki, jeszcze w tym miesiącu kupimy nowy z obracaną bazą. Moje plecy na pewno mi za to podziękują.
Zulugula, Suszarka, Nowastaraczka, Clover, kiniusia270, Ladyo, Ewa88 lubią tę wiadomość
🦄 2021 r. -
Mój brat wczoraj niespodziewanie pojawił się w Polsce nic nie mówił że przyjeżdża bo chciał zrobić niespodziankę mamie.
No super. Tylko jakby powiedział to ja bym dzisiaj pewnie była gdzieś gdzie jest ciepło i nic mnie nie obchodzi a tak to duuupa -
Nowastaraczko, hmm nigdy chyba sie nie uderzyl, a czesto wstaje (ale nie skacze w lozeczku, przynajmniej nie zauwazylam). Przy zasypianiu najpierw go przytulam i troche sie z nim kolysze, zeby go tak wyciszyc, cos tam mu nuce chwilke, i potem dopiero odkladam do lozeczka.
Nowastaraczka, Lalia lubią tę wiadomość
II 2020 22 cs szczęśliwy
👶 X 2020
XII 2022 6 cs szczęśliwy
👧 IX 2023 -
Jednorozec chyba musisz sie z bratem w koncu rozmowić bo on nie rozkminia za bardzo problemu.
Co do spania to my spimy we 3, mamy dostawkę ale tam leo spi jakies 10% nocki tylko . Jak stary pozno wraca czy wczas ma wstac to ja ogarniam a tak to czasem go telepne zeby on sie ruszyl bo sam z siebie to udaje ze go nie ma 🤪 w sumie to spoko nam sie sprawdza we 3 bo mam pewnosc ze leo nie spadnie z lozka z jego strony i ja sie czuje psychicznie lepiej ze mam kogos w razie czego 🤷♀️ ale uwazam ze kazdy ma inne potrzeby i wazne zeby sie z tym dobrze czuć ❣
KarolinaMaria tez sie przymierzam do obrotowego fotelika myslalam ze dzis podjedziemy ale w krk kolejki to sie wybierzemy w tygodniu 😁
Wik89, Lalia lubią tę wiadomość
-
Podjechaliśmy dzieciom po buty i 500zł poszło. Ale Marcie wzięliśmy jesienno zimowe, więc prawdopodobnie do wiosny już nie będziemy kupować. Tymek ma z membraną więc też kałuże nam nie straszne.SYN 2015
CÓRKA 2020
Starania od czerwca 2025
CP 2025 💔 7tc
Usunięcie lewego jajowodu -
My kupiliśmy 3 pary. Kapcie za 50zl i 2 pary dla dzieci. Pani mówiła, że zimą dzieciom wolniej rosną nogi. Sandały 20 jeszcze sa dobre na nia, te nowe ma 21 bo dochodzi gruba skarpetka. Jak wyrośnie to kupimy nowe, ale ona jeszcze nie chodzi bardzo dużo na swoich nogach jak jesteśmy na spacerach więc lekkie ocieplenie powinno wystarczyć.Ewa88 wrote:Ouinai myślisz że jedne buty wystarczą Marcie do wiosny? W sensie że noga jej tak szybko nie urośnie?
Kurcze buty to faktycznie niezły wydatek dla takiego malucha😱
Lalia, Ewa88 lubią tę wiadomość
SYN 2015
CÓRKA 2020
Starania od czerwca 2025
CP 2025 💔 7tc
Ounai, rzeczywiście plotłam takie durnoty?? O ja, ale byłam naiwna. 🤣 To prawda, macierzyństwo mnie trochę pokiereszowalo jako kobietę i jako żonę. W ogóle, to mój mąż dużo mi pomaga, bo jakoś wyszedł na zwyrodnialca... 😏 Prawie codziennie rano przynoszę mu małego do łóżka na pół godziny. W tym czasie albo dosypiam albo się ogarniam. Często robi nam kolację. Gdy idę do pracy, zostaje z dzieckiem. Gdy mam problem uspac Olka, to przychodzi i mówi, że on z nim polezy. Wczoraj przyniósł mi kwiaty, bo zrobiłam mu awanturę, że wszędzie zostawia wykałaczki i pastylki musujące, które Olek może zjeść.
Annia, tak, jest to dla mnie odskocznia, ale chciałabym więcej i częściej...
Choć chyba sama nie wiem, czego chcę... 😏 -
U nas jest obniżonej napięcie i wypychanie języka. Jeśli daję papkę mam moczyć łyżeczkę w zimnej wodzie, żeby była chłodna. A do jedzenia im twardsze tym lepiej. Takie zalecenia mamy od neurologopedy.ZielonaHerbata wrote:Ja też 😅😅
Meggi u Was jest obniżone napięcie w buzi, tak ? Jak u Was przy tym przebiega rozszerzenie diety ?
ZielonaHerbata lubi tę wiadomość
SYN 2015
CÓRKA 2020
Starania od czerwca 2025
CP 2025 💔 7tc
ZielonaHerbata wrote:Ja też 😅😅
Meggi u Was jest obniżone napięcie w buzi, tak ? Jak u Was przy tym przebiega rozszerzenie diety ?
My tak naprawdę zaczęliśmy dopiero po plastyce wędzidełka, czyli 1.5 miesiąca temu, bo wcześniej język na boki nie chodził i wypychanie języka było tylko.
Dzień po plastyce dostała pół bulki z masłem i ja zjadała 🙈 więc je normalnie, daje jej to co my jemy. Raz zje sporo, raz połowę, a czasami 2 leżeczki albo ro rączki tylko weźmie. Ostanio mniej w rączki bierze, bardziej otwiera buzię żeby z łyżeczki jej dawać. Ładnie wargami zgarta, zamyka buzię i sobie męmla. Nam dopiero zęby zaczęły wychodzić 🙈 3 się przebiły a jednego mamy 1/3
O ❤️
Z ❤️ -
Dzięki dziewczyny;)
No właśnie ja widzę, że Mała chyba nie je prawidłowo. Nie potrafi zamknąć do końca buzi ale jak widzi lyzeczke, to otwiera szeroko buzie i az sie trzesie no i zjada papki ze smakiem i to spore ilości.
Teraz w poniedziałek mamy wizytę neurologopedy i czuje, że coś będzie nie tak z tym napięciem w buzi.
Mimo, że wcześniejsza neurologopeda mówiła, że wrdzidelko ok i napięcie ok a ja jednak mam obawy, ze nie do końca ok więc chce to skontrolować jeszcze u kogoś innego.
No nic zobaczymy co powie druga babeczka.
Ahhh z tymi lekarzami 😑
-
Herbatko, daj jej chwilę. Nie od razu dzieci potrafią zgarniać z łyżeczki. To umiejętność, której muszą się nauczyć, tak jak wstawać, chodzić, itd
SYN 2015
CÓRKA 2020
Starania od czerwca 2025
CP 2025 💔 7tc
Usunięcie lewego jajowodu

Te sówki są z brokatem